Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szilárd Szőnyi

23 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kárhozat fia, aki jobb lett volna, ha meg sem születik? Vagy éppen Isten megváltó művének eszköze, akinek olyan kiemelt szerepe van az üdvtörténetben, hogy talán még a mennyországot is kiérdemelte? A kereszténység két évezrede alatt mindig is e két szélsőséges álláspont között helyezkedtek el az…..
A Válasz Online most Magyari Péter liberális újságíró szerződtetésével lelepleződött mint az „áljobboldali dollármédia” zászlóshajója. Pedig új leigazolását a lap korábban még nemhogy nem magasztalta a szakmai erényeiért, de egy heccorgánum munkatársaként bélyegezte meg – állítja szerző nélküli…..
A Mik vannak?! blog különkiadása: az alábbi cikk régi kedves kollégáim felkérésére készült, és a Válasz Online-on jelent meg 2023. május 1-jén. „Egyházi vezetők és hétköznapi hívők egyaránt azt mondták: azt várják a pápa látogatásától, hogy erősítsen meg a hitünkben, és mutasson irányt. Hát, Ferenc…..
„Maradtunk hát ketten [a béketáborban], Magyarország és a Vatikán”. Orbán Viktor kijelentése, mely a kormányfő Ukrajnával kapcsolatos retorikájának központi elemévé vált, Ferenc pápa látogatása előtt több szempontból is jelentőségteljes. Egyrészt látványos szakítás a korábbi évek hangvételével.…..
Valami azt súgja, nem leszek népszerű ezzel a bejegyzéssel. Ahogy a DVTK kapusa sem volt az, miután kétszer is kivédte annak a kisfiúnak a lövését, akinek családja a születésnapjára kezdőrúgás lehetőségét vásárolta meg a minapi MTK-Diósgyőr meccsen. A srác az általa elvégzett középkezdés után az…..
Beszéljünk akkor Bese Gergőről. Kezdjük egy jó emlékkel. Amikor 2021 őszén újságíró-tanfolyamot szerveztem, őt és Hodász Andrást is meghívtam előadónak. Órája elején Gergő atyát a csoportnak úgy mutattam be, mint akit – a következő alkalomra tervezett – pap kollégájával „egy csomagban szerződtettem…..
Szilárd Szőnyi 2023.02.16 07:36:42
@andras.csaba.sj: Nagyon köszönöm, Csaba, erőst jólesik!
„Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek.” Százötvenezer kattintás felé tart az a Youtube-videó, amelynek határozott állásfoglalással felérő címe szerint tavaly augusztusban csoda történt Medjugorjéban: magyar fiataloknak jelent meg a Szűzanya. A kisfilmben szereplő huszonéves lány a beszámolója…..
Szégyen ide vagy oda, egy leértékelt könyveket árusító boltban, annak is százforintos részlegén tettem szert a napokban Németh Miklós 1988 és 1990 közti miniszterelnök politikai memoárjára. Nem mintha ne tudtam volna róla, hogy 2014-ben kötet jelent meg az exkormányfő életéről Oplatka András…..
Felemelő élmény volt kísérni a mai Tanárballagáson azt a sok száz pedagógust, akik a pesti Deák térről induló, majd a Szent István-bazilika elé érkező, az ügyüket támogatók sorfala között vonuló menettel nagyon fontos üzenetet fogalmaztak meg: nem kell félni. Nem kell tartani attól, hogy felekezeti…..
• Ott leszek, mert mind a négy gyerekem egyházi gimnáziumba jár(t), rokonaim között pedig vagy fél tucatnyian felekezeti iskola tanárai, így közelről ismerem az ezen intézményekben zajló elkötelezett munkát. • Ott leszek, mert az esemény főszervezői között gyerekeim több volt tanárát látom, akiknek…..
Mélyen megrendít Hodász András drámája. Kívánom neki, hogy pályafutásának most kezdődő fejezetében találja meg új hivatását, és azt a rengeteg talentumot, amit papként sokunk örömére kamatoztatott, máshol is életre tudja váltani.A vele történteknek biztosan sok tanulsága van, jó, ha mindenki levonja…..
„A Magyar Közlönyben megjelent rendelet módosítja a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló rendelkezést. A várandós nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan, szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az…..
Az írás főbb megállapításai: A katolikus kánonjog kiközösítéssel bünteti az abortuszban résztvevőket – de csak ha tudnak a szankcióról Joseph Ratzinger korábbi bizalmas levelében szorgalmazta az abortuszpárt politikusok kizárását az áldozásból Amerikában mégsem terjedt el a tiltás, pedig a…..
Az írás főbb megállapításai: Miközben a genderről nem változott a véleményem, a népszavazásért nem tudtam lelkesedni. A referendumnak sem a Fidesz, sem az ellenzék választási győzelme esetén nem lett volna tétje. A kormány fegyvere visszafelé sült el, és a „bolondbiztos” kérdések…..
Amióta Moszkva inváziót indított Ukrajna ellen, vissza-visszatérő a vád, de legalábbis a kérdés: miért nem ítéli el egyértelműen Ferenc pápa Vlagyimir Putyint? Miért csak úgymond általános békeszólamokat hangoztat, és nem nevezi néven, hogy ebben a háborúban ki az agresszor?..
Az írás főbb megállapításai: Az Oroszországgal/Ukrajnával határos nyolc NATO-országból hét küld fegyvereket, csak mi nem. 1956 szellemisége és a magyar kormány mostani rideg elzárkózása üti egymást. A magyar kisebbségek vegzálása miatt az ukrán kormány is rászolgált a kritikára. Nemcsak a…..
Szilárd Szőnyi 2022.03.27 23:13:54
Szilárd Szőnyi 2022.03.27 23:19:56
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: És az miért volna baj? És kinek a nevében mondja, hogy "nem érdekünk"?
  A világ vicce, ami a köztévé stúdiójában ma reggel történt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt képviselőjének ötperces bemutatkozása során. De nem, elsősorban nem arra gondolok, hogy Tóth Imre milyen parádés helyzetkomikumot teremtett, amikor az adás kezdete után pár másodperccel – hamis hívásra vagy…..
Az írás főbb megállapításai: A katolikus tanítás ismeri a polgári engedetlenség fogalmát Legitim bírálni a munkamegtagadás tényét, módját, időzítését Nem kell választási kampány ahhoz, hogy a katolikus tanárokat arcul csapják Ha a hatalom csak az erőből ért, mi mással lehetne rábírni a…..
Szilárd Szőnyi 2022.03.04 14:57:22
@hannibal ante portas: Köszönöm a pontosítást, jelzem a szövegben, hogy tévesen írtam elsőfokot.
Mivel nagyon érdekel, katolikus körökben ki hogyan készül az április 3-iki választásokra, január-február fordulóján egy tízkérdéses kérdőívvel szondáztam meg a tágabb környezetemet. A közel 130 válasz alapján természetesen nem mondom meg, melyik pártra kell voksolni – az alábbi összegzés inkább…..
Amikor fideszes, kormánypárti körökbe hívnak médiaügyekről beszélgetni, előadást tartani, az utóbbi években kedvelt játékom, hogy lépre csalom a hallgatóságot. Azzal indítok, hogy amíg az esemény helyszínére érkeztem, történt valami fontos a világban, és arra kérek mindenkit, a telefonján nézzen…..
Közelről ismerem azon piarista tanárok nagy részét, akik az oktatásról pénteken megjelent állásfoglalást jegyezték. A hivatásuk, egyházuk, hazájuk iránt elkötelezett, talpig becsületes, kiváló pedagógusok. Ha nem így volna, nem adtam volna fiam a kezük közé, és nem hagynám immár negyedik éve, hogy…..
„A terhesség-megszakítás révén embert ölünk – vak vagy álszent, aki ezt nem veszi tudomásul.”(Kőszeg Ferenc a blogjában, 2021. április 30. Ritka pillanat, ezért rögzítsük legalább a jegyzőkönyv kedvéért, hogy valaki, aki amúgy támogatja az abortusz választhatóságát, ilyen brutális őszinteséggel…..
Tisztelt Athenaeum Kiadó! Irodalomszerető emberként örömmel fogadtuk Cameron Post rossz nevelése című kötetüket, melyet az M5 tévécsatorna homoszexualitással foglalkozó műsorának vendégeiként ajánl „értő tanulmányozásra”. Engedjék meg, hogy figyelmességüket mi is könyvvel, Joseph J. Nicolosi…..
A mai cikk nem is igazán cikk, sokkal inkább gondolatébresztő akkumulátor témában. Nem akarok és nem is tudok nagyon mélyen belemenni a témába, lévén nem vagyok mérnök, ezért a cikk amolyan közérthető konyhanyelven íródik, de biztosan vissza fogok térni rá később más bejegyzésekben is. Azért fontos…..
Ha valami olyan történt, amin sokan megbotránkoznak, mások viszont mellé állnak érveket felsorakoztatva, ismét mások csupán meglepődnek és hol az egyik tábor, hol a másik tábor érveit teszik magukévá, akkor az, ami történt, azon túl, hogy megbeszélhető, mélyebb rétegeket hoz elő a megnyilatkozókból:…..
Szilárd Szőnyi 2017.09.29 20:54:29
Válasz Barsi Balázs atyának
Barsi Balázs ferences atya megtisztelt azzal, hogy a pesti jezsuiták templomában táncoló szerzetesről szóló írásának mindjárt az elején megszólít: „Szőnyi Szilárd, akit tisztelek és becsülök, ezzel kapcsolatban a Katolikus Válasz honlapot szélsőségesen fundamentalistának nevezi. Ezt a jellemzést meg kellene okolni.”
A kérés jogos, és az ő vitán felül álló személye meg is érdemli a választ. A jezsuiták ügyéről már kifejtettem a mondandómat, most röviden csak a KV-t illető minősítést indoklom.
1. A jelzőket jól megfontoltam, és igyekeztem olyan szavakat használni, amelyek nem személyes indulatot fejeznek ki, hanem objektív mércével is alátámaszthatók.
2. Amióta az eszemet tudom, a fundamentalista (értsd: hitünk alapjaihoz ragaszkodó) kifejezésnek jobbára számomra is pozitív csengése van, sőt bizonyos értelemben magamat is annak tartom.
3. A szélsőséges jelzővel azt igyekeztem érzékeltetni, hogy a KV esetében a hitünk alapjaihoz való ragaszkodás számomra kezd végletessé, sőt görcsössé válni, és a sokszínű élet helyett egyre inkább a legszárazabb elmélet nyer teret.
4. A Katolikus Válasz a hitvédelem terén – bár olykor vagdalkozó, ezért kevéssé egyházias stílusban teszi – szerintem is nagy érdemet szerzett. Aki azonban végignézi a KV által írt vagy megosztott szövegeket, képeket, láthatja: az orgánum közben árgus szemekkel figyeli, mikor lehet Ferenc pápa egy-egy kijelentésében eretnekséget orrontani, a tradicionalista katolicizmuson, a tridenti rítuson kívüli egyház értékei, jelenségei felett pálcát törni. Benyomásaim szerint az orgánum kifejezetten utazik ezekre; nyilván vannak, akiknek ez kedves törekvés. Számomra nem az.
5. A legzavaróbb esetek közül most csak kettőt emelek ki. Az első az az írás, amely 2016. július 23-án jelent meg a KV-n Erkölcsös-e a TCST – avagy mit is mond erről az Egyház Tanítóhivatala? Ebben Szerdahelyi Miklós az fejtegeti, hogy „a katolikus középhez” tartozó „konzervatív” és „haladó” nézetet valló hívők is tévesen gondolkodnak a természetes családtervezésről. Merthogy a tanítóhivatal nemhogy nem ajánlja, de súlyos ok híján bűnnek tartja a tcst alkalmazását – állítja a szerző, és álláspontjának alátámasztásához több évtizeddel és -századdal ezelőtti egyházi dokumentumokból idéz. Én viszont azok közé – a „katolikus közép”-hez? – tartozom, akik bőven beérik egyházunk Katekizmusának vonatkozó iránymutatásával, mely szerint „az időszakos megtartóztatás, továbbá az élet továbbadása szabályozásának az önmegfigyelésen és a terméketlen periódusok kihasználásán alapuló módszere, megfelel az erkölcsiség objektív kritériumainak. E módszerek tiszteletben tartják a házastársak testét, bátorítják az egymás közötti gyengédséget és elősegítik a hiteles szabadságra való nevelést.” Azaz még a KV kedvéért sem vagyok hajlandó bűnnek tartani valamit, amit a Katolikus Egyház Katekizmusa nem tart annak.
6. A fentiekkel összefüggésben és egyházunk tanításának megfelelően viszont abban – már-már szélsőségesen – fundamentalista nézeteket képviselek, hogy a tanítóhivatal által megfogalmazott parancsokat, irányelveket minden hívőnek a lelkiismeretével összhangban, akár a belső fórum intim rejtekében megvizsgálva kell életre váltania. A törvényekhez való, önmagában természetesen helyes ragaszkodás mellett e szempont érvényesítését is erősen hiányolom az amúgy az apologetikára felesküdött KV-nál.
7. Másik példám egy idén szeptember 8-án megosztott mém (szöveggel ellátott fotó) a KV Facebok-oldaláról. A felirat: „Ha a meglévőt nem gazdagítani, hanem lecserélni akarod, akkor nem egyházújító vagy, hanem egyházgyűlölő.” Az első tagmondathoz tartozó képen háttal úrfelmutatást végző pap egy hagyományos templomban, mellette a csipkés szoknyába öltözött asszisztenciával, a mondat második felét illusztrálni hivatott alsó képen egyszerű teremben, asztalnál miséző lelkipásztor, balján két, civil ruhában gitározó fiatallal. Úgy hiszem, az utóbbi fotón látható helyzetben hazánk számos nagyszerű közösségépítő papja és világi hívője ismerhet magára. Na, a KV szerint ők volnának egyházgyűlölők, csak mert egy barokk pompát nélkülöző helyiségben is meg merészelnek emlékezni Krisztus Urunk megváltó áldozatáról.
8. A fentiek miatt ugyanakkor nem vitatom el a Katolikus Válasz létjogosultságát. Sőt vallom, hogy egyházunk van olyan erős és sokszínű, hogy bizonyos határokon belül mindenféle irányzatnak meg kell férnie benne. Horribile dictu még a szélsőségesen fundamentalistának is.