Regisztráció Blogot indítok
Adatok
babel

22 bejegyzést írt és 848 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
stripped&striped Utcán - még 2014.06.10 23:40:32
..
Nekifutok... Meglátjuk. Máskor is próbáltam már. Bonyolult.Ütni. Ez az egyszerűbb fele. Ütök. Fáj. Visszafáj. Elviseli, elviselem. Nyög, sóhajt, morog, sikolt. Élvezi, élvezem. Benyúlok a lába közé, néha durván. Nem élvezi. De mégis. Fáj és mégsem. A test mást mond, mint…..
stripped&striped Esti séta 2014.05.23 23:32:00
..
stripped&striped Filó 2014.05.21 13:27:24
Luna azt mondta, írjak valamit én is. Volt is valami ihletem feszülésről, gonoszságról, feltámadó mély vegetatív ösztönökről, de nem sikerült belekapaszkodnom, elmúlt. Talán azért ennyire kevés a vidámság az irodalomban, mert aki boldog, az el van foglalva a saját…..
stripped&striped ... 2013.09.30 12:31:48
A csillagállás ma megint lehetővé tette, hogy egy kicsit huncutkodjunk. Az első menet még a kádban volt – semmi tuning, csak a víz és a fizika. „Ráültem” a vízsugárra, azonnal éreztem a csiklómból érkező bizsergetést. Kértem babelt, hogy ne engedje, hogy hamar elmenjek –…..
classenemyfreddie írásával a szerkesztőség tagjai különböző pontokon nem értenek egyet – azért közöljük mégis a magyar fordítást, mert véleménye hozzászólásként nem hangozhatott el a február 14-i hallgatói fórumon az ELTÉ-n, emellett jó vitaindítónak tartjuk annak a…..
babel 2013.02.17 19:11:32
A szerző nem érti / félreérti a Liberális és az azzal rokon értelmű szavakat (esetleg nem az európai értelemben használja őket), valamiért ellenségesen viszonyul hozzájuk, és ebből vezethető le pár messzemenő tévedése. A nép hatalma (demokrácia) többféleképpen megvalósulhat, az is lehet egyfajta néphatalom, ahol a többség elnyomja a kisebbséget, hiszen ez szavazásos módszerrel megvalósítható, és rámondhatjuk, hogy a többség akarata diktál, tehát "a népé a hatalom". Ezzel szemben van olyan, amikor az egyénnek vannak elidegeníthetetlen jogai. Nem a "hatalmon lévők" adják ezeket, hanem egy közmegegyezés okán mindenki születésétől fogva bír ezekkel. Egyébként is értelmetlen és fogalomtalan ez az egész kezdő kirohanás, mert abból indultunk ki, hogy a nép van hatalmon. Tehát valamilyen formában maga adná magának ezeket a jogokat. Kérdés csupán ennek formája.

Arról már több tartalmi vita is folyt, mennyiben illeti meg a szólás szabadsága azt, aki visszaél ezzel? Több érv ütközik erről, és különböző országokban különböző hozzáállás alakult ki. A viták most is folynak.

A véleményem szerint a probléma meghatározása is téves valamennyire. Annyiban egyetértek, hogy van probléma, és ott van, helyileg jól meghatározható módon. Csakhogy a probléma szerintem a kevés ismeret, a konkrét tapasztalat és a kritikai gondolkodás hiánya. Illetve az e miatt a hiányok miatt demagóg eszmékkel könnyen fertőzhető fiatalok a felsőoktatásban, akiknek jó nagy része szimpatizál a Jobbikkal. Ezért történhet meg ilyen. Meg kell tanítani a fiataloknak a kritikai gondolkodást! Ez teljesen idegen a mi oktatásunktól ma. Megkérdőjelezni, amit a tanár mond??? Persze! Erre való a tanóra. Ha csak a tudást kellene átadni, mindenki olvasgathatna egymagában otthon...
„Azt hiszem, a szex jobb, mint a logika – csak nem tudom bizonyítani” – mondja az ismert graffiti. A jelen írás nem a szexszel foglalkozik, sőt – az alábbi ősrégi vicc keltette látszat ellenére – még csak nem is a melegséggel vagy a homofóbiával. Pap Jancsi sétál az…..
A fiatalság felzúdulása és a tüntetések megtették a hatásukat, a kormány visszavonta a keretszámokat, úgy tűnik azonban, hogy a hallgatóknak semmi sem elég. Balog Zoltán miniszter állítása szerint minimum 40 ezren tanulhatnak állami ösztöndíjas formában, de ez a szám akár…..
babel 2012.12.19 14:59:53
@jo.e: Rossz véleménnyel vagy másokról, és magadról is. Ez baj. Szerintem az emberek nem jók és rosszak. Bennük van mindkettő és így a lehetőség is változásra. Épp abban látom a lehetőséget, ha megteremtjük a lehetőséget a jóságra. Mert az is munka.

Könnyebb jónak lenni egy olyan környezetben, ahol tanulhatsz, dolgozhatsz, a munkádból megélhetsz, nem cseszeget a hatalom folyton minden hülyeséggel. Talán máshol sem okosabbak az emberek, csak több és másfajta tapasztalataik vannak, amik inkább arra a következtetésre vezették őket, hogy nem kell mindenkinek mindenről ugyanazt gondolni és harsogni. Sőt, urambocsá előfordulhat, hogy nekem is jobb, ha a másiknak jobb. Ha a rátermettebb a vezető. Ha a szomszédom jól keres. (Szebb háza lesz, amitől nekem szebb kilátásom, értékesebb telkem stb.) Messzire vezet ez.

Ha érdekel a véleményem, akiknek van lelkiismeretük, önkontrolljuk, azoknak szerintem a liberalizmus való. Akiknek nincs, azoknak a szigorú szabályozás. Csakhogy én úgy látom, az embereknek mind van több-kevesebb, tehát nekik példát kell mutatni. A cégeknek, intézményeknek, ahol nincs egyéni felelősség, tehát annak vállalása sincs, ott kell a szigorúság, a törvény. Az egyéneknek segítség kell inkább, mint direkt irányítás.

És igen, nehéz bizonyos dolgokat megugrani, ha beleszülettél, ha csak ezt ismered. Ez azonban újabb érv az oktatás, a mindenki számára elérhető, minőségi oktatás mellett. (Meg az utazás, a világlátás, más népek, kultúrák megismerése mellett is.) :)
babel 2012.12.19 15:05:02
@droid_: Megadtam a választ. Elolvastad. Minek kéred újra? Valami nem hiba van a közvetítő vonalban?

Szerintem rendben van, hogy a közösség vállalja a nagyobb kockázatot. Ezen az elven működnek a biztosítótársaságok is. Amíg nincs olyan helyzet, amiben már úgy is mindegy (lásd: közelgő világvége) :D addig a kiszámított kockázatok elviselhetők. (Nagyjából felmérhető, hány ház ég le egy évben.)

Hasonló módon, amíg a foglalkoztatás-politika rendben van (nincs világvége) mindig csak egy adott számú, vállalkozó kedvű egyén távozik a nélkül, hogy "megfizetné" az oktatása költségeit. Helyettük azonban jönnek más "kalandorok", akiknek az oktatását meg máshol fizették. Az elvándorlás nem szükségszerű, tömegesen akkor következik be, ha valami nagy baj van, és az nem korlátozódik az oktatás területére. Ezért az oktatásban orvosolni azt eleve kurdarca ítélt próbálkozás, ha engem kérdezel.
babel 2012.12.19 15:27:08
@jo.e: S akkor most "dobjunk ki" egy nemzedéket? Vagy mi szerinted erre a megoldás? (Én biztosan nem szeretném, ha kidobnának. Szerintem ők sem.) Ezek nekem folyamatok. Nem megy semmi egyik percről a másikra.
Nem tudjuk, hogy mit dönt majd a kormány szerdai ülésén a felsőoktatás „reformja” ügyében. Másfél nap Orbániában nagy idő, addig még minden megváltozhat. Csak egyvalami biztos: a problémát nem fogja megoldani. Az, hogy vajon Orbán, vagy a diákok „nyernek”-e, teljesen…..
  Csaknem hat évvel ezelőtti írtam egy másfél oldalas szösszenetet, amely ezt a – némiképp önironikus – címet viselte: Pszichológiai esettanulmányok. Az írás bevezető mondata a következő volt: „Két pszichológiai tézist szeretnék demonstrálni, egy-egy…..
babel 2012.11.27 11:20:41
@Birtalan Balazs: Értem és elfogadom. Az OK-OK, szerintem is fontos alapállás. Viszont párhuzamosan ezzel: a kritika megfogalmazható ilyen alapállásból is, ami ilyenkor megtörténhet, hogy átcsúszik a "kéretlen tanács" (szerintem szintén kerülendő) magatartásába. Ha azonban két fél beszélget, talán vitatkozik is, mint most mi, akkor ezzel eleve elfogadják, hogy amikor a másik fél kifejti álláspontját, abban megfogalmazódhat kritika az egyik álláspontjára, a nélkül, hogy ezt külön kérték volna.

Hasonlóan a számonkérésnek is lehet több fajtája és ezeknek a saját helyük. Ha túl hosszú ideig érzem úgy, hogy van velem szemben egy betartatlan ígérete valakinek, akkor ezt szóvá tehetem, jogom van hozzá, nem azért, mert erkölcsileg magamat fölébe helyezem, hanem, mert Ő maga kötelezte magát valamire, amire én csupán emlékeztetem. Mégis ezt a fajta számonkérést is sokan veszik támadásnak. Másik példa, amikor munkakörömnél fogva van köztünk hierarchia, s bár emberileg, erkölcsileg stb. megint nem helyezem magam a másik fölébe, nekem dolgom, kötelességem, hogy egy adott munka elvégzéséről tájékozódjak. Ezt sem számítom automatikusan támadásnak.

Egyetértek azzal is, hogy ez nem cukorszirup kérdése, aki akar és jártas ebben, akár támadhatatlannak tűnő én-üzenetként is meg tud fogalmazni igen erős kritikát. Inkább úgy tartom, a környezet, a szituáció, amiben a kritika vagy számonkérés elhangzik a fontos, ez alapján próbálom eldönteni a mögöttes szándékot, és tartom érvényesnek, vagy figyelmen kívül hagyhatónak.
babel 2012.11.27 11:33:58
@Birtalan Balazs: Gyanús vagy te nekem! :D Mi a kisebbik rész?
A cikk első részében végigkövettük azt a folyamatot, amelynek során Lajosból – egy teljesen átlagos, hétköznapi, jóravaló emberből – antiszemita lett. Itt az ideje, hogy választ adjunk, mi is ment végbe Lajosban e folyamat során. Az egyszavas válasz egy pszichológiai…..
babel 2012.11.23 14:58:15
@Trompf: Lehet, hogy különböző fogalmaink társulnak a "dőzsölés" szóhoz. :D :D :D

Nekem a dőzsölés a jacht, a Ferrari (Bently, Rolls stb.) és a magánrepülő, nem a megengedek magamnak egy extra túró rudit a boltban. :P
babel 2012.11.23 15:25:42
@gigacherry: Érdekes, nekem ezzel a megfogalmazással pont nem volt különösebb gondom a hozzászólásban. Lehet tévesen, rögtön lefordítottam magamban arra, hogy vannak szakértők, véleményvezérek, megmondóemberek az élet minden területén. Ahogyan van a hivatalos tudomány és vannak annak határterületei (amik kissé elnyomottak a központi elefántcsont tornyokhoz képest), meg vannak a hivatalos határokon kívül rekedtek. (Akik még nem feltétlenül kóklerek, de elismertségük hasonlatos azokéval.) Ezt ki mennyire érzi terrornak, az meg annyira szubjektív, hogy nem vitatkozom rajta.
babel 2012.11.26 15:08:28
Érdekesek számomra azok az intellektualizáló hozzászólók, akik egy egyszerű példán számon kérik a valóság sokszínűségét, az egymást fedő rétegeket, a változások egymásra hatását. Kicsit olyan ez, mintha valaki számon kérné, a matematikát miért nem a valószínűségszámítással, vagy az integrálással kezdjük magyarázni egyszerű összeadás helyett?

Ha valaki ilyen szinten utasítja el a pszichológiát, annak is sok oka lehet, mindenkinek lelke rajta. Azonban egyfajta vallással azonosítani durva hiba, mert a vallást és a tudományt nem az különbözteti meg egymástól, hogy a vallás téved, a tudomány pedig igazat mond, vagy fordítva. Ami megkülönbözteti őket, az a módszerük. A vallás módszere a változatlan hit abban, amit helyesnek vélünk. (Dogmák.) A tudomány módszere ennek ellenkezője, a kételkedés abban, amit helyesnek vélünk. (Szkeptikusság.) Ennyi. A többi csak máz, fedőréteg ezen.

Ebből a szempontból pedig a társadalomtudományok, a pszichológia, szociológia = tudomány. Vannak módszerei a megismerésre, kísérletez, kételkedik az elért eredményekben. Ha vallás lenne, nem tenné. A cinizmus sem egyenlő (más esetben sem, itt sem) a szeptikus hozzáállással. A Szkeptikus tudja, miben kételkedik, megvizsgálja azt, nem utasítja el egyik lehetőséget sem jó előre. A Cinikus ezzel szemben nihilista, egyszerűen tagad valamit, nem vizsgálódik. Ezért lesz önmaga tudománytalan.

Azt én is úgy figyeltem meg, hogy sok ember van, aki a valláshoz hasonlóan viszonyul a tudományhoz. Ennek az oka szerintem egyszerű lehet, talán nem értik az adott terület működését, nincs róla elég információjuk, mégis megpróbálnak ítéletet alkotni. Belemerülni nem szeretnétek, megmaradnak a felszínen, aminek megint lehet sok oka, nem dolgom ezt megítélni, viszont nem is fogok az Ő véleményükre alapozni.
Orbán Viktor nem kis pechjére éppen most dől el, hogy milyen lesz az Európai Unió költségvetése. Amit egyébként valószínűleg szerinte úgy összegészében ki nem szar le, viszont az is ebben a terjedelmes dokumentumban szerepel majd, hogy az egyes országok mennyit kapnak…..
babel 2012.11.22 16:32:27
@Anti Anyag: És ettől a Fidesz most jobban kormányoz?
babel 2012.11.22 16:37:07
@babel: Mármint és értem, hogy a Te Demokrácia-felfogásod milyen, mert pont most mondtad el. Nekem másmilyen, de ezen nem fogunk összeveszni. Viszont milyen relációban van ez a mostani rossz kormányzással? Mert nekem semmilyenben. Azt sem állítom, hogy csak két párt között lehet választani. Sőt, már mondtam is, hogy centrista lévén a jobb-bal szembenállás sem csigáz fel. Én egyszerűen egy szélsőségektől mentes, kiszámítható, a közepesnél valamivel jobb kormányzásra vágyom Ezt most nem kapom meg, elégedetlen vagyok. Ha lehet és érdemes ismét a változásra szavazni, én arra fogok, mert ami most van, az f@s. Ennyi.
babel 2012.11.22 16:39:42
@blah: Én Demokratának tartom magam, ezzel mégsem tudok azonosulni. A rendőri vezetés és a bevetésen lévők is követtek el hibákat. Azonban ha jót akarunk magunknak, a hibákból tanulni kell, levonni a következtetéseket, hogy későbbi hasonló helyzetben jobb megoldások születhessenek. Sem az nem jó, ha elfedjük a hibákat, sem az nem, ha kiöntjük a gyereket a fürdővízzel együtt.
Hát, jó reggelt, Magyarország! Április 12-én hétfőn egy másik országban ébredtünk. A nemzet éveken át letargiában volt, a hangulatunk, az életesélyeink csapnivalóan kedvezőtlenek voltak. De megvolt bennünk a változtatás szándéka, eluntuk a szocialisták elavult és hazug…..
A Milla október 23-ai tüntetésén Bajnai visszatér. Két év ellenzéki építkezési lehetőség után ott tartunk, hogy még mindig a bukott miniszterelnök az ellenzék messiása? Mér' nem rögtön Medgyessy, hiszen róla sincs már rossz emlékünk...Tényleg nincs jobb nála? A…..
Mi, a Vincentblog írói egységesen szolidaritásunkat fejezzük ki az Index című portálon szerzőtársunkat ért méltatlan és személyeskedő támadásért. Innen üzenjük a mindenkori kormányzatoknak, hogy az aktív politizálásban sem most, sem később nem kívánunk részt venni. ..
babel 2012.10.05 08:56:49
Minden idők egyik legszemetebb törvényjavaslata: Az alkotmányba kívánják betenni, hogy a regisztráció a választásra CSAK személyes a jegyzőnél, vagy ügyfélkapun keresztül történhet.Vagyis vagy az okmányirodára kell elmenned vagy a jegyzőhöz, ha szeretnél majd a…..
babel 2012.10.03 14:42:28
@Ádámka Auditore: "Alkotmányellenes az Alaptörvény?" - egyébként igen, pontosan ezt. Valamint nemzetközi kötelezettségvállalásokat is sérthet. (Az Alkotmánynak vannak alapelvei, ha azokból levezethető, hogy egy konkrét, rendelkező módosítása ellenkezne az alapelvvel, akkor a fenti mondat simán kimondható. Vagyis ez csupán oximoron, nem valódi paradoxon.) A probléma nem ezzel van, hanem azzal, hogy a többi hatalmi ágak gyengék. Nálunk egy vizsgálóbíró nem válthat le egy politikust, csak fordítva. Vagyis gyenge és gyáva Alkotmánybíróság nem mond ki ilyet. Ilyet csak egy felelős, politikailag sem meg nem vásárolt, sem meg nem félemlített Alkotmánybíróság mondana ki.
babel 2012.10.03 15:02:45
@Ádámka Auditore: Egyetértek. Elméletileg válaszoltam az Alkotmányellenes Alkotmány felvetésedre. Pusztán elméletileg, amíg ki nem kerül az Alkotmányból, hogy Magyarországon Demokratikus a társadalmi berendezkedés (=Alap Elv), addig ez hivatkozási alap minden olyan további változtatás ellen, ami a Népfelséget hatalma gyakorlásában korlátozná. Akárhova is akarja ezt beírni a Fidesz. Az pedig egy ettől különválasztható kérdés, hogy a hatalom kiszolgálói és mi, még közönségesebb alattvalók mikor elégeljük meg a hülye jogászkodást. (Mert a Demokratikus politikai berendezkedés pont ezt szolgálná, ne véres utcai harcok árán kelljen elzavarni azt, aki erre rászolgált, hanem vértelen szavazással.)
babel 2012.10.03 15:19:06
@Squid: Igen, egy hozzászólással korábban én is hivatkoztam a nemzetközi kötelezettségeinkre. Viszont van egy kis problémám. Amikor ott voltam tüntetni, midőn először került szóba a MANYUP-államosítás, valahogy nagyon kevés embert láttam magam körül. (Talán, ha voltunk 2000-en?) Birka nép vagyunk, és ezzel most komolyan visszaélnek. (A Birka ebben a szövegkörnyezetben inkább a túl türelmes, mint a simán buta értelemben van.)

Más szóval én attól félek, hogy olyan türelmesek vagyunk, annyira bízunk a békés megoldásban, nehogy úgy járjunk, mint a béka, aki ha forró vízbe dobod, kiugrik simán, de ha alatta forralod fel szépen, lassan, akkor folyamatosan hozzászokik, és megfő, holott lenne lehetősége kiugrani. :(
Tisztelt Bíróság! Kérdések egész sorával vagyok kénytelen a T. Bírósághoz fordulni. A T. Bíróság által a közelmúltban, Dr. Dániel Péter úr ügyében hozott ítélet olyan problémákat vet föl, amelyekre jogkövető állampolgári igyekezetem dacára sem találok választ. A T.…..
babel 2012.09.27 10:38:02
@AmBesten: Egyetértek. Ráadásul a bíróság indokol. Nem kötelező ezzel egyet érteni, viszont az indoklás megvolt, korábbi törvényi határozat alapján (kárpótlási törvények) mondta ki a bíróság, hogy Horty felelős volt, nem pedig, ahogyan az írásban áll: "...saját kútfőből vett, olykor nagyon is zavaros tudományos, féltudományos, sőt esetleg áltudományos vélekedései alapján". Ez ordas tévedés. (Jó esetben. Rossz esetben más.)