Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szöüke koula

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tegnap már megnézhettétek, milyen is volt Európa március 15-én, most egzotikusabb vizekre evezünk, jöjjön tehát a beígért Európán kívüli rész. Meglátogatjuk szinte az összes többi kontinenst, lesznek fotók Ausztráliából, Amerikából és Afrikából is. Lássuk tehát, milyen…..
szöüke koula 2015.03.17 19:03:53
@Philosoraptor: épp ma hívtak fel állás kapcsán, és magyarázták, hogy svájcban nem kell autó, és hogy milyen jó, hogy lehet vonatozni, pontos és bárhova (svájcban a sín hiánya se jelent akadályt ;) ) el lehet jutni vele.

mikor fognak magyarországon azzal kampányolni egy állás mellett, hogy nem kell, hogy autód legyen és lehet helyette vonatozni? :)
szöüke koula 2015.03.17 20:49:24
@Philosoraptor:
nem is tudom... jövőre? :)

ha a magyarok kiráját kérdezed, talán már meg is előzte orbanisztán.
svájcot még az eu-ba se vették fel... sőt, a magyar dzsídípí egész biztos gyorsabban nő. kérdezd meg a blog távoltartott melós-szakértőjét! ;)
Pár napja eszembe jutott, mi lenne, ha megkérnélek Titeket, küldjetek képet március 15-ről. Nem kellett ünnepinek lennie (bár akadt ilyen is), a cél az volt, hogy ragadjunk meg egy pillanatot, vagy csak egy hangulatot a nemzeti ünnepen, mutassuk meg, milyen sokfelé élünk a világban…..
szöüke koula 2015.03.16 22:34:35
@Shanarey(England) ISTP:
köszi, jópofa!

70% - 3% = 67%

másodszorra jobb lesz? ;)
szöüke koula 2015.03.16 22:53:43
@szöüke koula:
azért ezeket a teszteket túl komolyan nem érdemes venni. a metodikát elolvasva, megfontolva és taktikusabban válaszolgatva másodjára már 93-10=83 jött ki...

pedig lehet, hogy alig ismerünk pár szót, csak egy viszonylag jó műszer van bennünk, ami segít az álszavakat felismerni. :)
szöüke koula 2015.03.17 18:44:20
@~~Babette~~: ez világos, de ez a teszt nem igazán a szókincset teszteli, hanem annak képességét, hogy egy szóról eldöntsük, létezik-e vagy sem.
az hogy egyszer 67, másszor meg 83%-ot hoz ki (nettó értékek), azt is jelzi, hogy mennyire pontos. ráadásul a szavaknak jó részéről tudom, hogy van olyan, de azt nem, hogy mit jelent (még körülbelül se). ez nem szókincs, és nem szókincsteszt, csak egy gyenge próbálkozás egy fogalom operacionalizálására.
Határátkelő Családi ügyeink 2015.03.15 06:47:00
Az eheti blogválogatás középpontjában a család áll, legyen az egy hazalátogatás két év után, családegyesítés külföldön, vagy egy gyermek születése, ráadásul egy Európai Unión kívüli országban. (Alternatív határátkelős március 15-ét rendezünk, persze rátok is…..
szöüke koula 2015.03.16 20:30:32
@adg [Au, Darwin]: ha egyedül eltartasz egy 6 fős családot, akkor az óriási bravúr. magyarországon aligha hiszem, hogy effélének akár csak a közelébe juthattál volna.

mi lenne a felfele? hogy hetente mentek három hétre nyaralni hatan? :)
szöüke koula 2015.03.16 23:34:17
@tanato: nem, debreceni. diftongusos. :)
arrafelé barna kóla meg szőke kóla van inni.
szöüke koula 2015.03.16 23:34:21
@adg [Au, Darwin]: aki négy gyereket nevel, az több mint elég kell legyen a jövőről való gondoskodás terén. a tartalékolás az ő jövőbeni pénzkereső képességükbe való invesztálás, ha szabad ilyen csúnyán, homo oeconomicusul fogalmazni. azzal, hogy felneveled őket, már gondoskodtál a jövődről.
persze, tudom, az ember mindig többet akar. de szerintem az már nem lenne reális elképzelés, hogy egy átlagértelmiségi fizetésből még az általad felsoroltakra is jusson.
Mert elmennek, ami akár meglepő is lehetne, különösen, hogy a képzett fiatalok indulnak neki. Pedig az ember azt gondolná, Németországba inkább menni érdemes, mint eljönni onnan, ám a tények mást mutatnak. Olyannyira, hogy már a német kormány is elkezdte vakarni a fejét (még ha…..
Van a jóléti állam mintájának számító Svédországnak egy másik, talán ritkábban látott oldala. Például a stockholmi „Szilícium-völgyben”, ahol egy hatalmas táborban élnek emberek. Ilyen táborból egyébként több is van, mint az Réka írásából kiderül. A képeket Roger…..
szöüke koula 2015.03.12 00:07:30
@puhacica:
"az olyan emberek, akik elmennek otthonrol, mert ott rossz nekik, majd az uj helyukon ugyanazt az eletmodot folytatjak es eszukben sincs feljebb lepni vagy elni a felkinalt lehetosegekkel, olyanok, mint egy fertozo betegseg. es az a nagyon nagy baj, hogy ez a betegseg egyelore vilagszerte terjed es nincs ellenszere."

biztosan van egy szűk réteg, aki a társadalmon kívül élt otthon, és azon kívül él idegenben is. de hogy ez terjedne?
nem lényegtelen tényezője az egyenletnek, hogy az említett társadalmonkívüliek nagy része, ha akarna se tudna beilleszkedni. mert nem kapta meg a társadalomtól, a sorstól a lehetőséget a szocializációra.

nem állítom, hogy minden társadalmon kívüli "integrálódni" akar. de azt hiszem, az utcán sátorozók nagy része vágyik rá, és szeretne lóvét, s ezért hajlandó lenne keményen melózni is. nekem erről szóltak a "romános" channel 4 doku első epizódjai.
(más kérdés, hogy aki nem a napi munkábajáráson nőtt fel, az mennyire képes ezt megtanulni, hozzászokni felnőtt fejjel.)

***

a dolog másik oldala, hogy valóban egyre "rosszabb hely" az emberi társadalom. egyre kevésbé közösség. egyre többek számára inkább taszító, mint vonzó.
ezzel párhuzamosan (s számomra természetesen), egyre többen választják a társadalmon kívüli létet. persze, ők nem jelentkeznek segélyért, sőt, sokszor még orvosi ellátásért se.
aztán vannak, akik félúton megállnak, és korlátozott mértékben vesznek részt a társadalom életében. keveset kérnek és keveset adnak, csak a legszükségesebbekre korlátozzák a társadalommal való közösködést, anyag- és eszmecserét.

sem a teljes, sem a részleges kivonulók nem benefithuszárok. csak nem akarnak egy beteg társadalomban a többi mérgezett egérhez hasonlóan ész nélkül rohangálni, hajtani a mókuskereket. (igen, lehetnék akár hinta is, de nem vagyok. ;) )
szöüke koula 2015.03.12 00:07:50
@FutureFry:
gyerekkorom egyik kedvenc tréfája:
mondd sokszor, hogy nagy árpi, nagy árpi... :)

(amúgy talapzat. ha már a nyelvérzéked cserbenhagy, hallgass hofit. az igazi klasszikusok a nehéz napokon sem hagynak cserben:
www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/804/hofi-geza/probalj-meg-lazitani-zeneszoveg.html
"Talapzatán egy kőszobor")

már a gúglben se lehet bízni. nagyságrendileg hasonló találatszámot hoz mindkét szóra. /lehet, hogy mégis van talpazat is? ;) /
szöüke koula 2015.03.12 06:56:02
@bpetya75:
"Biológiai értelemben a faj nem egy gumifogalom, de ha neked így tetszik... "

birkát nem olvasom, így a vitátokhoz csak annyiban szólnék hozzá, hogy a biológiai faj egy meglehetősen rosszul, pontatlanul definiált fogalom. senki se tudja, mi a faj, ezer definíció van rá, az egyik biológ ezt érti alatta, a másik amazt. egy érdekes illusztráció ehhez a gyűrűfajok problémája:

'Gyűrűfajról akkor beszélünk, amikor populációk hosszú láncolata visszaér a kiindulási ponthoz, s a lánc két vége átfedi egymást. A lánc átfedő két végén lévő populációk már genetikailag annyira elkülönültek, hogy képtelenek szaporodni egymással, vagyis külön fajként viselkednek. A két összeérő populációt egymással szaporodni képes köztes populációk sora kapcsolja össze. A gyűrűfajok egyik legismertebb példája a heringsirály-ezüstsirály fajkör. Ennek a kiindulási faja a Földközi-tenger és a Kaszpi-tenger medencéjében elterjedt sárgalábú sirály (Larus cacchinnans), amelyből az európai atlanti-óceáni területen alakult ki a heringsirály (L. fuscus), a Bering-szoroson átvándorolva és izolálódva, Észak-Amerika atlanti partvidékén pedig az ezüstsirály (L. argentatus), amely másodlagosan szintén elterjedtté vált az Atlanti-óceán európai partvidékein is. Itt azonban, noha közös "ősfajból" erednek, a heringsirály és az ezüstsirály már egyértelműen, önálló fajként viselkednek egymással szemben.'
www.origo.hu/tudomany/20090210-uj-fajok-letrejotte-az-evolucio-folyaman-speciacio-fajkepzodes.html
Mostanában több, egészségügyről szóló történet is megjelent itt, ma is egy ilyen következik, méghozzá Magyarországról és Angliáról is. A sok különbség között, amiről Petra írásában is olvashatunk, a lényeg mégiscsak az, hogy kiszolgáltatottnak lenni sehol sem jó. (A…..
szöüke koula 2015.03.10 22:48:07
@Herr Géza:
'1957. óta van Robur, a név a latin "erö" szóból és a német tölgy latin nevéböl (Quercus robur :D) ered.'

én inkább kocsányos tölgynek nevezném a "német", "angol", "francia" tölgyet. akkor lehet, hogy lenne, aki értené, miről beszélek. ;) jó hogy nem már "nyári" tölgy... :)

(Die Stieleiche (Quercus robur, Syn.: Quercus pedunculata), auch Sommereiche oder Deutsche Eiche genannt...

Quercus robur is commonly known as the English oak or pedunculate oak or French oak.)
szöüke koula 2015.03.11 19:40:35
@Dragonlady (Bp, Hun):
ahhoz erdésznek kell lenni, hogy valaki NE értse, mi az a "német tölgy"? :)
Saját erőből talpon maradni egy idegen országban, ráadásul egy magánéleti csalódás után nem egyszerű, Annamáriának mégis sikerült, szóval szerintem méltán lehet büszke magára. Mai utunk Németország egy különleges helyére vezet. Kiskertem „Három és fél éve élek…..
szöüke koula 2015.03.09 23:47:21
@nyuszigonosz(D) ESTP: @Calvino:
mi október idusán egy ábrándos napon úsztunk néhány száz métert a svédek tengerében.
a helyiek, akik csak szauna után mártóztak meg benne, fennakadt szemmel kérdezték, hogy honnan jöttünk. :)
szöüke koula 2015.03.10 23:38:46
@Philosoraptor: a megoldás? nyilván teokrácia. olyan rendes, ortodox fajtából való. leggings tilos. házasság kizárólag a partner neméről szóló orvosi igazolással...
Az eheti blogajánlóban lesz minden, mint a moziban, utazunk buszon Indonéziában, ellátogatunk egy kis orosz faluba, amely zseniális ötlettel tette magát híressé, végül egy rövid bejegyzés erejéig visszatérünk még a Menjek/Maradjak londoni epizódjához. Először Indonéziába…..
szöüke koula 2015.03.08 14:27:22
@P.Elliot: "Ami az orosz falut illeti, jol tettek hogy kihasznaltak a car pihenojet, utanozni kell, otthon is!"

folyamatban van. cárunk már van hozzá.
felcsúton szerintem lesz rövidesen kultusz is, ha minden úgy folytatódik, mint eddig...
Határátkelő Bezzeg az írek 2015.03.07 06:49:00
Az ír kormány úgy döntött, megpróbálja hazahívni a határátkelőit, de nem csak a szavak és a Túró Rudi szintjén, hanem konkrét programot kidolgozva. Az elképzelést már be is mutatta a kormány. Szerintetek a magyar kormánynak mit kellene tennie? New Yorkban hagyományosan nagy az…..
szöüke koula 2015.03.07 11:51:22
@Sanz: halalpontos diagnozis. ezert irtam fent, amit.
szöüke koula 2015.03.07 13:54:08
@Saman:
"Magyarország rálátás intéményességek elleni háborút finanszíroz"

aha. "rálátás intéményességek." éppen mondani mondani akartam.
szöüke koula 2015.03.07 18:00:10
@Don Kartasch [Warwickshire, UK]:

nem csak populizmus, de ötletnek is nevetséges. mit számítana egy darab konc (adókedvezmény)? tegye fel a kezét, akinek befolyásolná a hazaköltözési döntését, hogy kap-e x Ft adókedvezményt. elképzelni sem tudok ilyen embert.

az adóamnesztia egy másik vicc. ott vált teljesen nyilvánvalóvá, hogy köztörvényes bűnözők hozzák a törvényeket. akiknek meglepő módon maguk felé hajlik a keze.
milyen erkölcsi alap az, amikor azt mondjuk, hogy az adócsalásból, sikkasztásból, fegyver- és emberkereskedelemből származó pénzeid megtarthatod, ha tejelsz belőle nekünk?

szerintem ez az a szint, aminél már nincs lejjebb...
ez már a drogbárók irányította ország színvonala. innen nézve egészen magától értetődő, hogy a kormány irányítása alá kéne vonni az igazságszolgáltatást is.
Azért érdekes a mai történet, mert egy olyan jelenség egyik előhírnöke, ami szerintem mostanában egyre gyakoribbá válik majd. Jelesül szerzőnk egyszer már kipróbálta magát Angliában, aztán visszaköltözött Magyarországra, és bár anyagilag nem panaszkodhat, mégsem találja a…..
szöüke koula 2015.03.06 22:22:42
@qkuc:
én a piaci bérviszonyokra és a teljesítményemre szoktam hivatkozni. a legjobb eddig az volt, amikor komoly emelést sikerült kialkudni - egy évre visszamenőleg. :)
persze, hátránya, hogy mivel ezzel a céges szint fölé kerültem, legközelebb már céget is kell váltanom. de ez legyen a legnagyobb gondom...

az is kell hozzá, hogy legyél öntudatos, tudd mit érsz a piacon, és legyél kész felállni és tényleg a piacon érvényesíteni a reális árad, ha úgy adódik. ez utóbbi hiányzik a munkavállalók nagy részéből. kényelemből, megszokásból inkább maradnak az akolmelegben, akár jóval a piaci áruk alatt is. és ezzel rendesen visszaélnek a munkáltatók.
A napokban vált elérhetővé az interneten a Menjek/Maradjak londoni epizódja, ennek kapcsán született az alábbi írás. Szerzője Molnár-Logemann Zsófia klinikai- és egészségpszichológus, stressz tanácsadó, a hollandia Amersfoortban található magyar lelki egészségközpont…..
szöüke koula 2015.03.04 22:50:38
@Herr Géza: nem követed az idők szavát. manapság a helyes jelző: simicska.
simicska bank, simicska ügyfél.
(orbán egy simicska! - kiáltotta világgá a közismert tényt Simicska.)
szöüke koula 2015.03.05 20:37:33
@Zka: igen, abból a táblázatból, amit 2015.03.04. 18:39:37-kor küldtem, az látszik, hogy svájc/norvégia és magyarország között ugyanakkora a különbség (bő háromszoros, reálértéken), mint magyarország és ukrajna között. valóban meglepő.