Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyar Miklósné Zsuzsa

134 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 219.000.- Ft.-os kompenzációs támogatásban részesültek. Ennek a feltétele az volt, és erről nyilatkozatot is kellett benyújtani, hogy a veszélyhelyzet megszüntetését követő kettő hónapig a vállalkozást…..
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogyan és milyen célból vásárolták...
Elsőként figyelembe kell venni hogy a hivatalos álláspont szerint az ingyenes ügyleteknél az áfa eltérő megítélése miatt nem alkalmazható a fordított adózás arra tekintettel, hogy az ingyenes ügyletek utáni adókötelezettség dogmatikailag mindig egypólusú, az átadót terheli...
A fejlesztési tartalék képzési és felhasználási lehetőségei évenként változnak...
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, hogy a vállalkozások korábbi nyereséges években bátran hozták meg a határozatot, hogy osztalékot fizetnek, de a jelenlegi külső körülmények ezt nem teszik lehetővé. Több vállalkozásnál esetleg…..
A turisztikai adatok  minél szélesebb körben történő megismeréséhez egy új fogalmi meghatározást is tartalmaz a 155 számú Magyar Közlönyben található 501/2021(VIII.18) számú kormány rendelet, mely a turizmus vendéglátást érintő stratégiai célú módosításával foglalkozik. ..
A Magyar közlöny 155. számában megjelent ( 501/2021. (VIII.18.) a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról. A  regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettség második részében a vendéglátó üzemeltetőkre vonatkozó eljárással foglalkozunk, mert módosításra került a…..
Megjelent az  501/2021. (VIII. 18.) Korm. rendelete ( MK 155 száma) a turizmus-vendéglátás ágazatot érintő stratégiai célú módosításáról. A rendelet  értelmében 2021. november 1.-től az alábbi szolgáltatóknak regisztrálni kell az NTAK-ba, majd 2022-től adatszolgáltatási kötelezettségüknek is eleget…..
Vállalkozások között gyakran előfordul, hogy az  bérelt ingatlan nem teljes mértékben felel meg a bérlő elképzelésének, vagy nem folytatható benne a megfelelő tevékenységi kör. Ezekben az esetekben a bérlő, és a bérbeadó megegyezésén múlik, hogy megtörténhet-e a bérelt ingatlanon beruházás, vagy…..
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragrafus. E változás miatt nagyon sokan kerestek meg, hogy korábban elfogadták a mérlegképes szakképesítéssel egyenértékű főiskolai, illetve egyetemi végzettséget, és most a törvény változása kapcsán ez …..
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tűnik. A kérdés ilyenkor úgy merül fel, hogy a bérleti díjak, a  közüzemi díjak továbbszámlázása anyagértékesítésként, szolgáltatásnyújtásként, vagy közvetített szolgáltatásként kell, hogy megjelenjen…..
A veszélyhelyzet idejére nagyon sok vállalkozás bérleti díj  mentességet kapott. Igen sok kérdés merült fel, arra vonatkozóan, hogy  ebben az időszakban keletkezik-e áfa  kötelezettség?..
Az osztalékelőleg boncolgatásánál szintén a PTK és a számviteli törvény iránymutatásait kell követni. Most a két törvény összevetése kapcsán nézzük először a számviteli törvény ide vonatkozó rendelkezéseit...
Túl vagyunk ugyan a beszámolók tényleges közzétételén, mégis gyakran felmerül a kérdés, hogy ha nem szavaztak osztalék felvételről a tagok, mégis hogy tudnak osztalékot felvenni. Ennek a kérdésnek a körbejárásához először is el kell indulnunk az osztalék szabályaitól...
A külföldi kiküldetéssel valamint a külföldi munkavállalással kapcsolatos szabályozás mindig több figyelmet igényel, mint egy belföldi munkavégzés és annak szabályozása. Egyrészről azért, mert nem csak a hazai  szabályokat kell ismerni, hanem tudni kell, azokat a nemzetközi szabályokat is, hogy az…..
Az előlegek számviteli elszámolása ugyan nem változott, mégis egyre többször találkozunk azzal a kérdéssel, hogy most hogy kell az előlegeket könyvelni az adatszolgáltatást követően. Előlegekről akkor beszélünk, ha termékértékesítést, vagy szolgáltatást megelőzően a tényleges teljesítésbe…..
Ebben a részben a pénzmosási törvény alapján elkészítendő belső szabályzattal, a szabályzathoz tartozó nyilvántartási kötelezettségekkel fogunk foglalkozni.  ..
A járványt megelőzően csak a magánszemélyek esetében volt jogszerű az adóelengedés intézménye. Ez a vállalkozások számára nem volt elérhető, bármilyen súlyos anyagi nehézséggel is küzdöttek.  Most a járvány időszaka alatt, lehetősége van a vállalkozásoknak, hogy kérjék az adójuk elengedését. Már az…..
A 47/2020. (III.18.) sz. Kormányrendelet a veszélyhelyzet fennállás időtartamára, illetve 2020. december 31-ig fizetési moratóriumot hirdetett. A fenti fizetési moratórium vonatkozik az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből…..
A második részben az ügyfél-átvilágítási kötelezettségekkel, és a hozzá kapcsolódó intézkedésekkel fogunk foglalkozni...
A 2017. évi LIII. a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény rendelkezései megváltoztak. A változások több lépcsőben lépnek hatályba. Összefoglaljuk azokat a változásokat, amely érinti a vállalkozásokat, és amely a számviteli szolgáltatókra…..
 Értékcsökkenés elszámolásának változása. Projektelszámolás bevezetése. Egyösszegű elszámolás kis értékű eszközök után: Sztv. 80 § (2).bek. -  A TAO törvény változása után a számviteli törvény is megváltoztatta az egy összegben elszámolható értékcsökkenés összeghatárát. A vállalkozó döntése…..
Az egyes jogi személyek átalakulásáról a 2013. évi CLXXVI törvény módosításáról szóló 2019. évi július 9.-én kihirdetett változás szűkítette az átalakulások könyvvizsgálati kötelezettségét. Az átalakulás törvény alapján vagyonmérleg tervezetet, és vagyonleltár tervezetet, valamint végleges…..
A „visszavonásig” jelzéssel kiadott igazolványok az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről szóló 263/2018. (XII. 20.) Kormányrendelet értelmében csak 2020. december 31-ig érvényesek...
Az EVA alanyiság megszűnése után KIVÁT vagy TAO-t választó vállalkozások nyitó mérlegének összeállításával foglalkozunk.  Mivel az áttérés, vagy visszatéréskor a számviteli törvény alapján a jogelőd nélkül alapított vállalkozásokra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni, tehát az eszközök…..