Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kocsisirma

22 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
maligán Tenkes Borkapitányai 2016.05.25 22:12:13
Amikor áldott emlékű Zenthe Feri bácsi feláll a hátához kötözött székkel, és úgy issza ki a csupor bort, hát a fene se gondolta volna, hogy azzal egyben szenzációs ingyen reklámot is biztosít a siklósi bornak. Több, mint fél évszázaddal később a Villányi Borvidék siklósi Tenkes Hegyközségének…..
Mégiscsak egy borvidéki központban vagyunk, illendő lenne jobban megismerni a szűkebb pátriánkat, akkor is, ha ez Villány vagy éppen Szekszárd közelsége miatt elég nehézkes is. De mitől? A Pécsi borvidék egykor, és nagyon hosszú ideig, hm, objektíve nagyobb és jelentősebb borvidék volt a másik…..
maligán Heimann birtoktúra 2016.04.23 23:16:42
Még soha nem voltunk ilyen igazi, kirándulós birtoktúrán, lehet mondani, ideje volt elkezdeni. Kétségtelen, némi tartás volt bennem az ilyen kezdeményezéseket tekintve, hiszen, végülis, a program gerincét egy olyan tevékenység adja, amiért nem igazán érthető, hogy miért is fizet az emberfia:…..
maligán Újjászületés 2016.03.08 20:51:09
Közel egy éve nem írtam erre a blogra, a face-ra sem annyit, amennyit terveztem, és írni tudtam volna. Sok minden történt, nyilván ennek középpontjában egy olyan alapvető kérdés állt, hogy mit is akarok azzal a tevékenységgel, amelynek egy része a blog, egy másik része a rendezvényszervezés, egy…..
maligán Borcsütörtök 4.0 2015.03.26 21:16:41
A rozés-silleres borvacsora végső sora a következőképpen alakul: a rozék: Koch Prémium Hajós-Bajai Cabernet sauvignon rosé Winelife Soproni Kékfrankos rosé Danubiana Szekszárdi Merlot rosé Günzer Tamás Villányi rozé (zweigelt-pinot noir) Prantner Ferenc Szekszárdi Merlot…..
maligán A Pécsi Kadarka 2015.03.14 15:42:01
Hogy mi? Igen, a Pécsi Kadarka, a Pécsi borvidék első, és tkp. mindmáig egyetlen eredetvédett (származásvédett) bora. Vörösbor, jól olvassák, egy fehérboros borvidékről. Vagy tán nem is volt (annyira) fehérboros (mindig) ez a borvidék? Meglátjuk ezt is. Azt láttuk, hogy első…..
maligán Bölcskei barangolások 2015.03.08 14:21:50
„Bölcske a Tolnai borvidék tolnai körzetének tagja. 380 pincéből és présházból álló területe egy sajátos, egyedi pincefalut alkot, ahol az évenkénti Falunapok keretében több ezer fős látogatót vonzó borfesztivált szervezünk a település napján. Az évenkénti borversenyek…..
Természetesen csak hét boré, az első továbbra is meglepetés, ki kell találni:-).  Bujdosó Dél-Balatoni Szextáns (Rajnai Rizling) 2013 Rajnai Rizling a viszipusztai Csirip-tetőről, első töltésű 225 literes tölgyfahordóban erjesztve, 2014. júliusában palackozva. Fajtajelleges…..
Vagy csak jó bortermőhely? Vagy csak különleges minőségű bor? Inkább az utóbbiak. A rendszerváltás előtti és utáni jó bő másfél-másfél évtized nem ismerte az OEM, az OFJ és hasonló fogalmakat, ellenben saját logikája szerint azért rendszerezett. És tulajdonképpen, első…..
maligán Schunk pince képgaléria 2015.03.03 19:57:38
Nos, sikerült képeket is posztolnom, ollé:-)..
maligán A Schunk pincében járva 2015.03.02 11:06:09
az jutott eszembe, hogy mennyi ilyen lelkes kis borműhely lehet az országban, amelyek/akik küzdenek – küzdenek az elismerésért, hogy ezzel persze növekedhessenek, újabb fogyasztókat szerezzenek meg, épülhessenek, szépülhessenek, hogy aztán újabb elismeréseket szerezve az olyan…..
maligán Schunk pincelátogatás 2015.03.02 11:04:36
a vendéglátóval ..
Mi is az, amit iszunk? Tehető fel a kérdés, azaz, mit is nevezünk bornak. láttuk, hogy a XIX.sz. végén, az első szabályozáskor mit is tekintettek annak. Ami nem változott azóta sem, szőlőből kell készülnie. A többi paraméter tekintetében egyértelmű, exakt(abb)á váló…..
Valószínű. Voltak ugye a boldog békeévszázadok, amikor a kisparaszti (középparaszti, nagyparaszti) birtokhoz hozzátartozott némi szőlő. Az ország területének döntő többsége a dombvidékek jó talajadottsága, valamint a zömmel meleg nyár és nem túl hideg tél miatt alkalmas…..
maligán A cabernet sauvignonról 2015.02.10 20:11:06
"Két új fajtát köszönthetünk a borcsütörtök második felvonásán a vörösborszőlő-fajták között. Az egyik a cabernet sauvignon.Francia eredetű világfajta (mi más is lehetne?...), a genetikai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a Cabernet Franc és a Sauvignon természetes…..
Újabb jeles nap közelít,a farsang végi, zabálócsütörtöktől torkoscsütörtökig tartó időszak, amikor a farsang a csúcsra jut, télbúcsúztató, télűző hagyományok, felvonulások érik egymást, amikor a húst búcsúztatjuk (carne vale, azaz, szevasz husika…). A…..
A Kalamáris vendéglő kezdeményezése, hogy időnként egy fajta/bortípus keretében összeül, és válogatott „bokszmeccset” rendez. Volt már kadarka, merlot és bikavér a soron, az idei első ilyen rendezvény pedig a cabernet sauvignon jegyében telt el. 5-5 villányi és szekszárdi…..
A Vince napi rendezvényen kilenc újbor lett bemutatva: Mészáros Irsai Olivér Lisicza Cserszegi fűszeres Günzer Tamás Mont Blanc Cuvée Fritmann Kékfrankos Rosé Wekler Szekszárdi rozé Planina Borház Néró rozé Günzer Zoltán Portugieser Gere Tamás Portugieser Dúzsi Marci…..
maligán A borcsütörtökről 2015.02.02 11:04:35
A borcsütörtök egy olyan rendezvénysorozat szeretne lenni, amely a bor és a kulináris élvezetek harmóniáját teremti meg, egy alapvető közös pontba foglalva a rendezvényeket: ezek ugyanis egy adott borászati, vagy borászati elemmel rendelkező mezőgazdasági/gasztronómiai jeles…..
Immáron épp két évtizede, hogy először jártam Villányban mint borturista (azaz, alapvetően a tájat/embereket/borászokat megismerni, és nem lerészegedni vágyóként), ezzel valószínű az első ezer (de max. ötezer) ilyen jellegű turizmusban részt vevő ember között lehetek azon a…..