Regisztráció Blogot indítok
Adatok
batiszkáf

32 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hírlevél-napló, feliratkozás: itt Eddig történt: Napló #1: palliatív civilizáció, a látás mint megszabadulás, Pascal pecsétnyomója Napló #2: eutanázia, burzsoá morbiditás, szenvedésinnováció, spanyol misztika Napló #3: olasz teleshop-műsorvezetők dicsérete, vidéki buszjárat-videók, a…..
Az énekesnő - eredeti nevén Lillie Mae Jones - 1929-ben született a ma leginkább mérgező vizéről ismert michigani Flintben, majd Detroitban cseperedett fel - Carter elmondása szerint - elég rideg érzelmi körülmények között. Kislányként templomi kórusokban énekelt, később a detroiti konzervatóriumban…..
A Magyarországon is ismert (de nem eléggé ismert!) francia író, Marcel Aymé Le confort intellectuel, vagyis A szellemi kényelem címre hallgató, 1949-ben kiadott esszéjében a nyelvet és a nyelven keresztül a társadalmat szétroncsoló romantikát vizsgálja. Az esszé dialógusos formában íródott, a…..
A Szép Ernő költészetével való első találkozásom, mit ne mondjak, nem ígért túl sokat. Szülővárosom művelődési központjának – vagy ahogy akkoriban még szokás volt hívni: a Dimitrovnak – a havi programbrosúráját lapozgatva bukkantam rá az Add a kezed című versére, és teljesen elképedtem, hogy a…..
„Sírásó, milyen szépek is a városromok; de még szebbek az emberek romjai!”(Maldoror énekei, Bognár Róbert ford.) Ha Lautréamont grófja gátlástalan, kokaintól elkockásodott fejű tévés programigazgatóként születne újra, pont olyan műsort csinálna, mint a The Learning…..
Mondhatnám, hogy magam talán középre állok, de nem mondom: meglehetős megkönnyebbüléssel fogadtam a hírt, hogy Budapest visszavonta a Pályázatot. Az az igazság ugyanis, hogy teljességgel alkalmatlan vagyok az olimpiarendezésre. Nem tehetek róla. Így születtem.Már egész…..
Van-e elképesztőbb − és egyben rémületesebb − jelenség, mint a kiberteret időről-időre elárasztó tömegszeretet? Legutóbb éppen a Beyoncé Knowles méhében zajló események nyomán szabadult el a nyájasság; mint megtudtuk, a népszerű táncdalénekesnő vonatkozó Instagram-posztja kevesebb mint huszonnégy…..
„Milliókkal több szavazatot kapok, mint Kasich. És nem értem, miért [keːsik]-nek ejtik a nevét. Úgy kell írni, hogy i-c-h. Amikor csak látom, azt gondolom, hogy [keːsiʧ]. De [keːsik]-nek ejtik. Szóval igazán odateszem magam, hogy jól ejtsem. De most tényleg... nem lehetne megkérni őt, hogy…..
A Mandiner szerzői, mint 2010 óta minden évben, idén is évet értékelnek. Batiszkáf írása.   „A politikai élet világa csak addig terjed, ameddig az uralkodó kozmológia megengedi.” (Molnár Tamás - A hatalom két arca: Politikum és szentség)   Ez itt a lényeg; ehhez mérten dédelgessünk ábrándokat a…..
Batiszkáf Egy újabb remek év! 2016.12.15 23:02:58
"A politikai élet világa csak addig terjed, ameddig az uralkodó kozmológia megengedi." (Molnár Tamás - A hatalom két arca: Politikum és szentség)Ez itt a lényeg; ehhez mérten dédelgessünk ábrándokat a demokrata politikusokkal meg pártokkal kapcsolatban. A haladás tulajdonképpen nem jelent mást, mint…..
batiszkáf 2016.12.22 01:10:56
@gyorffyakos: Köszönöm szépen!
  Nincs is szebb, mint amikor az erkölcsöt teljes barokkos pompában felvonultatják az utópista harc kritikus színterein, nem igaz? Ha másból nem, a másság felvállalására és elfogadására intő szlogenek féktelen elszaporodásából mindenkinek egyértelműnek kellene lennie, hogy a másságnak egyszer s…..
Batiszkáf Az értelem bukása 2016.11.12 14:02:41
  "A nyitottság alapvetően... az élet." Ideje volna ráébredni, hogy a nyugatot ma nem ideológiák, hanem puszta szavak vezérlik, helyesebben szólva azok a mélyen nyelv- és gondolkodásalatti entitások, melyeket jobb híján vagy megszokásból szavaknak nevezünk, nyitottság meg kreativitás meg…..
Batiszkáf Képzeli, hát szertelen 2016.10.19 18:20:17
Csak egy pillanatra martak ki, csak.Zúgj, erdő elvtárs! Szinte csikorgok.(J. A.: Bánat) Kedves Naplóm!Sok rosszat el lehet mondani rólam, de azt, hogy ne lennék szélsőségesen éleslátó, aligha; olykor azzal szoktam kérkedni, hogy a társadalomhoz kapcsolódó illúzióimmal még azelőtt leszámoltam, hogy…..
batiszkáf 2016.10.20 18:31:31
@lavor: te vagy a hülye

@Treff Bubi: jó kérdés, nem hiszem, ill. lehet. nincs annál amúgy szomorúbb végzet, mint amikor egy költőt a tömegoktatás darálójába dobnak. weöresnek meg pilinszkynek szerencséjük van, hogy mire a könyvben elérnének hozzájuk, már vége az iskolaévnek.

@Graves: gondoljon, amit akar, vagy nézzen körbe kicsit a blogon, és akkor nem mond ilyen baromságot.

@hagyma: hülye vagy te is.

@Pandit: kattintson a 'batyskaf ármin' címkére. valójában ez egy fikciós (de nyilván nagy részben önnön gondolataimnak hangot adó) karakter naplója akarna lenni. nem állítom, hogy tökéletes a poszt, de a 'rovat' előző részeinek ismeretében talán valamivel érthetőbb.

@leponex: mint arra már helyesen rávilágítottak, ez a vers szar.

@Terézágyú: még szerencse, hogy idejében progresszív irányt vett a magyar történelem.

@szepipiktor: józsef attila, ady = örök értékek. lol, mondhatni. ennél középszerűbb kommentet amúgy ritkán olvasni.

@Tehetetlen Dodó: igen! ott a pont!

@Kantrisajt: nem értem, mintha azokat a sorokat, amiket a j. a.-i költészet értékeiről írtam, nem tetszettek volna olvasni. miért szentségtörés kifejezni azt a véleményt, hogy j. a. nincs ott a legjobbak között? melyik kritikus nem önjelölt, amúgy?

@kispotzak: köszönöm a hozzászólást. ismétlem: ez egy fikciós karakter naplója igazából, tehát száz százalékig (itt főképp a 'büszkeséget' illetően) azért nem kell velem azonosítani.

@natloz76: ezt az érvet, amit maga az utolsó sorban előrángatott, gondolkodó ember nem használja.
  (Az írás első részében vázlatosan bemutattam a francia reakciós irodalmi vonulatot, majd hosszabban kitértem Léon Bloy életére és munkásságára. Ez alkalommal e vonulat egyik legfontosabb és legjellegzetesebb alkotásával, a Le Désespéré-vel és Bloy vallásszemléletével foglalkozom.) A Le…..
Batiszkáf A mérsékletről 2016.09.27 22:46:20
Sok kedves francia szavam van; a bien-pensance mindenképpen közéjük tartozik. Magyarra nehezen lehetne lefordítani (szó szerint "jól gondolkodást" jelent), valaki egyszer "illedelmes gondolkodás"-ként ültette át, ami talán a legügyesebb megoldás, viszont így elvész belőle a bien-tag tömörsége és…..
 Istent nem hiszed, gyűlölöd, unod, de nem kételkedsz a Rolls Royce autóban,cifra rongyban, ringó ringyó-popóban.Terjeszd ki rájuk atheizmusod! Weöres Sándor: Az igazi istentagadás Egy különös állatkísérlet alanyai vagyunk, egy kísérleté, amelyet úgy hívnak, hogy modernitás; már több száz éve,…..
batiszkáf 2016.05.10 17:50:50
@inebhedj - szerintem: Itt igazából a második világháború utáni nyugati jóléti társadalmak mindennapjaira gondoltam, de természetesen igazat adok Önnek.
batiszkáf 2016.08.25 17:14:58
@Zemöki (kona): Valamiféle kettéosztás szerintem szükséges, noha abban egyetértek, hogy a határvonalat nem (és bizonyos értelemben persze rendkívül leegyszerűsítő kategóriák ezek) a "hívők" és az "ateisták" között kell meghúzni, hanem a - mondjuk így - autentikus, vagy legalábbis autentikusságra törekvő és a különféle (személyes, társadalmi vagy akár vallási) hazugságrendszereket toldozgató-foldozgató egzisztenciák között. Attól, hogy valaki nem hisz Istenben, még lehet őszinte (és ez persze fordítva is igaz, és sokszor látjuk is: attól, hogy valaki hívő, még buzgón építhet hazugságrendszereket), de Isten nemlétét kényszeresen bizonygatni, Isten nemléte és - bárhogy is nézzük: ebből következően - a létezés totális értelmetlensége fölött örömködni mélyen perverz dolog.
Batiszkáf Az elvetett sulyok 2016.08.23 17:26:33
Szomorú, óh a test s olvastam minden könyvet.Futnék! Csak innen el! Érzem, hogy künn a könnyedtajték és ég között mily részeg a madár!(Stéphane Mallarmé - Tengeri szél; Illyés Gyula ford.) Irigylem a franciákat. Irigylem a jobboldalukat. Persze nem arra az illedelmes eurokonform képződményre…..
Batiszkáf Az embergyűlöletről 2016.07.07 17:38:18
  1. Sok gyengeségem van, talán több is, mint ami mérsékelt világpolgári szívvel megengedhető, de az soha, még legrosszabb pillanataimban sem fordult meg a fejemben, hogy - amint mondani szokás - szeressem az embereket. Mégis mit szeressek rajtuk? Az ember mint olyan rosszul öltözik, nem tud…..
batiszkáf 2016.08.12 15:44:56
@_-_-_: Chamfort-tól még 1960-ban jelent meg egy vékony aforizmaválogatás, antikváriumból esetleg be lehet szerezni. Léon Bloy-tól viszont (tudomásom szerint) soha egy árva szó sem jelent meg magyarul, ami azért érthetetlen, mert a századforduló francia irodalmának - de megkockáztatom, hogy az egész francia irodalomnak is - az egyik legfontosabb alakja. Így csak három róla szóló írást tudok ajánlani:

epa.oszk.hu/00000/00022/00447/13993.htm

www.magyarkurir.hu/hirek/leon-bloy-francia-iro-megteresei

templummartis.blogspot.hu/2016/02/kertek-es-utcak-xliv.html
Batiszkáf Kollaborációs sci-fi 2016.08.10 18:45:10
  Pétainista-guénonista sci-fi? Elég valószínűtlenül hangzik, mégis van ilyen. Sokan legalábbis így hivatkoznak a francia René Barjavel (1911-1985) Ravage című könyvére, mely a műfaj ismerői szerint a tudományos-fantasztikus irodalom legfontosabb darabjai közé tartozik. A regényt először a hírhedt…..
Batiszkáf Batyskaf Ármin nyaral 2016.08.04 17:22:41
  Kedves Naplóm!Semmi különösről nem számolhatok be Neked. Legfeljebb arról a minapi felismerésemről, hogy T. S. Eliot jó nagy hülyeséget beszél, amikor azt mondja, hogy April is the cruellest month. Igaz, Eliot (legjobb tudomásom szerint) nem volt balatonfüredi lakos, és nem kényszerült…..
batiszkáf 2016.08.05 19:17:20
@AtyafiPeca: Remek bejegyzések, kedves Atyafi! És milyen jól írja: "újra szemet szúrt a létezés hiábavalóságának a mások általi könnyed viselése". Tökéletesebben nem is lehetne megfogalmazni ennek az egész ma uralkodó rinocéroszvirtusnak a lényegét. És micsoda elképesztő találat az a videó, amire legutóbbi bejegyzésében hívta fel a figyelmét...

atyafipeca.wordpress.com/2016/08/05/a-szep-emberek-fesztivalja-bummm/
batiszkáf 2016.08.06 12:18:58
@batiszkáf: -met, természetesen.
  Hiába vált az elmúlt évszázadban az American way of life a világ legnagyobb részén egyeduralkodóvá, hiába szereltek belénk módszeresen eredetvédett amerikai ösztönöket és megfontolásokat, hiába vagyunk már képtelenek máshogyan a dolgokra nézni, mint ahogyan egy amerikai tenné, a Republikánus…..
Emberek, akik azzal veszik védelmükbe Oravecz Nóra, Deepak Chopra, Eckhart Tolle meg a többi hasonszőrű bandita irományait, hogy hány öngyilkosságot akadályoztak meg. Nos, pont ez bizonyítaná legjobban ezen művek hitványságát. Azt a könyvet, amelynek emberi értelemben vett haszna, sőt funkciója van,…..
batiszkáf 2016.07.24 21:13:32
@AtyafiPeca: Köszönöm szépen! Meg ezt a Weöres-verset is; nem ismertem, remek darab.
Két egészen tömör és egészen friss hír, 2016 nyarának első pillanataiból. Szükséges és erkölcsileg védhető, ha Európa korlátozni akarja a kontinensre érkező menekültek számát – nyilatkozta a dalai láma. Tendzin Gyaco szerint erkölcsi kötelesség segíteni a bajban lévőket, ám Németországban mára…..
Mindig is irigyeltem az utálatos emberek magányát. (Cioran) (MTI) - Rossz-szolgálati nagykövetté nevezte ki magát hétfőn Batyskaf Ármin letargikus. A százhalombattai Kiss László Sportuszodában rendezett sajtótájékoztatón - melyen az újdonsült nagyköveten kívül Matolcsy György, a szabálysértéseiről…..