Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Popovics Ancsa

18 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A poroszlói Tisza- tavi Vízi Sétány 10 éves évfordulója alkalmából érdekes, különleges programot hirdet. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága várja azok jelentkezését, akik szeretnék testközelből megfigyelni a csodálatos, Tisza- tavi madarakat egy szakvezetett túra…..
Ismerős az Indul a bakterház című filmből a piócás ember?  Akkor már van is róla elképzelésed, kik voltak, milyen tevékenységeket végeztek és hogyan teltek napjaik a mocsarak embereinek. A pákász a lápos vidékeken halászattal, madarászattal, vadászattal foglalkozó személy- írja a Magyar Értelmező…..
A természet újra kibontotta a fák lombjait, zölddé varázsolta a Tisza-tavi táj arculatát. Már kora márciusban fészket raktak a korán költő vízimadarak, akik még most is szorgosan etetik az utódaikat. Közben régi párok találnak egymásra, hogy első közös, új fészküket…..
A lenti, édes kis állatot ábrázoló kép alapján hiszed-e, hogy írásunkban a Tisza-tó legügyesebb orvhalászát mutatjuk be neked? A legnagyobb halpusztítót, aki ráadásként vízparti luxusházban él... A természet csodás! Oly sokoldalú tud lenni, hogy igazán soha nem ismered meg, pedig nap, mint nap új…..
Együtt a bolygónkért: A Föld napján! Immár 45 éve tartják meg a Föld napja világmozgalmat minden év április 22.-én; Magyarországon pedig 1990 óta rendezik meg. Mint minden zöld napnak, a Föld napjának is megvan a célkitűzése: Felhívni a Földön élő emberek figyelmét, hogy…..
MATEKZSENIK, TÜDŐVEL HALLGATÓZÓK, AKROBATIKUS HALÁLTÁNCOSOK ÉS A TÖBBIEK...  Szokásunkhoz híven most is igazi "titkokat" árulunk el neked csodás Tisza-tavunk életéből. Olyan állati érdekességeket, melyek sokszor sci-fibe illő tudásról adnak bizonyságot apró, kicsi állatok részéről. Miért számol…..
A nagypéntek a húsvétot megelőző péntek, a kereszténység e napon emlékezik Jézus kereszthalálára;a keresztény egyház szigorú böjttel. A népi hagyomány a megtisztulás és megújulás napjának tekinti nagypénteket. Nagypéntek a reformátusok egyetlen hagyományos böjti…..
Van egy tökéletes hely a Tisza- tónál, egy igazi ökoturisztikai sziget, amire már több mint 3 millióan voltak kíváncsiak. Egy hely, ahol számtalan érdekes dolgot láthatsz és tanulhatsz meg, miközben eléd tárulnak a Tisza- tó természeti kincsei. Amely bemutatja a Tisza-tó és a Tisza-völgy egykori és…..
Itt a jó idő, egyre több, és egyre hangosabb a madár csicsergés. A Tisza- tó, és környéke azonban nem csak a tavaszt hozza el nekünk, hanem a jó idő másik biztos jelét: a motorosokat is -vízen és vízparton egyaránt. Sőt, aki már járt a Tisza- tóhoz közeli Kunmadarason, az…..
Nem is gondolnánk mennyire izgalmas a Tisza- tavi élővilág! Kisétálunk a vizpartra, s milliónyi élőlény vesz körbe bennünket.Tavaszi sétánk, bringa körutunk alkamával látjuk, halljuk és érzékeljük őket, mégis keveset tudunk róluk… Tarts velem kedves Olvasó! Elkalauzollak a…..
Hallottad- e már Wass Albert meséjét a tavi madarakról, akik a lenyugvó nap sugarainak fényében  egy utolsót még játszódtak volna? Az álnok kígyó tanácsára királyválasztásba kezdtek, melynek aztán akkora  zajongás és verekedés lett a vége, hogy a nap is elszégyellte magát…..
Gazdag a Tisza-tó madárvilága! Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint például  a Tisza-tavi Madárrezervátum, ahol az egykori ártéri-, vízparti területekre jellemző őshonos fajok nagy számban előfordulnak. Velünk élnek, így megfigyeljük mindennapjaikat, s válnak életünk szimbólumaivá. Szerelem,…..
A hidegebb idő bekövetkeztével egyre inkább lehet észlelni, hogy milyen tömegben él és vándorol be hazánkba, igy a Tisza-tóra is a kormorán sereg, melyek több halat zsákmányoltak tavaly a Tisza-tó térségében mint a horgászok.  Figyelembe véve, hogy egy kárókatona naponta…..
    Van egy titokzatos sziget a mai Tisza- tavon, ami több száz éves múltra tekint vissza, s ahol egykor emberek élete folyt  a Tisza melletti mederben. Egy hely, ahol csupán egy kőkereszt áll az egykori temető helyén.   Lássuk, mi történt a kis Tisza-parti településsel... 1876. március 24- ét…..
   Tudod-e, melyik a legszínesebb, leggyorsabb madarunk? Aki már járt a Tisza-tavon az tudja, hogy kétségkívül az egyik legimpozánsabb, legfürgébb madara a jégmadár!  Csillogó, fényes tollazata mindenkit rabul ejt, hisz a vizes élőhelyek ékszere.    Ha ültél már a Tisza-tó partján öreg fűzfák…..
  Ki ne emlékezne gyermekkora egyik kedvenc dalos játékára: Csip-csip csóka, vakvarjúcska...Szerettem én is ezt a játékot, de ki gondolta volna, hogy szereplője, a vakvarjúcska, létező madár?! Később szembesültem vele, hogy ez nem más, mint a Tisza-tó egyik ismert és kedvelt madarának, a bakcsónak…..
A Magyar Haltani Társaság honlapján lezajlott közönségszavat alapján az év hala 2015-ben a kecsege (Acipenser ruthenus) lett. Hogy milyen hal is ez a kecsege, előtte nézzük meg a családját, a tokféléket. Kialakulásuk alapján ősi halakról van szó. 220 millió évvel ezelőtt alakulhattak ki a…..
A Tisza- tó élővilága egész évben páratlan, s szépsége minden évszakban megmutatkozik.  Kelet-Magyarország legnagyobb tava madárvonulásban jelentős szerepet tölt be, amit valószínűleg a Hortobágy közelségének köszönhet, és a tél kezdetével vonuló madarak sokaságával telik meg. Kitegyük a megtelt…..