Regisztráció Blogot indítok
Adatok
QLD

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Megosztok veletek egy személyes történetet. Én pesti gyerekként lakásban nőttem fel, de mindig is szerettem volna egy családi házat, hogy legyen egy kertem, amelyben nyugodtan sütögethetek és kertészkedhetek. Tavaly nyáron úgy láttuk, hogy a piaci helyzet elég kedvező ahhoz, hogy…..
QLD 2015.01.20 10:47:14
Szerintem sem ennyire egyértelmű a kép. Számomra a költség kalkuláció is problémás. Eleve csak a fűtési költséggel szoktak kalkulálni, pedig az egyre melegebb nyarak miatt a jó hőszigetelés nyáron is egyre fontosabb. Persze nem kötelező klímázni, de mennyibe kerül egy, a meleg miatt átforgolódott éjszaka? Egy alapkezelőnek akár sokba is... ;)
A megfelelően hőszigetelt épület pedig klíma nélkül is komfortos lehet nyáron.
A passzív ház számomra sem túl szimpatikus gondolat, de ennyire azért nem drága dolog. Én a bonyolult gépészete miatt nem vagyok híve. Viszont egy A+ épület, főleg új építés esetén megfontolandó. Nem kell extra dolgokra gondolni, egy átlagos 38-s falazat+ 10-12 cm kőzetgyapot, megfelelő nyílászárókkal, tetőszigeteléssel, könnyedén hozza ezt a szintet.
Felújítani pedig nem csak a hőtechnika miatt szoktak egy épületet. Sajnos a dolgok avulnak, időnként muszáj zsebbe nyúlni, tehát nem fair az ilyen költségeket csak a megtérülés szempontjából vizsgálni. A költségek egy része akkor is felmerül, ha egy 1%-t sem javít az épület hőtechnikáján.
Ami viszont szerintem fontos, ha már költünk, akkor átgondolva tegyük. A falak hőszigetelése önmagában nem tesz csodát, ha rosszak a nyílászárók, vagy szigeteletlen a tető. A szigetelés vastagságán pedig nem érdemes spórolni, mert egy ilyen beruházás évtizedes távra készül. A költség cirka fele a munkadíj, és nem befolyásolja hány centis anyagot építenek be a mesterek.
Ha az épület alacsony hőigényű, az valóban visszaköszön a gépészeti költségekben is, ahogy Lemiwinks is írta. Egy korszerű kondenzációs kazán ma már egész alacsony teljesítmény szintre le tud menni, és nem feltétlenül van szükség nagy teljesítményű kazánra. Én spec alapos tájékozódás után, számos épületgépész véleménye ellenére, a piacon fellelhető egyik legkisebb teljesítményű kazánt választottam és nagyon jó döntésnek bizonyult. A teljesítménye alsó tartományában napi 3-4 órát üzemel egy átlagos téli napon, így tartja 21 C° körüli hőmérsékleten a házat. Remélem ez az élettartamában is visszaköszön majd, amivel gyaníthatóan megint csak nem számolnak a gazdaságossági számítások.
Ami pedig a hosszútávú energiaár becsléseket illeti. Minden tiszteletem a szakértőké, de ők sem tudják/tudhatják. A kilencvenes évek végi olcsó árak idején senki nem gondolta, hogy pár év múlva 5/7-szeres árakat fizetünk majd. Egy komplett felújítás/új építés 30-40 évre meghatározza az épület hőigényét. Az pedig hogy ezt mennyiből tudjuk majd betáplálni, ilyen időtávon előrejelezhetetlen szerintem.