Regisztráció Blogot indítok
Adatok
palinta77

464 bejegyzést írt és 106 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hintafa Az utolsó bejegyzés 2020.01.07 21:17:15
    Köszönjük Ibolya! Neked mondunk most köszönetet, aki mindig a családért, gyermekeiért fáradoztál. Aki mindig tett-vett, sütött-főzött, díszített, mesét olvasott. Képes voltál egy kopott kartondobozból is menő autókat, mozdonyokat varázsolni. Egy személyben voltál cukrász, ügyintéző,…..
Hintafa Múzsa 2019.12.20 08:55:19
Idén nem készítek terjedelmes bevásárlólistákat, de azt mindenképpen meg szeretném mutatni, hogy milyen játékok kerülnek elő a téli szünetben. Elsőként jöjjön a Múzsa, ami gyönyörű kártyáival belesimul az ünnep fényébe.  ..
Hintafa A karácsony nagy könyve 2019.12.18 12:08:06
A könnyekig megható adventi történet után A karácsony nagy könyvében a készülődésen, a karácsonyt megelőző időszakon van a hangsúly. ..
Hintafa Bagolytanoda 2019.12.11 11:56:06
  Játékosan gyakorolni a nyelvtant és a környezetismeretet? Ez mintha szembemenne a gravitációval, nem? Eddig azt hittem, hogy a kvíz kérdezős-felelgetős formája kevésbé szórakoztató vonal a játékok terén, azonban a Bagolytanodában -legnagyobb megelégedésemre- történik valami nagyon kellemes. ..
A megható adventi könyv után most jöjjön egy nagyon szórakoztató. Sokak örömére megjelent Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője is magyarul...
  Az őszi szünetben, -a szokásos megbetegedéses viszontagságok után- természetesen belefértek játékok is. Mivel utaztunk, a válogatásnál a dobozok mérete fontos volt. Az ismerős kedvencek mellé három újdonságot is becsempésztem:  lefolytattunk több mini-nyomozást a Sherlock Express-szel,…..
Hintafa Maja Lunde: Hónővér 2019.11.27 10:26:47
Pár nap múlva ismét advent és a csodavárás időszaka. Minden évben történetek is elkísérik ezt az időszakot. Idén, mivel P már nagyobb (majdnem 11) neki egy nagyon különleges északról érkezett mesét, Maja Lunde: Hónővér c. kötetét választottam. ..
Osonunk a karácsony felé, mindössze 7 (hét!!!) darab munkahét fog eltelni, amíg a fa alá varázsolja a megfelelő a szerv az idei ünnep könyves csodáit. A mai ajánló főszereplője minden szempontból alkalmas arra, hogy az ünnepi időszakot még szebbé, olvasósabbá tegye. A Manó könyvek legújabb kiadványa…..
Tízéves kor felett komoly dilemma, hogy milyen könyveket adjunk a gyerek kezébe. Sokszor jártam már ebben az utcának tűnő csávában. Az Abszolút könyvek sokszor kisegítettek. Alaposan -de annál kellemesebben- meglepődtem, amikor a karácsonyi könyvválasztós-kínlódás előtt négy új címmel bővült a…..
Hintafa A Bűvös Rengeteg 2019.11.06 12:06:38
  A Bűvös Rengeteg rókás témájával hódította meg elsőre a szívünket, aztán kiderült, hogy a játékhoz tartozik egy mese is.  Játék, mesével (vagy fordítva) és az örökös kedvenc rókával: mintha kifejezetten ránk várt volna ez a csinos doboz...
  Hatalmas a kísértés, hogy ne ismertessen szó szerint Cath Crowley: Szavak kékben című könyvét. Már kétszer -véletlenül- majdnem leforráztam a nyelvemet, mintha az segítene kijózanodni és a tények ösvényén maradni. Pedig azt hittem már cinikus felnőtt lettem, de úgy tűnik még vannak olyan…..
 Bizonyára nem az utolsó napos hétvége van mögöttünk, de  ősszel inkább biztosra megyek, ezért vasárnap felkerekedtünk, hogy Tittel Kinga új könyvével felfedezzük A Várnegyed titkait. Nem gondoltam volna, hogy lesz nekünk jobb a Mesélő Budapest után. Lett...
Hintafa Haba: Vikingek Völgye 2019.10.22 12:06:13
Elcsomagoltuk a nyári emlékeket, ideje új -benti- sport után nézni a Vikingek Völgyében. Itt a krikett, ahogy a vikingek tolják!!..
  A Lázadó lányok hulláma a macskákat is elérte -szerencsére. Kimberly Hamilton harminc macskakiválóságot gyűjtött össze, akik a maguk jogán  lehetnek Menő macskák. ..
Apukák, jön a torokfájós, hangvesztős időszak, amikor az anyukák kidőlnek. Itt az ideje, hogy szolgálatba helyezzétek magatokat az esti mesék idejére is! Ma egy olyan könyvújdonságot ajánlok, ami -természetesen nem kizárólag-, de apukáknak, nagypapáknak- egyformán jól áll. David Grossman: Zsiráf, és…..
Kísérletezőkedv, önállóság és bátorság. Ez a három szó jutott eszembe, miután elolvastuk Sylvie Misslin és Amandine Piu Hahó, királyi! Merre vagy? című könyvét...
Legutóbb kimerültünk a történelem viharaiban, ezért most jöjjön egy óvodásokat és kisiskolásokat bűvölő meseregény. Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát!..
Hintafa 500 2016.06.19 19:13:47
Egy ideje tervezgetek már egy bejegyzést magamról. Legfőképpen azért, mert Ti, akik arra szánjátok az időtöket, hogy hétről-hétre elolvassátok a posztokat, -köszönetképpen- megérdemeltek egy tisztességes bemutatkozást. Erre pedig mi lenne jobb alkalom, mint az, hogy immáron 500-an (hurrráááá!!!)…..
palinta77 2017.11.01 05:43:28
@Delira: Kedves Zsuszi! Nagyon-nagyon köszönöm a kedves szavaidat! Hamarosan remélem normális nethez jutok és akkor részletesen válaszolok. Szép napot-hetet: Ibolya
palinta77 2017.11.06 01:57:48
@Zsuzsianyuka: Kedves Zsuzsi!
Végre újra itthon. :) Köszönöm még egyszer a kedves szavakat! Igazi öröm, hogy hasznosnak találod az oldalt.

Az, hogy a gyerekek számára a játékban a nyerés az elsődleges, életkori sajátosság. Bruno Bettelheim is ír erről a jelenségről az Elég jó szülő c. könyvében. Röviden arról van szó, hogy a gyerek természetes területe a játék, ahol szeretné megmutatni/bebizonyítani a felnőtt számára, hogy ő is ér annyit, mint a szeretett szülő/felnőtt játszótárs. Annál is inkább, mert a gyerek az élet több területén a felnőttet másolja, a játékban viszont ő van otthon, így az egy olyan terület, ahol anyu/apu/nagyi nem veszi fel a versenyt. Egyszóval én sokszor hagyom/hagytam nyerni. Amikor viszont én vesztek, mindig elmondom, hogy nem szomorkodom emiatt, mert öröm volt vele játszanom és talán legközelebb én is nyerek. A másik megoldás a kooperatív játék, amikor együtt nyerünk, vagy vesztünk. Érdekes módon -és Bettelheim elméletét abszolút alátámasztja a gyakorlat-, ha ilyenkor vesztünk sosincs elkeseredve, vagy nagyon könnyen túlteszi magát a dolgon. Én azt gondolom, hogy nem feltétlenül kell teljesen kiiktatni a versengős játékokat, hiszen a verseny nem feltétlenül rossz dolog, érdemes apránként hozzászokni (a gyerekcsoportokban úgyis jelen van) ha van rá alkalom, hogy kooperatívan játszatok, akkor mindenképpen érdemes beiktatni a közös játékaitokba. Nálunk a nagyobbik majdnem 9, de sokszor még most is morog, ha nem ő nyer. Viszont neki már rá tudok mutatni arra, hogy 1. legközelebb ő fog, mert olyan ügyes (és tényleg) 2. meg tudjuk beszélni, hogy milyen döntéseket kellett volna máshogy meghozni.
A dobott lépések elrontása nálunk is gyakran előfordul a kisebbikkel (4,5). Még nem alakult ki a számfogalom és sokszor a számsorrend sem. Én ilyenkor együtt leszámolom vele. Mondjuk őt nem frusztrálja különösebben, hogy ha elrontja. Ha úgy látod, hogy nagyon zavarja a gyermekedet az, hogy nem tudja, vagy nem jól tudja akkor egy időre kerüljétek a számolós, lépegetős játékokat. Vagy a Kockapaci és Pipacska/Mesés számok -számos mesék c. könyvekben szereplő, direkt a számolásra kihegyezett, egyszerű óvodás korú gyereknek (is) szánt feladatok kapcsán számoljatok.
Mivel a gyermekeid minimum kétnyelvűek lesznek, nyilván a nyelvek közötti különbséget is processzálniuk kell, ezért lehet, hogy a számfogalom stb. kialakulása picit háttérbe szorul. De ettől függetlenül a két könyvben említett játékok a legegyszerűbben, az alapoktól tanítják meg azt, amire az óvodás korosztálynak szüksége van. Több/kevesebb, alacsonyabb/magasabb stb. fogalmakat. Ha van kedvük ilyesmivel elbíbelődni, akkor érdemes ezeket kipróbálni, mert ilyenkor nem egy játék részeként szerepel a számolás, hanem főszerepet kap. Nincs igazán versenyhelyzet.
Jó játékot/olvasást Nektek! Szép hetet: Ibolya
Ps. ha van még kérdésed akkor írj nyugodtan, akár e-mailt is.
palinta77 2019.09.20 08:28:58
@mokuska81: Szia! Nagyon szépen köszönöm és azt is, hogy vetted a fáradságot és megírtad! Ilyenkor mindig feltöltődöm. :)
Hintafa Concept kids -Állatok 2019.09.18 11:19:13
Ismerősek az anyu/apu szettjeiben pipiskedő gyerekek? A jelenség alól a társasjátékok sem kivételek. Elvégre ha a felnőttek szeretnek vonatutat építeni, vagy piktogramok alapján kitalálni szavakat, akkor erős a kényszer, hogy megszülessen ezeknek a gyerekváltozata is. Ez ügyben legutóbb a Concept…..
Hintafa Emma Carroll: Égi tolvaj 2019.09.12 12:01:15
Ha gyerekkörnyv, akkkor jóformán mindenevők vagyunk. De mindig elgyengülök, amikor bekuckózásra alkalmat adó (mese)regény kerül a kezünkbe. Emma Carroll Égi tolvajának még a fülszövegét sem volt időm elolvasni, már repült is az olvasmányaink  közé. ..
Még 284 nap, mire újra vakáció lesz. Egyetlen reménysugár P számára, hogy idén lesz történelem óra. Ezt a felfokozott vonzódást a is a könyveknek köszönhetjük. Amit A világ legszebb mondái elkezdett, azt folytatta az ismerkedés Zeusz bandájával, most pedig mindezt felfrissítette Frank Schwieger:…..
Valami mindig van. Tavaly a HP-láz, most a nyárral ránk törő képernyő-láz vetette vissza P olvasásait. Míg előző évben türelemmel és finom célzásokkal próbálkoztam más könyvek felé is terelni, idén úgy döntöttem, hogy a szívének kedves focit hívom segítségül. És milyen igazam lett, mert az Erdei…..
 Utazós játékok után most jöjjenek olyan könyvek, amikkel akár otthonról is bejárhattok érdekes vidékeket...
Egy ideje már úgy tűnt, elérhetetlen távolba kerültünk a közös, kreatív tevékenységgel eltöltött időtől, amikor megérkezett az Alkoss szabadon könyvvel Kollár Borbála bevezetője, én pedig önfeledtem hagytam, hogy a szerző lelkesedése rámragadjon. ..
Hintafa Sushi go party! 2019.08.21 11:37:33
Amikor valamit szeretsz, nehéz betelni vele. Na, én is így vagyok a Sushi go party!-val. Ha szeretted az alapjátékot, akkor ez a klassz doboz még több, még jobb falatot tartogat...