Regisztráció Blogot indítok
Adatok
PszichEmese

26 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Feszültségek fokozódása a pandémiában Személyiségünkből, élethelyzetünkből adódóan különböző mértékben, de mindannyian érezzük, hogy a koronavírus megjelenése és az ezzel kapcsolatban elrendelt korlátozások kihívások elé állították megküzdési képességeinket több fronton.  Komoly kihívást jelent,…..
PszichoTér Álom és valóság 2018.07.23 22:34:07
Éjszakánként - különböző gyakorisággal - a legtöbben mozizunk. Nem, ennél több történik, történeteknek válunk részeseivé, amik a valóságban nem történtek meg. Az emberiséget a kezdetektől foglalkoztatta, mi történik velünk, amikor álmodunk, elhagyja-e a lelkünk a testünket, mit jelentenek az olykor…..
Gyakran kérdezik meg tőlem kliensek, ismerősök és ismeretlenek, hogy mitől több, jobb, vagy egyáltalán más pszichológussal beszélgetni, terápiába menni, mint a barátokkal beülni egy sör mellett "kibeszélni magunkat". A kérdés jogos, hiszen mindkét esetben emberek ülnek…..
"Nem a halál az, amitől az embernek félnie kellene, hanem az, hogy soha nem kezd el élni." (Marcus Aurelius)   A félelem az egyik legalapvetőbb érzelem és eredetileg túlélésünket segíti. Jól tesszük például, ha nem merünk leugrani egy nagyon magas szikláról, vagy ha gyorsan…..
Bár az önámítás szóban szerepel az "ön", magunkra utaló kifejezés, mégis sokkal könnyebben "diagnosztizálunk" másokat ezzel a problémával. Másokat mindig kicsit nagyobb távolságból szemlélünk, így kívülről könnyebb meglátni bizonyos dolgokat, ráadásul másokat kevésbé…..
Sokan érkeznek terápiába, mert magányosnak érzik magukat, ami érhetetlen számukra, mivel mindent elkövetnek, hogy másoknak örömet szerezzenek. Figyelmesek, segítőkészek, mégis azt kell megélniük, hogy minden igyekezetük ellenére (vagy épp azért...) mások távolságot tartanak…..
A pszichoterápiáról sokan gondolják, hogy bármilyen problémával is megy oda az ember, rövidesen a kora gyerekkori élményeiről lesz szó. Nos, a feltételezés nem teljesen alaptalan, mivel nagyon sok pszichés problémát legkorábbi élményeink alapoznak meg, ugyanakkor e…..
"Valójában az idő az ember egyetlen tőkéje, ennek elvesztegetését engedheti meg magának a legkevésbé." Thomas Edison   A technika fejlődésével sok minden egyre hatékonyabbá válik, ami azonban azzal is jár, hogy egyre gyorsabban zajlanak az események, egyre több dolog…..
Az utóbbi időben a pszichológiai témájú oldalakat mintha elárasztották volna a nárcisztikusokkal foglalkozó írások. Nincs olyan nap, hogy ne botlanék bele valami olyasmi címbe, hogy "Honnan tudhatod, ha a párod nárcisztikus?", "X tipp, hogyan kezeld a nárcisztikusokat", "X+1 tipp,…..
Érezte már úgy, hogy olyasmit vágnak a fejéhez, amihez voltaképp semmi köze? Volt már, hogy majd' felrobbant valami miatt, ami logikusan nem is tűnt annyira bosszantónak? Akkor találkozott már a mentalizáció csődjével. A mentalizáció azt jelenti, hogy gondolkodunk saját és…..
Cate Blanchett (Blue Jasmine, 2013) - nárcisztikus személyiségzavar Az, hogy valaki neurotikus figurát játsszon egy Woody Allen-filmben, az nem újdonság, az az érzékenység és energia azonban, ami Blanchett alakítását jellemzi, még allen-i mércével mérve is figyelemre méltó.…..
PszichoTér Beszéljünk róla! 2015.03.31 13:36:27
  "Így Könnybe fúltMinden éj,A fájdalom az égig ért.Csak bújni kell,A kín elől, de márAz ajtó nyílik és már Ő ott áll.Úgy fáj, fáj, fáj, száz alkalom,Ő csak jön, jön, jön, s nincs szánalom.A falon túli félelem, túl erős mint egy gát,A Kiáltás, hogy Mama nem jut…..
  Virtuálisan a világban A kommunikációs technológia fejlődése bizonyára sokféle módon befolyásol minket, földi halandókat, én most ebből kettőt emelnék ki. Az egyik az, hogy úgy tűnik, egyre kevésbé hisszük el a médiából érkező híreket. 1969-ben nem sokakban merült…..
Napok óta a vezető hírek egyike a Germanwings járatának tragédiája, ahol egyre biztosabbnak tűnik, hogy a másodpilóta szándékosan rántott magával 149 embert a halálba. A legtöbben aligha tudjuk beleélni magunkat, hogy képes valaki egy utasszállító repülőgépet a sziklának…..
Nagyon értékes képesség, ha valaki tanulni tud a hibáiból, azonban ha kérődzünk, vagy idegenül mondva ruminálunk rajtuk, az rontja a hangulatunkat, az egészségünket és a problémamegoldó képességünket. Kérődzés során tipikusan "miért" kezdetű, negatív kicsengésű…..
 A pszichopata kifejezés már nem "politikailag korrekt" a pszichiátria területén, ezeket a személyeket ma az antiszociális személyiségzavar diagnózisával látnák el. A köztudatban talán leginkább a baltás gyilkosok és a legtöbb ember idegszálait izgalomba hozó sorozatgyilkosok…..
A szex eredeti funkciója a fajfenntartás, de az ember számára ennél jóval többet jelent. A szex "feladatai" közé sorolhatjuk az örömszerzést fizikai és érzelmi szinten a kezdeti izgalomtól az orgazmus extázisán keresztül a szexet követő világbéke-érzésig. Szex során máshogy…..
Ahogy a hétvégén böngésztem a netet, találtam egy cikket arról, mi az a 8 attitűd, ami krónikusan boldogtalanná tesz minket (1). Kis böngészés után találtam 7 olyan szokást is, ami ugyanezt eredményezi (2). Mindkét cikk amerikai "life coach"-októl származik, akiket mi itt…..
Az Egyesült Királyságban 2015. március 1-jén az önsértés-tudatosság napját tartották. Ottani statisztikák szerint minden ötödik 15 éves végez önsértést. Az önsértésnek számos formája van a fizikai sérülések, fájdalom okozásától a túlzott alkohol- és…..
Költői kérdés: van-e bárki, aki még sosem gondolt arra, bár jobban ki tudott volna állni magáért a főnökével, anyósával, az udvariatlan pénztárosnővel szemben? Illetve néhányan gondolhatják, bár kicsit "kevésbé" tették volna ezt: bár ne üvöltöztek volna a fenti…..
Ma egy szerintem hasznos cikkre bukkantam a Psychology Today oldalon. Amy Moran pszichoterapeuta 8 olyan tévhitet azonosított, melyek megnehezítik számunkra céljaink elérését. Míg gondolkodásunk formálására rendelkezésünkre áll a teljes oktatási rendszer, az érzések…..
PszichoTér Megküzdés a stresszel 2015.03.09 20:59:01
A stressz szó hallatán általában negatív dolgokra gondolunk, pedig már Selye János stresszkutató megkülönböztette az eustresszt, a "jó stresszt" és a distresszt. A stressz jó fajtája az lenne, ami motivál minket, illetve amit élvezünk - ez egyeseknek lehet a bungee jumping,…..
A depressziót talán a legtöbbet emlegetjük a lélek betegségei közül, de talán mégsem tudjuk olyan pontosan, mi is ez a betegség. Általában nem a szomorúság a depressziósra legjellemzőbb érzés, sokkal inkább az üresség, tehetetlenség, levertség. De nézzük meg részleteiben,…..
PszichoTér Helló új idők! 2015.03.02 15:56:49
A minap a nagymamámmal beszélgettem az élet dolgairól, kapcsolatokról, pártalálásról, házasságról, és egy ponton azt mondta, ha összehasonlítja a mai időket a régiekkel, ha nagyon keres, talál előnyöket, de keresnie kell. Régi idők alatt ő leginkább még a 2. világháború…..