Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nyugatidoki

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mindenki elutasító és lekezelő volt az osztályon. Tisztelt Praxis!   Édesanyám májcirrózisos, sajnos most már olyan  az állapota hogy alig tud lábra állni egy pár napja kezdődött az is hogy eszméletlen állapotú időnként. Én sajnos 40 km-re lakom.2014.12.13-án mentem…..
nyugatidoki 2015.01.14 20:46:58
Attól tartok, a poszt írójának igaza van, viszont nem a megfelelő embert hibáztatja. Ha bekerül egy idős hölgy májcirrhosissal és annak agyat is érintő szövődményeivel, nem nézhet elébe könnyű gyógyulásnak. A kezelés erősen limitált, leginkább az ingadozó tudatállapot és a lassú, de biztos hanyatlás a valószínű. Ha 2 hét kezelés (laktulóz stb.) után semmi javulás, le kell ülni a hozzátartozóval és ismertetni kell vele a várható prognózist. Nagyon kevés olyan emberrel találkoztam, etnikumra és életkorra való tekintet nélkül, akivel ne tudtam volna megértetni kis idő ráfordításával, hogy mit is várhatunk. A posztoló sorai :"ameddig nem erősödik meg annyira, hogy legalább WC-re egyedül ki tudjon menni" azt sejtetik, hogy az elégtelen kommunikáció miatt túlzott elvárásai lehettek.
A kezelő orvos pedig valószínűleg folyamatos nyomás alatt volt
a.) a nővérek részéről, hiszen az ilyen beteg ellátása nagyon időigényes és kevés sikerélményt ad,
b.) a főnöke részéről, hiszen egy beteg x eltöltött nap után adott diagnózissal már nem "termel" pénzt a kórháznak, és a veszteséges osztályok vezetőit bizony felelősségre vonják,
c.) a beteg lánya részéről, akinek el nem ítélhető módon fenti problémákról nem sok tudomása volt, ezért az orvos viselkedését nemtörődömségnek vagy rosszindulatnak fogja fel, és
d.) saját maga részéről , hiszen kiégett, belefáradt mindenbe és szabadulni akar.

Nem akarok szerecsent mosdatni, de az empátia kiveszik az emberből, ha a tízezredik ilyen beteget kell vinnie, társulva sok személyes konfliktussal, állandó harcban a eü. kollégákkal és intézményekkel. Túl akar lenni a problémán, és kész. Eleinte én is lelkes voltam, empatikus és szorgalmas, aztán pár év után már csak el akartam látni a feladatomat minumum szinten és hazamenni aludni. Ekkor jöttem el az országból,jó pár éve, és nagyon nehezen tudtam csak visszatalálni régi önmagamhoz ,a munkáját és betegeit szerető és fejlődni akaró orvoshoz, de sikerült. Biztos vagyok abban, hogy ha visszajönnék, egy hónap után újra kiégnék. Mindenkitől elnézést a hosszadalmas kommentért, az idős néninek meg remélem, megoldódott az elhelyezése.