Regisztráció Blogot indítok
Adatok
agadou

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Künzle étteremben az étel isteni olasz, de a hely az, ahová sok helybeli német jár, a pult mögött pedig szinte csak magyarokat találni. Miközben a naptáramat böngészem, hallom, hogy magyarul beszélik meg mit kért az egyes asztal, s mit a hetes. Amikor odalépnek hozzám felvenni a rendelést,…..
Hogyan nevezzük Földünk tengerszinttől számított legmagasabb pontját? A helyi nyelveken Csomolungmának vagy Szagarmathának? Esetleg használjuk egy olyan ember (George Everest) nevét, aki egyrészt kézzel-lábbal tiltakozott  ez ellen, sőt nem is úgy ejtette ki a nevét, ahogy ma használjuk? Egyáltalán…..
agadou 2018.01.05 00:23:27
@Pootj: Pontosan. Nem az erózió a döntő ok, hanem a "hegy" súlya és a kéreg tartó ereje.
Nemrég jelent meg egy hír a Popular Mechanics-ban arról, hogy kutatók egy csoportjának áttörést sikerült elérni a fúziós energia területén: ugyanis egy olyan újfajta magfúziós fűtőanyagot fejlesztettek, amellyel a korábbinál tízszer nagyobb energia állítható elő a fúziós reaktorban. Ennek kapcsán…..
agadou 2017.09.02 14:27:33
Na ebből senki nem tudta miből is keletkezik a fúziós energia.
Az alábbi mondat egy értelmetlen zagyvaság"
Ahogy az Index összefoglalójából is kiderül, a cél a felszabaduló energia tárolása és elektromos árammá alakítása, ami óriási előnyökkel járna a hagyományos, maghasadásra épülő nukleáris reaktorokkal szemben: bőségesebb nyersanyagellátás, több energia, kevesebb környezetszennyezés, nagyobb biztonság."
A cél: az energia termelés. (pont) Az, hogy ezt az energiát milyen formában, mire szeretnénk felhasználni egy másik kérdés. A fúziós reaktor alapból ugyanúgy hő energiát termel mint a maghasadásra épülő reaktor. A termelt hőenergiából mindkét reaktor esetén igyekszünk minél több elektromos energiát kivenni mivel az elektromos energia nagyon praktikus (megoldott a szállítása, gépeket hajt, hővé alakítható, stb) Sajnos a termelt hőenergiának csak egy része alakítható elektromos energiává (a fizika törvényei korlátot szabnak az átalakítás mértékének) Az energia tárolás egy másik ügy semmi köze ahhoz, hogy milyen reaktorral termeltük az energiát.

"bőségesebb nyersanyagellátás" Miért is? A fúzióhoz szükséges tríciumot nem egyszerű kivonni az óceánokból. A maghasadás egyik fajtája ráadásul több hasadó anyagot termel mint amit elfogyaszt.

A környezet szennyezés valóban sokkal kisebb, mint az atom reaktorok esetén. A biztonság is sokkal nagyobb.
A dinnye mindig téma a nyár derekától kezdve, hiszen az igazán forró hetek hagyományosan legkedveltebb slágergyümölcse. A dinnye azonban jó pár éve nem csak az édes íze és a remek szomjoltó hatása miatt téma, hanem az ára körüli balhék miatt is, bár biztosan nem érti mindenki, hogy miért is baj, ha…..
Az atomerőmű működése egyszerű. Most öt perc alatt elmagyarázzuk, simán meg fogod érteni. Ha atomenergiáról van szó, az emberek többsége valamilyen földöntúli dologra gondol. A csillagokból származó kozmikus energiára, a modern tudomány és az ősi varázslat, az űrtechnológia és a mágia találkozására…..
agadou 2017.04.14 23:30:00
Ha valaki azt kérdezi, hogyan működik egy atom erőmű akkor valószínűleg szeretné tudni mitől "atom". Az atomerőmű ugyan úgy hőerőmű, mint az összes többi, gázzal szénnel, pakurával működő. Az atomerőműben az atomreaktor forralja fel a vizet és állít elő magas hőmérsékletű nagy nyomású gőzt, ami meghajtja a gőzturbinát (hőerőgép). A gőzturbina hajtja a generátort, ami a mechanikai energiát elektromos energiává alakítja.

Mi történik a reaktorban, miféle energia szabadul fel?

Vegyünk két billiárd golyót, legyen mindegyiknek pozitív töltése. Erőnek erejével nyomjuk őket egymás mellé és engedjük el őket. A pozitív töltések taszítása miatt szétrepülnek egyre növekvő sebességgel. Azaz energia, amit mi befektettünk miközben összenyomtuk őket elektrosztatikus-taszítás révén (közvetítésével) mozgási energiává alakul.

Minden urán atommagot elképzelhetünk úgy, hogy valaki két fél magból - egyenként 46 protonnyi pozitív töltéssel - hozta létre, az elektrosztatikus taszító erő ellenében munkát végezve, a két fél mag egymáshoz nyomásával. Ha elég közel kerül egymáshoz a két fél rész, akkor egy nagyon rövid hatótávolságú, de nagyon erős vonzó erő a két fél részt egymás mellett tartja az elektrosztatikus taszítás ellenére. Mivel a vonzó erő rövid hatótávolságú, ha a gömbölyű atommagba becsapódik egy neutron és hosszúkás tojássá deformálja, a rövid hatótávolságú vonzó erő nem képes a tojás két felét (két távoli végét) összetartani, a tojás (atommag) kettészakad és az elektrosztatikus taszítóerő az előbb leírtak szerint szét veti a két fél részt. Nyilván a nagy sebességgel szétrepülő atommagok (valójában atomok, mivel viszik magukkal az elektronok rájuk jutó részét) sorozatos ütközések során a mozgási energiájuk egy részét átadják más atomoknak. Az atomok között "egyenletesen" eloszló mozgási energia az, amit hőnek nevezünk. Az így felmelegedő urán rudak melegítik fel a vizet, ami körül veszi őket.

Kicsit elnagyolva azt mondhatjuk, hogy az atomreaktorban a maghasadás során elektrosztatikus energia szabadul fel. Semmi felfoghatatlan, misztikus sugárzás, vagy akármi. Elnézést az illúziórombolásért.

Kérdés: ki nyomogatta nekünk össze az urán atommagokat a két fél részből? Ez a szupernóvákban történt, ahol a csillag életének utolsó fázisában iszonyú magas hőmérséklet (milliárd Kelvin) uralkodott. A részecskék sebessége olyan nagy volt, hogy azonos töltésük ellenére, egymással szembe repülve olyan közel kerültek egymáshoz, hogy a rövid hatótávolságú vonzóerő egymás mellett tudta tartani őket. Azaz létre jöttek az urán atommagok és ezzel az uránatomok. (Ez ennél egy kicsit bonyolultabban játszódott le, de nem akartam a részletekbe nagyon belemenni.)

Amikor bekapcsoljuk a lámpát, porszívót, vagy bármit, amit az atomreaktor által termelt elektromos energia működtet, álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk bele, hogy a szupernóvák energiájának egy kis részét hozta valaki (valójában sok ezer tudós, mérnök, szakember) az urán atommagok közvetítésével nekünk oda a szobába.
Önnek is van egy története? Írjon nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre   Üdvözlök mindenkit! Adott egy magáncég, ami egyik napról a másikra csődbe megy. Az ott dolgozókkal napokkal később közlik a rossz hírt, a következőképpen. A NAV lezárta a számlánkat, jelenleg…..
#527 2 éve elég nagyot ment egy (ál)hír, amikor Észak-Korea mindössze 4 órányi utaztatással asztronautát küldött a Napra (aki estére már vissza is ért, mert akkor már biztos hideg lett volna ott), az idei év meg azzal indult, hogy sikeresen tesztelték hidrogénbombájukat. Sokan nem vették észre az…..
agadou 2016.04.23 12:20:55
@Exploiter: Maradt ki még sok minden más is. A leglényegesebb: már a cím is rossz. A napot ugyanis nem hoztuk le. A szabályozott fúzióra még néhány évtizedet várnunk kell. Márpedig a napban szabályozott fúzió zajlik! Hogy is van ez: miért is nem robban fel a nap mint egy hatalmas hidrogén bomba? Pedig elég magas a hőmérséklet!
A kritikus tömeg se lett világosabb az atomon belül száguldozó neutronoktól. Nem is beszélve az idekevert e=m*c2-ről!

Egy nagyon lényeges dolog, ami miatt a biliárd (billiárd helyett) hasonlat félrevezető. A biliárd golyók között nincs taszító erő. A biliárd golyók csak az őket megütő golyó energiájának egy részét veszik át. A mag hasadás esetén nem ez történik.

A maghasadást úgy kell elképzelni mintha az atommag két pozitívan töltött részből (amire majd széthasad) úgy keletkezne, hogy a két töltött részt az elektrosztatikus taszító erő ellenében összenyomjuk és amikor sikerül szorosan egymás mellé nyomni őket akkor valamivel rögzítjük őket egymás mellett. Mondjuk egy gemkapoccsal. Ha momentán nincs kéznél egy ilyen kisméretű és elég erős gemkapocs, akkor a nukleonok közötti erős kölcsönhatás (ami vonzó kölcsönhatás) is megteszi. Csak elég közel kell, hogy kerüljenek egymás mellé, mert az erős kölcsönhatás nagyon rövid hatótávolságú. Lényegében csak az egymást "érintő" nukleonok között érződik, de ott aztán nagyon. Na már most, a kósza neutron ezt a két részt összetartó gemkapcsot pattintja le az atommagról. A két részt a köztük fellépő igen erős (és nem csak kis távolságban) elektrosztatikus erő röpíti széjjel. (a két résznek a protonoktól van töltése) Tehát a maghasadás során döntöen elektrosztatikus energia szabadul fel. Ha a kósza neutron nem találná a gemkapcsokat, akkor az is elég, hogy a gömbölyű atommagba becsapódva annak alakját deformálja egy kicsit. Mondjuk egy hosszúkás tojássá vagy méginkáb egy babapiskótává formálva. Ekkor a babapiskóta két végén levő nukleonok már elég távol vannak egymástól ahhoz, hogy a nukleonok között fellépő (vonzó, ennek következtében őket összetartó) erőskölcsönhatást érezzék. Az elektrosztatikus erő ebben a távolságban még nagyon erős és a közepénél eltépve két részre szakítja a babapiskótát és a két rész között még elég nagy távolságban is érezhető taszító elektrosztatikus erő széjjel lövi a két részt. Ez a mozgási energia aztán hő formájában jelenik meg és emeli több millió fokra a hasadó anyag hőmérsékletét.
Lazarbibi Kadhafi "fülei" 2016.02.03 17:41:38
Rádiófelderítő-berendezések gyártása Magyarországon (1965-1985) Magyarországon katonai körökben közkeletű az a legenda, amely szerint Moamer el-Kadhafi ezredes életét kizárólag a magyar gyártású rádiófelderítő-állomásoknak köszönheti. 1986 áprilisában az Amerikai Egyesült Államok egy gyors és…..
agadou 2016.02.04 23:58:07
A chip gyártásnak Magyarország közelében sem volt soha. A kutató intézetek és egyetemek mindig is orránál fogva vezették a kormányt. Iszonyú pénzeket kaptak a kutatásra és fejlesztésre, de nem hogy az amerikai még az NDK félvezető iparát sem közelítettük meg soha. Ők komolyan vették amit csináltak. Annyira jutottak amennire, de legalább próbálkoztak komolyan.
A mikroelektronikai vállalat (a részleteket én magam nem ismerem) eleve egy hamvábam holt vállalkozás volt. A chip gyártás technológiájára nagyon vigyáztak az amerikiak. Abban az időben a KGB minden erejét a chip gyártástecnológiájának megszerzésére fordírotta. 1977 környékére szinte mindent megszereztek titokban. Közben az oroszok politikai szinten sem tétlenkedtek. Kihasználva Jimi Carter végtelen naivitását elhitették az az amerikaiakkal, hogy komolyan gondolják az enyhülés, közeledés politikáját, miközben már az asztalfiókban volt Afganisztán lerohanásának forgatókönyve. Az amerikai hirszerzés tudta, hogy az oroszok kerülő utakon már hozzájutottak egy amerikai eredetű chip gyártósorhoz (bár ez nem volt igazából komplett) ezért amerika úgy döntött elad 4 db komplett chip gyártósort az oroszoknak. Miután leszállították beüzemeltek 3-at az oroszok lerohanták Afganisztánt 1979-ben. (A negyediknek más szerepet szántak az oroszok. Darabjaira szedték és megpróbálták lekoppintani) Afganisztán lerohanása miatt Amerika bekeményitett és ez betett a magyar elektronikai iparnak, meg a a naív NDK-nak is.
Néhány év eltelt mire ismét a régi szinten hozzá tudott jutni a nyugati alkatrészekhez a magyar elekrotronikai ipar. A magyarok látták, hogy a korábbi elképzelés, hogy majd mi gyárjuk a chipeket dollár rubelesítésítő iparágunknak nem jött össze. Tudomásom szerint a Mikroelektronikai vállalat, mikrokontrollereket szándékozott gyártani, amivel például automata mosógépeket lehet vezérelni, (no meg a tankok lövegtornyát stabilizálni:-)) Így aztán az sem kizárt, hogy a KGB nyakig benne volt a Mikroelektronikai Vállalat alapításában.
Manapság egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy a konyhába gáztűzhely vagy elektromos tűzhely legyen beépítve. Biztonsági, komfort- és anyagi szempontok vetélkednek egymással, és nem könnyű a döntés. Gáztűzhelyek A korábbi gáztűzhelyeknél csak nagyláng vagy takarékláng volt, és nem volt…..
A sakk történet egy legendához köthető, amely szerint ez a játék megfizethetetlen.     Volt Indiában egy  Shehrán nevű király, aki folyton csak unatkozott, de annyira, hogy bele is betegedett. Fenn akadtak a szemei, végül ágynak dőlt. Ekkor Sessa ebn Daher, az udvari bölcs,…..
Tisztelt Munkahelyi Terror blog!   Pályakezdő, egyben álláskereső nőként szeretném megírni önöknek a személyes történetemet. A BGF-en végeztem kommunikáció és médiatudomány szakon, nemrég tettem le a nyelvvizsgát mellé, így végre kézhez kaptam a diplomámat. Azóta a…..
Lehet finomkodni, lehet kertelni, de keleti szomszédunk, Ukrajnai gyakorlatilag háborúban áll Oroszországgal. Márpedig egy ilyen háború a legkomolyabb európai konfliktus nagyon régóta: az egész világ feszült figyelemmel kíséri, hogy mi lesz a vége ennek az egésznek. És bizony, ha…..
agadou 2014.05.14 21:46:47
@_most_: Én nem vagyok ebben ennyire biztos. Gőzerővel építik a gáz és olaj vezetékeket Kína felé. Kína lesz a nevető harmadik, aki az oroszok megmentéséért cserében nyomott áron jut a földgázhoz és a kőolajhoz. Valószínűleg Japán sem akar lemaradni a kínálkozó lehetőségről.
Ha tőlem lopsz, gazember vagy, ha az államtól/szolgáltatótól, akkor viszont legény a talpadon. Az adózáshoz hasonlóan az áramlopások társadalmi megítélése is sokszor ezen a gondolaton alapszik kis hazánkban. A piac kifehérítése szempontjából tehát fontos lenne ezen…..
Vastagbőr Ezért ment a sírás? 2012.03.09 08:01:00
A Zöld Pardon vezetőségének nyílt levele Rétvári Bencének, a XI. kerület országgyűlési képviselőjének: Tisztelt Képviselő Úr! Örülünk, hogy Tabi Norbertnek írott és a Facebookon közzétett képviselői válaszlevelében nyíltan is kifejezte szimpátiáját a Zöld Pardon…..
Praxis A várólista átka 2010.10.11 06:00:00
Kedves Szerkesztők, Az én történetem elég tipikus lesz olyan szempontból, hogy megmutatja, hogy hogyan súlyosbodik egy ember állapota a várólistás rendszer és a vizsgálatokkal való spórolás miatt.Terhességem alatt 2009 tavaszán tört rám először egy iszonyatos hátfájás,…..
Nos, akkor elmondanék egy igaz történetet, ami egyik álláskereső ismerősömmel esett meg egy tehergépkocsi-vezetői állásinterjún. Tehát még egyszer kihangsúlyozom, hogy a történet nem a rádiókabaré legutóbbi adásából maradt ki, hanem a valóságban történt…..
Egy Zugügyvéd olvasó azt kérdi, az alábbi esetben ki téríti meg a letéti értéket? Meddig felelős az ügyvéd a nála elhelyezett tárgyi letétekért?Letétbe helyezett karórákat loptak el mintegy húszmillió forint összértékben egy kecskeméti ügyvédi irodából - közölte…..
agadou 2010.05.25 21:34:21
A budapesti piacokat bemutató sorozat második részében a Fővám téri Nagycsarnokot jártam be,  a szavazás továbbra is folytatódik, a cikk végén lehet választani, melyik a legjobb hely a bevásárlásra a fővárosban. Ha az angol főzőműsorokhoz hasonlót (Gordon Ramsay, Jamie…..
agadou 2009.10.24 02:19:43
A Nagycsarnokból vannak tapasztalataim. Valószínűleg máshol is hasonló a helyzet.

Némelyik kereskedőnek több standja is van ugyan azokkal az árukkal és árakkal. Ez nem segíti elő sem a választék sem az ár versenyt. A különböző kereskedők is többnyire ugyan azt árulják és az árakat is egyeztetik. A választék legjobb esetben is csak közepes. Pékárúból szinte nulla.

Az árakat gyakran nagyon magasra választják és mindaddig nem engednek belőle, amíg el nem kezd rohadni az áru (grépfruit, banán, sárgadinnye, citrom stb) és akkor van képük (és lehetőségük, a csarnok igazgatóság helyében ezt nem engedném meg) árengedménnyel tovább árulni. Sőt kivágják a rohadt részeket és úgy árulják tovább.

Alaphelyzetben egy árúból (pl. gyümölcs) kirakják a legszebb ládát és közben a pult mögül gyengébb árut adnak a vevőnek. Tipikusan akkor engedik, hogy a vevő vegyen a ládából, amikor az árú már romlásnak indult.

A zöldségesek jelentős része csal a mérlegelésnél. A mérlegek sok helyen úgy vannak beálltva, hogy nem látható a kijelző és/vagy a mérleg tányérja. Egyetlen kontrol mérleg van a csarnok legvégén. Ha valaki reklamál, akkor megvádolják, kivett az áruból és azért kevesebb.

A standok jelentős része zárás előtt 20-30 perccel bezár.

Az eladók jelentős része cigarettázik.

A Pipa utcai oldalon nagyon szűk a hely a forgalomhoz képest.

A bor választék és főleg az eladói segítség a bor választásnál nulla, vagy még annál is rosszabb. Úgy tesznek mintha értenének hozzá. Pedig nagyon sok külföldi itt vásárolna magyar bort.

Van mit javítani.