Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Nauarchus

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy teológiaprofesszor szerint a pokol olyan, mint egy tükrökkel teli szoba. Puszta ego, semmi más. A következő írás bővebben kifejti a lényeget. Ha részben magunkra ismerünk, érdemes mielőbb kimenekülni a saját poklunkból...
Nauarchus 2016.05.30 07:58:14
@Szőke Tibor (Gedó):

Egy exorcista meséli (Amorth atya)

"Ezért szeretném ehelyütt tisztázni, hogy a gonosz, a fájdalom, a halál, a pokol (vagyis az örök elkárhozás a soha véget nem érő kínokban) nem Isten művei. Ehhez hadd fűzzek egy rövid megjegyzést: P. Candido egy napon az ördögűzés vége felé gúnyosan a tisztátalan lélekhez fordult és ezt mondta: „Takarodjál innen, hiszen Isten szép, jól fűtött lakást készített neked!” Erre a démon ezt válaszolta: „Te semmit nem tudsz. Nem Ő (Isten) csinálta a poklot. Mi tettük. Ő még csak nem is gondolt rá.”
Nauarchus 2016.05.30 08:04:23
@Rébusz:

"Én a poklot azért a valós világunknál sokkal kegyetlenebbnek képzelném el (ha tudnám)"

"A test lámpása a szem. Ezért ha a szemed tiszta, az egész tested világos lesz. Ha pedig a szemed gonosz, az egész tested sötét lesz. Ha tehát a benned lévő világosság sötétség, milyen nagy akkor a sötétség." (Mt. 6, 23)
Nauarchus 2016.05.30 08:57:14
"A pokolban egyáltalán nem a puszta egónkkal vagyunk összezárva. Hanem olyan bukott angyalokkal, akik szabadon, immár korlátok nélkül élhetik ki minden perverziójukat és gyűlöletüket rajtunk."

Te, eszes lélekként, mint Isten teremtett képmása semennyivel sem vagy alávalóbb az értelmes szellemnél, aki szintén Isten teremtett képmása. Az istenképmásiságod lényege az, hogy lényed - az állatokéval ellentétben - önmagában megálló, még a Teremtőd se kényszerít téged, nem hogy a Sátán.

"A bűnös ember nem bezárkózik és elmagányosodik (sokszor ez nincs is így), mint amit a bejegyzés szerzője sugall, hanem együttműködése prédává teszi őt a Sátánnak és angyalainak, akik még mélyebbre igyekeznek taszítani őt, ha kell, kísértéssel, ha kell, lesújtó és tébolyító vádakkal."

"Az Úr pedig monda a Sátánnak: Ímé, mindazt, amije van, kezedbe adom; csak _ő magára_ ne nyujtsd ki kezedet. És kiméne a Sátán az Úr elől." (Jób 1, 12)

ld. még Aranyszájú Szent János (πρὸς τοὺς λέγοντας, ὅτι οἱ δαίμονες τὰ ἀνθρώπινα διοικοῦσι - "Azokkal szemben, akik szerint az emberi dolgokat közvetlenül a démonok irányítják" kezdetű homíliáját.

"Mert purgatóriumnak esetleg elmenne egy ilyen brainstorming, de az örök kárhozatról Jézus ezt mondta: "A hol az ő férgök meg nem hal, és tüzök el nem aluszik." "

Férge a léleknek nincsen, csak a testének. Tüze pedig a testnek nincs, csak a léleknek. És nem a tűz a lényeg elsősorban, hanem a gyehenna. A "gyehenna" egy júdeai szemétlerakó volt, ahol a felesleget kiszórták, és elégették. Azt a szőlővesszőt, kévét, akit nem kapcsoltak a szőlőtőre.

Személyes teológiai véleményem, hogy a feltámadás után az a "tűz", ami a megigazultakban, és az elkárhozottakban lesz, ugyanaz a tűz lesz. Csak annak elviseléséhez kell a megszentelő kegyelem.
A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve. Kár, hogy ezt a sok jószándékú progresszív képtelen felfogni. Ők annyira jót akarnak, de annyira, hogy az már fáj. Nem csak nekik, nekünk is. Szeretnék szárnyuk alá venni az egész világot, és tyúkanyóként biztosítani, hogy…..
Nauarchus 2015.12.17 08:28:19
@Ahasverus:

Amellett, hogy igazad van, egyáltalán nem ez az oka a népesség csökkenésének. A jóléti társadalmakban is népességfogyás van, és sokkal rosszabb helyzetben is van népességnövekedés.

Gyűlölöm ezt a rendszert, de nem tudom magam felhatalmazni semmilyen önsajnálatra. Lehetne milliószor rosszabb, mint az, ami itt van. És úgy gondolom, hogy a jelenlegi status-quo, ha felborul, ukrán állapotok fognak jönni.
Felmerült a kérdés: ha nem bevándorlókkal oldjuk meg a népességfogyás által okozott gondokat, és az egyéb kvázi-demográfiai problémákat (pl. orvoshiány), akkor hogyan. Lássuk... Illetve először meg kell érteni egy nagyon fontos dolgot. A népességfogyás nem egy "átlagos"…..
Nauarchus 2015.01.26 09:47:02
@Deansdale:

"Hááát, szerintem rövid időn belül sokan kínai színvonalú bért kapnának, mert semmi nem indokolja, hogy a munkáltató többet adjon. Esetleg egy normális bérű közmunkával lehetne befolyásolni a dolgot. Ha az önkormányzat ad egy százast utcaseprésért, akkor valószínűleg nem mennének az emberek feleannyiért multihoz futószalag mellé."

A szabadpiacosok ezt onnan magyarázzák, hogy egy cég a bevételből nem tud fejleszteni, meg invesztálni, meg a bankba pénzt fektetni, meg megtakarítani, ha túl sok a munkabér, amit ki kell fizetni, így lemarad, és becsődöl. Én mondjuk elég kételkedek ebben.

Egyébként tényleg meg kéne nézni némely mamutcég költségvetését, hogy tényleg így van-e, mert eléggé sántít.
Deansdale A francia dilemma 2015.01.10 15:46:48
Mindenki hallott a párizsi merényletekről, de a tanulságokat kevesen merik levonni. Mit tehet a francia miniszterelnök ebben a helyzetben? Tulajdonképpen semmit, azon kívül, hogy elindította a hajtóvadászatot a fegyveresekre. Úgy tesznek, mintha ez 2 ember bűne lenne, egy elhatárolt…..
Nauarchus 2015.01.24 13:05:25
@zombigyilkos:

"- Jézus történetét, meg úgy az Újszövetség 60-80%-át megtalálod Mithras, Indra, Attisz, és még több másik entitás történetében (lásd amiket felsoroltam, plusz a linkelt cikk)."

NEM. Előjáróban. Elsősorban ezek külsődleges hasonlóságok (sőt anakronisztikusak, néha félreértelmezettek), az ok-okozati összefüggés totálisan más.

1. a, A római-görög Mithrasz-kultusz pontos teológiájáról SEMMI kézen foghatót nem tudunk felmutatni (amennyiben nem azonosítjuk annak a zoroasztriánus, vagy hindu változatával), csupán időpontokat, szentélyeket, az ottani szobrokat, rituális eszközöket ismerjük (amelyeknek a hasonló "átlopott" külsődleges keresztény változatai keményen a 10. századtól jelentek meg mindkét rítusú egyházban). Ami ezen kívül van, az a tudományon kívüli belemagyarázás, legjobb esetben is feltételezés.

2. Bocs, de amit Attisz mitológiájából megmaradt (az eredeti anatóliairól szintén nem tudunk semmit), az hogyan illeszthető össze a Jézus születésével :-DDD? Máriát Agdisztsszel vagy Kübelével?

3. Indra idehozását még kevésbé értem? Ennyi erővel germán isteneket is ide tudnám hozni, vagy Vergilius Augustust váró eclogáját, azok legalább hasonlítanak a történetre (de filozófiailag totálisan más).

----
- "Úrvacsora, papi atya szerep (páter), püspöki süveg: Mithras kultuszból vették át"

1. A pap atyai szerepét, ami nem igazi, csak analóg (1Kor 4:14-15), azt még bele lehet magyarázni.

2. A püspökök - mind nyugaton, mind keleten - a 10. század óta hordanak koronás/süveges mitrát.

3. De a valószínűleg az óriási kellékekkel, nagyszabású, ezoterikus, misztikus nagy eksztázist okozó Mithrasz-ceremóniáknak sok köze nem volt az akkori keresztény, exoterikus, imádságokból álló szertartásokhoz:

"Az  Úr  napján  gyűljetek  egybe,  törjétek  meg  a  kenyeret  és  adjatok  hálát,  előtte  tegyetek 
bűnvallomást,  hogy  tiszta legyen áldozatotok. 2. Mindaz, akinek  vitás  ügye  van  felebarátjával, addig ne 
jöjjön  közétek,  míg  ki  nem  békült,  nehogy  közönségessé  váljon  áldozatotok.  3.  Az  Úr  ugyanis  erről mondotta:  Mindenütt  tiszta  áldozatot  mutatnak  be  nékem,  mert  nagy  király  vagyok,  mondja  az  Úr,  és nevem csodálatos a nemzetek között." (Didakhé, XIV.; Kr.u. I. század második fele)

"De mi, miután megmostuk, akik meggyőződtek és egyetértettek tanításunkban, elvisszük egy olyan helyre, ahol azok, akik testvéreknek hívunk, össze vannak gyűlve, rendben, mi felajánlunk szívből való imákat közösen mindnyájunkért, és a megkeresztelt emberre, és a helyben lévő összes emberre, hogy méltók lehettünk, most már megismervén az igazságot, a mi munkánk révén is jó polgárokká és a parancsok megtartóivá válván, megmenekültünk örök üdvösségünkkel. Befejezvén az imát, csókkal üdvözöljük egymást. Aztán elhozzuk a testvérek elöljárójának a kenyeret és egy serleg bort vízzel keverve, és ő megfogván, imádkozik és dicsőíti a mindenség Atyját, a Fiú és a Szentlélek által, és felajánlja köszöneteit egy megfontolt hosszúságban, hogy méltók lehettünk, hogy e dolgokat az ő keze révén megkaphattuk. Aztán, amikor ő befejezte az imáit és hálaadásait, mindnyájon kifejezzük egyetértésünket az Amen kimondásával. Ez a szó – amen – héberül a genoito (legyen) görög szónak felel meg. És amikor az elöljáró köszönetet mond, mindnyájan kifejezzük egyetértésünket, azok, akik általunk diakónusoknak neveztetnek, a jelen levőknek adják a kenyeret és a vízzel kevert bort hogy ami fölött a hálaadás kijelentetett, azoknak is lehessen adni, akik nem voltak jelen." (Jusztinusz, Apologia, 65)
Nauarchus 2015.01.24 15:51:59
@zombigyilkos:

"Attisz egyik gyakran előforduló ábrázolásmódja volt a fára felkötözött isten figurája, lábánál a báránnyal. Miletuszi Apolló írja Attiszról: „egy káldeai bíró parancsára a katonaság letartóztatta, és utána keresztre feszítették.” A korai egyházatya, Firmikus Maternus, [i.u. 360.körül] írta, hogy Attisz tiszteletére megtartott misztérium játékokban a fiatalember képében ábrázolt istent egy fenyőfához kötözik, amely ‘szent' virágokkal volt feldíszítve. Majd a képletes fára emelés után Attiszt egy sírba helyezték, amiből harmadnapra csodálatos módon feltámadt. A tavaszkor megtartott vallásos ünnepi játékok neve Megalénszia volt, és az ünnepségsorozat három napig tartott. Az első három évszázad folyamán pogány filozófusok, gnosztikus-keresztény atyák sorozatosan rámutattak arra a tényre, hogy Jézus passiója, halála, feltámadása valójában Attisz isten passió-halál-feltámadásnak a pontos lemásolása."

Igazából legalább, ha történész vagyok, akkor legalább megjelölök egy amúgy elérhetetlen könyvet, amihez senki nem tud hozzáférni. Itt még ez se történt meg.

Milétoszi Apolló. :DDDD Apolló isten szentélye Milétoszban volt, de ilyen személyről életemben nem hallottam, sőt sehol nincsen róla semmi.

www.documentacatholicaomnia.eu/30_10_De_Latinis_Scriptoribus.html

Attiszról három legenda létezik, és igazából egyiknek sincs köze a fent leírtakhoz.

Valahogyan nem tudom elhinni, hogy a szerző végigolvasta Iulius Firmicus Maternus egyetlen, ezzel kapcsolatos művét:

www.documentacatholicaomnia.eu/02m/0314-0360,_Firmicius_Maternus,_De_Errore_Profanarum_Religionum,_MLT.pdf

De sebaj, úgyis ennél értelmesebb dolgom nincsen az életemben, és kiderült (23, 8. fejezet), hogy a K.E. által leírt helyzet egy nagy hazugság:

1. Az ÍRÓ (Firmacus) helyezi szembe ezt a szertartást a kereszttel, Krisztus keresztjével, de a szertartásnak semmi köze sincsen a fentiekhez leírtakhoz. HÁROM különböző szertartást írnak le, amit K.E. nagyvonalúan összemos:

a, A fríg rítusban egy fenyőt vágnak ki a Magna Mater tiszteletére, és felkötnek a közepére egy fiatalt (Migne a lábjegyzetben feljegyzi hogy Plinius, Arnobius, Liberius, Servius véleményét ennek az eredetéről, ezek közül ketten említik Attiszt, hogy a fenyő annak a fának a jelképe, ahova leesett a férfiassága - az eredeti görög legenda alapján.).

b, Az Isis-papok rítusában a fenyőből vágnak ki egy tönköt, mélyen kivájják, és beletemetik Osiris (!) képmását.

c. Proserpina istennőnek szánt rítusban fenyőből faragnak egy szűz lányt, amit negyven napon keresztül siratnak, majd elégetik.

Firmacus keresztény apologéta volt, ahol 40 oldalon keresztül sorra veszi az összes kultusz leírását, és annak keresztényellenességét, és fikázza őket, mint az állat.

Most hála, hogy végig olvastam, még jobban megerősödtem a meggyőződésemben.
Nauarchus 2015.01.24 16:08:36
@Nauarchus: Igazából, miután szinte az összes állításai semmilyen pontos forrás által meg nem erősítettek, vagy összemosottak, vagy kontextusukból kirángatottak, valószínűleg egy H.C. Lea, vagy Baigent-Leigh-féle könyvre gyanakszom, ami ennek az egésznek a szellemi forrása.
A HVG-t olvasom, és szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik. "Egy nappal azután, hogy TGM a bevándorláspárti tüntetésen megállapította (...)" Óh. Most, mikor minden eddiginél világosabb, hogy Európa legnagyobb problémája a bevándorlás, TGM mellette tüntet. A munkanélküliség, a politika…..
Nauarchus 2015.01.22 11:03:15
@: Munkahely = tőke kérdése. A tőkének nincsen az USA-ban dobogó szívcsakrája (ellentétben magyar közgazdászaink véleményével), tehát normális kisebb bankrendszer normális hitelezésével létre lehet hozni olyan kisebb vállalkozásokat, ami igenis képes minőségi, eladható terméket létrehozni, a felvett hiteleket és a munkavállalókat a bevételből kifizetni.

Feltételek kellenek, a többi már kreativitás kérdése.