Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jatekdoki

60 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokan kértek tőlem tanácsot, hogyan lehetne másolatot készíteni egy adott alakú alkatrészről. Ebben a posztban igyekszem összeszedni (és időnként frissíteni) azokat a tapasztalatokat, amiket sikerült összegyűjtenem az elmúlt hat évben. 1.) Alapanyagok: A másolat készítéséhez szükségünk van egy jó…..
Játékdoki Nissan Silvia S15 2016.12.13 09:51:31
Hónapokkal ezelőtt merült fel az ötlet egy adásvétel kapcsán, hogy jó ez a Nissan Silvia kiadás, de a dekor elég valószínűtlen. Igaz, ami igaz, ennél szebbet is el tudtam volna képzelni. Anikó, az autó új gazdája - aki maga is amatőr gyorsulási versenyző - gyakorlatilag szabad kezet adott, én…..
jatekdoki 2016.12.16 11:42:00
@wmormo: Nagyon köszönöm! Igen, átlátszó matricalapra nyomtattam. A gyöngyház-fehér fényezés miatt nem tudtam fehér alapot használni.
jatekdoki 2017.12.13 07:45:27
@Norbert Bán: Horváth Anikó és Keresztes Zoltán versenyautóját díszítette ez a felirat. Mivel az autó Anikónak készült, rátettem ezt a dekort is.
Korábban már volt szó az alkatrészek másolásáról. Ott a kisebb méretű elemek öntésénél megálltam, mert az összetettebb formák készítésére külön bejegyzést szántam. Gyakori probléma, hogy egy ritkább autó megmentése érdekében hiányzó kereket, ajtót, motorháztetőt kellene készíteni a lehető legjobban…..
jatekdoki 2017.02.08 10:50:44
@misran: Nagyon köszönöm, sok munka van benne!
jatekdoki 2017.04.25 15:09:44
@TheRminator: A Dormobile tetőből tudok még készíteni, bár mostanában sajnos a műgyantázásra kevés időm maradt. Az Anker Trabanthoz régebben készítettem lámpakeretet és lámpaüveget is, de szerintem már elhasználódott az öntőforma. Más is kereste már, azt hiszem készítek új formákat. :-)
jatekdoki 2017.11.02 22:36:30
@PMGabi: Nagyon köszönöm a linket! Izgalmas terület ez, rendre feltűnnek jobbnál jobb anyagok. Ez a műgyanta nem is annyira drága, és ha tényleg tudja azt, amit írnak róla, akkor ideje megrendelnem. :-)
Játékdoki FuguZ egyenruhában 2017.10.25 16:28:33
Egyszerű, szétbontás nélküli átalakítás ez. A fehér FuguZ-t Rájen már bemutatta alaposan, így rögtön lépnék egyet az átalakításhoz. A japán rendőrautók egyszerű fekete-fehér festése adta az ötletet, hogy egy gyors átalakítást végezzek az autón. Egy alkoholos tűfilctollat megfelelő magasságban…..
jatekdoki 2017.10.25 17:44:47
@RÁJEN: Köszönöm! Hálás téma, szerencsére nem túl bonyolult a színösszeállításuk. :-D
jatekdoki 2017.10.27 22:20:23
@Sam. Joe: Én is attól szorongok, hogy valami japánosan perverz feliratot sikerült fabrikálnom az oldalára. :-) Szerencsére magyar olvasóm is alig akad, hát még japán!
Az autóépítős sorozatok közül bizonyos szempontból kilógnak a Diesel Brothers (Dízeltesók) filmjei. Nagy teljesítményű dízel teherautókat építenek, amelyek magasról rácáfolnak a lomha jelzőre. Az egyik részben egy rozsdás Jeep teherautóból építettek örömautót, mely vidáman kormolta az eget a…..
Börze utáni baráti találkozón kaptam Balázstól egy kopott Fordot. Szabad kezet kaptam, bármilyen festéssel elkészíthettem a felújítását. Mivel éppen NASA-val kapcsolatos terveim voltak, egy Neil Armstrong szolgálati autó ötlete ugrott be elsőként. Ez a nagyszerű űrhajós 1949-től repült pilótaként,…..
szirszarjaim Olcsójános 2016.10.24 08:00:00
Van nem messze a munkahelyemtől egy Cseriti Shop nevű bolt (igen, ők így írják a charity-t), szóval magyarul adománybolt, ahova, ha arra visz az utam, be szoktam nézni. Innen vettem már Milánnak mekis Mario- és Luigi-figurát, egy-két egyéb apróságot, de titkon mindig azt remélem,…..
Játékdoki '52 Hudson Convertible 2016.08.28 00:04:29
A Hot Wheels Hudson Hornet szemrevaló darab, bár nekem a piros-arany kombináció azért kicsit erős volt. Ezt a gyönyörű vonalvezetésű autót első körben autentikusabb festésre szántam, de egy custom építő verseny apropóján végül nyitott autó készült belőle. Ez a csupa króm és acél óriás…..
jatekdoki 2016.08.29 14:51:11
@RÁJEN: @jewdi76: Nagyon köszönöm! Egyre jobban tetszenek az 50-es évek hajói. :-)
A Polistil Saab-bal együtt készült ez a lakókocsi is. Ugyanakkor kaptam Mikitől, szemmel láthatóan egy kis gondoskodásra szorult... A beltér hiányzott, a tető külső éle töredezett volt. A festék eltávolítása után először modellező tapasszal kiegészítettem a tető szabálytalan élét. Az alapszín…..
jatekdoki 2016.08.12 11:03:03
@RÁJEN: Nagyon szívesen!
Az eddig elkészült autóim - amit nem ajándékoztam el - papírtörlőbe csomagolva pihentek egy cipős dobozban. Ez nagyon kíméletes, de a szemnek kevésbé élvezetes tárolási mód. Amikor üvegezett tárolót terveztem, mindenképpen valamilyen újrahasznosítható tárgyat kerestem, ami illik a blog…..
Nem tudom, volt-e olyan film a moziban, vagy a tévében, amit ne láttam volna tőle. Gyermekkorom mozibérletének legtöbb rovatába valamelyik Bud Spencer film került. Szerintem a filmtörténet egyik legkülönlegesebb karaktere volt. Az Ő emlékére készítettem ezt a piros buggy-t, sárga…..
jatekdoki 2016.07.30 00:30:32
@Sam. Joe: @wmormo: Nagyon köszönöm!
Már elég régóta tartozom ezzel a poszttal, de mostanában kicsit kevesebb időm jutott az írásra... A jó állapotú, ám kissé kopott és nem is túl vonzó színű autót Mikitől kaptam az egyik börze után. Rövid egyeztetés után kialakult a szín (metálkék), amit nem sokkal azelőtt sikerült kikevernem (egy…..
szirszarjaim Karaván 2016.07.18 08:00:00
A Matchbox Eccles Trailer Caravan elnevezés túl konkrét ahhoz, hogy kamu legyen, utánanéztem, tényleg létezett ilyen cég, és valóban lakókocsikat gyártott 1922 óta. Itt lehet a cég történetéről olvasni pár érdekességet. Természetesen nem találtam a neten olyat, amiről a…..
szirszarjaim 99 2016.07.11 08:00:00
Közel hat éve írtam, hogy gyerekkoromban volt egy nagy kedvenc kisautóm, egy Stahlberg Saab 99-es. Tervben van, hogy lesz még egyszer ilyenem, de addig is mutatok egy kisebbet, egy 1:43-ast. Történt ugyanis, hogy valamelyik budapesti börzén valahol sikerült turkálnom egy eléggé…..
Az előző bejegyzésben már méltattam a '70-es évek Matchbox modelljeit, most is valami hasonlóra készülök. Az 1965-ös Ford Galaxie az egyik legszebben kidolgozott kisautó. Az arányai, a részletek egyaránt lenyűgöznek. A témában itt találhattok egy remek leírást, Joe-tól. Az én leletem - ahogy a…..
jatekdoki 2016.06.14 18:55:27
@Sam. Joe: Köszönöm! Javítottam!
Egyre jobban tetszenek a keskeny kerekű Matchboxok. :) Ezeknek a kerekeknek az aránya közelíti a legjobban a valóságot. A vékony acéltengely és a belső szerkezet pedig finom rugózást ad a kisautónak. A hetvenes évek elején készült darabokról már az idő és a gyermeki kezek eltávolították a…..
Játékdoki Matchbox Ford Courier 2016.05.19 14:00:26
A Matchbox 1979-ben (...vagy 1980-ban...vagy 1981-ben) kezdte árusítani Ford Camper néven, piros színben, zöld üveggel. Nem sokat bajlódtak a variációkkal. A kecses pickup hátára egy lakókocsi felépítmény került, amihez hasonló egyébként a valóságban is létezett. A kisautó történetét Joe írásából…..
Ezt a kisautót egy gyűjtő ismerősöm küldte el nekem (nagyon köszönöm Laci!), hátha pótolhatók az elkallódott alkatrészek. Ahogy ennél a típusnál lenni szokott, letörtek a lámpái és a hátsó légterelője. Egy dísztárcsa is hiányzott, talán ennek pótlása volt a legegyszerűbb faladat. A korábbi posztban…..
Idén nyáron lesz éppen tíz éve, hogy megérkezett hozzám az első minőségi 1:18-as modellautó, azóta a téma teljesen magával ragadott és megszámlálhatatlan kisautót láttam, rengeteg embert ismertem meg, akikkel együtt új gyártók felemelkedését és régiek bukását néztük végig az első sorból. Egy dolog…..
Egy évvel ezelőtt kaptam két gondosan csomagolt Saab roncsot Tommi-tól, hogy olyan autók épülhessen belőlük, amelyek ebben a léptékben nem léteztek. Az első kérés a Saab coupé volt, amit sikerült is megépíteni. Második ötletként egy autószállító jármű építése is felmerült. Netes kutatás közben…..
jatekdoki 2016.03.26 09:49:13
@Tommi: Persze, a harmadik az saját lelet. Hiába, akit a mozdony füstje egyszer megcsapott... :-)
Ez a kisautó a Matchbox Memories és a Játékdoki blog közös alkotása. Tommi hozta az alapanyagot, porsche végezte a karosszéria munkát, jómagam pedig a fényezést. Az öröm közös. :-) A valaha rendőrségi felszereltségű autó, szétbontva, szirénátlanítva került hozzám, hogy vörös fényezéssel…..
Ennél a felújításnál a hosszas adatgyűjtés és kép nézegetés ellenére egyetlen komment döntötte el a végleges megjelenést. A történet most is a roncstelepen kezdődött. Halmozódtak a valóban sérülékeny kialakítású Matchbox Mercik a dobozban. Egy-két alkatrészüket felhasználtam más típusokhoz is, majd…..
jatekdoki 2016.02.20 13:55:01
@wmormo: @Tommi: Tényleg jól áll neki a szürke, bár nem sokon múlott, hogy piros legyen. :-)
Játékdoki Első születésnap 2016.02.02 07:00:00
Éppen egy éve annak, hogy Joe biztatására elindult ez a blog. Egy év nem nagy idő, éppen csak kibújtak a tejfogak. Negyven bejegyzés készült el, harminc-valahány autó felújításáról. Eredeti elképzelésem szerint úgy szerettem volna átadni a felújítások élményét, hogy az…..
jatekdoki 2016.02.03 23:06:45
@RÁJEN: @pittlaren: @Sam. Joe: Nagyon köszönöm! Nem csak a köszöntést, hanem a sok segítséget is!
Előre szólok: ez a poszt hosszú lesz! :-) A gyűjtőtársak között egy decemberi levélben szaladt körbe Andris ajánlásával ez a videó (ezúton is köszönöm). Lehman Keen autóversenyző saját 911-es Safari autójával hasít gyönyörű erdei utakon. A rövidfilm, melyet a Porsche Club of America készített,…..
A Scammel márka története szinte a brit autógyártással egyidős. Innovatív, elpusztíthatatlan teherautókat készítettek a watford-i üzem 1988-as bezárásáig. A Scammell Contractor a cég egyik legsikeresebb fejlesztése volt a '60-as években (egyik forrás szerint 1964-ben kezdték el gyártani). 240 tonnás…..