Regisztráció Blogot indítok
Adatok
laszlojo

17 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Karib kaland Dominikai levelek 2015.07.13 10:04:31
Túl vagyunk a Halloween némileg túlpörgetett őrületén. Azért mondom ezt, mert itt a halottakat úgy kezelik, hogy ha eleget éltél, akkor szerencsés voltál, elmegyünk a temetésre, de gyászruha sem feltétlenül szükséges, szól a zene, eszünk-iszunk, az élet pedig, persze, megy…..
 Dominikai levelekAz embernek néha elmegy a kedve a dolgoktól, kissé apatikussá válik, trópuson ez könnyen előfordulhat. Ha ilyenkor kap egy ajánlatot, hogy menjen el egy világszép szigetre, igyon a hajón koktélokat és egyen langusztát ebédre, akkor nincs túl sok ok a…..
A dominikai konyha mondjuk úgy, hogy egyszerű, és nem feltétlenül az európai ízléshez szabott. Alapétel a platano, vagy főzőbanán, amelyet főleg köretként fogyasztanak, de egyébként százféleképpen készítik, édesen, sósan, savanyúan. Egyszer láttunk hagymás-ecetes…..
A trópus az trópus, a rovarokat nem lehet megúszni. Az első napokban kellemes meglepetés volt, hogy a lakásban nincsenek hangyák. Most már tudjuk, hogy csak azért, mert régóta nem lakott itt senki. Tehát ez az állapot nem tartott sokáig, néhány hét után a nagyon apró, barna,…..
A sárgarépa persze egy fontos zöldség, és egészen kicsiny gyermekkorától kezdve végigkíséri az embert főzelék, kiköpött főzelék és egyebek formájában, nagyszerű a gőzölgő húslevesben, de az mégis túlzás, hogy kilószámra tömje magába az ember, mint mi itt, Dominikán.…..
Tegnap elmentünk Santo Domingoba, hogy elintézzük végre a gyerekek iskolai papírjait, mert az iskola ezt nem vállalta, utazni kell összesen 500 kilométert, és megtapasztalni egy érett banánköztársaság bürokráciájának működését. Kocsival indultunk,mert vonatközlekedés nincs.…..
Karib kaland Üvegtigris 2015.05.14 14:18:03
Macao felé, az autópálya szélén van ez a kis bódé. Friss gyümölcsöt, főleg banánt, platano-t, avokádót és lime-ot árulnak. Van nekik valamilyen dominikai főtt ételük is, de ezt még nem mertük megkockáztatni a higiéniai körülményekre tekintettel... Egyébként aranyosak,…..
Legendák nélkül nehéz. Legenda pedig vagy van már, vagy kitalálnak egyet. A Mamajuana, a dominikai csoda- és ajzószer esete az utóbbi kategóriába tartozik. A Mamajuana egy gyógynövényalapú likőrféleség, némileg hasonlít a magyar Unicum-hoz, bár ezt nem a 18. század végén…..
Karib kaland Dominikai levelek 2015.04.21 21:39:52
Eltelt öt hét és lassan kezd a "normális" üzletmenet kialakulni. Túléltük az elejét, ami igencsak viharos volt, a szó valódi és átvitt értelmében is, most már szusszanni is lehet, ami az igen nagy melegben csodás sziesztás alvást is jelent:) Ez a kép akkor készült, amikor…..
Karib kaland Dzsipetta 2015.03.31 14:19:22
Ez itt a dzsipek városa, nem merem azt mondani, hogy országa, de ez sem állna nagyon távol az igazságtól. Amikor ide érkeztünk, még nem igazán értettük, miért van ennyi terepjáró, a legkülönbözőbb évjáratú, típusú és gyártmányú. Itt, a galériában van egy kis választék…..
Ha van etnikai változatosság, a szó legszorosabb értelmében vett sokszínűség, akkor azt Dominikán kell keresni. Megyek az utcán, és szembe jön velem egy fantasztikus zöld szemű, de korom fekete bőrű lány, aztán egy kreol, kicsit japános szemekkel… A több mint 10 millió…..
Az első napokban, mikor ideköltöztünk a lakóparkba, Bence nagyon szomorú volt, hogy nincsenek gyerekek a környékünkön. Időnként hallottunk gyerekhangokat, de nem sikerült őket előcsalogatni.  Aztán egyik nap Bence kapott egy focilabdát, leballagott a kertbe és elkezdte…..
Dominika valahogy mindig kiesett a magyar emigráció célpontjai közül, kivéve az 1945 utáni időszakot. Viszont az emlékek, amiket a magyarok hagytak itt, nem feltétlenül pozitívak. A második világháború után magyar mérnökök felépítettek egy fegyvergyárat a Dominikai…..
Karib kaland Paradicsom, te drága! 2015.02.27 10:55:50
Most jöjjenek a piszkos anyagiak: amikor ide érkeztünk, akkor egy peso kb 5 forint 50 fillér volt, de a peso a dollárhoz van kötve, a dollár pedig izmosan erősödött az elmúlt fél év alatt, így aztán most már 6.50-6.60 körül alakul a dolog... Tessék az árlista: - tisztított…..
A dolgok időnként ismétlődnek. A mostani esetben 30 év telt el két hasonló esemény között. 1984-ben a Magyar Rádió és a Magyar Televízió varsói tudósítója lettem, Pestről szolgálati autóval mentem Varsóba, hogy megkezdjem a munkát, és mindjárt az első héten baleset…..
Karib kaland Én most hazamegyek! 2015.02.05 15:05:07
Férfiasan bevallom, hogy tíz nap után én haza akartam menni. Azt mondtam, engem nem érdekel, otthon még a gyerekek mehetnek iskolába, oviba és majd bérelünk egy lakást, amíg a miénk ki van adva. Ez a nyomasztó, depressziós, stresszes - Gabi szerint néha hisztis - állapot elég…..
Hispaniola szigetét Kolumbusz az első útján fedezte fel, a tainó indiánokkal egyetemben, akikből mára szinte hírmondó sem maradt, a hódítók és a betegségek elpusztították őket. „Ez a Föld legjobb, legtermékenyebb, legkellemesebb, legkiegyensúlyozottabb tája, a…..