Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NagyPeterMaci

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szőlőművelés Mítoszvadászat 2018.01.19 22:05:25
Valami nincs rendben. Mert adva van a tökéletes kézműves technológia, amelyben gyakorlatilag érintés nélkül születnek meg a legcsodálatosabb borok - és amelyik a valóságban igencsak akadozva működik.    ..
NagyPeterMaci 2018.01.23 13:46:03
@bakatorro: én úgy tudom, hogy a biodinamikus elméletek az árapály jelenséghez kötnek munkákat, úgy mint metszés/oltás, és a pincén belül is van ilyen, de attól függően, hogy mit szeretnének elérni, használják az apálykori, illetve dagálykori fejtést. Már tervben van, hogy jobban utánaolvasok, hogy pontosan milyen esetben kell egyiket-másikat használni.
Fehér és vörös színű újborokról több szó esett tematikus hetünkön, mint rózsaszínről, pedig roséból akad bőven ezen a térfélen is. Egy ráadás-poszt erejéig rajta maradunk az újbor-vonaton és egyúttal rosé-ügyben is próbálok faragni valamicskét a hátrányból.Az utolsó (?) újborunk az Alföldről…..
NagyPeterMaci 2017.11.27 15:21:40
@furmintfan: pár éve játszom a fajtával, magamnak, kis tételben, spontán erjesztve, alacsony terheléssel - ami Nérónál nem egyszerű, tekintve hogy képes 700g-os fürtöt is hozni. Sillert céloztam, így próbálom a helyes szüreti időpontot, a megfelelő áztatási időt megtalálni, Illata jellegzetes, de szerintem nem tolakodó. Érdekes fajta, jó lenne, ha sokan próbálkoznának vele, van benne potenciál (a mindennapok borához). Ha érdekel van még a tavalyiból, és már kezd összerendeződni az idei is.
Van egy nagyszerű angol sorozat a TV-ben, amelyik a Tudor korabeli apátsági farmok működését mutatja be úgy, hogy három angol történész egy éven át a korabeli farmerek életét élte: ugyanolyan házban laktak, ugyanolyan ruhákat hordtak, és a kor technolólógiai fejlettségének megfelelő szinten…..
NagyPeterMaci 2016.12.19 16:12:55
@BZoltan: Zoli, neked komoly kincseid vannak. Hogy mióta keresek saját területeimmel kapcsolatos műveket...
Ez mondjuk egy faluval odébb van, de szerintem ilyen távra a fajták, a művelés azonos lehetett, tekintve, hogy ugyanaz a völgy.
Ez még abban a boldog időben íródott, amikor se filoxéra, se lisztharmat, se peronoszpóra nem zavarta a szőlészetet...
Arra kíváncsi lennék, hogy ennyi fajta kadarka volt, vagy ezek egyike-másika valami más fajtát takart, csak kadarka nevet is hozzábiggyesztették.
A szőlő növényvédelme, permetezés témakörben ez a post a biológiai növényvédő szerekről szól. Ebben segítségemre van a Biocont Kft. honlapja, amely cég egyébként az ökológiai gazdálkodásról szóló könyv növényvédelmi fejezetének kidolgozásában szakértőként…..
NagyPeterMaci 2016.05.11 10:52:45
@RAMBO: Köszi, sajnos a biocontal nekem is hasonló gondom van.
Az a nagy gondom, hogy vannak tőkéim, amik eléggé atkafertőzözzek lettek (azt hiszem, ott rontottam el, hogy az elhúzódó fakadás miatt nem lett beiktatva még egy kénes kezelés), és kellene valami megoldás, lehetőleg bio, ami kicsit gyéríti az atkákat, hogy a szőlő magához térjen. Az olajos permet most még megoldás lehet?
NagyPeterMaci 2016.05.11 23:38:56
@RAMBO: Nevikén volt kéznél, olajos az is, most azt kapott, aztán majd ha ez nem jó, adok neki mást.
Köszi.
Az új szőlőkhöz fém támrendszert telepítünk, mégpedig azért, mert ezt a legkönnyebb művelni. A legnagyobb előnyt a befűzőszálak (vezetőszáltól számított) magasságának állíthatósága adja. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a szőlő növekszik, úgy lehet emelni vele a…..
NagyPeterMaci 2015.06.16 15:27:05
@RAMBO: Hello!
Nem akarlak nagyon zavarni, de sajnos a neten nem találtam képet, és nem egészen értem a feszítőlánc-végoszlop-befűzőszálak kapcsolatát, szóval ha lesz majd egy kis időd, tudnál akkor képet csinálni a végoszlopodról.
Köszi.