Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Papa Doc

0 bejegyzést írt és 129 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mandiner blog A tolerancia bajnokai 2008.05.28 14:01:00
 Mármost itt van ez az oldal, és korántsem viccről van szó. A keresztényfóbia, úgy tűnik, terjedőben van (a keresztény) Európában. Hogy kik követik el a keresztényellenes akciókat, az változó. Mindenesetre néhány példa demonstrálja azt, hogy a tolerancia bajnokai küzdenek…..
Papa Doc 2008.05.28 15:37:36
Én olyan statisztikát olvastam, hogy az USA-ban természettudósok közt a legtöbb az ateista, mégpedig a biológusok az abszolút elsők (80%), utána jönnek a fizikusok (70%) és végül a többi. Magyarországon a mások által már leírt okokból gyengébb a természettudományos képzettség és az ateizmus közti összefüggés. Az is közrejátszik, hogy ma az USA-ban a nagy többség vallásos, ezért aki elitnek akarja tartani magát, az az új "izgalmas" és "merész" trend, az ateizmus hívéül szegődik. Ilyen irányú nyomás Magyarországon kevésbé nehezedik az értelmiségi tömegekre. A különböző országokban tehát eltérő módon alakulnak ezek az összefüggések.
Az, aki eljut addig, hogy megfogalmazza, hogy ő ateista, az az esetek nagy részében nem az egyszerű, sans phrase ateisták táborát gyarapítja (akik minden korban a nagy többséget jelentik, ha közéjük számítjuk a teljesen közömbösöket vagy azokat a vallásosokat, akiknek a vallásossága az egyházi esküvő és temetés megtartására korlátozódik), hanem már az antiteista vallás híve, mely vallásnak megvannak a dogmái, szent könyvei, mártírjai és történelmi mítoszai, és a felmérések szerint Magyarországon ma néhány % lehet az arányuk, nem sokkal kevesebb, mint pl. a vallásukat ténylegesen gyakorló keresztényeké. Számítani kell arra - és teljesen természetes - hogy mint minden vallásnak, az antiteista vallásnak is vannak fanatikusai és fundamentalistái, és erőszakra is hajlamosak.
 Jól felkavarták az állóvizet az Index cikkei Orbán Viktor néhány héttel ezelőtti előadásáról, amelyet Kéri László meghívására tartott a Színművészeti Egyetemen. Az Orbán-Kéri-Színművészeti kombó már épp elég volna a hüledezésre, az ex-kormányfő (többszörös…..
Papa Doc 2008.05.23 16:08:24
atleta.hu · www.atleta.hu 2008.05.23. 15:40:50

"Ugye nem gondolod, hogy a nagy allami beruhazasok leallitasabol bejon az az 1000 milliard, amit adocsokkentesre akarnak forditani?"

Nem "a" nagy állami beruházásoknak és nem a "leállításból", és nemcsak abból. Ld. hozzászólásomat a kérdéseddel azonos tartalmú másik hsz-ra: 2008.05.23. 13:33:16

"Szocialis kiadascsokkentes (esszerusites) pl. a tandij bevezetese, a vizitdij (nem csak a 300Ft, hanem az annak kovetkezteben csokkeno forgalom es az igy csokkeno TB kiadasok, stb."

Március 9 előtt volt értelme kampányolni ezek mellett. Egyébként Gyurcsány egyszer azt nyilatkozta az eltörölt "díjakról", hogy ktgvetési kihatásaik a hibahatáron belül vannak. Ennyit arról, hogy volt-e értelme bevezetni a három díjat. Egyébként ha érdekel, miért utasítják el sokan ezt a 3 díjat, olvass februári-márciusi sajtót.

"Kiadast pedig csak fajdalmasan lehet, ahhoz valakiktol el kell venni a penzt."

Hát bizony. Pl. a 4-es metrótól, a feketemunka mellett munkanélküli segélyt is felvevőktől, a nyugdíjasoktól (13. havi) stb. Van pár ötletem. A tandíj, vizitdíj forszírozása nevetséges. Ezek 30-50 mrd megtakarítást hoznak, miközben pl. önmagában csak a 13. havi nyugdíj eltörlése 100 mrdot, és hasonló tételt lehet megtakarítani pl. a lakástámogatási rendszer csekély (25%-os) megnyirbálásán, vagy a "kulturális" kiadásokon. Ez csak néhány példa. Úgy, hogy közben a tandíjnak, vizitdíjnak egy sor kellemetlen mellékhatása van (még az is kétséges, hogy hosszú távon valóban megtakarítást ad-e a vizitdíj. Tessék elolvasni a népszavazás előtti vitákat). Fogalmam sincs, hogy ez a három piszlicsáré kis díj hogyan nőtte ki magát valamiféle érinthetetlen fétissé az emeszpések gondolkodásában.
A súlyos kudarcait céltalan hidegháborúval palástoló magyar közélet üdítő jelensége, ha néha egy-egy ténylegesen gondolkodó ember beleszól a programozott droidok kánonjába. Ezek az intermezzók nem tartanak sokáig, pláne nem alkalmasak a debilitássá fokozott…..
Papa Doc 2008.04.07 00:41:13
CrL: mivel a nyugdíjasok amúgy is "oda" szavaznak, nem lehet őket mint szavazókat elveszteni. Jövője egyébként sem feltétlenül a 70 év felettiekre építő politikának van. ÁF javaslatai helyesek, hirtelen zsebkalkulációm szerint azokkal 200-300 mrd-ot is meg lehet takarítani. Ha a kultúrán még spórolunk 100-200 mrdot, és kb. 200 mrdot megtakarítva a szociális támogatásokat átszervezzük a "reziduális" modell szerint (tehát a mindenféle támogatások (lakás, család stb.) tarka egyvelege helyett egyetlen vagy kevés támogatás legyen, ami a legszegényebbeket célozza, hogy ne lehessen "kiesni" a rendszerből), akkor máris összesen 500-700 mrd megtakarításnál tartunk. Már csak az oktatáson és az egészségügyön (konkrétan: pl. a gyógyszertámogatást eltolni a "katasztrofális" jellegű kiadások támogatása felé a "kényelmi" támogatások irányából) kell egy kicsit nyesni (200 mrd simán), és a gazdaságfejlesztésben rendet tenni (megvágva azt is egy jó 500 mrddal, aminek csak akkor van persze értelme, ha a korrupciót is visszaszorítjuk), és máris 1000-1500 mrddal megvágott ktgvetésnél tartunk, ami már a sokat emlegetett Szlovákia versenyképességéhez is közelvivő adócsökkentést tesz lehetővé. Ehhez tandíj, vizitdíj és más bornírtságok nem kellenek, és valószínűleg kevésbé "érezné" a lakosság nem-nyugdíjas része, mint a közelmúlt nulla jelentőségű állítólagos "kiigazításait". Amikor Simor vagy Járai 2000 mrd kiadáscsökkentést javasol, az ötletük egyáltalán nem extrém, hanem eléggé magától értetődő, és nem vezetne szociális védelem nélküli, USA típusú szociáldarwinista harcmezőhöz sem, mint sokan gondolják. Csak azért tűnik lehetetlennek egy ilyen "csomag", mert jelenleg a ktgvetés két "érinthetetlen" csoport érdekeinek kiszolgálására van beállítva: a nyugdíjasokéra és a gazdaságfejlesztési programokból részesülő vállalkozókéra. Ha lenne egy kormány, amelyet nem fűz a lojalitás túl szoros köteléke ezekhez a csoportokhoz, akkor számottevő reformokat tudna végezni.
Papa Doc 2008.05.18 03:09:15
Nincs új vitézük? Talán azért, mert ők maguk beszűkítették a mozgásterüket. Már eljátszattak egy elég speciális szerepet Hornnal. Aztán ott volt a "csak egy szürke technokrata" Medgyessy, végül a küldetéses, víziós, messiás stb. Gyurcsány. Nem tudom, hogy e nagyon különböző karakterfigurák elhasználódása után milyen szerep lehetséges, amely ezektől megint eléggé különbözik, és mégis markáns, jól eladható egyéniség.

Nemcsak a vezérek cserélődnek, hanem maga a párt is időnként megújulási rohamot kap. Minden ilyen megújulás után elítélik a párt addigi politikáját. A közelmúltban a saját pártjuk 2002-ben kezdődött politikáját démonizálták (osztogatás, populizmus, kádárizmus stb.), ill. legújabban az ezt korrigálni kívánó 2006-2007-es politikát (mert az reformdüh, meg nem elég bársonyos). Az MSZP-szavazó néhány havonta azzal szembesül, hogy hirtelen olyan politikát hirdet meg az Államférfi, amit addig értelmiségiek százai tartottak pergőtűz alatt az Éstől a 168 óráig. Éppen mire sikerült a közvéleményt "reformpártivá" kondicionálni, reformellenessé válik a kormány stb.

Nehéz a dolguk, mert nem tudnak már megint radikálisan újítani, mindent elölről kezdeni. Bajnai pl. túlságosan hasonlít Gyurcsány-Kókára. Kiss Péter lenne a megoldás? Vagy Simor? Volt egy olyan benyomásom néhány napig, hogy Gyenesei is egy új kedvenc, de ez csak szubjektív benyomás.
 A kormányzat szerint „gyed és a gyes zsákutca” és elindult az ilyenkor szokásos ötletelés. Ez elfogadhatatlan. Nem azért, mert nem látom értelmét az anyasági támogatások, akár a gyes vagy a gyed átgondolásának. Szükség lenne igazi reformra: Katasztrofálisak a…..
Papa Doc 2008.05.20 22:27:26
soseleszekelső: marad az alapprobléma, azaz fölösleges a gyessel szórakozni, hogyha ez nem illeszkedik egy olyan nagyszabású reformba, amiben pl. nagyarányú járulékcsökkenés van. És akkor továbbra is a legjóindulatúbb immanens kritikánál maradtam, mert ki se mertem térni arra, hogy demográfiai feladatok is léteznek, nemcsak az államháztartási egyenleg és az aktivitási ráta. Semmi értelme nincs a munkaerőpiacra szorítani a kisgyerekes anyákat, csak azért, hogy mondjuk egy részük dolgozni kezdjen, ugyanennyi munkanélküli helyzetet előidézve más társadalmi csoportokban, más részük pedig munkanélkülivé címkéztessék át. A gyes csökkentése ugyanis nem olyan, mint egy kis helyes lépés, amire szükség van, és aztán kedvező hatása összeadódik más helyes lépésekkel, hanem színtiszta értelmetlenség az aktivitási ráta szempontjából, amíg az említett munkahelyteremtő reformok nincsenek meglépve. Ha pedig a puszta spórolás a gyescsökkentés lényege, akkor vegyük figyelembe, hogy 20 Mrd forintról van szó, ami jóval kisebb, mint az a 100 Mrd, amit mondjuk a 13. havi nyugdíj eltörlésével lehetne megtakarítani. Ha a kormány annyira szeret takarékoskodni, miért nem lépi meg az utóbbit? Ja, mert a törzsszavazó-bázis érinthetetlen?

"minden közgazdász egyetért, hogy a szociális kiadásokon kell faragnia az országnak"

Tisztázzunk gyorsan egy félreértést. Sok _politikus_ ért egyet ebben. Közgazdászok közgazdászi minőségükben mondhatnak persze olyasmiket, hogy ha kevesebb lenne a szoc. kiadás, az így és így javíthatná a versenyképességet pl. a kevesebb közteher lehetővé tételén keresztül. De a közgazdász egy szaktudós, a tudomány pedig olyan állításokat tartalmazó tudástömeg, hogy "ha X dolgot akarod elérni, Y lépést kell megtenni", ill. "ha Y történik, akkor X fog történni". A tudomány és így a tudós nem azt mondja, hogy Z dolgot _kell_ tenni. A tudós azt mondja, hogy ha Z-t akarnánk, Q1-et, Q2-t stb. kellene tenni. Amikor pl. Bokros Lajos előáll, hogy az egyetemeket ilyen-olyan módon kell eladni, átszervezni stb., akkor éppen politikusként nyilatkozik. Ezt nem szabad elfelejteni. Miért mondom ezt?

Mert a kiadásokon nyilván faragni kell az egyenleg javításához, lévén az egyenleg per definitionem bevétel mínusz kiadás. De melyik kiadásokon? Ez innentől már _politikai_ kérdés. (Eddig is az voltaképpen, de a széles konszenzus miatt nem jelenik meg igazi döntési helyzetként.) És kormányunk nem is feledkezik meg a kérdés politikai jellegéről, miközben persze a közönség naivabb része elől ezt a jelleget palástolni igyekeznek. Nem véletlen, hogy nem a "gazdaságfejlesztés", "kutatás", "nyugdíj" és "kultúra" című kiadásoknál kezdenék a megtakarítást. Hanem a családtámogatáson.

Szóval a kormány rejtegeti a döntései politikai jellegét, és közgazdaságtanra hivatkozással palástolja azt. Ám a közgazdasági észszerűség általában vett kiadáscsökkentést kíván meg, nem pedig speciálisan szociáliskiadás-csökkentést vagy még speciálisabban családtámogatás-csökkentést. Hogy a nyugdíjasoktól vagy a fiatal családoktól veszünk-e el, az kőkeményen politika, nem közgazdaságtan.

Legközelebb ha hallod Simort, Bokrost, Járait stb. előadni arról, hogyan menthető a haza üdve reformokkal, emlékezz arra, hogy politikai nyilatkozatokat hallasz. Különösen akkor nem árt erre emlékezni, ha gyanúsan részletekbe menőek a javaslataik.

Le kell faragni a kiadásokat - kb. 10%-kal, ha azt akarjuk, hogy az ország érezhetően versenyképesebb legyen. Ez a 10% kb. 1200 Mrd Ft. Ezt érjük el a gyes kurtításával? Végülis a gyes kurtításával ennek 1/60 részét megspórolhatjuk. Így talán huszadik helyen logikus is hasonló lépések felvetése. Valahol a drasztikus nyugdíjnivellálás, a 13. havi nyugdíj eltörlése, a fogyasztóiár-támogatások megnyirbálása, a kulturális és kutatási támogatások felülvizsgálata, a "gazdaságfejlesztési" programok felülvizsgálata stb. stb. után. Olyan lépések után, amelyeket ez a kormány sohasem fog meglépni, mert ezekkel vagy kliensei, vagy törzsszavazói érdekeibe ütközne, ezért nem teheti meg. Így önmagában ez a gyessel való babrálás igen értelmetlen.

Ha érdekel egyébként, hogy hol tart a kormány most a kiadások lefaragásában, ajánlom a hírgyűjtő blogot: barsonyosreform.blog.hu Problematikus módszertana ellenére elgondolkodtató.
 Nagyívű gondolatmenetet, kisebbfajta programbeszédet publikált Fodor Gábor, az SZDSZ elnökségére sokadszorra pályázó politikus a Népszabadságban. A Nyissuk ki az SZDSZ-t! címmel megjelent dolgozat megpróbálja felvázolni az SZDSZ mostani helyzetének előzményeit, és választ…..
 Két hete, hogy felbomlott az MSZP-SZDSZ (nemzeti közép, demokratikus, reformer, whatever) koalíciója. A kisebbik kormánypárt miniszterei az egy hónap leteltével szedték a sátorfájukat, helyükre derék szocialista középkáderek bútoroztak be. De azon túl, hogy Kóka János…..
 A globalizáció alapvetően jó egy olyan kis és kényszerűen nyitott országnak mint Magyarország. Az ország már egyszer sikeresen bekapcsolódott a globalizáció első hullámába a tizenkilencedik század második felében, a dualizmus korában. Bár nagyon sokan nosztalgiával…..
Konzervatórium Antijuppizmus 2008.05.12 08:25:00
Lovastelky Marcellnek a Polgári Szemlében megjelent írására reflektálnék, szerfelett. Kezdjük a dícsérettel. Tetszik, hogy a cikk vége fele mintha magához térne, és egyrészt az egyéni felelősséget is hangsúlyozza, másrészt felismeri, hogy ezek a dolgokat egypár radikális…..
 Dunának, Garamnak egy a hangja: Budapest után Pozsonyban is ráébredt a haladó baloldal, hogy meg kell állítani Orbán Viktort. Régen volt ekkora egyetértés magyar és szlovák miniszterelnök között, vélhetően kitűnő hangulatban, a részletek konstruktív kidolgozásával fog…..
 Gyurcsány Ferenc láthatóan a végletekig el van szánva arra, hogy csinálja a finomat a népnek, a köztársaságnak. A Metrónak adott mai interjújában mondja: „Számítottam rá, hogy az első két év nagyon nehéz lesz. Elvégeztük a szántás és a vetés igen nehéz…..
Papa Doc 2008.05.10 16:33:32
"a 3 millió fidesz-szavazó és az 1 millió szoci szavazó (durva számok) közt már semmi "kemény" különbség"

De. Életkorban nagyon komoly különbség. Ez azonban kevésbé látszik, ha a pártok szavazótáborai felől közelíted a kérdést. Közelítsd a korcsoportok pártpreferciái felől. Azt nézni amúgy is hasznosabb.

"még a vallásosság terén sem."

Még jó hogy nem. Ha a Fidesz a vallásos kisebbség pártja lenne, örök esélytelen lenne. Lásd KDNP, mint az egyik legutáltabb párt. Megint csak a Gallup értékrendfelmérésre utalnék, mely alapján az SZDSZ szavazótábora az egyetlen, mely kimutathatóan vallásosabb a 3 másik párt táboránál (nem sokkal).

"A Fidesz is elfogadta a munkae4rő-piaci menekültek igényeit :("

Igen, ld. 2006-os kampány. Alátámasztja azt, amit az előbb mondtam: a magyar "jobboldalon" a jobboldaliságnál fontosabb a "jobboldal" nevű élmény-, múltfelfogás- és sérelemközösséghez való lojalitás szempontja, mint a jobboldaliság. Nem állítom persze, hogy az utóbbinak nincs szerepe. Ugyanez, szintén részben, igaz a baloldalra. (Ezért mondja sok jobboldali, hogy két baloldal verseng, meg pl. TGM ezért siránkozik, hogy 2 jobboldal verseng.)

"Ha a szoci szavazást nosztalgiával magyaráznád csak, akkor lassan ki kéne hallniuk"

Természetesen nemcsak azzal magyarázom, de legalább 1/2-részben azzal.

Kihalási tendenciájukat alátámasztják a kutatások. Hasonlítsd össze ezeket:

www.gallup.hu/Gallup/release/ppref010608.htm

www.gallup.hu/Gallup/release/ppref061020.htm

Nem a konkrét számok, hanem az arányok érdekesek.

Azt nézd meg, hogy melyik életkor-kategóriánál van a határ, amitől lefelé a Fidesznek, fölfelé a szociknak kedvezőbb a helyzet. 2001-ben 40-49 az első markánsan szoci korcsoport, 2006-ban az 50-59.

"nem csökken a számuk 1994-2006 közt"

Ezer dologtól függ, hogy hány %-on van éppen egy párt. Ha meg akarnánk kapni a demográfiai folyamat hatását, akkor ezeket szét kellene választani, ami lehetetlen. Az évi 0,3-0,5% demográfiai eredetű MSZP-gyengülés olyan kicsi (4 év alatt 2%), hogy 2-3 cikluson át nem döntő, hanem más tényezők erősebbek. Kampány idején 5% hátrány egy hét alatt behozható a szociknak, pl. ha Mikola mond valami félreérthetőt.

Mellesleg ha a tőzsdén szokásos módon behúznánk az MSZP népszerűségének trendvonalát, akkor 2002 tavasza óta tartó csökkenő trendet látnánk. Ugyanígy a Fidesznél 1996 óta tartó erősödést. Ez persze nem egy tudományos megközelítés, csak egy szemléltetése annak, hogy a pillananyi helyzet hektikus ingadozást mutathat akkor is, ha egyébként a háttérben tartós és egyenletes tendenciák is vannak. Kicsit sem mond ellent az általam most nagy vonalakban felvázolt modellnek az MSZP 2002-es és 2006-os győzelme. Modellem szerint sokkal több alapvetően szoci hangoltságú ember van az országban, mint nemszoci, és ez a helyzet csak 5-10 év múlva kezd kiegyenlítődni. A Fidesz tehát olyan pályán játszik, ami az ő kapuja felé lejt, noha az idő neki dolgozik.
Papa Doc 2008.05.11 16:04:28
ÁrPi:

"a neveket mint "Fidesz" és mint "MSZP" ésatöbbi erősebben vagy legalább határozottabban idézőjelben lehet megemlíteni, mert az emberi szerveződések pártok is át-átalakulnak nagy időtávokon..."

Azért tartom pontosnak még ilyen időtávon is ezeket az elnevezéseket, mert jobboldalról és baloldalról beszélni pl. jóval pontatlanabb lenne. AZ MSZP szavazótábor alapvetően nem úgy szerveződik, hogy ők a baloldal (ez utóbbi puszta név). Hanem úgy, hogy ők a Piros Párt. Az átlagos választó számára semmilyen logikus összefüggés nem látszik a mai, liberálist játszó MSZP és mondjuk a Horn-Medgyessy féle neokádárista párt programja között. De mivel mindkét programot ugyanaz a konkrét Piros Párt hirdette meg, mindkettőben vakon hisznek. Az átlag szoci törzsszavazó konkrét személyekhez (a párthoz) kötődik, nem pedig eszmékhez. Az eszméket cserélhetik hetente: akkor a szavazók is cserélik őket. A "baloldal" már annyi átértelmezésen ment át az elmúlt néhány évben, hogy világos, hogy nem elvi, hanem személyi tartalma van. Baloldal az, amit a hivatásos baloldaliak csinálnak.

A jobboldal részben hasonlóan működik. Ezért pontosabb fideszes oldalról beszélni jobboldal helyett. Azt nem tagadom egyébként, hogy a magyar "jobb"-oldalon vannak inkább a jobboldali elemek; csak hát nem ez a jellemző, nem ez a legszembeötlőbb tendencia, ami definiálja ezt az oldalt, hanem ahogy PA2 is mondja, a Fidesz és a fideszes oldal az ellenoldal a szoci elittel szemben. Ha az MSZP szervezetileg széthullana, többé nem tudna annyi szavazót vonzani mint most, mert az a szervezeti-történeti folytonosság szűnne meg, ami valójában a támogatásukat adja. Ezért az MSZP-nek elemi érdeke, hogy 20 év múlva is emeszpének hívják és piros legyen a logója (a többi egyébként nem számít). Ha az MSZP megszűnne, más szervezetek nem tudnák továbbvinni a funkcióját. Akkor lengyel/cseh módra összeomolna a posztkomcsi politika. (Ezzel ellentétben viszont ha a Fidesz szétesne pl. egy 2010-es kudarc után, más pártok be tudnák tölteni a helyét és hosszú távon a "jobb" (értsd: nememeszpés) oldal erős maradna és erősödne, hiszen ahhoz, hogy az ország fele velük legyen, elég közölniük, hogy ők nem az emeszpé).
Konzervatórium Jobboldalinak lenni 2008.05.07 21:36:00
Jobboldalinak lenni nem pontosan ugyanaz, mint konzervatívnak és a magyar pártpolitikához, a "köztársasági-haladók" és "nemzetiek" hideg polgárháborújához is csak mérsékelten van köze. (Mind a kettőben túlsúlyban vannak a baloldali elemek szerintem.) Másról…..
Papa Doc 2008.05.08 01:58:35
Ha a focis példától elvonatkoztatunk, akkor a cikk tényleg leír néhány olyan gondolatot, ami a jobboldali ideológiáknak eleme szokott lenni. De ez a focis példa több okból rossz. Először is nem tudjuk, az emberek mekkora része szurkol a győzelemre állónak (és minek néz focimeccset, akit egyik csapat sem érdekel - vagy ha egyik csapat sem érdekli, csak a játék maga, akkor miért is drukkol? ez ellentmondás), és azt sem tudjuk, hogy a jobboldaliaknál ez az arány hogy alakul. Másodszor, a cikkíró hallgatólagosan feltételezi, hogy a futball-szurkolás pszichológiájának bizonyos jellemzői átvihetők az élet egészen más területeire is. Ez sincs bizonyítva. Intuitíve elég más helyzetnek tűnik egy játék és egy komoly konfliktus, pl. gazdasági versengés stb. A problematikus hasonlattól eltekintve aztán van néhány elfogadható állítás a jobboldaliságról, pontosabban a jobboldaliság önértelmezéséről. Ez jó, mert manapság szükség van arra, hogy megpróbáljuk kissé világosabbá tenni az ilyen fogalmakat, mint 'jobboldaliság'. A szerző jól bemutatta a jó értelemben vett tekintélytiszteletet is, amikor a bíróról stb. beszél. Innen már a hagyomány fogalma is könnyebben érthető. Örülök egyébként, hogy belekerült a cikkbe az "alázat" szó. Az alázat félig feledésbe merült, de nagyon fontos intellektuális erény. Az utolsó bekezdéssel viszont megint csak nem vagyok kibékülve. Világos, hogy a jobboldali szerző szeretne kiosztani egy pofont Marxnak, de ezt nem a legjobb módon teszi. Emlékeztetnék arra, hogy Marx legfontosabb művei közül 2 befejezetlen maradt, az egyik ugyanis egy óriási terjedelmű piszkozat (a Grundrisse), a másik egy befejezetlen mű (a Tőke). Az utóbbit Marx 20 éven át csiszolgatta, részeit újraírta stb., és meghalt a teljes befejezése előtt. Nehéz megmondani, mit kellett volna csinálnia ahhoz, hogy a szerző is megítéljen neki némi önkritikát.
 A munka ünnepén a Magyar Szociáldemokrata Párt agitátorai járták a vidéki majálisokat, hogy új tagokat toborozzanak Kapolyi László zászlai alá. Az eddig leginkább a helyi hatalmi harcokban alulmaradó (például nagykanizsai, óbudai és józsefvárosi), átszivárgó…..
Papa Doc 2008.05.05 11:30:42
A helyi frakciószakadásokat figyelve az volt eddig a benyomásom, hogy az MSZDP a Gyurcsánnyal elégedetlen, főleg öregebb, balos szocik gyűjtőhelye lehet. Oda menekülhetnek át azok a szocik, akik szeretnének tovább baloldaliaskodni, és nincs kedvük a kókai-gyurcsányi típusú, liberális beütésű irányzathoz.

Van egy olyan feltevésem, hogy az MSZDP feltámadása egy Gyurcsánynak előnyös folyamat, hiszen úgy szabadulhat meg a pártbeli ellenzékétől, hogy közben azok az MSZDP-ben továbbra is az ő oldalán politizálnak. Az MSZDP-be való átlépések tehát Gy. pozícióját erősítik, aminek az az előnye, hogy az MSZP egyelőre továbbra is a pusztulásába rohan.

Az MSZDP most Kapolyi pártjaként ismert, de Kapolyi hangoztatja, hogy ha a párt kissé megerősödik, ő majd visszavonul, és új vezetőgenerációnak adja át a pártot. Az MSZDP helyi szervezeteinek vannak honlapjai, egészen jók úgy értve, hogy értelmes szövegek, világos szocdem programok olvashatók bennük szemben mondjuk az MSZP-s források semmitmondó, de annál émelygősebben giccses szövegeivel.

Az MSZDP erős balra tartásában nyilván benne van az a szándék is, hogy ide gyűjtsék a kiábrándult szavazókat, azokat ne pl. a MKMP gyűtse be. Mivel az MSZP jelenleg nagyon távol van a "régi szoci" törzsbázis politikai ízlésétől, ezért éppen most, 2006 után szükséges az MSZDP megélénkülése.

Ám a párt önállósodása merő illúzió marad, amíg óriási átfedések vannak a nagy testvérrel tagság tekintetében, és amíg megbonthatatlan barátság van a két párt között, melyet szerződések rögzítenek. Így minden külsőség és bátortalan kísérletezgetés ellenére egy nagy semmi az MSZDP.

Ha Gyurcsány teljesen tönkreteszi az MSZP-t, akkor megerősödhet az MSZDP, mondjuk 6-8%-os kispárttá válva (ennél több régi vágású baloldali nemigen lesz az országban), de persze ez már csak spekuláció.
 Korántsem váratlan fordulat: történelmi mélyponton az angol Munkáspárt, és hihetetlen előretörés konzervatív oldalról a Ködös Albionban (a baloldalt ez alkalommal a liberális demokraták is megelőzték). Elemzők szerint a Munkáspártot a megélhetési költségek…..
A tököm tele van azzal, hogy az erőszakot bemutató filmek és az erőszakos játékok az okai mindennek. Nem a szülők, nem a többi gyerek, nem a reklámok, nem a híradó, hanem a digitális fantázia. Azok, akik bármilyen erőszakos cselekmény elkövetésekor mondjuk a GTA mögé…..
Papa Doc 2008.04.13 18:23:19
drc-nek van igaza. Nem sok jel mutat arra, hogy ma a fiatalok agresszívebbek lennének, mint régen. Csekély társadalomtörténeti olvasmányaim szerint régebben mind a fiatalok, mind az idősebbek közt gyakoribb volt az agresszió, pl. a verekedés (akár halálos következményekkel) mint "szórakozás" vidéken a XX. század elejéig igen gyakori volt (erre rásegített az alkoholizmus is). Persze a kocsmai késelések, fejbetöréssel végződő szóváltások ritkán kerültek be a statisztikákba, a régi időket romantizáló könyvekbe és filmekbe még kevésbé, így ez nehezen kutatható, kevésbé ismert dolog. Nekem úgy tűnik amúgy, hogy a számítógép sokféle időtöltési lehetőséget ad, elvonva az időt és a figyelmet minden mástól, beleértve az agresszív cselekményeket is. Általában ingergazdagabb, kreatívabb és az intelligenciát jobban fejlesztő időtöltés a számítógépes játék, mint a legtöbbféle eltöltése a szabad időnek, ami mondjuk egy átlagos lakótelepi gyerek számára elérhető. Sőt, sokak szerint feszültséglevezető hatása is lehet annak, ha valaki virtuálisan "kitombolja magát". A számítógép csak egy kényelmi berendezés a sok közül, amit a társadalmunk használ. Az agresszió összetett társadalmi probléma, nem lehet egy háztartási eszköz számlájára írni. Mellesleg japánban és a skandináv államokban sokkal kevesebb az erőszakos bcs., pedig nem kevesebb a sz.gép, mint az USA-ban. Dél-Afrikában és Kolumbiában még az USA-nál is több az erőszak, pedig kevesebb a sz.gép.
2007. július 23., a dunaújvárosi híd átadása A miniszterelnök az 53,6 milliárd forintos kivitelezési költséget saját értelmezési környezetbe helyezte: azt mondta, ez az ötvenmilliárd sok pénznek tűnik, de az államháztartásban még a hibahatárt sem éri el. „Ebből a…..
Mandiner blog Indul az ámokfutás 2008.04.09 05:01:00
 Ugyan az MSZP(-SZDSZ)-kormányzás eddigi 6 éve sem éppen sikertörténet, de úgy látszik, hogy a száznapos és a százlépéses programok után Gyurcsány Ferenc és kemény csapata ismét a lovak közé dobja a gyeplőt. Tegnap éppen azt jelentette be az egyébként még (annyi minden…..
 Van ez a megszállás kontra felszabadulás vita. Ha valami, akkor ez a téma megmagyarázhatatlanul fáj. Mármint amikor kiállnak ünnepelni a felszabadító szovjet hadsereget. Ez az én fő érzékenységem.Mert ugye ma április 4-e van... No nem azért érint ez a téma, mert értek…..
 Régmúlt idők és posztmodern korunk utcai akciói mosódnak össze egy bizarr sztoriban 2008 tavaszán. A honi média kis fáziskéséssel vetette rá magát a bizonytalan szálakból szőtt történetre, amiben fasisztázás, zsidózás, flash mob, pop, pogrom, politika keveredik össze az…..
 Nem szívesen lennénk most az imperialistákköztársaság barátai helyében. A tegnapi kis koalíciós affér eredményeként útelágazódáshoz érkezett a nemzeti progresszió: az első út az Orbán Viktor által javasolt, az MSZP és az SZDSZ által érthető módon nem vágyott…..
Papa Doc 2008.04.01 20:04:05
Istvan: a tőzsde kissé erősödik, ami természetes a kirobbanóan jó nemzetközi hangulatban:
money.cnn.com/data/markets/dow/
A forint pedig erősödik egy nagyszabású kamatemelés után. A valódi rejtély egyébként az, hogy az elmúlt 1-2 évben a forint miért teljesít átlagosan mindig minden várakozás felett, egyesek szerint ezzel károkat okozva a gazdaságnak.
 A 2006 óta tartó koalíciós kormányzás talán eddigi legnagyobb szakítópróbája kezdődött el ma délután. Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati pártértekezletén hosszú beszédet mondott, amelyben tulajdonképpen menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, miközben…..
killtheradical Egy életed 2008.03.30 14:00:00
A vallás megint. A tömegek ópiuma. Ha nem létezne, ki kéne találni. Vagy már ki is találtuk. Az ember saját képére teremtette istent, saját vágyaira a túlvilágot. Az egyistenhit megy talán a legmesszebb. Egy életed van, viszont hallás. Ha most neked rossz, az okkal van, csak…..