Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hitetlen

47 bejegyzést írt és 170 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
-Hallottad, hogy valami nigériai diákok himnuszt írtak a búzadarához?-A grízhez?-Hát, ők búzadarának mondják.-Tényleg, te hogy mondod? Tejbegríz vagy tejbedara?-Tejberizs!-Tejberizs?? De tudod, hogy az nem ugyanaz a kaja?-Hát, valahol mélyen tudom...
-Szivi, szeretnélek valamire megkérni.-Igen?-Hát tudod, hogy a lábtörlőből kijönnek a szálak.-Igen?-És hogy ne végezz rajta a lábaddal horizontális irányú mozgásokat.-Vagyis ne töröljem bele a lábam?-Hát igen.-De ez egy LÁBTÖRLŐ.-Nem. Így elmosódik a mintája.-DE EZ EGY LÁBTÖRLŐ!-De nem az a lényege.…..
Hitetlen 2019.06.10 17:18:31
Decemberben divatosak az év legjobb könyvei listák, de most én inkább az elmúlt hét évre néznék vissza. Összeállítottam egy nagyon rövid listát azokról a könyvekről, amelyeket az elmúlt hét éveben a legjobban élveztem, és amelyeknek a legnagyobb hatása volt rám. Miért pont hét? Mert idén lesz hét…..
Április elején bolondok napi akciót hirdettünk, egyet fizet, kettőt kap, három napon át. “Privát” számról csörög az ügyfélszolgálati telefon . Próbálom felvenni, bíp-bíp-bíp, letette. Megint csörög. Felveszem, nem hallok benne semmit. Leteszem. Megint csörög. Felveszem, süket csönd, mondom is a…..
„Orbán nyert. Kivándorlok.”  Dehogy fogsz. A kivándorlás nem ugyanaz, mint elmenni öt napra nyaralni Londonba és megnézni a látványosságokat. Én kivándoroltam. De én Magyarországra. Mert anno nem tetszett az a szintű korrupció, és elutasítás, amit Romániában tapasztaltam. Tudom, milyen bőröndönként…..
Mivel a Magyar Ateista Társaság legfontosabb feladata a magyar nem hívő közösség érdekvédelme, illetve a szekuláris értékek képviselete, ezért úgy döntöttünk, hogy a 2018-as parlamenti választások közeledtével megkeressük a választásokon induló, mérhető támogatottságú pártokat (illetve ezen túl…..
Az országgyűlési választások közeledtével eljött az ideje, hogy a választópolgárok megismerjék a pártok véleményét a legkülönbözőbb közéleti kérdésekkel kapcsolatban. Mivel az elmúlt években a kormány szorosabbra fűzte a bevett egyházakhoz való viszonyát, nőtt annak a jelentősége, hogy a pártok…..
Tisztelt Stoffán úr! Ha közhelyesek akarnánk lenni, akkor azt mondanánk, hogy nem túl keresztény dolog hazaárulózni és söpredékezni azokat a felebarátaidat, akikkel nem értesz egyet, de a valóság az, hogy mi sem jellemzőbb a magyar Fidesz-hitű keresztény emberekre.Reméljük, hogy magad sem gondolod…..
A lourdes-i csodák története 1858-ig nyúlik vissza, amikor egy szegény családból származó 14 éves kislány, Bernadette Soubirous egy fehérbe öltözött női alakot látott, aki állítása szerint Szűz Mária volt. A Szűzanya egy rejtett csodaforrást mutatott Bernadette-nek, majd arra kérte, hogy építtessen…..
Beer Miklós váci püspök nemrégiben a Magyar Időknek adott interjút. A kérdések feltevése a laptól megszokott „magas színvonalon és objektivitással” zajlott, ennek ellenére az egyik ilyen kérdésre elhangzott válasz mellett mi, ateisták sem mehetünk el szó nélkül: Kép: evangelikus.hu Ne…..
A Magyar Evangéliumi Keresztény Diákszövetség (MEKDSZ) hit és tudomány témakörben telt házas kerekasztal beszélgetést rendezett a BME K épületében, október 17-én. Az eseményen szép számban megjelentek hívők és nem hívők egyaránt. A beszélgetésen az ateista oldalt Orosz László fizikus és Paksi Dániel…..
Néhány éve elkezdtem könyveket gyűjteni. A gyűjteményem szépen-lassan dagadozott, és eljutottam oda, hogy több mint száz olvasatlan könyvem volt. Majd három éve úgy döntöttem, hogy ez tarthatatlan, és el fogom olvasni az összeset. A projektnek néhány napja véget vetettem. Közben, itt-ott, becsúszott…..
A kenyérfélék tápláló és olcsó élelmiszerek, és igenis van helyük az egészséges táplálkozásban! Nem véletlenül létezik számos híres idézet és közmondás erről a nagyszerű táplálékról. A búzamezők ajándékán számtalan generáció cseperedett fel, kultúrák virágoztak, és birodalmak jöttek létre. Lássunk 5…..
Kriszta szinte szárnyal! Szeretettel ajánlom figyelmetekbe legfrissebb beszámolóját, mind a diéta részleteiről, mind a lelki átalakulásáról!! Katt a képre!..
Rendkívül megtisztelő, hogy együtt dolgozhatom Krisztával! Katt a képre! ..
Hitetlen 2017.04.13 23:13:48
Azt gondolhatnánk, kétféle ember van: az egyik, akinek lételeme a sport, aki -15 fokban is legalább három kört fut a szigeten; a másik pedig aki még a tévétől a konyháig is nagy-nagy akaraterővel vonszolja el magát. És természetesen amikor rajtunk vannak a plusz kilók, hajlamosak vagyunk a másodikba…..
  Egyre élesedik a helyzet az olimpia-rendezés elleni aláírásgyűjtés körül. Olvasóink jelezték, hogy a Móricz Zsigmond körtérnél az egyik LMP-s aláírásgyűjtőnek egy borospalackkal megütötték a fejét. Információink szerint a rendőrség a helyszínen intézkedik a sérültet azonban nyílt sebbel kórházba…..
Kerekhely Túl... 2017.01.26 12:40:21
túl nagyszájú túl sovány túl bamba túl férfipárti túl okos túl kritikus túl érzékeny túl szolidáris túl visszahúzódó túl kövér túl ostoba túl liberális túl szép túl nagyképű túl hallgatag túl elitista túl balos túl jószívű túl határozott túl kishitű túl sokat beszélő túl…..
Hitetlen blog Áldott cinizmus 2016.12.12 20:29:02
Tényleg jó a hívőknek, ha a szeretett hagyományaikat ennyire pofátlanul szembeköpi valaki? Ha hívő lennék is megvetném ezt az alakot, mert így viselkedik, és az ünnepeket arra használja, hogy a saját erkölcstelen ügyeiről elterelje a figyelmet. Sokakat zavar a szeretet ünnepe megnevezés, mert azt…..
Nem dohányzom A békéről 2013.10.28 14:59:30
"Nincs most sem több természeti katasztrófa, mint régen, csak jobb a hírközlés." Kezdetben vala az Ige. Aztán eljöve a félreértés. "Az axióma olyan kiindulási feltételt jelent (például a filozófia ágaiban, vagy a matematikában), amit adottnak veszünk az érvelések során.…..
Hitetlen 2016.09.13 14:29:14
„olyan világnézet nem létezik, ami _mindenki_ számára egyformán érthető / értelmezhető vagy éppen elfogadható. A világnézetekről alkotott elképzelések száma egyezik a népességgel.”
A probléma, csak és kizárólag az „elfogadható” miatt van. Emberek csak abban különböznek, mit tartanak elfogadhatónak, nem pedig abban, hogy mi a valóság.
És ez a baj a vallásokkal, meg a „csak egy vélemény”, „minden szubjektív” stb. attitűddel, mert az ennek a mértékét túlozza el, és az elfogadhatóságot akadályozza. Ha nem kell elfogadni a dolgokat úgy, ahogy vannak, hanem mindenkinek lehet egy saját véleménye/világnézete/valósága, akkor semmi oka nincs rá, hogy azt valaha tesztelje vagy megváltoztassa. Változzon csak mindenki más, úgy ahogy neki, személyesen, a saját véleménye szerint tetszik. A kör bezárul és a konfliktus örökre garantált.

„A tudományos törvények is változnak folyamatosan”
Nincs ilyen állat, hogy „tudományos törvény”. Te is kavarod a dolgokat. A törvények, az univerzum szabályai nem megváltoznak, hanem a mi, emberi modelljeink lesznek pontosabbak.
Az állapot változása nem jelenti azt, hogy a szabály megváltozott. Ha ez megtörténik, akkor rossz volt a szabály. De az ismét csak emberi konstrukció. Az univerzum nem az emberi modelleket követi.

„Elsődleges az eszme.”
Ebben viszont Ervinnek van igaza. A túlélési ösztön mindenben elsődleges. Az eszmék sokkal később jönnek, és sokkal kevésbé erősek. Még az öngyilkos merénylő esetében sem erősebbek, mert azt is a technika öli meg.

„A vélemény önmagában senkit nem határoz meg, hiszen gondolni és mondani bármit lehet, másrészről a véleményünk bármiről és bármikor változhat.”
Ezen a puhításon szokott félremenni egy ilyen beszélgetés. Nem. Ebben az esetben pont, hogy nem bármikor megváltozó véleményekről van szó, hanem az ember identitásának részét képező, legbelsőbb meggyőződéseiről. Azokat meg nagyon nehéz, és az alany együttműködése nélkül lehetetlen puha eszközökkel (meggyőzés, vita) megváltoztatni. Van rá módszer, de azt agymosásnak nevezik és kemény munka. Na meg erkölcstelen.
Hitetlen 2016.09.15 15:47:32
@bervin: „a kimondott "vélemény"-re gondoltam, ami nem minden esetben mindenben kompatibilis a legbelső meggyőződéseinkkel.”
Ha a kettő kompatibilis, akkor gond van, mert én azt szeretném, hogy a másik a belső meggyőződése legyen azonos az enyémmel. Csak triviális dolgokban lehet különbség.
Ha meg nem kompatibilis a kimondott és a belső, akkor az illető hazudik, és akkor azért nem lehet társam/felebarátom stb.

„kísérleti megfigyelések egyszerű és _LEHETŐLEG_ pontos elméleti rendszerbe illesztése”
Itt szerintem is van két külön szint. Van maga a törvény megvalósulása (ami történik, az emberektől függetlenül is) és van a mi, emberi leírásunk erről az egészről (amit mi, emberek gondolunk, hogy történik és milyen okozati sorrendben). Előbbi a valóság, utóbbi a tudomány. És igen a mi képességünk korlátolt a valóság felfogására.
Egy kedves coach-kolléganőm az alábbi hírlevelet kapta, egy táplálékkiegészítőket forgalmazó webshop akciójának lezárása előtt: Szia XY! Hát akkor a teszt végéhez érkeztünk. Oscar díjas alakítást nyújtottál, mint kísérleti nyuszi. Pár órát még szórakozunk az ABCshopon, de…..
A tegnapi nyuszikás skandalum után kutakodtam egy kicsit: milyen forrásból győződhetünk meg arról, hogy mi valóban hatásos, és mi nem az egyes nyavalyákra. Nagy-nagy örömömre találtam egy egészen rendkívüli infografikát; ami éppen ezt szemlélteti! Az ábrára kizárólag emberek bevonásával…..
Hitetlen blog A hit haláltusája 2015.07.07 12:41:19
Van egy baptista, kreacionista ismerősöm, aki szeret a tűzzel játszani, és ateistákat faggat arról, miért vesztették el a hitüket. Ezeket a kérdéseket fogom most megválaszolni. Ő ezt a hit haláltusájának nevezi.    Hogyan jutottál el az istentisztelettől, az istentagadásig?…..
Hitetlen 2015.07.08 22:08:28
@drue:
„Izgalmas a történeted!”
Köszi Endre. Ez csak pár gondolat, de tervezem, hogy írok majd egy rendes beszámolót is, mert azért az a szektás időszak és a a kitérésem nem volt ennyire egyszerű. :)

„Mi az a gnosztikus ateista?”
Gnózis = tudás. Tudom, hogy nincs isten. (Pontosabban az én esetemben, tudom, már amennyire tudhatok bármit is, hogy az a bizonyos fajta isten nem létezik.)
Ennek ellentéte az agnosztikus, aki nem tudja. Azt, hogy valamilyen, még ismeretlen isten nem létezhet, biztosan, nem tudhatom és mivel 100%-os bizonyossággal semmit sem jelenthetek ki (Erre nincs eszköze az emberiségnek, a tudományos módszer sem jut soha 100%-os bizonyosságokra).

„A gnosztikusok nem ateisták, ők éppen a hitben (voltak) elmélyültek.”
Igen, de én a gnosztikust nem ebben az értelemben használtam, ezt le is írtam még a posztban. Inkább a szó eredeti görög jelentése szerint használom.
hu.wikipedia.org/wiki/Gnoszticizmus
(Mellesleg ez az egész felosztás nem az én ötletem, én is olvastam ezt.)

„az agnosztikus nem tudja eldönteni isten létét, az ateista pedig azt vallja, hogy valószínűleg/biztosan nem létezik isten.”
Az agnosztikus ateista pedig nem tudja eldönteni (mert abszolút értelemben nem is lehet, csak specifikus isteneket lehet tesztelni, azaz eldönteni, hogy léteznek vagy sem) viszont nem hisz benne. A kifejezés két jellemzőt egyesít: a tudást és a hitet. A kettő csak így együtt elégséges, hiszen hihetek anélkül is hogy tudnám. Ha azt mondod van 1000 Ft a zsebedben, é azt anélkül is lehihetem neked, hogy megnézném a zsebeidet.
A 100%-os tudás nem szükséges sem a hithez, sem az ateizmushoz.
Hitetlen 2015.07.28 11:41:30
@_Epikurosz_:
„Hol tanultad meg, hogy hogy hogyan működik a hit és az önbecsapás, ill. hogyan lehet ténylegesen megtudni valamiről, hogy igaz-e? Kíváncsi vagyok rá, mert nekem sokszor csak a meglehetősen mérgező ógörög bor ad ilyen megvilágosodás-féléket.”
Pszichológiát tanultam a főiskolán, de saját érdeklődésemből fakadóan is sokat olvastam a témában, valamint sok skeptikus és ateista ismeretterjesztő videót néztem. Előadásokat (ateizmus, fizika, skepticizmus stb. témában), valamint vitákat (főleg Christopher Hitchens).
Ajánlom pl. ezeket:
www.youtube.com/watch?v=r6w2M50_Xdk&index=57
www.youtube.com/watch?v=9nnwvoH-4XI
www.youtube.com/user/TheraminTrees
www.youtube.com/user/QualiaSoup
www.youtube.com/playlist?list=PLA0C3C1D163BE880A
www.youtube.com/watch?v=6DDhfqMIqRM
www.youtube.com/user/C0nc0rdance/videos

De ha szeretnéd megérteni ezeknek a dolgoknak a működését, akkor nem kell pontosan ezt az útvonalat kövesd, de nagyon fontos, hogy három területnek legalább az alapjait értsd meg:
fizika (a világ alapvető törvényei, a helyünk az univerzumban)
pszichológia (az emberi elme működése, kis szociológia és csoportdinamika sem árt, ebben a témában ajánlom Elliot Aronson munkáit (főleg a Rábeszélőgépet), valamint Steven Pinker könyveit (pl. a The Blank Slate), előadásait)
biológia (az evolúció rendkívül érdekes folyamat, rengeteg jó ismeretterjesztő mű van róla, és ha megérted, hogy mi is állatok vagyunk, és hogy működünk mint állatok, az is sokat segít)

A borral kapcsolatban, meg csak annyit tudok mondani, hogy a kívülről bevitt szer hatására létrejött élvezetet, a pusztán tudásból eredő elme-orgazmus sokkal jobb és bármikor elérhető, ha egyszer megtanulod előidézni azt.
Azon belül is a külsőnkre vonatkozóakról. Egy magyar celeb melléről szóló dikurzus, amit nemrég megosztottam a kerekhely-en, továbbgondolásra késztetett. a nők külsejére tett "kritikus megjegyzések" témájában. Felmerült a kérdés, hogy hogyan lehet az ilyesmire reagálni. Valóban, hogyan is? Bár…..