Regisztráció Blogot indítok
Adatok
töriblog

41 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Minden bizonnyal jó páran vannak a blog olvasói között, akik a történelem kedvelőiként jól ismerik a Total War sorozatot. Ennek első része, a Shogun: Total War, hatalmas sikert aratott a kritikusok és játékosok között egyaránt. A siker titka a körökre osztott és valósidejű…..
A szervezők adatai szerint közel tízezren kísérték figyelemmel a Debreczeni Arany-Keresztes Lovagok harcát 2011 júniusában, a bulgáriai Shumenben (magyar átírásban: Sumen). A helyiek felkérését elfogadva a debreceni lovagok – kiegészülve a csehekkel – immáron második…..
Sajnos az aktuálpolitika sokszor beleszól a történelem megítélésébe. Mostanában, az alkotmányozási lázban ez még többször előfordul. Ilyenkor néha a történészek is felemelik szavukat egy-egy pontatlanság vagy tévedés, esetleg szándékos történelmi csúsztatás kapcsán,…..
töriblog 2011.04.23 10:34:16
Az alábbiakban egy kolléga kérésének teszünk eleget:   Ki volt Horthy Miklós? Nemzetmentő államférfi? Véreskezű diktátor? Erre a kérdésre már számos válasz született, és bizonyára a Kedves Olvasókan is számos válasz fogalmazódott meg. Turbucz Dávid, aki…..
Az alábbi felhívást a lemiles kollégáktól kaptuk: A Reprint Kiadó Kft. kutatói ösztöndíjat ír ki nappali tagozatos, történelem szakos egyetemi hallgatók számára. A kutatás témája a magyar és német nyelvterületen, a XVIII-XIX. században elterjedt katonai, nyomdai…..
Sokak által várva várt játék jött ki nagyjából egy hete: a valaha volt legjobb országmenedzselős stratégiai játék, a Victoria második része. Viszonylag sokat kellett várni a folytatásra, sőt, az sem volt biztos, hogy lesz ilyen egyáltalán. Az első rész ugyanis - bár komoly…..
töriblog 2010.08.30 15:22:52
@Gáborkaaa: nem tudom elküldeni, telepítsd újra a játékot, és ha módosítod a filejaidat, akkor backupold előtte az eredetit. A popokat módosítani sztem a /history/pops ktvtárban levő fileokban lehet sztem.
Ez egy vitaposzt lesz - talán először a blog történetében. Sajnálatos módon válság van, nekünk meg termelni kell a GDP-t, és mint azt megfigyelhettétek, időnként kimarad egy - egy frissülés. Igyekszünk, hogy ez ne így legyen. Mi a f.. van? Ma egy hajmeresztő interjút olvastam…..
töriblog 2010.06.11 21:06:24
@tiboru: önmagában egy genetikai felméréssel nem lenne gond, csakhogy ez a kijelentések fényében kicsit más céllal készülne valszeg. És ez a gond.
KatPol Blog Kurd kérdés II. 2010.06.09 10:10:00
Az előző heti bejegyzésünket folytatván ezúttal az ötvenes évektől napjainkig tartó török-kurd viszonyt tekintjük át. A korábbiakban felvázoltuk a kurd identitás, és egy lehetséges nemzetállam kialakítására tett szerény kísérleteket, és az ezekre adott török választ.…..
töriblog 2010.06.09 18:47:18
1900. augusztus 14-én az egységes kínai állam megszűnt létezni. Akkor még nem sejthették, hogy fél évszázadra, sőt azt sem, hogy az ország történelmét ettől kezdve  ennyi időn keresztül javarészt külföldön írják. A paraszti ruhába öltözött régensnő (de facto…..
töriblog 2010.05.07 20:52:35
@thor80: persze, fogod, és kinyomtatod :)
Pribina fejedelem szobra Nyitrán Az alábbiakban Kacsinecz Krisztián posztját olvashatjátok. A 822-ben összehívott frankfurti birodalmi gyűlésről érkezik az utolsó híradás, amely az avarokról tudósít. Ugyanekkor egy új név tűnik fel, amely talán egy a frankok…..
KatPol Blog Mythbusters: Guernica 2010.03.17 08:00:00
Guernica legendássá vált lebombázásáról sok érdekeset lehet olvasni időről-időre a médiában, azonban az esemény köré szövődött mitológia többnyire nem más, mint a saját korát messze túlélt háborús propaganda. Ezt sajnos manapság is kritikátlanul szajkózzák tovább…..
töriblog 2010.03.19 20:55:50
@Drang: A töriblog nem foglalkozik moralizálással.
Az alábbiakban Kacsinecz Krisztián posztját olvashatjátok: Samo romantikus ábrázolásaA legelfogadottabb nézet szerint a szlávok őshazája valahol a Dnyeper és a Visztula folyók között terült el. Innen vándoroltak a különböző szláv törzsek…..
Ebben a pár részes sorozatban azt fogjuk körbejárni, hogy milyen is volt a dualizmus kori Magyarország nemzetiségpolitikája, és milyen hatással is volt az a különböző magyar, és nemzetiségi politikai törekvésekre. Kétségtelen, hogy a témában igen sok féle vélemény létezik:…..
töriblog 2010.02.22 21:43:51
@A nép fia: majd kiderül a következő részekből 8)
Amikor Betrandon de la Brocquiere (?-1459), III. (Jó) Fülöp burgundi herceg főlovászmestere 1433 tavaszán a szentföldi zarándokútjáról (konkrétan Damaszkuszból Konstantinápolyon keresztül) hazafelé Magyarországon át utazott, elsőként tett említést arról, hogy Zsigmond a…..
töriblog 2010.02.01 18:35:15
@Kaif: ja
Az alábbiakban Montet következő posztját olvashatjátok Svájc történetéről. Az előző posztban láttuk, hogy a Konföderáció az itáliai háborúk alatt igazi európai nagyhatalommá vált. Azt is láthattuk, azonban, hogy ez a pozíció nem volt nagyon stabil. Meg kell jegyeznem, hogy a…..
Kedves olvasóink!Először is boldog új évet szeretnénk kívánni minden kedves olvasónknak!Blogunk kétéves lesz 2010. február 4-én, és ezt azzal szeretnénk megünnepelni, hogy megrendeznénk az I. TöriBlogtalálkozót, mégpedig február 5-én (merthogy az lesz péntek), mondjuk olyan…..
töriblog 2010.01.02 14:42:11
@Törcsi:Got_som'_weed?: szombaton?
nyihaha :)
Abel Santamaría Nagyításhoz katt a képre! Az Abel Santamaría és Lester Rodriguez vezette csapatok gyorsan elérték céljukat és hatalmukba kerítették a kórházat és a palotát. A Fidel Castro által irányított főcsapat azonban több ponton is pórul…..
Hastings, Bizánc, és egyéb témák után most kicsit a sztyeppe vidékére fogunk kalandozni, és néhány sztyeppei nép történetéről fogok posztolni. Ez ígérem, tényleg csak néhány lesz, merthogy tervbe van véve a megasorozat folytatása bizánci-arab háborúk címen. :) Szóval,…..
töriblog 2009.12.15 15:45:12
@lécci: A jászok nem voltak már eleve keresztények?
töriblog 2009.12.15 21:41:56
@lécci: csak kérdés volt, egyébként hami voltam. :)
 A Moncada laktanya barakkjai (jobbra) és az Igazságügyi Palota (balra) Nagyításhoz katt a képre Mindazok számára, akik megélték az 1989 előtti társadalmi rendszert, a Moncada ostroma ismerősen hangzik. Nemcsak a vasfüggöny mögött élők, hanem a…..
Történelem mindenkinek Hastings 2009.11.16 18:00:00
Hastings ma, és elhelyezkedése Hastings vízválasztó. Na nem földrajzilag, hanem az angol történelem két korszaka között von igen éles határt. De csapjunk a lovak közé! Természetesen könyveket lehetne írni…..
töriblog 2009.11.16 19:55:47
@Vérnűsző Barom: megtudod a következő részből.
töriblog 2009.11.17 18:50:55
@Syolos: volt is lázadás miatta. :)
Mátyás király a honi közvélemény szemében az az uralkodó, akit talán a leggyakrabban emlegetnek pozitív kontextusban. Ezt tükrözik azok az egyébként nem feltétlenül szignifikáns felmérések is, amelyek azt hivatottak kimutatni, hogy a magyarok kit gondolnak a legnagyobb honi…..
töriblog 2009.10.20 02:09:54
@Fikalnyik Eugén:

A nemzethez tartozás nem leszármazás kérdése. A Hunyadi család román származása éppen annyira tény, mint az, hogy magyar nemesként a magyar királyságért tették amit tettek.
Észak-Itália csodálatosan gazdag és rendkívül békés időszakot élt meg a XV. század második felében. A Lodi békekötést követően az észak-itáliai nagyhatalmak (Firenze, Velence, Milánó) között beállt egyfajta hatalmi egyensúly, aminek köszönhető ez a páratlan időszak. Az…..
Ebben a posztban a Konföderáció XV. századi hódító háborúit foglalom össze. A Morgarteni csatától számítva majdnem napra pontosan 200 esztendeig tartó földrajzi, politikai, gazdasági növekedést a másik m betűs csata, a Marignanoi (ejtsd Márinyánói) két nap alatt lefékezte,…..
Sorozatunk következő részében a különféle nyugati harcművészeti rendszerek közül a német hosszúkardos iskolát mutatjuk be, melynek alapjait Johannes Lichtenauer fektette le az 1300-as évek második felében. Ennek oka egyrészt az egykorú források, valamint a modern tanulmányok,…..
Mihályunk eseményekben gazdag élete az előző rész végén még nem ért véget. A keresztény szövetség fokozódó nehézségei (1596: mezőkeresztesi vereség, Eger eleste) Erdélyben is a helyzet eszkalálódásához vezetett. Nem feltétlenül részletezném a magyar történelem eme…..
töriblog 2009.09.17 00:56:05
@Vérnűsző Barom: oké, értjük, nem szereted a románokat. ezt kár volt cizellálni.