Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Amon

14 bejegyzést írt és 93 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
IDDQD Cérnapixelek for the win 2016.06.12 06:02:44
A blog egyik régi olvasója impTimi, aki egyrészt elképesztő nagy Doom-rajongó (na vajon honnan vette a nevét), másrészt a keresztszemes hímzés Paganinije. Néhány munkája John Romero asztalán díszeleg, és a második Pixelconon én is gazdagabb lettem egy Wizard of Wor-szörnnyel. Most meg még négy…..
IDDQD Heti retro: The 7th Guest 2015.08.01 18:03:13
Ezen a héten sajnos technikai okok miatt elmarad a Checkpoint Mini, de cserébe felélesztem hosszú Csipkerózsika-álmából a Heti retrót. Tudom, hogy a Half-Life-cikkel régóta lógok, de most időszűke miatt nem az jön, hanem egy olyan játék, amit nemrég toltam végig újra, így egész…..
Mai hírek szerint a kormány be szeretné vezetni az internet adót. Az adó alapja a forgalom, mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forintot. Ennyi a hír. Először nézzük meg, mit jelent ez a gyakorlatban! Egy alapnak mondható 2 GB-os mobil internet csomag esetében…..
Amon 2014.10.21 20:37:46
@Éjszakai őrség: nem. 4K technologia az TV technologia.
en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution

Sok pixel = sok adatforgalom. Nesze neked digitalis televiziozas.
Hatalmas üzletbe „piszkíthat” bele világszerte az elektronikus cigaretta, ami nem csak a dohányipari cégek számára komoly érvágás, de a költségvetéseket is megcsapolja, hiszen az e-cigit nem terheli jövedéki adó, így minél több dohányos szokik át erre, annál inkább…..
Amon 2013.06.17 19:18:08
@roli101: elvileg, ha a munkáltató nem tiltja meg valami okból, akkor jelen szabályozás szerint használhatja, mert a használata nem dohányzás.
Ha nagyon zavar az illat vagy maga a látvány, kérjétek meg, hogy járjon ki vele, mintha csak cigizne.

Az elektromos cigaretta esetében _nincs_ passzív dohányzás, a szájüregben a nyálkahártyán felszívódik a nikotin, a másodlagos gőzben, amit te beszívsz már nincs jelen. Tehát ilyeténképpen nem veszélyes.
Ettől még persze ha zavar, tényleg szólj neki, ha normális, akkor megérti. :)
Amon 2013.06.17 22:45:03
@kisQtya:
"Talán nem kéne ostobaságokat beszélni, e-cigivel ugyan miért is kellene kiküldni valakit????"

Ezt úgy hívják, hogy társadalmi együttélés szabályai. Tudod, ha valami nagyon zavar másokat, akkor nem csinálom vagy másként csinálom. Azért.
Amon 2013.06.17 23:08:28
@én már a fény gyermeke vagyok: parancs! (csak vicceltem, azt is elmondom mindjárt, hogy miért is nem teszek eleget a kérésednek)

@kisQtya: tévedés, mégpedig azért, mert igenis szólhatsz a hónaljszagú barátodnak is, hogy figyu', erős illata van az izzadtságodnak, kérlek használj dezodort.
Ha ezen megsértődik, legyen az ő baja. Mindent normálisan meg lehet (kéne) beszélni.

De csak, hogy ne higyjétek azt, hogy én lennék a legnagyobb bagónáci, elmondom, hogy egy évvel ezelőttig 16 éven keresztül napi két pakk előbb erős, később gyengébb cigarettát fogyasztottam el.
Tavaly február óta három szálat próbáltam, egyik sem ment. Igen, aktív elektromos cigaretta használó vagyok, immár szinte mérhetetlenül alacsony nikotin-tartalommal.
3mg-os alaplevest higítok nagyon, az eredmény <1mg/ml.

Tehát tudom miről van szó, tudom, hogy mennek ezek a dolgok s azt is tudom, mennyire hasznos jószág ez.

Szóval kedves @én már a fény gyermeke vagyok azért nem teszek eleget a kérésednek, mert sokkal nagyobb a társadalmi hasznossága annak, ha kommentelek, mintha nem tenném. ;)
Volt már poszt a világ minden tájáról, Kínától Új-Zélandon át a Fülöp-szigetekig, nem is beszélve Európa szinte összes országából, ám emlékeim szerint Ukrajna eddig kimaradt. Ez szomszéd ország lévén egyfelől furcsa, másfelől érthető is. Ezt a hiányt pótolja…..
Amon 2013.06.13 10:33:00
@mirx: én januárban jártam Minszkben, ott is dívik a pottyantós, csak ott már civilizáltabb is van, pottyantós, de rendes porcelánból, és vízöblítéses! :D Nem tudtam hova tenni. Ráadásul az a verzió szélesebb és hosszabb is, úgyhogy nem lehet úgy fölé guggolni, helyette van két kapaszkodó két oldalt. Nem tudtam úgy összerakni, hogy a nadrágom se lógjon a mindenféle nedvek közé meg én is valahogy talpon maradjak a művelet közben (pasi lévén persze ez nem egy egyszerű művelet, a kisdologra volt nekik piszoár), plusz én kézmosás előtt nem szívesen ügyködök sehol azok után, hogy egy mindenki által összefogdosott kapaszkodót markoltam elfehéredő kezekkel...
Szerencsére volt egy-két angol-wc is, ha más nem, akkor a mozgássérülteknek tartanak fenn egyet-kettőt. Persze előbb meggyőződtem róla, hogy nem foglalom el jogosult elől.
A minszki reptéren meg egyenesen egymás mellett van - fizikailag - a kettő, egy helyiségben. Nem is értem, lehet, hogy aki pottyantóshoz szokott, annak meg az ülős a szokatlan?
Bevallom, mindig külön örömmel olvasom az olyan beszámolókat, melyeken érződik, hogy írója amennyire lehet, megtervezte a külföldre költözést és az ottani munkavállalást. Így voltam a mai történettel is, amely Tamás és párja svájci munkavállalását, kitelepülését…..
Amon 2013.06.02 12:02:02
@én már a fény gyermeke vagyok: nem, te mint barackos anyóka időben limitált mennyiségű barackkal rendelkezel, viszont mindig lesz utánpótlásod, ebben az a piac, hogy annak fogod elsősorban eladni, akiről azt feltételezed, hogy a következő héten is hozzád jön barackot venni. Ha már megteheted, hogy válogatsz a vevők között, akkor a saját hasznodat fogod nézni. S itt nem az a haszon, hogy most többért adod, hanem az, hogy esélyesen kapsz egy stabil vevőt. Ez is nagy előny ám, nem csak a mai plusz két forint.
Amon 2013.06.02 12:23:29
@én már a fény gyermeke vagyok: minden esetben más az egyéb előny, amit elérhetsz, ha olvastad az előző kommentjeimet, már mutattam ilyet: mebízhatóbbnak gondolt embereknek fogod kiadni a lakásod, mert azokról jobban feltételezed, hogy nem lakják le. Az, hogy te mint fény gyermeke azt gondolod, hogy a magyar pár nem fogja lelakni a lakásod az egy dolog, de egy svájci valószínűleg azt fogja gondolni, hogy a svájci Günter meg Helga kevésbé fogja lelakni, mint a magyar Jenő meg Sári. Te is ugyanezt gondolod itthon, csak más összetételben. S ezek - még egyszer hangsúlyozom - szubjektív szempontok, és reménybeli előnyöket biztosítanak neked, mint bérbeadónak. Ettől te még a szabályozott (törvényi plafon az árnál) piacgazdasági ügyletben vagy aktor.
Az anyókánál a reménybeli visszatérő vevő az előny, a lakásnál meg például az, hogy kevésbé lakják le, esetleg még nem is mondják fel hét hónap múlva, stb. De ezek csak példák, számtalan ilyen reménybeli előny közrejátszhat a választásodnál. Ezzel foglalkozik a mikroökonómia egy része. S idetartozik a határ-haszon elmélet is. Annyi és olyan feltételeket szabsz, ameddig még megteheted, mert egy határon túl már nem fogod tudni kiadni (vagy eladni) a jószágod, de az előnymaximalizálásra való törekvés miatt keresed azt a pontot, ahol a legtöbb előnyt meg tudod szerezni, de még mindig hasznosítani tudod a jószágod. Egyszerű ez, mint az egyszeregy.
Amon 2013.06.02 13:00:17
@én már a fény gyermeke vagyok: ha értetted, akkor valószínűleg én nem értem a te problémádat a szabályozott piaccal kapcsolatban...
IDDQD A 100 legjobb videojáték 2012.11.19 12:28:18
Az amerikai Time magazin honlapján közölt egy százas listát a legjobb/legfontosabb videojátékokról. Érdemes megnézni (mondjuk ebben a felhasználóbarát nézetben), tanulságos abból a szempontból, hogy egy erős konzolos gyökerekkel, viszont kevésbé jelentős…..
Lászlót és párját nem elsősorban a szükség, hanem a kalandvágy vitte egészen Londonig. Számítását biztonsági őrként találta meg. TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a…..
Amon 2012.08.20 14:37:19
@'it's cool to know nothing':
Hát tudod, én nem élek momentán létbizonytalanságban, sőt, azt hiszem, magassan többet keresek, mint a mo-i átlag. De pont az ilyen beszűkült agyú, kellemetlenkedő, tipikusan magyar, lehúzó gondolkodású, illetlen alakok miatt fogok emigrálni ebből az országból.
S nem, egyelőre nem úgy indulok neki, hogy visszajönnék.

Idejössz, osztod az észt, miközben halvány lila segédfogalmad sincs arról, hogy ki hogyan, miként él, arról sincs, hogy máshol vannak karrierek a te nyomorúságos szakmádon kívül is.
Tudod másutt nem divat lenézni más szakmák képviselőit.
Legalábbis civilizáltabb helyeken.

Itt mindenki csodálkozik, ha az irodában a takarítót emberszámba veszem, beszélgetek velük, ha kell, segítek nekik, egyáltalán azt merem feltételezni, hogy ember, és ugyanaz a célja, mint nekem: elvégezni a munkáját a tudásához mérten a legjobban s eközben eltartani önmagát és ha van, a családját.
Te odáig jutsz el, hogy mennyire gáz "éjjeliőrnek" menni. S közben fogalmad sincs, hogy amiről a posztoló ír az nem az. De ha az is lenne, lehet akkor is kiment volna, hogy a hozzád hasonló gerinctelen senkik ne nézzék le, csak azért, mert nem a kompjúter egérgombját baszogatja egész nap, hanem a saját választott tevékenységét végzi el becsülettel.

Én ezért megyek el. S viszem magammal a saját magam által megtermelendő GDP-t is. S addig nem is jövök haza, amíg ez a mentalitás nem változik meg.
Szép példája vagy a fent jellemzett beszűkült agyú senkinek, aki miatt itthon az ember rosszul érezheti magát. Aki úgy csinál "karriert", hogy mások fején áll, lefelé tapos, felfelé nyal. Mert az olyan profi, és tiszteletre méltó. Hát egy fenét.
Az én világlátásom szerint majd akkor lesz jogod beleszólni más életébe, ha arra megkér. Addig szánalmas fröcsögés amit itt művelsz.

Az meg pláne, hogy menjen ki, lásson világot és jöjjön haza. Már miért is jönne haza? Mit tudsz mutatni itthon, amiért megérné hazajönni? A családon és barátokon kívül?
Létbiztonság? Muhaha. Jó hangulat? Muhahah. Megbecsülés? Ugyan már, éppen most fröcsögsz és bizonyítod az ellenkezőjét. Akkor mégis mi? Túró rudi meg kilenclyukú híd? Ugyanmár.

Sokszor egyébként az anyagi előrelépésnél sokkal fontosabb az, hogy a család nyugodt körülmények közt tudjon élni, hogy ne azon menjen a para, hogy oké, ebben a hónapban sikerült kifizetni mindent, de vajon mikor hoznak olyan törvényt, ami miatt a jövő héten már mégsem?

Az én véleményem az, hogy mindenkinek megéri kiköltözni, aki képes elvonatkoztatni az itthoni posványos, visszahúzó gondolkodástól és nyitott a világra.
Ha nem jön be, még haza is jöhet, ha meg bejön, egy jobb élet lehet a jutalma. (Ami nem feltétlenül anyagi természetben jelentkezik, de általában abban is)
Ennek a blognak az egyik első bejegyzésében, még a választások előtt, arról írtam, hogy a kétharmados többségre inkább lehetőségként, semmint veszélyként érdemes tekinteni. Az elmúlt másfél év világossá tette, hogy tévedtem. A kétharmad ugyanis – ha nem elég…..
Amon 2011.12.19 06:54:24
@Bulat Okudzsava:
[...] "Navracsicsra, Rogánra, Lázárra és a többiekre ugyanúgy ráég, hogy éveken keresztül asszisztáltak a józan észt semmibe vevő gátlástalansághoz. Nem lehet a jövő emberének szerepében tündökölni úgy, ha előtte a párt és a kormány vezetőiként támogatták azt" [...]

De lehet. Van rá történelmi példánk. Vegyük csak mondjuk Nagy Imrét. Véreskezű, padlássöprő kommunistából az állítólag demokrata néptömegek csinálnak hőst. Csak mert annyira töketlen volt egy kiélezett, puskákkal, tankokkal terhelt helyzetben, hogy azt sem tudta sokáig, hogy hol van, mit csinál.
Ezt a kommunistát éltetitek mostanában egyre-másra.

Igaz, ő meghalt érte, remélem a mostani fideszeseknek is csak poszthumusz sikerül ez a manőver.
Mindössze három hete írtunk arról, hogy ha tovább romlik az állampapír aukciók lefedettsége, hamar bajba kerülhetünk. Nem akartunk farkast kiáltani, de most már látjuk, akár hónapokra is lehetünk a csődtől. Az államcsődhöz ugyanis nem kell más, mint néhány sikertelen…..
Amon 2011.11.11 10:28:47
@Rwindx: ezzel csak az a baj, hogy a MaNyuP szétbarmolásával egy havonta stabilan növekvő finanszírozást is tönkrebaszott az a mélyen tisztelt (nem) unortodox barom.

Az, hogy leírt némi pénzmagot (minek, ha a maradékot se tudják finanszírozni?), oké, viszont akik leléptek onnan, azok akkortól nem finanszíroznak semmit sem. Pláne nem államadósággot.

Emellett persze a könyvekben egy tollvonással beírták tartaléknak, amivel felszabadítottak ugyanannyi KP-t, hogy jól elkótyavetyéljék MOL részvényekre, mert az jó. Aham. Tisztán látszik.
Bár kicsit ugrálás a témák között, de mivel most éppen alkotói válságban vagyok, így egy konzerv témát veszek elő. A lakásban természetesen az elektromos szerelvényeket - köznapi néven villanykapcsolók és konnektorok - is le fogom cserélni, illetve újakat fogok feltenni.Sokat…..
 Ígértem, hogy a hétvégén játszadozom majd a Sweet Home 3D nevű tervező-programmal, amiről már írtam az előzőekben. Nos, a játék elég sikeresnek mondható. Amint az látható a jobb oldalon, elég tetszetős renderelt képeket lehet vele készíteni. A képekre kattintva lehet…..
 Dupla jó hírt kaptam. Egyrészt válaszolt vízszerelő emailben, másrészt kaptam másik feszített fóliástól információt. A legfájóbb pontja a projektemnek az volt eddig, hogy a szakik nem nagyon hajlandóak online kommunikálni, ahol el tudom - írásban, képekkel illusztrálva…..
Lakásfelújítás A zuhanyszoba 2011.09.09 06:00:00
Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen a felújítás új motorját képező zuhanyszobával, milyen megoldásokat válasszak. Nos, itt az összegzés, mire jutottam. Tehát, adott a hálószobából impregnált gipszkarton válaszfalakkal leválasztott 100x150cm-es, a fürdőbe nyíló…..
Eddig nem találtam a projektemhez eléggé könnyen kezelhető számítógépes tervező-szoftvert, ami ráadásul inygenes is. Most azonban van egy - számomra - új versenyző. Az online használható tervezőprogramok legnagyobb baja a Flash. A kezelés általában nehézkes, a beépített…..
Azt tervezem, hogy naponta egy, maximum két bejegyzés lesz, egy nagyobb lélegzetvételű reggelente, és esetenként egy kisebb, ajánló jellegű este. Ma az internet és a szakmunkások kapcsolata lesz terítéken.Internetes lévén, ha problémába ütközöm, azonnal a Google-t hívom…..
Amon 2011.09.08 11:53:38
@Horváth János: A Jószakit nem próbálgatom, mert már nagyon régen becsuktam az Iwiw hozzáférésemet. A szakikereso.hu-t köszi, meg fogom nézegetni, plusz találtam egy Szakik nevű csoportot Facebookon, abból még szemezgetek szerintem. Ez utóbbi itt van: www.facebook.com/group.php?gid=121067391265514&v=wall
Ahogyan a padlónál előzetes kritérium volt a kőmentesség, úgy az oldalfalaknál is száműzve lesznek a kő burkolólapok, csempék. A konyhában, és a zuhanyban is.A kérdés persze mindig az, hogy mivel lehet leváltani a már egyébként jól bevált, de rideg, kellemetlen, és szerintem…..
Lakásfelújítás Padlóburkolatok 2011.09.07 06:00:00
Igazából innen indult ki az egész projekt.  Azt vettem észre, hogy a régi, még az előző tulajdonos által lerakott - feltehetően olcsó - laminált padló púposodik több helyen, a bútorok lábai felkoptatták, a nedves felmosás miatt megvetemedett. Nosza, gondoltam, úgyis majdnem…..
Nem túl régen olvastam egy érdekes dologról, mégpedig a feszített fóliás rendszerről. Hajtás után a konklúzió. A kivitelezés kétségtelenül jól néz ki, és könnyen kezelhető, mivel a Barrisol feszített fólia-rendszer vízálló, szilárd, szárazon építhető álmennyezetet…..
Mint mondottam volt, a következő bejegyzés az alapterület okosabb, jobb kihasználásáról fog szólni. Nos, megszületett az első ötlet. Ami buktató van, az az, hogy konzultálnom kell majd egy vízszerelővel, hogy megvalósítható-e ez ebben a formában. Tehát az új alaprajz. Mint…..
Amon 2011.09.05 10:04:29
@Horváth János: Számoltam vele, igazából 10cm-ről sincs szó, ahol falvastagság van. A tolóajtó pedig nagyjából 20cm. A pontos számok persze még majd kijönnek.

A Gardrób érdekes állatfajta lesz, mivel igazándiból polcrendszert fogok beépíteni, így a mélység olyan lehet, amilyennek szeretném, plusz így nem vesz el értékes centimétereket az előlap, meg ilyen úri huncutságok. A világítás meg lesz oldva: minden polc feletti részre LED-es szalagot fogok beragasztani, és egy darab kapcsolóról lehet majd üzemeltetni. Így konkrétan lesz egy gyengébb általános világítása magának a gardróbnak, és minden polcnak lesz helyi világítása is.

Hát, igazából már most is olyan, mintha nem lenne ajtó, ugyanis szinte soha nem volt használva. A durvább sütéseknél kinyitom az erkélyajtót, plusz a konyhában már most is van központi szellőző, amibe be fogok kötni egy szagelszívót. Mivel a központi szellőző is nyomógomb-kapcsolású, így meg lehet oldani, hogy egyszerre kapcsoljon be a helyi szagelszívóval. Így nem szomszédok konyhájába továbbítom a szagokat. :)
Lakásfelújítás Disclaimer 2011.09.04 17:45:47
Van néhány dolog, amit elöljáróban leírok, néhány szabály és magyarázat, hogy miért, hogyan, mikor. Olvass tovább.A felújítás projekt jelen pillanatban tervezési fázisban van, tehát a következő bő fél év-egy év bejegyzései a tervezésről fognak szólni, nem a…..
Lakásfelújítás A kezdet 2011.09.04 17:05:00
Mivel a lakás teljes felújítása lesz a cél, azzal kezdtem a munkát, hogy lerajzoltam a kiinduló állapotot alapterületileg. Amint a képen is látszik, nem túl nagy a nettó alapterület, hozzávetőlegesen 45,5m2. A lakás alapkiépítésben egy előtérből (3,4m2), egy konyhából…..