Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tambi

21 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Végre megnyugodtam, megjelentek az első bimbók és virágok a héten... Mégis csak lesz ebből chili! :) ..
Hát ismét rászántam magam, hogy írjak pár sort. A bejegyzés címében szereplő érzések kavarognak most bennem, büszke vagyok a paprikáimra, mert gyönyörűen fejlődnek, szemmel láthatóan növekednek és - egy-két apróságtól eltekintve - majd kicsattannak az egészségtől. Az…..
Helyzetjelentés az erkélyről: Egy tő rozmaring is beköltözött, nem bírtam ott hagyni a Lidlben... :) Főként sültekhez isteni! Californiai paprika és egy kis paradicsom, átültetésre várva: Várom a virágokat, de még nem jelentkeztek, de ami késik az nem múlik...…..
Huhh, egy hónappal ez előtt jelentkeztem utoljára, igazából azért, mert nem történt semmi érdekes... Szépen növögetnek a paprikák, töretlen az élni akarásuk és valószínűleg jól érzik magukat. A mostani bejegyzésemnek az az apropója, hogy megszabadulok az összes…..
Húsvétot követő kedden megtörtént a palánták nagyobb cserépbe való átültetése. Elég gyorsan végeztem az átültetéssel, köszönhetően annak, hogy volt segítségem: No meg annak is, hogy tőzeg cserepekbe ültettem el a magokat és egyszerűen csak cseréppel együtt bele…..
Kicsit elhanyagoltam a blog írást, mert más felé kalandoztak el a gondolataim, új hobbit találtam magamnak. Még nem csinálom, de az elhatározás már megvan és megpróbálom megteremteni hozzá a feltételeket. Most még csak az adat gyűjtésnél tartok, meg tervezgetek... :) No, de…..
Megjöttek a rendelt chili szószok, ahogy ígértem leírom a tapasztalataimat. Két helyről vásároltam kézműves chili szószt: Nagy Gábor alias GaBko-tól aki nagymarosi chili termesztő, a Chili Kertész Fórum alapítója. Tőle 2 terméket rendeltem: Hot Pepper Cream-et és Sauce-t…..
Ahogy azt írtam egy héttel ezelőtt, végre hajtottam a tervezett fejlesztést a palántanevelőn. Három oldalról fix falat kapott, így már csak egy oldala nyitható. Az oldalfalakat XPS-ből (zárt cellás polisztirol lapok, amelyeket épületek lábazatának szigetelésére használnak)…..
A kiegészítő fűtést sikerült belőni, nappal amikor az világítás megy 28 Celsius fok körül van, éjszaka 23 Celsius fok környékén. A világítás reggel 6-tól este 20 óráig megy. Bújnak elő a sziklevelek tövében a levélkék, gondolom jól érzik magukat, most már elegendő…..
Ma végre megérkezett Thaiföldről a megrendelt fűtőfólia. Azt kaptam amit rendeltem, pontosan olyan mint a képen, 28 W-os, szabályozható a hőmérséklet is. Két hetet vártam rá, de érdemes volt... Azonnal beraktam a palánta nevelőbe a tálcák alá. Eddig nappal, amikor be voltak…..
Megtörtént a kibújt magoncok szétültetése, most már egy tőzegcserépben, csak egy magonc lakik. A kevésbé életképesnek tűnő egyedektől megszabadultam, a többit meg szétültettem. Így, hogy kiszelektáltam és szétültettem a magoncokat 45 db palántám lesz az alábbi…..
A címnek semmi köze a poszthoz! :) A magoncok köszönik jól vannak, az elkészült keltetőnek hála, most már napi 12 órát fényfürdőben töltenek... :) Mivel túlbiztosítottam magamat, holnap egy-két magonc költözni fog, mert egyik-másik "cserépben" sokan vannak. Lesz akitől…..
Elkészült végre a palántanevelő! Már szükség is van rá, mert egyre több magonc bújik ki a földből és szükségük van a fényre... A palántanevelőt egy Praktikeres horganyzott fémpolc felhasználásával készítettem: A megfelelő fénymennyiségről 2 db Philips Economy…..
Hát amit 3 napja Black Nagának néztem, és kikiáltottam a legélelmesebbnek, az valószínűleg valami gyomnövény lehet... Mivel kikelt mellette a két chili mag, amit ültettem, már biztosra veszem, hogy valami betolakodó van a veteményben! Mondjuk furcsa volt, hogy naponta vagy fél…..
Ma, miután haza értem a munkából locsolás közben megtaláltam a legélelmesebbet, egy Black Naga személyében... :) Rajta kívül a Pimenta Diomar és a Fatalii Gourmet Jigsaw lett dobogós, a többiek még nem látták elérkezettnek az időt, hogy előbújjanak a föld alól. De hamarosan…..
Mivel a gázkonvektoron nem megoldott a keltetőknek az egyenletes hőmérséklet, ezért tegnap előtt rendeltem az eBay-ről 2 db terrárium fűtő szőnyeget. 28W-os, 28x53 cm a mérete és szabályozható a hőmérséklete. Thaiföldi az eladó, tegnap visszajelzett, hogy postázta az árut,…..
Hőmérséklet ellenőrzés megoldva, a Lidl-ben vásároltam egy külső-belső hőmérséklet mérésére alkalmas hőmérőt 999 forintért. 3 méteres, a külső hőmérséklet jeladójának a kábele, úgyhogy bárhová be tudom lógatni... Még jó hogy amint munkából hazaértem, rögtön…..
Tegnap este elvetettem a magokat, a végleges mennyiségek a következőek:  - Caramel Buth Jolokia: 4 cserép;  - Fatalii Gourmet Jigsaw: 4 cserép;  - Black Naga: 4 cserép;  - Habanero Hawaiian: 4 cserép;  - Habanero Caribean Red: 4 cserép;  - Petenero: 3 cserép;  -…..
Kiválasztottam az elültetendő fajtákat. A magok közül vetésre kerülnek: Habanero Carribean Red, Habanero Hawaiian, Petenero, Black Naga, White Fatalii, Fatalii Gourmet Jigsaw, Caramel Bhut Jolokia és a Pimenta Diomar. Vizes papír zsebkendőbe raktam őket, a papír zsebkendőket pedig…..
Tambi chili blogja A vetőmag... 2015.01.26 22:00:50
Ma megérkeztek Finnországból, a fataliiseeds.net-ről rendelt magok. Két csomagot rendeltem:  - Fatalii's Habanero Family: ami tartalmaz Habanero Caribbean Red, Habanero Hawaiian, Habanero Pink, Petenero és Pimenta Diomar magokat.  - Fatalii's Hot Special: ami tartalmaz Black Naga, Caramel…..
Tambi chili blogja A kezdetek... 2015.01.22 11:37:44
Sziasztok! Eljött az én időm is... Fiatalabb koromban meg sem fordult a fejemben, hogy kertészkedésre adjam a fejemet. Világ életemben városi gyerek voltam, zöldséggel, gyümölccsel jóformán csak a piacon találkoztam. Úgy látszik ahogy az ember öregszik, kitágul előtte a…..