Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KAMA3

0 bejegyzést írt és 416 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajónapló Szombat. 2021.02.28 01:30:37
Kemény hét volt. De bírtam. Méghozzá ahogy teltek a napok egyre könnyebben. Nem mondom, hogy nem voltam péntek 13:00-kor amikor az utolsó talicskát megpakoltam a felhasogatott fával alaposan elfáradva, de a napi 8 talicska ami szerdán még "túlteljesítése" volt a normának, utána már normává vált, sőt…..
Hajónapló Kedd. 2021.02.16 17:47:35
Kemény napom volt. Reggel éhgyomorra nekiálltam a kikötőmben levágni a nádat, gyékényt. Ki kellett használnom, hogy perceken belül elolvad a jég és a munka lehetetlené válik. Mert azt a vadállati munkát nem vállalom be többet, mint két éve, hogy csónakból vágjam. Most se volt egyszerű, mert a szélén…..
KAMA3 2021.02.20 11:10:34
Ezt, hogy a fák, növények szemetelnek, egyre gyakrabban hallom. Ilyenkor visszakérdezek, hogy ez pontosan miben nyilvánul meg? Szétszórja az üdítős flakonokat, vagy bontási törmeléket borít maga alá a talajra? Ilyenkor jön az értetlenkedés és a hülyének nézés, hogy hát hullajtja a levelét, meg a virágát, meg a termését. Csókolom!! Ezért tetszettek kiköltözni a zöldbe!

Szomszédom telkén áll egy hatalmas akácfa. Telekhatártól úgy 5 centire. Azaz inkább már a telekhatáron, mert már emeli a kerítést is. Kb 15 méter magas. Mégsem engem zavar a léte, hanem egy másik szomszédot, mert telefújja a szél a teraszát a lehulló virágokkal, termésekkel.. (az enyémet mégjobban telefújja, mert felém fúj általában a szél.) A fa esetleges kidőlése is engem veszélyeztet jobban, az uralkodó szélirány miatt, és alatta van a garázsom is, benne a kocsival. De ő akarja kivágattatni, ráadásul gavallér módon a FELÉT ő állná. Na szerintem kaptak egy olyan árat a favnyűvőktől, hogy a fal adta a másikat, és inkább sepreget, mert egy éve nem nyúltak hozzá.. Értelmiségi és/vagy manager házaspár, akik a szmog elől menekültek a zöldbe...

Én is a szmog elől menekültem ki, aztán csak egy tűzelhalt almafát, meg egy halódó ronda tuját vágtam ki a telkemen. Baszogat is szinte az összes szomszéd, hogy idehullik a falevél, meg a mandula, rá fog szakadni a villanyvezetékre a fenyő... A szmog helyett évezem a harmadik szomszéd égéstermékeit, mert PET palackkal, vizes pozdorjával, és avarral fűt.. Őt sajnos nem lehet feljelenteni..
Hajónapló Hétfő. 2020.11.23 11:51:18
Na akkor folytatom. Lehet, hogy át kell értékeljem, hogy nem kell autó. Idáig elvoltam a biciklivel, de úgy tűnik mostantól rendszeresen kell majd Budapestre járnom az egészségügy bugyraiba. Az pedig 3 km a HÉV, vagy 8 km a vonatállomásig. És majd ahogy a beszámoló végén kiderül, idézem a…..
Igazából két dolog kell minden férfiembernek. Egy saját kocsma és egy saját stúdió. Persze mindkettő egyidejű megvalósítása nehéz ügy. Nálam sem ment, a kocsmává alakított konyháról pár éve írtam. Aztán egy költözés után jöhetett a saját stúdió, amiről szintén volt már jó néhány írásunk itt. Idén…..
A skóciai Rosslynlee Elmegyógyintézet, a fővárostól, Edinburgh-tól 11 km-re délre található,  a Da Vinci-kód című regényben is megjelenő híres Roslin kápolna közelében. A William Lambie Moffatt mérnök által tervezett intézet 1874-ben nyitotta meg először kapuit, körülbelül 500 betegnek adva…..
Hajónapló Csütörtök. 2020.08.06 12:47:38
Állatokról fogok írni. (mostanában amúgyis embergyűlölő kedvemben vagyok) J az imént hozta be ezt a  paradicsomot. Átfordítva a túloldalára OTT a gonosztevő! Ez alighanem a farka. Piszkáljuk meg kicsit! Farkát behúzta, fejét kidugta. SŐT amikor J megpiszkálta a "fejét" odavágott az ujjára!…..
KAMA3 2020.08.07 10:54:39
Egyre népszerűbbek a szerszámokat és munkagépeket "ábrázoló" játékok. A gyerekek mindig szívesen utánozták a felnőtteket (Apa kocsit hajt) és most egészen élethű, motorhangot kiadó, mozgó alkatrészekkel felszerelt szerszám utánzatokat kaphatnak karácsonyra. Egy ötletadó csokorral kedveskedünk…..
KAMA3 2020.08.05 21:48:02
@gigabursch:
"Most gondolj bele: ugyanez sikítóval..."
És benne vídia betétes körfűrészlappal! Tárcsavédő nélkül, mer' azzal lehet jól raklapot darabóni!
A hidrogénes energiatárolás összekapcsolása egy atomerőművel nem teljesen rossz ötlet, sőt a kormányzati kommunikáció szempontjából kiváló mondás, ami most szerencsésen az ölükbe hullt. Hiszen az EU célja az, hogy a hidrogén előállítása (vízbontás) tiszta (szén-dioxid-mentes) energiával történjen.…..
KAMA3 2020.08.04 21:59:57
@midnightcoder2: "Jelenleg a fotovoltaikus úton termelt áram tárolására következő alternatívák vannak:
- Szivattyús tározó. Fasza, csak egyrészt rengeteg víz kell hozzá, másrészt olyan hely ami alkalmas erre. "

Mindig azt hangoztattam, hogy le kell robbantani a Prédikálószék tetejét, a keletkezett kráterben kialakítható egy tározós vízerőmű, ÉS meg kell építeni a Nagymarosi vízlépcsőt. Sok problémát megoldanánk a megújuló energia tárolásásban ezzel a két műtárggyal.
Hajónapló Vasárnap. 2020.07.26 17:55:05
Aggódom. Ez a blog az Index szerverén és gondozásában fut. Ha összedől az Index nagy kérdés, hogy tudom e tovább folytatni. Informatikához nálam jobban értők, van okom aggódni? Csak azért, mert korábban amikor indítottam ezt a blogot akkor valamilyen más rendszert használtam, aztán az bedőlt és…..
KAMA3 2020.07.28 19:15:44
@A Tengerész: Igen, ez az XML formátum. Ez tartalmazza az összes blogbejegyzést szöveges, de mégis struktúrált formában, amit később meg lehet etetni másik blog rendszerrel. Talán a hozzászólásokat is. A képeket nem tartalmazza.
KAMA3 2020.07.29 17:59:02
@A Tengerész: Igen, lényegében az index.hu biztosította az indamédia számára a napi látogató számot, ezáltal a bevételt is. Amiből a szerkesztőség(külön cég) persze nem részesült, vagy talán csak alig. Szóval ebbe kódolva volt a bukás, kvázi így próbáltak mégis kontrollt gyakorolni a szerkesztőség felett. Valahogy úgy látom, hogy afféle kognitív disszonancia volt, hogy ömlött a pénz a NER-be, de mégis a NER szennyesét teregették ki, amit finoman el akartak fojtani. Finoman nem sikerült, hát akkor nyíltan, erőből. Aztán úgy jártak mint Csernobilban, nem ismerték a rendszert, így az felrobbant amikor le akarták állítani.

Azt látom ebben, hogy nem a szétrobbantás volt a cél, mint a Népszabi esetében, mert az Index azért szép nyereséget termelt nekik, amit nem akartak veszni hagyni. A bonyolult rendszereket nem lehet megjavítani úgy, hogy oldalba baszom egy samuval.

Szóval igen jó kérdés, hogy ha az indexből is Origó 2-t csinálnak(akarva, vagy akaratlanul), akkor mennyire fogja nekik megérni a blog.hu-t fenntartani 1-2-3 év múlva a bányászbéka segge alá bekúszó látogatószámokkal.

A freeblog.hu sem tudott életben maradni, pedig annak bezárásában nem sok pártpolitikai vonatkozás volt.

Szóval a legrosszabbra kell készülni.
Asztalosként dolgozva sokszor belefutunk abba a kérdésbe, hogy egy-egy bútor, vagy akárcsak polc, vagy épp párkány miből is készüljön. A tipikus megrendelő sokszor úgy gondolja, hogy a „természetes” anyagokból, tömör fából készült polc biztos jobb, mint a „műanyag” vagyis a bútorlapból (hivatalosan…..
KAMA3 2020.07.28 19:35:15
@gigabursch: Szép megfogalmazás! Nem véletlenül használnak a könyvtárakban, irattárakban SALGÓ polcokat! ::))

Teherbíró, szép is, esztétikus is, víz hatására csak nagyon hosszú kitettség után kezd alakváltozásba. A galvanizált meg szinte örökélet!

SALGÓ polcot minden nappaliba!
Ha a férfiember elég hosszú ideig kénytelen hallás után vizelni, tekintve, hogy a mellékhelyiségben nincs világítás, két dolog történhet. Megszokja a dolgot és többet takarítja a wc környékét, vagy elege lesz és csinál villanyt az illemhelyre. Velem az utóbbi történt. A feladat mindössze annyi volt,…..
KAMA3 2020.06.30 22:41:00
@Pierr Kardán: Nagyon jól összeszedted, egy kiegészítést raknék az előnyökhöz hozzá. A WAGO-s kötés szerszám nélkül bontható (igen, az is amelyik a tömör vezetékhez való), ha szükséges.

(kivétel: ha a tömörhöz való WAGOba érvéghüvelyes sodrottat kötött az állatja.)
KAMA3 2020.07.01 15:05:00
@fizeto_utas: Nem kirántani kell, mert azt nem lehet, inkább a vezeték vége fog beleszakadni. De a WAGO nem fog tönkremenni, max azt a "lukat" már nem tudod használni. (Jó, hát ez egy kettes WAGO esetében felér a tönkremenetellel.) Bal kézzel megfogod a WAGO-t, szorosan, vagy kombináltfogóval. Jobb kézzel a kiszedni kívánt vezetéket megfogod és ráhajlítod a mutatóujjad másdik percére. (csinálsz egy merőleges erőkart, amivel könnyebb a vezetéket megforgatni) Hüvelykujjal rászorítasz, majd elkezded húzni, miközben csavargatod a vezetéket tengelyirányban. Itt egy video róla: www.youtube.com/watch?v=cZivNZMyVd4

Nem lehet végtelenszer megcsinálni, mert se a vezeték, se a WAGO nem viseli el. De egyszer-kétszer igen. Újracsatlakozáskor érdemes a megrágott vezetékvéget levágni, és újra csupaszolni, hogy ha mégegyszer ki kell húzni, akkor ne szakadjon bele a vége véletlenül se.
A hirtelen jött tavasz vélhetően előre hozza a repülő rovarok szezonját. A különböző legyek, darazsak és persze a szúnyogok túl közeli barátságát sokan kerülnék, az ő megnyugtatásukra most előszedtük ezt a posztot, amely a szúnyog- és rovarhálók világát mutatja be. A klasszikus szúnyogháló…..
KAMA3 2020.06.30 22:43:36
Hajónapló Szombat. 2020.06.13 22:34:15
Tegnap reggel csöng a telefonom, Kutasi Balázs (https://www.facebook.com/balazs.kutasi.1 ) kérdezi, erre van dolga a környéken fogadóképes vagyok e. Hát PERSZE mindig szívesen látom aki jó szándékkal közeledik, miután úgy alakult, hogy függetlenül a járványtól, nem járkálok én már innen sehova.…..
KAMA3 2020.06.17 13:44:27
@A Tengerész: És, ha csak néhány diódát sorba kötnél a leddel? 1n4001 bőven elég, és ejt a feszültségen 0.6 voltot. Kettőt-hármat sorba kötsz, még az is lötyögve elfér a lámpa talpában.
KAMA3 2020.06.18 08:39:59
@A Tengerész: Azt nem tudom, ezek miféle LED-ek. Általában 12 voltra kétféle van, az egyik 3-4 ledet tartalmaz és egy soros ellenállást, illetve egy diódát, ennél fontos a polaritás. A másik az áramgenerátoros megoldás, azok 40 voltig is bírják. A tűlábas halogén helyére rakhatóak általában ilyenek. Mivel ezek a halogének 12V váltóról üzemelnek, minden ilyen ledes alternatíva egy graetz híddal indul.

Simán lehet, hogy csak a LED része purcan ki, pusztán azért, mert hitvány, vagy túl meleg van neki a búrában.
HamPLÓ Nyári berek 2020.06.16 07:00:00
Kelenföldről nem kimondottan Kamaraerdőn át vezet a legrövidebb út Gazdagrétre, gimnazista koromban mégis rászoktam, hogy ha szép volt az idő, és nem volt jobb dolgom, akkor órák után kibuszoztam a budafoki kocsiszínhez, és onnan a 41-es villamossal kizötyögtem annak külső végállomására, a…..
KAMA3 2020.06.17 13:17:34
@Hamster: Ezzel azért vitatkoznék egy kicsit. A 40a vonal felújításakor szép, zöldre festett, rácsos felsővezetéktartókat raktak le. A betonba érő lábuk nem volt kezelve, az szépen rozsdásodott.

Egyébként a távvezetékek tartóoszlopaihoz kifejlesztett corten acél ide is jó lenne. A lényege, hogy a felületén kialakuló rozsda réteg védi a további korróziótól. Sajnos csak műemlék épületek renoválásánál használják,(Várkert bazár) mert amennyire látom az újabb távvezetékek is festve vannak mind.
A ley-vonalak kutatása igen fontos volt a Szovjetunióban. Vajon mire akarták használni a föld „ideghálózatát”?..
KAMA3 2020.06.15 14:23:51
@István Torma: Bele sem merek gondolni, hány embert bánthattál meg ezzel a kijelentéseddel!! ::))
Nem titkolt szándákunk mai posztunkkal, hogy kedvet csináljunk a multiszerszámokhoz, úgy általában. Gyártótól, márkától, előnyök vs. hátrányok kivesézésétől függetlenül. Egyszerűen jó ha van multiszerszám az embernél. Ahogy az egyik gyártó egyik fejese egy interjúban elmondta: "egyszer legyen nálad…..
Hajónapló Szombat. 2020.05.23 23:11:05
A héten végre megjött az árnyékoló szövet a télikert tetejére. Korábban itt nádszövetet használtam, de megette az idő és macerás volt a nyár eleji felrakása, nyárvégi leszedése, kezdettől azt terveztem, hogy találok valami egyszerűbbet. Muszáj árnyékolni az átlátszó polikarbonát tetőt, mert hamar…..
Furdancs Blog Mosdók felszerelése 2020.01.22 05:00:00
Legbiztosabb módja ellenségeket szerezni egy társasházban, ha eláztatjuk az alattunk lakókat. A víz nyomás alatt van távollétünkben és csak arra vár, hogy kitörjön. A vízelfolyás miatti veszteség mellett a biztosítóval vívott harc is megterhelő lehet. Az épületgépészet, azon belül a vízvezeték tehát…..
KAMA3 2020.05.24 09:18:10
@TraderTanulo: Mindenképpen olyan magasságra kell rakni a mosdókagylót, ahol még bele tudunk hugyozni!

www.youtube.com/watch?v=R8Qr2fX1sTU
Egy kisebb méretű műhely gyorsan megtelik a fémdarabolás, hegesztés füstjével vagy a festést kísérő gőzökkel. Ez utóbbi nemcsak tűzveszélyes, de tüdőnknek sem tesz jót. Amit egy barkácsoló még bevállal otthon tűz-munka-balesetvédelmi téren, az munkahelyen - intézményesen - már büntetőjogi kategória.…..
Hajónapló Szerda. 2020.04.29 22:32:42
Akinek kertje van sose unatkozik. ( ahogy akinek hajója van, az se.... akinek meg mindkettő...) J jön, hogy az öntözőslaug végéről lelövi a pisztolyfejet a víznyomás. Gondosan levágom a végét és újra rögzítem a Gardena gyorscsatlakozót, de megint lejön. Megdühödök, mondom "ráragasztom". Ehhez…..
Hajónapló Szerda. 2020.04.01 17:03:28
Próbaüzem. 3 másodpercenként cseppen le egy vízcsepp, egymástól fél méterre. Ideiglenesen a táptartály egy 10 literes marmonkanna. Valamikor régen csináltam csőcsatlakozást a fenekére, gázolaj volt benne, amikor még Amapola motorja padon volt a motorgenerál és összerakás után kipróbálásra, ez…..
KAMA3 2020.04.02 08:45:10
@A Tengerész: Igen, a fehér van mindenhol, de létezik feketében is, pár éve nekem is sikerült szereznem egyet. Jofogas-on is érdemes nézelődni, bár ott meg azt nem lehet tudni néha, hogy miféle mérgeket tároltak benne előzőleg. A fehér tartályomat pedig tófóliával burkoltam le, az UV álló és kellően stabil. Jellemző, hogy a tartály tetején lévő kupak már elporladt az évek alatt, a fólia még mindig bírja.