Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Alkotó Részecskék

494 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeretünk jeles napokra több fajta aktivitással készülni. Olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni felhívni a gyermekeink figyelmét arra, hogy a tudomány izgalmas is tud lenni. A matematika régen nem tartozott a kedvenceim közé, de most, hogy tudományos játékokkal hirdetem a természettudomány…..
Jeles napra készülünk a gyerekekkel. Február második napjára készítünk elő egy kis mérnöki játékot, mivel se barlangunk, se élő medvénk benne, így magunknak kell elkészíteni ezt is, azt is. Február másodikán a népi megfigyelések szerint, ha előbújik a medve a barlangjából, és meglátja az árnyékát,…..
A fagyos éjszakák inspirálnak, hogy a foglalkozásokon a gyerekekkel tanulmányozzuk a jeget, a jég tulajdonságait. A legfontosabb, amiről beszélgetünk, hogy a víz, amikor megfagy megnő a térfogata. Ezért is látunk annyi kátyút az úton. Ha érdekel az összefüggés az autósok életét megkeserítő lyukak…..
A szilveszteri várakozás a gyerekek számára mindig izgalmas. Jó néhány szokás felelevenítése is jó elfoglaltság lehet. A varázslat, az illúzió hozzátartozik az év utolsó napjának partijaihoz. Mi minden évben összeszedünk néhány szerencsehozó tárgyat, ezzel kezdődik a felkészülés a bulira. Most…..
Annyi fantasztikus kísérlettel tehetjük izgalmassá a várakozást az adventi időszakban. Az előző években is készítettem adventi naptárat, akár azok ötleteiből lehet válogatni.  2023-ban kifejezetten olyan kísérleteket válogattam össze, amit a konyhában található alapanyagokkal, sokszor ehető…..
A foglalkozásaimon vagy a táborainkban a gyerekek szeretik, ha valami "retro" kézműves technika kerül elő. Persze menő uncsinak titulálni, aztán ezer darabot készíteni belőle. Ilyen a régi csipketerítő papírvagdosás is. Dórival most kicsit finom motorika fejlesztés gyanánt kezdtünk csipkézni. Az…..
Lassan közeleg az adventi időszak. Imádunk kekszeket sütni a gyerekekkel. Most egy izgalmas receptet próbáltunk ki, hiszen ezt gofrisütőben kell elkészíteni. Ezzel a tésztával ropogós, kis rácsos mintázatú kekszeket süthetünk, ráadásul különböző ízekkel is variálhatjuk, ha dupla adagot készítünk,…..
Igyekszem mindent hasznosítani magam körül. A kertből a megtermett finomságokat, az újrahasznosítható anyagokat. Az a legjobb, ha ötvözöm a kettőt. Ma épp egy olyan edénykére volt szükségem, amibe paradicsomot ajándékozhatok, és a tálkát nem kell visszaadni, de szelektív módon ki is dobható.  Egy…..
A Madarak és fák napja minden évben aktivitásra sarkall bennünket a gyerekekkel. Több projekt kapcsán is előkerült az egyensúly kérdése mostanában, a rendhagyó óráinkon a cirkuszban, vagy a Földnapi rendezvényünkön, a fenntarthatósági projektjeinkben. Kiültünk a kertbe, és hallgattuk a…..
A Star Wars rajongók életében fontos nap a május 4.-e. De nemcsak a film legenda kedvelőinek érdemes figyelmet szentelni ennek az eseménynek, hanem azoknak is, akik gyermekekkel szeretnék kicsit megszerettetni a fizikát, a természettudományokat. Mi a Tudásrészecskékkel folyamatosan járjuk az…..
Szeretem azokat a recepteket, amit gyerekekkel is el lehet készíteni, miközben felhívhatjuk a figyelmüket 1-2 tudományos jelenségre is. Ez a joghurt kence is épp ilyen. Egyszerű, de kísérletezésre csábít több szempontból is. Kérdezzük meg a gyerekeket, hogy szerintük mennyi víz van a tejben?…..
Témanapok iskolás csoportok részére Csömör település környező természeti értékei és a falu központjában található Szakicska-ház remek lehetőséget kínál akár egy egész napos komplex elfoglaltságra iskolás csoportok részére, kirándulással, kézműveskedéssel, barkácsolással, természettudományos…..
A napokban az éjszakai fagyok miatt sokszor beszélgetünk a gyerekekkel a jégről. Imádják a havat is, a jégcsapokat is kézbe fogni, miközben persze nyafognak, hogy hideg. Ahogy szorongatjuk a jég elkezd olvadni. De miért is hideg a jég?  Hogyan értelmezhetjük ezt a jelenséget kisebb…..
Izgalmas adventi naptárat készíteni gyerekeknek. Az előző két évben is összegyűjtöttem ötleteket, hogy tehetjük tudományosabbá a várakozást a kicsik számára. Most is kínálok néhány ötletet a családi kísérletezéshez. Szándékosan nem nyitogatós lett a kalendárium, inkább gondolatébresztő.…..
Van-e annál felemelőbb érzés, mint amikor egy ovis csoport odajön hozzád egy foglalkozás után és köszönetképpen megölel? Az őszünk szerencsére ilyen apró meglepetésekkel, csodákkal, mosolyokkal volt teli. Egy közös együtt működés keretében a Tudáscseppekkel közel 2000 gyerekkel…..
Olyan sok mókás étel készül a halloween partikra. Mi sok kísérlet szól nálunk ilyenkor szellemekről is. Közben ne feledkezzünk meg arról se, hogy október 31. a Takarékosság világnapja is.  Így kombináltam ma össze a takarékos levesünket, összeszedve a még bőven erőtől duzzadó kerti zöldjeimet egy…..
Őszi maradék mentő kísérlet a kertből. Még rengeteg zöld fűszer van a kertemben a kellemes őszi napoknak köszönhetően. Már tettem mélyhűtőben, szárítottam is belőle. De mindig ki kell próbálnom valami újdonságot is. Foglalkozásaimon gyakran kísérletezünk a gyerekekkel a sóval. Sokszor…..
Foglalkozásaimon sokszor készítünk növény lenyomatokat. Szétdörzsöljük a szirmokat, megnézzük, hogy változik egyes virágok színe, ha megtörjük őket. Az egyik kedvencünk a piros muskátli. Érdemes kipróbálni! Most kipróbáltunk egy új technikát egy felhívás nyomán. Természetművészet - Nature art…..
Mindent is ki kell próbálni, hogy ha olyan fantasztikus illatú rózsái vannak az ember lányának. Mivel nincs permetezve, így alkalmas a fogyasztásra. Tavaly készítettem először szörpöt az illatos szirmokból, mennyei egy nyári estén kortyolgatni. Idén rengeteget szárítottam már belőle télire, teát…..
A Madarak és fák napja, május 10.-én, játékra hív. Ma a fák kérgét vizsgáltuk, fotóztuk, és "mit látsz benne?" játékot játszottunk. Nagyon vicces, mikor a gyerekekkel mókás neveket találunk ki. Egy bandzsa troll? Egy öreg sárkány, aki reggel még nem mosakodott? Egy karate…..
Sokan furcsán néznek rám, hogy a városi kertemben mennyiféle ehető növényt próbálok termeszteni. Engem feltölt energiával, ahogy figyelem a növénykék fejlődését, és persze tiszteletre, alázatra tanít. Tavaly egy éppen kibújó cukkini magoncomat leharapta "valaki", és akkor jött az ötlet, hogy a…..
A Földnapi projekt héten sokat beszélgetünk a gyerekekkel a foglalkozásaimon a fenntarthatóságról. Földnapi kihívásunk: együnk helyi alapanyagokból készült ételt, ne dobjunk ki zöldséget, mert egy kissé megfonnyadt, fogyasszunk húsmentes fogásokat, használjuk, ami megterem a kertben. Így készült a…..
Az idei Földnapi program sorozatra készülve elővettük a tavalyi listánkat, hogy mi mindent tehet egy gyermek, egy család a Földért, de leginkább a magunk jólétéért. Foglalkozásaimon sokat beszélgetünk, kísérletezünk erről a gyerekekkel. Most egy olyan játékot hoztam, ami 100 % természetes anyag,…..
Egy különlegességet próbálok ki idén a a húsvéti asztalra. A pácolt tojást. Már korábban is késztettem fűszeres olajban finomságot, sajtot, olajbogyót. Most keményre főztem néhány tojást. Megfüstöltem kicsit, de akinek nincs erre lehetősége el is hagyhatja, és főzés után mehet a pácba. Olíva…..
Bóklászok a neten, és rengeteg fura ötletet találok. Némelyik felkelti az érdeklődésemet, és felírom a kipróbálandók listájára. Húsvéti ötletek listán listán ez került a kezembe. Általában a természetes anyagokkal festem a húsvéti tojásokat, de most épp mókás tojásfestési módokra kerestem…..