Regisztráció Blogot indítok
Adatok
K and K

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hidegfüstölési szezon kellős közepén járunk. Az elmúlt hetekben a hőmérséklet többnyire +4-10°C között ingadozott, ami ideális körülményeket teremt különféle húsfélék hidegen füstöléséhez.  A hidegfüstölés egy teljesen különálló iskola és szakma, a barbecue-tól függetlenül (egy önálló blogot is…..
K and K 2015.02.20 20:14:58
Már elnézést, hogy a csapos közbeszól. Sajnálatos módon itt a "só" (ami megint misztifikált, bár én használok "Erdélyi sót", "Parajdi sót", stb..) és az "izésítés" a két domináns szó. Arról -bár a tanulmányokat nem olvastam- nem igen szól a fáma, hogy kb. 200 éve használatos a pácolásnál a salétromsó. Parasztosan ez nitritet, tudományosan E250-et jelent. Gyakorlatilag az un. botulizmus ellenszere. Az ipar minden hidegen készült (főzés, sütés nélkül fogyasztható) terméknél alkalmazza. Ha más "E"-t nem is, ezt biztosan. Mindenesetre ajánlatos a házilag készült, hidegen füstölt termékeknél, kolbász, sonka, disznósajt..stb. is használni. Mi több a kacsamellhez is ajánlom. Egy készen kapható pácsó például az alábbi összetételű: "étkezési só, őrölt koriander, őrölt szerecsendió, őrölt fűszerkömény, őrölt babérlevél, tartósítószer (nátrium-nitrit)". Ez is "egészségtelen", de még mindig elfogadhatóbb, hiszen az összes bolti árú tartalmazza. És ne legyenek kétségeink, ettünk már belőle eleget, nem a saját füstölésünkkel tesszük fel e pontot. A régi, bevált -ha úgy tetszik hivatalos módszer- módszer: 2-3 nap sózás, utána annyi hét pácolás (ellepve pácfolyadékkal, illetve forgatás) ahány kg-os a hús. De minimum 10-12 nap.
A lazac -mint olyan- amelyik nem ún. shusi ,minőségű (azonnal szárazjéggel kezelt) valóban rengeteg parazitát hordoz. /Nem tudom honnan az információ, hogy egy háztartási fagyasztó nem éri el a mínusz 20 fokot? Bár ez nem ide tartozik, de egy "komoly" kutató-szakértő írta ezt is. Ennyit a hitelességről. ./ A húsfeldolgozás, mint témakör -nem blogszinten, miután ez is egy szakága az élelmiszeriparnak- nagyon is hozzáférhető a neten, érdemes olvasgatni. A füstölésről annyit: mérsékelten - ahogy tanult kollégám mondja, "lassan,mint az öreg bika"- rendszeres szellőztetéssel, lehetőleg kerülve a nedvesedést, kátránykicsapódást kell végezni. Inkább rövidebb adagokban, pár nappal hosszabb ideig, mint durrbele. Ezt nem szabad elsietni. A digitális baromságot meg felejtsük el, mert pl. egy Rath gyártmányú mutatós hőmérő is képes +/- 2 fok pontossággal mérni. A húsiparba a +24 fok alatti füstölést nevezik hideg füstölésnek. Azért illik 20 fok alatt lenni a biztonság kedvéért. És éjszaka érdemes, hiszen akkor nagy valószínűséggel hidegebb van még a téli időszakban is. Természetesen ügyelve a külső hőmérsékletre. Az, pedig, hogy egy faluban csak néhány füstölő volt....inkább nem feszegetem, honnan is a tudás. A budi fazonú füstölők, majd minden portán ott voltak, hiszen évente 2-3 disznót is vágtak. De ne menjünk bele a gasztro-szociográfiába. Tény, hogy egy ilyen egyszerű faépítmény - a minimális hőszigetelő tulajdonságával- viszonylag hidegebb időben sem engedte átfagyni az árút. Kb. 4-8 fok emelkedést jelent ez a külső hőmérséklethez képest. Ezt mindenképpen vegyük figyelembe, illetve mérjük a hőmérsékletet. Az pedig, hogy kerítésléccel füstölnének....szóval megint egy városi legenda, hiszen a fenyőlécnél azért olcsóbb a fűrészpor. Bükk az igazi, de az akác általában hozzáférhető, és szinte ingyen van sok helyen. Nem akarom szaporítani a szót de ne vessük össze az USA és magyar szokásokat. Más mindkettő. Én ott is ettem remek húst, meg itthon sem ettem meg a számomra nem tetszőt. Röviden ennyi. Nem volt szándékomban rontani a kissé promos izű beírások hitelét. De ilyen világban élünk. Valami valamiért. :)
Amúgy az oldal remek. :)