Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tikverőzés

34 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tikverőzés is a fairly unknown carnival folk tradition. The tradition of tikverőzés is organized each year on Shrove Tuesday. Its location is the little village of Moha, in Fejér County, Hungary. The young men - usually living in the village of Moha or descendants of local villagers - gather…..
Tíz évenként érkező generációk szerepeltek a mohai tablókon " Kerítéskiállítást szervezett a Terepjárók Diáksport és Kulturális Egyesület saját alkotóházának utcafrontján. A kifüggesztett tablókon a tikverőzés eseményeinek főbb állomásait tették ki, nagyjából tíz évenkénti tagolásban." A…..
Újra megelevenedik a mohai varázslat „Ez az ősi népi játék a farsangi alakoskodó játékok egyike, néhány évtizeddel ezelőtt még több községben élt ez a hagyomány – napjainkban már csupán itt maradt meg egyedül az országban” – írták a mohai tikverőzésről 1964-ben." A cikk teljes szövege…..
Tikverőzés Tikverőzés 2022 2022.02.02 19:09:02
A tavalyi évben 2022-be vetettük reményeinket. Most megkezdődött a tervezés-szervezés, hogy idén, egészen pontosan 2022. március 1-én lehessen újra tikverőzés. A falu lelkesedése és hagyományszeretete töretlen, ám a járványhelyzetre való tekintettel a szervezők fenntartják a jogot, hogy a népszokás…..
Ahogyan a www.moha.hu oldalon olvasható, a szervezőknek sajnos az idei tikverőzés kihagyása mellett kellett dönteniük. A kiadott közlemény így számol be a részletekről: Kedves Tikverőzők!Kedves Érdeklődők! Szomorúan közöljük,hogy a mohácsi busójárás és a novaji remélés után a tikverőzés…..
Az M2 Matricák című műsora a héten a tikverőzéssel foglalkozott, az anyagot múlt kedden (2019.03.05) vették fel autentikus környezetben. https://www.mediaklikk.hu/video/m2-matricak-igaz-vagy-hamis-tikverozes/..
Link: Fotókiállítás a mohai tikverőzésről   Fejér megye legismertebb hagyományát, a mohai tikverőzést bemutató tablókból, babákból, életnagyságú tikverőzős figurákból álló kiállítás nyílik február 15-én, pénteken 17 órakor Székesfehérváron, a Rác utcai Mesterségek Házában. Az Itt a farsang,…..
A rövid válasz: nem. Noha néprajzilag a lakodalmi tyúkverőkkel rokonítják a szakértők a tikverőzést - és maga a népszokás neve is félrevezető -, a tikverőzés során a tyúkokat nem éri inzultus. A tikverőzés lényege az valójában, hogy a tyúkok bekormozásával elősegítsék az állatok termékenységét.…..
Egy vadonatúj önkéntes kezdeményezés indul az idei tikverőzéskor! :)..
A rengeteg, csodálatosabbnál csodálatosabb örökség között a tikverőzés is szerepelni fog a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Pünkösdi Örökség Fesztivál programjai között. Részletes programfüzet az alábbi linken érhető el:Pünkösdi Örökség Fesztivál Programfüzet…..
A fotóért külön köszönet Élő Józsefnek...
Vízkereszt napja a farsangi időszak kezdetét jelzi. A színes programkavalkádban ott van idén is a tikverőzés, mint kívánatos opció, amelyről már most említést tett néhány online magazin. Következzék egy kis korai sajtószemle. Az Éva magazin programválogatásában a Télűző gondűzők szekciónak első…..
Évről évre gyerekek ezrei látogatnak el Mohára a tikverőzésre, az iskolák, óvodák szervezésében vagy családjukkal. Ilyenkor tisztán látszik az arcukon, mekkora élmény számukra, amit látnak és tapasztalnak. Néhányan megörökítették élményeiket rajzok formájában, és…..
Az aktuális divathullámon lovagolva... És egy kis ráadás :)..
A tikverőzésnek és a néptáncnak látszólag semmi köze nincsen egymáshoz, csupán annyi, hogy rendkívül gazdag és szerteágazó népszokásaink, néphagyományaink közé tartoznak. Egyetlen kapocs a két témakör között Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató…..
 Voltak idők, amikor a tikverőzés nem számított különlegességnek, hanem a tájegység népéletének teljesen átlagos, magától értetődő része volt a környéken. Ám idővel a környékbeli falvakban teljesen eltűnt ez a népszokás, egyedül Moha kicsiny községében maradt fenn…..
Mérföldkőnek számított a tikverőzés történetében, amikor 2011. szeptemberében felvételt nyert a SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NEMZETI JEGYZÉKÉRE, amely azt a nemes célt szolgálja, hogy a nemzet tudatosan megőrizze kulturális arcát, élő identitását, hogy átörökíthesse az…..
Szívmelengető érdekesség ez a videofelvétel egy referátumról, iskolai kiselőadásról, melynek a tikverőzés a témája. Külön figyelemreméltó, hogy az előadó szemléltetőeszköz gyanánt saját kezűleg készítette el a jellegzetes ruhát (látható 2:50 környékén) - aki varrt…..
 Idén sem múlhatott el a húshagyókedd Mohán tikverőzés nélkül. Ismét érdeklődők tömege érkezett, hogy részt vehessen a tikverőzésen. Az év újdonsága a vadonatúj helyszín, a Pavilon volt. A 2014-ben pályázati forrásból megépített Pavilon a tikverőzés új…..