Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nonne bonum semen

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt évtizedek egyik legmelegebb nyara az idei Európában. Az egyik rekord melegről szóló hír követte a másikat. Amellett, hogy a hőség és az ezzel párhuzamosan járó szárazság próbára teszi az emberek egészségét, elősegíti az erdőtüzek kialakulását, valamint aszályt okozva veszélyezteti a…..
nonne bonum semen 2018.10.16 19:44:26
@Sipi81: Semmi sem tökéletes. ;-)
Ahogyan írod, az atomerőművek rekordalacsony, átlagosan ~85%-nyi kapacitáson működtek, miközben a naperőművek rekordmagas, átlagosan 18,4%-nyi kapacitáson.
Közismert tény, hogy erő hatására az anyagok alakváltozást szenvednek. Ha meghúzunk egy fémrudat, az az erőhatás következtében valamelyest megnyúlik. Ha a nedves homokba lépünk egy folyó vagy a tenger partján, továbblépve láthatjuk a lábunk nyomát, ami a súlyunk következtében a talajban létrejött…..
nonne bonum semen 2018.01.27 10:17:05
@rdos: Annyit elárulsz, hogy – bármi is legyen rájuk a válasz – mi következik a kérdéseidből?

Pl. az, hogy a sok évszázad alatt a sivatagban felépített piramisaik közül valamelyikkel lehagytak minket süllyedésversenyben?
nonne bonum semen 2018.04.21 13:05:49
@rdos: Bocsánat a lassú reakcióért.

Szóval olyan nem létezik, hogy valami nem süllyed. Elhiheted, hogy pár milliméter elmozdulás mindig is volt minden épületnél (kivéve talán ami közvetlenül sziklára épül), különösen a nehéz és nagy épületeknél. Talán az téveszt meg, hogy régen ezt nem tudták ki sem mutatni.
Paks régi blokkjai közül az, amelyik a legközelebb van a Dunához, évi majdnem egy milliméterrel süllyed, egyik oldalán hajszálnyival kevésbé. Egy hatalmas épületről beszélünk. Ez a mérték olyasmi, amit nem hogy kimérni, de detektálni is nehéz. Tehát nem hogy nem veszélyesek a hatásai, hanem a kimutatásuk is nehéz. Az üzemidő-meghosszabbítási engedély épp arról szólt, hogy ez a mérték nem veszélyes. A dőlés nagyon messze van a "kritikus" 3 mm-től (jelenleg <1,2mm), de ha esetleg folytatódik, akkor már 1,4 mm-nél be fognak avatkozni. A kritikust azért tettem zárójelbe, mert ott is csak arról van szó, hogy esetleg már mérhetően befolyásolná az üzemelést.
Lehetett volna a Dunához közel is úgy építkezni, hogy kevesebbet süllyedjen, és most is volna technikai megoldás a süllyedés visszafordítására, de az tökéletes pénzkidobás lett volna, lenne. Semmi sem veszélyeztet semmit. Látható, hogy ez az egész egyelőre a túlzott óvatoskodásról szól, amit a kampányüzemmódba állított sajtó fújt föl üggyé.
És igen, lehetne a Pilisbe, lehetne a Mátrába építeni atomerőművet, de ha már ilyen kompetensnek próbálsz mutatkozni, legalább annyit utánaolvashatnál, hogy az atomerőművek működésének az alapvető feltétele a bőséges hűtővíz. Szóval a hegyekben (vagy sivatagban) kevésbé süllyedne az atomerőművünk... csak igen körülményesen tudna üzemelni.
nonne bonum semen 2018.10.16 19:33:11
@rdos: "a napokban hallom hogy Putyin és moszkoVitya [... a] meglévő hűtővíz csatorna folyamatos üzemelése mellett akarták bővíteni Paks2 hűtővizét."
Ezt kicsit kifejtenéd valamikor? Pl. linket tudnál küldeni, hogy kiderüljön, mit kell érteni ezalatt?

"Amúgy ha már kompetencia. Alapból szerintem nem kell nekünk fissziós erőmű [...]"
Ezt most úgy írtad, hogy nem is kell kompetencia, mert nem kell atomerőmű sem, vagy abból, hogy neked megvan a kompetenciád megítélni, hogy nem kell atomerőmű? Mert szerintem a "nem kell nekünk fissziós erőmű" a mai tudásunk szerint egyenlő azzal az állítással, hogy "nem kell nekünk olcsó áram".

"nem baj ha nem foglalkozom a hűtővízzel, annak meglétével vagy hiányával főleg egy mozgásvizsgálati témájú posztban?"
De sajnos baj, mert ahogy utaltam is feljebb rá, e két dolog elválaszthatatlanul összefügg.
Az Európai Unió Bírósága alatt működő Törvényszék elutasította Ausztria keresetét, amely a brit atomerőmű-projekt (versenyjogi) uniós jóváhagyásának megsemmisítését célozta. Az eljárásba a magyar kormányzat is beavatkozott az Európai Bizottság oldalán. 2013. december 18-án az Európai Bizottság…..
nonne bonum semen 2018.08.13 13:24:39
@Sipi81: Ha tényleg kíváncsi vagy, hajrá, itt mindent megtudhatsz: www.paks2.hu/hu/Kozerdeku/KozerdekuDokumentumok/KornyezetvedelmiEngedelyezes/KornyezetiHatastanulmany/Lapok/default.aspx

Konkrétan főleg a 11.7. fejezet és a 11.9.1.4. szakasz foglalkozik a Duna hőterhelésével, beleszámítva a jósolt klímaváltozást, globális felmelegedést is. A kritikus időszak az lesz, amikor a régi és új blokkok egyszerre működnek majd, de ezek megoldhatók, áthidalhatók, pl. a hűtővíz visszahűtésével.
A Szegedi Ítélőtábla bűncselekmény hiányában felmentette Császy Zsoltot és Tátrai Miklóst, az MNV két korábbi vezetőjét. Ellenük még az előző kormány idején indult koncepciós eljárás, melynek végső célja Gyurcsány Ferenc kriminalizálása volt. A tegnapi ítélet másodfokú, de még nem jogerős, hátra…..
Néhány hete a saját otthonomban észleltem, hogy a villamos hálózatra kötött órák (például a hálószobai ébresztőórák, vagy a konyhai sütőkbe épített órák) több perc késést mutattak. Át is kellett őket állítanom, hogy újra pontosak legyenek, de a következő napokban további késést szedtek össze. A…..
Láncreakció ATV interjú 2017.10.06 17:20:28
2017.09.28-én csütörtökön este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége voltam. Így legalább részben reagálni tudtam a csatorna stúdiójában korábban elhangzottakra.  ..
Nagyon érdekes hír jelent meg a minap a Világgazdaság honlapján. A cikk a Bloomberg hírügynökség beszámolója alapján a következőkre hívta fel a figyelmet: "Évtizedes rekordokat döntöttek meg az elmúlt napokban az európai piaci villamosenergia-árak, miközben a rendkívül hideg időjárás miatt csúcsra…..
Schiffer András bejelentette, hogy távozik a politikából. Érthető lépés. Az LMP egy helyben topog, hiteltelenné tette a Fideszhez és a Jobbikhoz dörgölőzése. Hat évvel Orbán után pedig középen állást hangoztatni értelmetlen illúzió.  Mondhat bármit a Lehet Más a Politika vezetője most, hogy…..