Regisztráció Blogot indítok
Adatok
JuveKrisz

0 bejegyzést írt és 236 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Attila nem érti, miért 5 nappal később utalja át a T-csoport saját automatikus beszedési rendszerében saját magának az előfizetési díjat, amiért aztán a Té késedelmi díjat számol fel.A T-előfizetők gondolom mind ismerik a tavszamla.hu weboldalt ugyanis azt a szolgáltató…..
JuveKrisz 2012.02.08 14:28:48
@Xezs:
1: Az a gagyi takszöv az lenne a K&H.
Az eset 1999-ben történt, és van róla hivatalos jegyzőkönyv. :) Buktad.

2: Az ilyen kommentektől, mint amiket te nyomsz, kapok agyhúgykövet. Azt hiszed kamuzok, meg jössz itt hogy dutyi lesz a vége. Hát rossz fórumon írogatsz barátom.
Abban az egyben igazad van, hogy a bankok ismerik a trükközéseket. Sőt jobban is mint gondolnád.
Nem értem az ilyen embereket. Minden posztban basztatják a posztolót vagy valamelyik hozzászólót, hogy kamuzik.
Hát az ilyeneknek kívánom hogy történjen meg vele is, aztán meglesném a mocskos pofáját, hogy ő mit szólna ahhoz, ha azt mondanák neki hogy kamuzik.

Hidd el nem kitaláltam a történeteket. Mind igaz. Sőt nagyon is gyakran előfordulnak ilyen dolgok, csak nem írja le ide mindenki hogy te tudj róla.

3: Ingyenes számlavezetés? Aha persze. Bizonyos feltételekkel, amelyet az átlagbért keresők nem tudnak teljesíteni.
Egyébként meg a KH-nál is van ingyenes csomag, de nem érdekel. 700 Ft-ért lassan már egy liter benyát sem adnak.
JuveKrisz 2012.02.08 14:32:09
@Xezs: Egy valami lemaradt.
Azért a közgazdaságtan alapjait nézd át.
Tanulj egy picit a pénz fogalmáról, a pénzhelyettesítőkről.
Bővebben tekintsd át a számlapénz fogalmát is.
Aztán olvasd át mit írtál, és kiderül milyen buta vagy. :)
JuveKrisz 2012.02.08 14:35:19
@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: Igazán remek hozzászólásod van. Főleg a nick neved remek. Ilyen névvel úgy basználak ki a fórumról mint a szart.
Nem terjesztek hülyeségeket.
A történtek többsége nem mai dolog. Elképzelhető, hogy azóta változott.
De akár hiszed akár nem így volt.

Bírom az ilyet, hogy okosabbnak akar tűnni, de ha megosztanád hogy valójában hogyan működik a dolog! Ja hogy te sem tudod, bocsi. Akkor minek is szólsz bele?

A másik meg az, ha leírnák minden lépést hogy pontosan hogyan működik, kevés lenne a hely. Másrészt a kommentelők 10%-a nem értené meg. És jönnének ez ehhez hasonló hozzászólások, hogy kamu, nem értesz hozzá.
A 90-es évek közepétől egyre többször hangzott el az a megfogalmazás, mely szerint a XXI. század a kommunikáció évszázada lesz. Akkor még csak sejthettük, mit is takar ez a kijelentés, mára azonban benne élünk, és valóban elmondhatjuk, hogy ez így van. A mobiltelefonok, és…..
JuveKrisz 2011.12.30 12:18:05
@Nervus: Próbáltam utánaolvasni ennek az OTP-s dolognak.
Így szilveszter előtt gyakran megesik az, hogy nem január első napjaiban, hanem december utolsó napjaiban vonja le a következő havi díjat.
Ezt pedig szokták úgy hívni, hogy "Összegzett elszámolás feladása". Ez tartalmaz minden olyan díjat, ami a számlavezetéssel kapcsolatos. Számlavezetési díj, átutalási díjak, netbank díja, sms szolgáltatás díja, sms darabonkénti díja stb., stb. Csak épp nem tudják értelmesen megfogalmazni, hogy ez micsoda.
JuveKrisz 2011.12.30 13:02:03
@Pénzügyi IQ:
"a lehető legerősebb garancia a Tulajdonjog"
Ebben én nem vagyok olyan biztos, hogy ez így van.

Hitelre vesz valaki házat. Tulajdonosa lesz a megvásárolt ingatlannak.
Mégis elveheti tőle a bank, mert van egyéb olyan dolog, ami miatt mégsem a tulajdonjog a legerősebb garancia.
JuveKrisz 2011.12.30 13:05:32
@JuveKrisz: Saját magamat kiegészítem azzal, hogy sokszor lehet hallani olyat, hogy valakinek a házát eladták a feje fölül.
Sajnos Magyarországon épp a tulajdonjog az, ami a legkevesebbet ér. Hetente lehet a különféle TV híradókban, vagy hírportálokon olyanról olvasni, hogy ez tényleg így van.
Hiába van valami a tulajdonodban nem tudod eme jogodat érvényesíteni.

Vagy hiába tudod igazolni pl egy autóról, hogy az már nem a te tulajdonod, ha az új tulajdonos tilosban parkol, mégis tőled akarják behajtani a büntetést. Mennyi és mennyi ilyen esetről hallani.

De szerintem ez a téma most nem ide tartozik. Szerintem OFF
Valótlanul állította dr. Kovács Zoltán, a Magyar Autóklub főtitkára az alábbi videóban (6:24-től) hogy ő és Hegedűs Oszkár, az Autóklub elnöke valamint feleségeik 2003. októberében a FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) éves közgyűlésén vettek részt…..
JuveKrisz 2011.11.16 10:02:04
@maroz:
Tájékozottab?
Leírtam pár információt ami olyan forrásból származik, ami megbízható.
Te meg jobban hiszel a médiának, meg a Dömsödinek?
Csak sajnálni tudlak.

A Dömsödinek is tájékozódni kellett volna. A beszámoló adatok nyilvánosak. Fizesse ki az ügyintézési díjat és kérje ki az adatokat.
Feltételezem, hogy már a 2010-es év beszámolójában biztosan látható a hitel amit az új székházra fordítottak. Pontosan amiatt mondta a MAK azt, hogy üzleti titok. Ha a Dömsödinek büdös a munka, és nem néz utána, hanem szándékosan hangulatot kelt, akkor lelke rajta.
A letétbe helyezett beszámoló adatokból még sok más kérdésére is választ kaphatna, csak hát nem veszi a fáradtságot, inkább lejáratja az egész autóklubot.
És te beszélt a tájékozottságról?
Vicc, komolyan.

Ha meg annyira tájékozottak akartok lenni, akkor menjetek ki a székház elé tüntetni. Kérjétek számon a vezetőket, hogy legyen átláthatóbb.
Megint az tudom mondani, hogy nem sírni kell, tenni ellene.
Vagy kérjétek ki ti az adatokat.
JuveKrisz 2011.11.16 10:09:16
@maroz:
"A Magyar Autóklub pedig eléggé valószínűsíthető módon penészes portékát árul. Kezdve azzal, hogy a klubtagságiért cserébe negatív kedvezményeket alkalmaz, tehát ami a piacon 100, azt te a klubtól kedvezménnyel megveheted 105-ért. "

Akkor nem kell klubtagnak lenni.
Egyébként meg azt is fel kellene fogni, hogy lehet azt a 105-ért kapható dolgot odaviszi neked, és nem neked kell elmenni az osanteszkókora vagy obipraktikerbauhaus érte. Amúgy meg arra nem gondoltál, hogy lehet márkásabb, vagy jobb az a termék amit 105-ért ad az autóklub.
Ezt most csak úgy kérdezem, mert fogalmam nincs milyen termékről beszélsz.
Lehet egy akkumulátort a segélyestől a helyszínen drágábban veszed meg a kedvezménnyel, mint a haver autószerelőtől, de nem neked kell elmenned érte, meg ha ott kell a helyszínen akkor van. Nem kell odavitetni. Ez pedig nem ingyen van, hogy a két szép szemedér odaviszi.
És igenis az autóklub szolgáltat. Te azért fizetsz. Ez egy szolgáltatást.
Ha nem tetszik, mert drágább, vagy elköltik a vezetők a pénzedet, akkor nem kell igénybe venni a szolgáltatást, és nem kell fizetni a díjat.
Ennyit.
Ezt olyan nehéz megérteni?
JuveKrisz 2011.11.16 10:15:31
@antonov:
Érdekes amit írsz.
Az bizonyítható, hogy a Dömsödi lejáratja az autóklubot.
Valóban azt ír amit akar, de bizonyítsa be, támassza alá.

Bebizonyította már valaki, hogy az autóklub elöljárói valóban nyaraltak-e az említett időpontban?
NEM!
Cáfolta már valaki hitelt érdemlően?
NEM!
Akkor addig amíg ez így van, megillet mindenkit az ártatlanság vélelme.

Azt állítod a Kovács úr ellopta az autóklub pénzét. Tudod bizonyítani?
Tudja bizonyítani a Dömsödi?
Álljon elő a bizonyítékkal. Egy számla még nem az. Az egy számla.
Ha ellopta a pénzt a főtitkár, akkor a Dömsödi vagy bárki más miért nem tett feljelentést?
Miért csak 8 év elteltével derül ez ki?

A Dömsödi attól hogy újságíró, kutya kötelessége ennek tükrében írni és cikkezni. De ő meg feltehetően ezzel visszaélt. És erre vannak bizonyítékot.

Én nem védem a Kovács urat mert életemben nem láttam, azt sem tudom hogy néz ki. Csak már hallottam róla, hogy létező ember.
A Dömsödit meg azért támadom, mert már más dologban is bebizonyította, hogy ha nem kerül oda a húsosfazékhoz, akkor lejáratja azt akitől alamizsnát akart.
Ennyi
Az eddig is ismert volt, hogy a vasutasok, vasúton dolgozók családtagjainak ingyenes utazás jár. A gyorsbeküldővel beküldött történet szerint azonban a történet koránt sem ilyen egyszerű, hiszen akkor jár az ingyenes utazás a vasutas gyerekének, ha egy címen lakik az apával.…..
Modorosblog A Devizahiteltelen 2011.08.11 12:45:00
Könnyelmű, pénzügyi analfabéta, adócsaló lenne a magyar társadalom többsége? Alávaló hazugság: elég csak az interneten körülnézni. A fórumokban egymást érik a felelős, előre gondolkozó, pénzügyekben és a közgazdasági folyamatokban otthonosan mozgó magánszakemberek.…..
      „Addig folytatjuk az ügyintézést, amíg a Bankkal kötendő bármilyen szerződés vagy ügylet dokumentumait meg nem értettük.” Miközben  a banki hitelkárosultak megmentésének a korábbi nyilatkozatokhoz képest igencsak soft…..
JuveKrisz 2011.08.04 14:02:35
@megkeseredett:
"Annak pedig, aki akkoriban forinthitelt vett fel és most erre veri a mellét, javaslom, hogy számoljon utána, hogy még mennyi ideig kell a mostani CHF árfolyamnak maradnia, hogy elkezdjen _valóban_ jobban járni a FT hitellel, mint a CHF-fel."

Pontosan emiatt nem értem, hogy miért rinyál mindenki a devizahitel miatt.
Jó duma, hogy ezt nem tudta meg azt nem tudta. Valóban nem tudta senki, de azt lehetett tudni, hogy változni fog, és egyszer lesz egy nagy bumm, ami borít mindent.

"Persze nem kizárt, hogy ez összejön és akkor ő spekulált jól, de FT hitel ugyanúgy spekuláció, mint a devizaalapú..."
Áruld már el, hogy a forint hitelben mi a spekuláció és mi a kockázat? A forint hitelt kizárólag a jegybanki alapkamat befolyásolhatja.
Ellenben a devizahitelt egy árfolyam változást többször is befolyásol egyidejűleg. Refinanszírozási kamat és árfolyam általában együtt mozog. Plusz mindezt még befolyásolhatja az adott deviza országában módosított jegybanki kamat, és akkor még a magyar piac tényezői. Szóval az, ha hogy az árfolyam 180-ról 250-re emelkedett az még nem jelenti azt, hogy a fizetendő törlesztőrészlet 40%-al fog emelkedni. Ez ettől lehet lényegesen több vagy lényegesen kevesebb is.

Szóval a probléma ott kezdődik és ezzel szerintem minden problémát meg lehetett volna előzni, hogy a felvett hitel havonta fizetendő törlesztőrészlete a család bevételének több mint 30%-át teszi ki. És ez a baj. Régen amikor csak OTP volt, meg takszöv., akkor nem adtak hitelt, ha a törlesztőrészlet meghaladta a fizetésed x százalékát. Itt is ezt kellett volna vizsgálni. Devizahitelnél pedig még jóval alacsonyabb százalékot megállapítani, hogy az árfolyamváltozás is beleférjen.
A másik gond, hogy a zemberek nagy része áruhitel, autó- vagy lakáshitel esetén olyan "termékre" vettek fel hitelt, amely 1 fokkal jobb mint amire szükségük volt. Egy kategóriával nagyobb árú, egy szobával nagyobb lakás vagy nagyobb autó, mint amire szüksége lett volna. Ez is nagy probléma.

Tehát lehet itt a bankokat hibáztatni. Nyugodtan. A probléma forrását mégsem ott kell keresni. Ők csak kihasználták az emberek tudatlanságát és butaságát, no meg mohóságát. Ennyi.

Ja és az emberek szeme előtt csak a törlesztőrészlet lebeg mindig. Az nem, hogy ha 20-25 éves futamidejű hitelt vesz fel, akkor azt 20-25 évig fizetni kell. És mi lesz 20-25 év múlva? Lesz munkám? Fogom tudni fizetni? Ez még nagyobb kockázat, mint az árfolyamváltozás.
JuveKrisz 2011.08.04 14:11:18
@Nomad_: Egyetértek az elgondolásoddal. Ha mindenki saját magáról kellene, hogy gondoskodjon, akkor legalább nem az államot szidná mindenki, hogy igy az Orbán meg úgy a Gyurcsány, meg stb, stb.

Ráadásul ha saját magamról gondoskodom, mnyp, egyéni számlás EÜ, nyugdíjbiztosítás, életbiztosítás, egészségbiztosítás, stb. útján, akkor tényleg csak magamról gondoskodom, nem hordoz magában kockázatot a mások eltérő életvitele, keresete, munkája miatt.

Csak a sajátom számít, és én döntök arról milyen módon biztosítom magam. Aztán ha majd nem fog tetszeni, akkor csak magamat hibáztathatom, és csak én tehetek róla. Tehát ha elköltöm a jövedelmem és nem gondoskodok öregkoromról, akkor így jártam. Ettől jobb ösztönző szerintem nincs a munkavállalásra.

Az mondjuk más kérdés, hogy ehhez munkahely is kell, abból pedig szerény országunk igen híján van.
Aki már próbált esküvőt szervezni, az nyilván tisztában van vele, hogy a nagy napot megelőző hónapok, hetek nem a nyugodt pihenésről szólnak. Annyi baj legyen, legalább emlékezetes lesz az esküvő és a lakodalom, az meg minden nyűgöt megér. Sajnos azonban a problémák…..
JuveKrisz 2011.06.28 14:15:23
Azért érdekes, hogy senki nem ismeri megfelelően a foglalót.

NEM A DUPLÁJA JÁR VISSZA!
Hanem bármelyik félnek ugyan annyiba kerül az üzlet meghiúsulása esetén.

Hogy miért? Egyszerű matematika és logika.

Példa:
Valaki letétbe helyez X foglalót.
Ha az ő hibájából hiúsul meg az üzlet, akkor bukta az X összeget.

Ha a másik fél hibájából hiúsul meg az üzlet, akkor a letétbe helyezett X foglaló visszakerül jogos tulajdonosához, és a másik fél X összeget köteles átadni a foglalót letétbe helyezőnek.

A gond ott kezdődik, hogy a foglalót nem letétbe helyezik, hanem odaadják a másik félnek. Ezért gondolják sokan azt, hogy dupla összeget fizet vissza a másik fél.
Pedig nem.
Csupán visszakapod azt amit átadtál foglalónak, ugyanis ellenszolgáltatást nem kaptál. Az a pénz amúgyis a tied.
A másik fél egy ugyanekkora összeggel kártalanít.

Vagyis bármelyik fél oldalát nézzük X összeget fizet az egyik a másiknak, mindegy kinek hibájából hiúsul meg az üzlet.

Pedig nem is vagyok jogász.

Arról meg nem is beszélve, hogy a papír nem azért kell, mert a becsület meg az adott szó, hanem azért, hogy bizonyítani tudd azt, hogy te azt kifizetted.
Vagyis onnantól kezdve, hogy átvételi elismervény, számla, bizonylat, stb. ellenében pénzt adsz ki a kezedből, jó nagy marha vagy. Onnantól kezdve az nem a tied, és nem is bizonyítható, hogy a tiéd volt.

Csak néha az emberek nem gondolkoznak, mielőtt cselekednek.
Csak fordítsuk meg a dolgot. Ha a tisztelt posztol kapnak valakitől pénzt anélkül, hogy papír lenne róla, visszaadná? Ugye nem. Hiába jön itt akárki a tisztességgel meg a becsületességgel. Átadta? Átadta! Papír van? Nincs! Akkor mi alapján követel, hogy bizonyítja, hogy az övé volt? Sehogy. Ennyi.
JuveKrisz 2011.06.28 16:09:23
@salapapa: Én is nagyjából arról írtam, mint ami az általad küldött linkben is olvasható.

Csak én a szóbeli megállapodást, vagy a ráutaló magatartást nem említettem, mert elég kevés példa van, hogy a bíróság ilyen alapon valakit elmarasztalt volna, vagy valakit egy foglaló visszafizetésére kötelezett volna.

Úgyhogy nem értem miért nekem címezted a hozzászólásodat.
Légyszíves indokold meg.
Egy éve dübörög a Nemzeti Együttműködés Kétharmada és az Elszámoltatási Kormánybiztos, de még most sem tudjuk, hogy az "elmúltnyolcév" (@copyright by Szijjártó) legnagyobb biznisze, az autópálya építések körül mi volt a helyzet. Ha szimaton nem csal,…..
JuveKrisz 2011.05.24 14:11:46
Ebben a cikkben csak azt nem értem, hogy miért akarják összehasonlítani az almát a körtével.
A MAL Zrt-től olyan szárnyvonalra kérnek pénzt, amely ha jól tudom egy vágányos, nem villamosított mellékvonal, hogy a vonatok megengedett legnagyobb sebessége 60 km/h, és nincs szó állomásokról.

Ezzel szemben a Szolnok - Püspökladány vonal kétvágányú, villamosított fővonal, ahol felújítás után a vonatok megengedett legnagyobb sebessége 160km/h. Továbbá nem 1, nem 2 állomást kell felújítani, ahová peronokat kell építeni, kitérőket, váltókörzetet biztosító jelzőket, utastájékoztatót, és az egész vonalra kell felsővezeték, illetve biztosítóberendezés. Arról meg nem is beszélve, hogy egy 160km/h sebességű vágányrendszer alépítménye komolyabb földmunkát igényel, mint egy 60-as mellékvonalé.

Először ezeket is vegyék figyelembe mielőtt hasonlítgatnak. Lényegesen más lesz az összehasonlítás alapja.

Én is tudom, hogy a cikknek a lényege a mutyizás, meg a kormánypárthoz közeli cégek jelenléte, de legyünk már pontosak, és hitelesek.
Tök jó, hogy fals információk alapján mocskolódik itt mindenki.

Én is mocskolódnék, de annak tudatában, hogy mit állít a cikk és mi az összehasonlítás tényleges, valós alapja nem teszem.

Meg lehet nézni, hogy mennyibe kerül pl Miskolcon a jelenleg zajló villamosvágányok felújítása új alépítménnyel, új peronokkal, utastájékoztató rendszerrel, illetve néhány km-es új szakasszal.
Vagy meg lehet nézni a pályázatokat a debreceni, szegedi villamosvonalak felújítására, vagy a győrben szándékozott új vonal építésénél. Mindenhol eltérő km árakat találunk azért, mert mindenhol más műveleteket kell elvégezni.

Arról sem szól a cikk, hogy a fővonal felújításánál lényegesen többe kerül a "régi" anyagok elszállítása, mint a vörösiszap által tönkretett vonalon. Hiszen többszörösét kell mozgatni.

Szóval valótlan alapokon nyugszik a cikk.
  Ma lehet utoljára jelezni a magánnyugdíj-pénztárakban, ha valaki nem kíván visszalépni az állami rendszerbe és apanázsát továbbra is magánkezekben akarja fialtatni. Számos elemzés látott napvilágot az elmúlt hetekben arról, hogy kinek, milyen körülmények között…..
JuveKrisz 2011.02.01 16:07:19
@Joooe: Te mekkora barom vagy.
Nem csak bevételben mérhető a megtérülés.
Hanem abban is hogy milyen kiadásokat nem kell kifizetni.

Tipikus magyar.
A cég eredményét nem csak úgy lehet növelni hogy a kiadásokat csökkentem, hanem úgy is hogy a bevételt növelem. Itt pont fordítva van.

Nem a bevételi oldalt kell növelni, hanem a kiadást csökkenteni.
Szerinted az nem megtérülés, hogy végtelen időre nem kell a költségvetésben azzal a 2-3 száz milliárd forinttal kalkulálni, amivel korrigálják a nyugdíjegyenleget?

Az EÜ-t is ilyen módon kellene megoldani. Egyéni számla "oszt jónapot". A mai államháztartási hiány igen jelentős részét a nyugdíj és az EÜ korrekció adja.
Nézz utána, ez is szerepel a KSH oldalon.
JuveKrisz 2011.02.01 16:19:23
@Joooe: Javaslom látogass el egy egyetemi, vagy főiskolai könyvtárba és olvass el egy államháztartás-ról szóló jegyzetet, vagy tankönyvet.
Abból legfőképp a társadalom-biztosítási alrendszer fejezetet.
Abból megtudhatod, hogyan működik a nyugdíjrendszer, az egészségbiztosítási rendszer, a munkanélküli ellátás, vagyis az egész szociális háló.
Azt is megtudhatod belőle, hogy 1990-ben még miért volt nullszaldós ez az alrendszer.
És az is kiderül, hogy ma miért nem az, és miért nem lesz az soha többé. Főleg úgy nem, hogy tönkretették a 3 pilléres nyugdíjrendszert.

Egyébként egy nagyon-nagyon fontos dolgot mindenki elfelejt. Senki nem kaphat akkora nyugdíjat, mint amekkora az utolsó éves nettó jövedelme. Nagyon sokat kellene ahhoz taktikázni, és szinte lehetetlen.
Főleg a fekete-szürke bérezés korszakában.

Ezért is vezették be anno a 3 pillért, mert nyugdíjba menetelkor a jövedelemszint legalább 20%-ot zuhan. És ezt a tökéletesen működő állami nyugdíjrendszernek lehet megköszönni. Kötelező az öngondoskodás.
Ezért marad az önkéntes pénztár.

Ha az önkéntes eddig is működött, elkülönülten a kötelező pénztáraktól, akkor hasonló taglétszámmal fog működni az kötelező rendszer is.
És garantáltan jobb lesz mint az állami.
Követhető, átlátható, és te rendelkezel felette.
Nem az állam.
Ha valami nem olyan lesz mint szeretnéd, csak is magadat okolhatod. Ez a rendszer lényege.
Ne várjunk már mindent az államtól.
JuveKrisz 2011.02.01 17:14:09
@Joooe: "Pont én vagyok a sokszázmilliárdos azonnali költségcsökkentés oldalán"
Abszolút, de azt te sem veszed figyelembe, hogy ez csak felületi kezelés, és nem hosszútávú megoldás.
Pedig arra van szükség.
Én nem vízionálom azt hogy ez megtérülhetett volna ha MNYP rendszer megmarad, hanem ez tény, és jobban kiszámíthat / kalkulálható, mint az hogy fenntartható lesz az állami rendszer.

Te viszont a rögtönzött több százmilliárdos költségcsökkentéssel előirányzol egy 3-4 év múlva keletkező a maitól jelentősen nagyobb költségvetési hiányt. Ez ezer százalék. Akkor hová fogsz fordulni. Kitől veszel el sokszázmilliárdot. ÖCSÉM!
Gratulálok.

Ja "ikúfájter" szó nem létezik.
Az öcséd meg nem vagyok.
Tisztelt blog!   Az esetem elég friss, a múlt héten történt. Neveket nem írok, mert azt hiszem úgyis kiszednék belőle. Röntgenre kellett mennem egy sportsérülés következtében, a duplájára volt dagadva a bokám, mint ahogy normális lett volna. Elbicegtem a háziorvoshoz, aki…..
JuveKrisz 2011.01.18 15:14:35
@Rotoxis:
Javaslom, egyszer próbálj meg elmenni egy sürgősségi rendelőbe.

Több sürgősségi rendelő úgy működik, hogy odamész, a portán regisztrálnak, majd leülsz és megvárod amíg szólítanak.
Behívnak, ott egy orvos megvizsgál és ad egy beutalót a röntgenre, ami ugyan abban az épületben van. A beutalóra leírja, hogy mely testrészedet, esetleg még azt is hogy azt milyen irányból röntgenezzék meg. Ha már aznap nincs röntgen, akkor másnapra hívnak vissza.

Sőt képzeld el, hogy még a röntgen leletet is kiadják neked és haza lehet vinni.

Én törött singcsonttal és alkarcsonttal jártam így. Ráadásul éjszaka a törés mentén elmozdult a két csont és egymásra csúsztak, majdhogynem nyílt törés lett a vége. Pusztán azért mert látható jele nem volt a törésnek, mert állítólag még akkor nem is volt törés csak repedés. Az éjjel teljesen eltört a csont és elmozdult.
Másnap reggel már nagyon fájt és a töréskor jelentkező folt is látható volt.
Mindez azért alakult így, mert már este 9-kor abban az épületben nem volt röntgen asszisztens. Ennyi.
JuveKrisz 2011.01.18 15:19:28
@Kody:
Nem csak a sportsérülést.
Egyébként meg bármelyik sérülést csak akkor látják el, ha elmész vele az orvoshoz, vagyis a sürgősségire.
Egyébként sok ember meg úgy van vele, hogy még ha be is dagad a lába, akkor sem megy el vele a sürgősségire, mert ott van hogy órákat kell várni (esetleg állni), és ha kiderül, hogy nincs semmi baja, még jól le is tolják az embert.

Engem küldtek már el sürgősségiről azzal, hogy ne szimuláljak. A bal lábamra ráesett egy nagyobb súlyú kalapács. Elmentem hogy röntgenezzék meg, nem tört-e el.
Az orvos azt kérdezte, tudom mozgatni, fáj ha ráállok? Mondom, mozogni mozog, de kicsit fáj. Akkor nem tört el, csak felduzzadt a nagy ütéstől, és hazaküldött, hogy a tényleges betegek elől ne foglaljam a sort.
Végülis igaza volt, el nem tört, még csak nem is repedt. Csak feldagadt. 3 nap múlva elmúlt.
Első látásra úgy tűnik, nincs min gondolkozni, engedni kell a zsarolásnak és azonnal át kell lépni az állami nyugdíjrendszerbe. Mi azonban nem vagyunk ebben olyan biztosak. (Fotó: regionaplo.hu) A múlt hét óta tudjuk, hogy akik magányugdíjpénztári tagok maradnak 2011.…..
JuveKrisz 2010.11.30 14:30:18
@Salata:
Ha 2 éve nem fizettél járulékot az MNYP kasszába, akkor ne csodálkozz, hogy eltűnt 2 millió forint a számládról.
Csak megsúgom, hogy most volt egy gazdasági válságnak kikiáltott valami, ami ettől azért messze volt.
De ennek hatására ha nem volt befizetésed, nem volt miből fedezni a veszteséget. Főleg akkor ha kockázatos részvénycsomagban volt a pénzed, ugyanis volt olyan hogy a részvény alig 30%-át érte a 1 évvel azelőtti árfolyamának.

Látszik a demagóg gondolkodás.
Csak azt nem látod, hogy az rendben van, hogy orvosolja majd a problémát pár évig ez a bezsebelt pénz.
De most évi 900 milliárd az állami rendszer hiánya.
Az Egészségbiztosítás hiány csaknem ugyanennyi.
Mi lesz azután ha elfogy az a közel 3000 milliárd forint?
Az évi államadósság 22.000 milliárd.
Ember! Gondolkozz már.
Ha elfogy az MNYP-ből bezsebelt vagyon nem lesz miből fedezni a hiányt.
2014-re 30%-al nő a nyugdíjasok száma, növekszik a cigányság létszáma, rengeteg a rokkantnyugdíjas.
Egyre kevesebb a bejelentett bér, egyre kevesebb a befolyt járulék.
Akkor ebből szerinted hogyan lesz helyreállítva a nyugdíjrendszer?
Sehogy.

Nemcsak hosszútávon, de még középtávon sem fenntartható az állami rendszer. Annak idején amikor a Horn kormány és Bokros Lajos kitalálta ezt az egészet, egy dologgal nem számoltak. Azzal, hogy a reformok nagy részét nem fogják tudni bevezetni. Ki miatt is? A FIDESZ miatt. Ha a reformok átmennek, most Magyarország legalább Ausztria szintjén, de lehet még jobb szinten állna. Az tényleg más kérdés, hogy elherdálták a szocik a nyugdíjasok pénzét, de szerinted nem ugyanezt fogja csinálni a fidesz?
Dehogynem.
Most elveszi a megtakarításomat, hogy kifizesse a költségvetés folyó kiadásait (nem is feltétlenül a nyugdíjakra költi). Aztán a további befizetéseket nem egyéni számlán tartja majd nyilván, hanem továbbra is munkáltatói nyilvántartást vezet majd. Vagyis megint nem lesz semmi, ami megakadályozza, hogy elköltse a befizetett járulékot. Tehát ugyan arra készülnek.

Ezért én nem adom nekik a megtakarításomat. Ha nem is lesz belőle nyugdíjam akkor sem érdekel. Van még egyéb lehetőség, hogy miként lehet nyugdíjat teremteni. Önkéntes pénztárak, nyugdíjbiztosítás, meg még egyéb megtakarítási forma.

A legnagyobb probléma, hogy a sok demagóg gondolkodású ember támogatja a fideszt. És majd csak akkor fognak észbekapni, amikor már késő lesz. Csak sajnos ez 2-3 évben belül, de lehet még hamarabb be fog következni.
Főleg ha eurót is be akarnak vezetni.
Tegnapi hírek:1. Egy pécsi munkanélküli szándékosan ellátatlanul hagyta beteg nagymamáját, csak hogy az asszony halála után néhány hónapig felvehesse annak nyugdíját.2. A budapesti kormány szándékosan ellátatlanul hagyja a következő generációkat, csak hogy néhány hónap…..
JuveKrisz 2010.11.28 08:34:01
@hunocska: Gyakorlatilag én is erről beszéltem.
Nekünk szart se lesz jó. De nekik az lesz.
Csak azt nem értem, hogy mi lesz 2014 után?
ha a 2/3-as miatt megoldják hogy már nem lesznek választások, akkor ők maradnak hatalmon, vagyis nekik kell majd előteremteni a hiányt.
Ha lesznek választások akkor 99%, hogy veszítenek, tehát nem nekik kell megoldani a hiány előteremtését.
De ez jó nekik. Abból a szempontból igen, hogy addigra jól megszedik magukat. De nem a hatalom a lényeg?
Tisztelt Blogolvasók!A mai MÁV-os élményemet szeretném elmesélni ugyanis meggyőződésem, hogy tanulságos minden utas és olvasó számára. A legelején hangsúlyozom, hogy valóban trükköztem a bérlettel és jár nekem büntetés de az egész eljárás több, mint vérlázító.…..
JuveKrisz 2010.11.22 14:09:53
Valóban sokba kerül egy bérlet a MÁV-on, de ide lehet sorolni a VOLÁN-t is.

DE!
Ennyi pénzből ne várjuk már el a vasúttársaságtól, hogy takarítsa a vagonokat, meg újakat szerezzen be.
Ennyi bevételből nem lehet a rengeteg dolgozónak a bérét fizetni, meg a vonatok közlekedtetését megoldani.
Már nem marad vágányépítésre, vagonbeszerzésre vagy korszerűsítésre.
Ehhez kétszer ekkora bérletár szükségeltetik.

Nem is értem miért trükköznek egyesek. Mindenki viselje a következményei, akármilyen is az.
Szívesen orrba verném azt, aki kinyilatkoztatja, hogy addig nem is vesz bérletet amíg ilyen koszos a vonat meg ehhez hasonló kijelentések.

Csak megjegyzem: a vonatot nem a vasutasok koszolják be, hanem az utasok.

Nem vagyok vasúti dolgozó, hanem csak megfelelően gondolkodó ember.

Tudom sikeres nem lehetek, mert a családban 43 ezer forintot fizetünk ki 2db VOLÁN és 2db BKV bérletre havonta, hogy Budapesttől alig 18km távolságból be tudjunk járni Munkahelyünkre.
Ami olcsóbb, mintha autóval közlekednénk.
És egyáltalán nem lassabb így közlekedni.

Azt sem értem miért kapnak ennyi kedvezményt a diákok.
Én alig használtam a kedvezmény, mert városban nőttem fel, közel volt az iskola, és gyalog jártam. Főiskolára meg csak lakóhely és az iskola között kaptam kedvezményt, ami minimális volt.
A dolgozó ember adót fizet, ő finanszírozza a diákok kedvezményét is, mellette bérletet vesz, és a köszönet az, hogy a sok tahó diák (tisztelet a kivételnek) összehugyozza a wc-t, lehányja az üléseket, szétszabdal mindent amit a vagonokban talál. No meg összefirkál.

Adjunk még kedvezményt nekik.
Nívó Átlépjek vagy ne lépjek? 2010.11.03 06:14:00
A magánnyugdíjpénztár vs állami nyugdíjpénztár téma a terítéken van, és lassan nincs olyan nap, hogy ne olvashatnánk cikket erről a dologról. Engem most a gyakorlati oldala érdekel: ha Orbán azt mondja, hogy akkor mostantól át lehet lépni a magánnyugdíjpénztáraktól az…..
JuveKrisz 2010.11.04 15:01:43
@Mészáros Laci:
Ha a demográfiai problémát orvosolni is tudja a kormány, szerinted milyen eszközökkel lehetne azt orvosolni, hogy a fekete és szürke jövedelmek eltűnjenek. Mert szerintem ez is elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy a felosztó-kirovó rendszer a jelenlegi állapotában is működőképes legyen?

Mert szerintem az helytelen út, hogy LTP-re kényszeríti a lakosságot ha házat akar. A bérlakásos program még gyerekcipőben jár, akkor hogyan akarja a kormány gyereknevelésre ösztönözni a lakosságot?
Engem a szocpollal rákényszerített, és jól is jártam vele minden szempontból. De ha ma kellene gyereket vállalnom, nagyon meggondolnám. Az adókedvezmény meg a családi adózás ehhez kevés.
JuveKrisz 2010.11.04 15:17:15
@Mészáros Laci:
Most kivételesen minden szavaddal egyet kell, hogy értsek. :)

A BKV-s példa nagyon találó. Ez is megérne egy posztot :)

Bár én azért úgy gondolom, hogy a mostani kormány pontosan azért akarja az MNYP vagyont, hogy a ciklusban megtörténhessen az euro bevezetése. Ami ugyan számomra is kérdéses, hogy megvalósítható-e, de attól tartok, hgy nem.
Egyébként tartok attól is hogy az MNYP vagyon elherdálják, és olyanra költik, aminek ehhez nincs köze.
Mert elvileg a vagyon kitartana 2015-16 -ig és ha akkorra lenne euro, egy kis változtatással akár még működőképes is lehetne az állami rendszer, de sajnos erre reális esélyt nem látok, ezért nem támogatom ezt.
JuveKrisz 2010.11.04 15:27:58
@Mészáros Laci:
Én úgy tudom, hogy amikor egy-egy héttel kitolták az időszakot, akkor az éves nyugdíjkorrekciókban kompenzálták ezt.
Értem ezalatt, hogy a kiigazítás mértéke kisebb, volt mint ami indokolt lett volna.
Bár ezek után nem vagyok benne biztos, hogy így volt.

Egyébként ha valóban plusz egy hónapot utaltak akkor teljes mértékben egyetértek a megszüntetésével, de ettől függetlenül a svájci indexálás eltörlése már korábban aktuális lett volna.
Bár az általad leírtakból a stabil népesség megvan most is, hiszen majd csak ezután lesz lényeges változás a korösszetétel szempontjából (szerintem), az infláció is alacsonynak tekinthető, és a bérnövekedés reálértéken elmarad a GDP növekedéstől. Ha a hivatalosan bejelentett bruttó béremet veszem alapul, akkor tavaly csökkent, tavalyelőtt csökkent, és idén januárban is csökkenni fog, nemhogy növekedni. És még így is az átlagbér felett keresek.
Orbán Viktor és kormánya látszólag ugyanolyan kapkodva és átgondolatlanul fogott hozzá a nyugdíjrendszer második pillérének szétzilálásához, mint amilyen sebtében összetákoltnak tűnt a kezdetekkor és tűnik még most is sokszor a kormány gazdaságpolitikája. Tovább…..
JuveKrisz 2010.10.22 09:52:22
@kecsegdrjustice:
1997-ről beszélünk ember!
Hol volt akkor a FIDESZ? Nem csak 98 nyarán kerültek hatalomra?
JuveKrisz 2010.10.22 10:30:58
@ujraittanagycsapat:
"btw, az ilyen véleményvezéreket veszélyesebbnek tartom, mint a Jobbikot...@JuveKrisz:"

Ezt nekem címezted?
Ha igen akkor indokold meg!
Mert én azt tartom a legveszélyesebbnek, hogy a FIDESZ a 2/3-os többségével azt tesz amit akar, törvénybe ütköző módon elveszi a vagyonodat.
Az MNYP-s megtakarítás a te vagyonod. Gyakorlatilag azt mondja Viktor, mintha én azt mondanám, hogy 100 forintodból elveszek 10 forintot azért mert most én megszorultam, pénzre van szükségem és kész.
JuveKrisz 2010.10.22 10:34:15
@ujraittanagycsapat:
Továbbá én nem véleményvezér vagyok, hanem tényekkel próbáltam alátámasztani véleményemet!
A FIDESZ milyen tényeket közöl az állami rendszer mellett ami meggyőző? Semmit.
Ugyan azt teszi mint amit a kampány alatt.
Akkor az MSZP-t fikázta ahelyett, hogy saját programját hirdette volna. Most az MNYP-t fikázza ahelyett, hogy az állami rendszerről közölne hiteles adatokat.
Lehet azért mert az MSZP hasonlít az MNYP-re?

Ja és mielőtt megkérdőjelezed nem vagyko MSZP szimpatizáns. Még szavazni sem voltam mert nem tudtam kire szavazzak, mert egyiknek sem volt értékelhető programja. De már bánom, inkább szavaztam volna valami kis pártra. Bár ahhoz én nem lettem volna egyedül elegendő ellenszavazat, hogy a FIDESZ ne szerezzen 2/3-os többséget.
Némileg felháborodottan olvastam a Véleményvezér blog tegnapi, Index.hu címlapjára is felkerülő posztját, melyben a lakossági devizahitelt felvevőket teszi felelőssé a gazdaság mai állapotáért.A posztoló „szépen” levezeti, hogy (A) a svájci frankot felvevő…..
JuveKrisz 2010.09.16 09:43:02
Azt kifelejtettem hogy ha mégis meg akarják menteni a devizahiteleseket, akkor hogyan fogják azokat kiszűrni, akik szándékosan nem fizetik a hitelüket, és így akarják azt elérni, hogy az állam rajtuk is segítsen? Szerintem kb 10% körül lesz az ilyen emberek száma, hiszen magyarok vagyunk! A csalók országa.

Nem Simort kell itt bántani emberek!
Annak idején szeretett Soros Gyuri bácsink mit művel az angol fonttal?
Már akkor lehetett tudni, hogy minden spekulatív alapon működik! Akkor miért hiszünk nekik folyamatosan? Átverték a devizahiteleseket? Ugyan már!
A FIDESZ meg az MSZP is átvert már bennünket, mégis hol az egyik, hol a másik kerül hatalomra. Annyira tud mindenki sírni, de akkor minek megy el szavazni és adja le a voksát rájuk?
Ugyanez a devizahitel.
Tudja mindenki hogy bármikor rosszra fordulhat az árfolyam, tudja mindenki, hogy 10 forintos árfolyam emelkedésnél már kenyérre sem maradna, mégis azt veszi fel.

Akkor miről beszélünk???????????????

Én felvettem forinthitelt tavaly 20 évre.
Ma már nincs úgynevezett nyugdíjas állás, és tudom bármikor elküldhetnek munkahelyről. Vannak tartalékaim, de nem tartanak örökké. 4-6 hónapig kihúznám, de tovább nem. Tudom ha 8 hónapig nem lenne munkahelyem elveszíteném a házamat.
Na és! Vállaltam ezt a kockázatot amikor hitelt vettem fel, még úgy is hogy bevállaltam két gyereket, aki ugye fel is kell nevelni. A jövedelmemből úgy kalkuláltam, hogy ha 10-15%-al megemelnék indexáláskor a törlesztőmet, akkor is beleférjen a két gyerek.

De nem mindenki gondolkodik így.

Pedig ehhez nem kell főiskola vagy egyetem, sőt még középiskola sem, hogy tudja az ember kiszámolni azt, hogy mennyi törlesztőt enged a pénztárcája.

Én sokkal inkább azokat vonnám felelősségre akik a hiteleket úgymond "eladták". Azokat, akik rábeszélik az embereket arra, hogy neki plazmatv kell, és áruhitelből vegye, meg azokat akik rábeszélik az embereket az egyel nagyobb kategóriás autóra, no meg azokat akik kihasználják az emberek tudatlanságát és butaságát.

Ezek viszont nem a bankok. És sokszor nem is a bank alkalmazottai csupán, hanem a barátaink közül kerülnek ki.
JuveKrisz 2010.09.16 09:46:00
@tuner1: Ezt honnan veszed?
Devizahitelt kb. 8 éve lehet felvenni.

Forinthitel mindig is volt, csak nagyobb volt a kamata és sokhelyen már nem is reklámozták, mert mindenki devizahitelt akart, mert olcsóbb.

Mondj nekem csak egyetlen olyan hónapot a kétezres években, amikor nem tudtál volna forinthitelt felvenni!
Nem tudsz ugye?
JuveKrisz 2010.09.16 09:51:38
@tuner1:
Elnézést lehet kétszer írok, mert az előző hozzászólásomat még nem látom.

Szóval mikor is volt az, hogy nem lehetett forinthitelt felvenni? Én nem tudok róla.
Mindenhol a deviza alapú hitelt reklámozták mert már a forinthitelre nem volt kíváncsi senki. De attól még volt.
Érdekes unokatesóm 2002-ben vett fel forinthitelt házra.
Nagybátyjám meg autóra vett fel szinté forinthitelt 2004-ben.

Te beszélsz hülyeséget. Méghogy nem volt forinthitelt.
És akkor a rengeteg szocpol, kamattámogatott hitel, munkáltatói kölcsön, szabadfelhasználású kölcsön mi volt ha nem forint hitel? Jó a szabadfelhasználású volt devizában is.
Na meg az áruhitelek?

Látszik te is most estél ki a padból a közgáz fősulin.
A devizahitelest menteni nem kell félnetek jó lesz. A bankok képviselői lélegeztetőgép után nyúltak, miután meg lett lebegtetve a hiteleseket mentő csomag. Aggodalommal vegyes értetlenség, riadalom, világvége. Ez nem egy pénzügyi mikro-makro elemzés, csak néhány…..
JuveKrisz 2010.09.13 16:32:36
@gyilkos fűegér: És ennek mi köze a hitelhez? Talán csak annyi, hogy a bevallott jövedelem alapján lehet megítélni a hitelképességet, vagyis az adósminősítésben nem lehet figyelembe venni a nem bevallott jövedelmet.
Tudom volt olyan bank, amelynél egy darabig volt ilyen lehetőség.
Az rendben van, hogy a valóságban nagyobb jövedelemmel rendelkeztek az adósok, és lehet hogy tudták fizetni a hitelt, de a törvények és a jogszabályok értelmében nem lehetett volna neki megítélni a hitelt.
Aki a döntést meghozta, azzal volt a gond.
Kicsit hasonló ez a szocpol csalásokhoz.

Érdekes nekem is nagyobb a jövedelmem mint a bevallott mégse mentem vele semmire. Éppen hogy fel tudtam venni a hitelt úgy, hogy plusz ingatlanfedezet meg 10% önerő is van benne. De legalább tudom fizetni.
JuveKrisz 2010.09.13 17:04:04
@SiKom: Persze! Aki meg akkor vette fel az EUR hitelét amikor 270 körül mozgott az euró és volt forintsáv, azok meg másfél évig nyertek. Ezt mindenki elfelejti!!!!!!!!!!!!
JuveKrisz 2010.09.14 13:37:22
@csodalámpa:
Hidd el létezik, csak a válság miatt nem reklámozzák.
Több mint 2 évvel ezelőtt jelenhetett meg az első áruhitel deviza alapon.
Itt egy cikk, melyben már leírják hogy 2008 február óta létezik ilyen:
index.hu/gazdasag/magyar/hit080912
Azt hiszem talán még a Credigen rendelkezett is ilyen konstrukcióval.
Hogy most van-e még ilyen csak nem reklámozzák, vagy már tényleg nincs azt nem tudom, DE VOLT!

Mielőtt belepofázol inkább tájékozódj barátom!!!

Egyébként a deviza alapú szabad felhasználású hitel vagy kölcsön, amit a hitelfelvevők 95%-a áruvásárlásra költött el, gyakorlatilag áruhitelnek is lehetne venni.
Ugyanis csak annyi a különbség, hogy a fedezet nem maga az áru, hanem valami sokkal nagyobb. De lényegében édesmindegy, mert áruhitelnél sem nagyon tudták a fedezetet visszaszerezni a hitelnyújtók ha bedőlt a hitel, mert a sok cigó aki felvette, már a bolt ajtajában túladott magán az árun, a hitelt onnantól meg letojta. Sajnos tudom, mert dolgoztam egy elektronikai eszközöket és háztartási gépeket forgalmazó áruházláncnál, ahol a vevők 60%-a ilyen cigó volt, és sokszor a parkolóban várta a vevő. A vevő jól járt mert nem ő vett fel hitelt, és kb az ár 40-70% közötti értéken vettek meg a cuccot, az eladónak meg volt pénze belőle, és a hitelt meg nem fizette, mert úgysem tudják rajta behajtani. Ráadásul sokszor hamis papírokkal tudott hitelt felvenni. Csak ugye a helyi gyors hitelügyintézésben minden van, csak megfelelő ellenőrzés nem, hogy eredeti okiratokat mutat-e be az ipse, meg azon a valóságnak megfelelő adatok szerepelnek-e.

És a legnagyobb probléma pontosan a szabadfelhasználású kölcsönökből ered.
Olvasónk helyzete gyakorlatilag kilátástalan.Az én történetemet hosszú lenne leírni, ezért megpróbálom röviden. 2007. évtől felmondott hiteleim vannak különböző bankoknál, sajnos rákerültem a BAR listára is, szégyen kimondani, de 12db hitellel vezetem a listát, amiről…..
JuveKrisz 2010.07.14 17:15:02
JuveKrisz 2010.07.15 09:57:26
@WhatTheFuck:
Érdekes a hozzáállásod.
Mi nem anyáztunk senkit, de te anyázol minket!
Mijogon?

Más!
Egy kicsit nézz a dolgok mélyére.
Az hogy beléptünk az "únijóba" még nem derült ki, hogy számunkra jó-e vagy rossz. Fizetünk évente több százz milliárdot úgynevezett tagdíjat, de elég sok pénzt le lehetne hívni különféle támogatások címén.
Csakhogy elég sok minősíthetetlen pályázatot adtunk be, ami miatt lecsúsztunk a pénzekről.
Arról nem beszélve, hogy a lehívott támogatásoknál helyenként a beruházás visszásságai miatt vagy vissza kell fizetni a támogatást, vagy kevesebb kapunk mint amiről megállapodtak. Példa 4-es metró.

De az EURÓ val kapcsolatban van egy érdekesség.
Lehet pont azzal fog kishazánk jól járni, hogy nem tudja teljesíteni a mastricht-t feltételeket, és nem lesz eurónk.
Ugyanis nagyon rezeg a léc a nemzetközi valuta körül. A németeknek kezd savanyú lennyi a szőlő, hogy ilyen csúnyán fejezzem ki magam, valamint az Olaszok már a csatlakozás évében megbánták.

Nálunk még nincs euró. Most rossz, mert a különféle árfolyamok igencsak ingadoznak, de ha esetleg becsődöl az euró (kb 15% esély van most rá), akkor mi vagyunk előnyösebb helyzetben.

Cseszegeted itt az uniót, meg az eurót. Meg arról beszélsz, hogy nem csak magyarországon van válság.
Akkor kicsit megint nézz körül a világsajtóban.
Rajtunk kívül a görögök kaptak nagy támogatást, meg kisebben kaptak még néhányan.
De kitől kaptan, kinek a közbenjárásával? Talán nem az uniónak van ehhez köze? De!
Igencsak szarban lenne kis országunk a támogatásuk nélkül.

Egyébként svájcot is szidhatod nyugodtan de nekik is megvan az okuk, hogy miért nem lépnek be az unióba. Az euró pedig ha jól tudom nem a hivatalos pénzük. Mint ahogy nekünk sem.

Ha olyan okos vagy, akkor javasolj jobbat.
De ha annyira tudod szapulni az itt kommentelőket, akkor gyerünk és segíts a posztolón. Mi sokan megpróbáljuk az okokat felderítani, vagyis inkább azokat hangsúlyozni, hogy az emberek ne kerüljenek ilyen helyzetbe.
Abban igazad van, hogy valóban nem ismerjük az ilyen eladósodott családok helyzetét, de valószínűleg te sem.
Ha ismernéd akkor tudnád, hogy ők sem így születtek. Valamit valamikor felelőtlenül vállaltak be, mert különben nem juthatnak idáig.
Vagy felelőtlenül vállaltak gyereket, hitelt, vagy felelőtlenül költekeznek, esetleg csesznek dolgozni, és az államtól várnak segítséget.
Tudod van olyan munkanélküli, aki önkéntes munkakerülő, mert büdös neki a munka, de hitelt azt akar, vagy már van is neki.

Ahelyett hogy az unió meg az euró miatt baszogatod a politikusokat, inkább ahelyett tedd azt, hogy miért is kaphattak olyan emberek szoc.polt meg hitelt akiknek nem is lehetett volna? Miért csalnak el rengeteg pénzt a különféle beruházásokban? Miért is támogatnak olyan embereket akik semmit nem tesznek meg maguk és vagyonuk védelmében, de kár esetén tartják a markukat?
Miért is van az, hogy az emberek 60%-a még mindig abban a hitben él, hogy majd az állam segít és megold helyette minden problémát?

Na ezeken gondolkozz el légy oly szíves, és majd azután pocskondiázz itt.

Lehet én lényegesen több, szorult helyzetben élő embert ismerek, mint te. És tudom hogyan, mi módon jutottak el odáig ahol most tartanak.
Ők is tudják, csak már késő ezen bánkódni. De azon nem gondolkoznak, hogy mit kellene vagy lehetne most tenni. Várják az állami segítséget. Pedig volna megoldás még most is. Csak leszarják.

Egy hitel nem dől csak úgy be magától. Az adós nem mondhatja fel, csak a bank. Ahhoz hogy bedőljön már jó ideje nem fizet az adós.
Ez idő alatt pedig ha az adós felkeresi a hitelnyújtót, van több módja annak, hogy áthidalják a problémákat.
Például ha valaki elveszíti munkahelyét van arra lehetőség hogy akár 6-8 hónapig nem kell fizetnie. De a pénze ekkor még kamatozik, és a futamidő esetleg évekkel meghosszabbodik. De a hitele nem dől be.
Vagy csökkenthető a törlesztőrészlet, és megint hosszabbodik a futamidő, és a hitele még mindig nem dől be.

De ehhez van két fontos dolog.
1: Be kell fáradni a bankba, és be kell adni egy kérelmet.
2: minden szükséges dokumentumot le kell adni, követni kell és be kell tartani a bank utasításait.

Ha ezeket valaki figyelmen kívül hagyja, akkor a bank is teljesen jogosan leszarja az ügyfelt. És ekkor a hitele bedől. Sok ember ekkor kezd el sírni, hogy de nem lehetne ezt meg azt. De lehetett volna, csak hamarabb kellett volna felébredni.

Úgyhogy akinek bedől a hitele, sőt a posztoló esetében 12 hitelről beszélünk amiből nem tudni mennyi már úgymond felmondott vagyis bedőlt hitel a bank szempontjából, csak magát okolhatja. Ő is most kezd el sopánkodni és kapkodni minden felé. Korábban kellett volna.

És a spórolás is egyszerű lenne csak az emberek rosszul gondolkoznak. Mindenki olyan, hogy ha nem elég a pénze akkor mi az a 3 dolog amit nem fizet ki? Hitel, biztosítás, közüzemi számla.
Pedig pont ezeket kellene először kifizetni, és majd spórolok a kaján, mondjuk nem eszünk minden nap chipset meg nem rendelünk havi 5-ször pizzát, meg ilyenek. Például csökkenti a telefonszámláját, nem internetezik, kisebb kábeltv csomagra vált. Vagy az olcsóbb ár miatt szolgáltatót vált.
Csakhogy itt is az emberi mohóság a gát. Sokan az olcsóbb díjért aláírják a 2 éves hűségnyilatkozatokat, ami probléma ha fel akarja azt mondani. Csakhogy ott sem szokott az ember mérlegelni.

Az különféle áruhitelekről meg ne is beszéljünk. Vesz plazmatv-t hitelre, és kap hitelkártyát amit felél, holott tudja hogy azt ha egyszer elkezdni felhasználni, hosszú-hosszú évek alatt is nehezen lehet visszafizetni. Csak 150.000 forintos hitelkeretet ha havonta 7.500 forinttal törleszt, akkor az első évben örülhet ha havi 1.600 forintot törleszt, mert a többi elmegy a kamatra, meg ilyan olyan díjakra.

Ezeket kellen átgondolni, is mindjárt más lenne a helyzet. Gondolom a te általad is emlegetett szorult helyzetű embereknél az általam emltített dolgok közül legalább egy jelen van. Vagyis máris megvan az eladósodás kiinduló forrása.
JuveKrisz 2010.07.15 10:17:38
@kyanzes:
Sok igazság van abban amit írsz.

Most össze lehet számolni, hogy mekkora pénzt kifizet az állams (vagy akármelyik állam) az alábbiakra.

- Egészségügyi alapellátás, ami alanyi jogon jár.
- Állami nyugdíj.
- Iskoláztatási támogatások, ami különféle jogcímeken alanyi jogon jár.
meg még sorolhatnám.

Autót, házat/lakást, megvásárolni/bérelni/lízingelni komoly feltételek mellett lehet. (bár ezt nálunk ritkán tartják be)
Akkor miért ne lehetne a gyerekvállalást is feltételekhez kötni.

Ugyanis ha valaki úgy vállal gyereket hogy nem tudja biztosítani az ehhez szükséges anyagi hátteret, abból jönnek a gondok.
A szülők helyett az államnak rengeteg szociális alapon járót támogatást kell nyújtania a gyerek felé, hogy el tudja végezni az iskolát. (étkezési támogatás, tanszer vásárlás, stb)
Aztán ha felnőtté válik, és sok problémája lesz a gyerekkorából adódóan, akkor majd jön a munkanélküliség, ebből a rengeteg segély. Majd valami minimál nyugdíjat is kap. Az eü ellátásról nem is beszélve. De ezért sem ő, sem a szülei nem tettek be semmit a közösbe.

Ezzel szemben, ha feltételekhez lehetne kötni, akkor más lenne a helyzet.
Bár ezt rohadt nehéz lenne megvalósítani, mert nincs jelenleg olyan amihez köthetnék. Mihez kötnék a jövedelemhez. Aztán ha valamikor lecsökken a jövedelemszint akkor elveszik a gyereket? Ez még sok kérdést von maga után.

De lehetne mondjuk kötelezni a szülőket, hogy születéskor kössenek elérési életbiztosítást a gyereknek, amihez csak a gyerek tudna hozzáférni leghamarabb 21-23 éves korában, amikor kikerül egyetemről-főiskoláról. És el tudna indulni az életben.
Vagy különféle megtakarításokat. Olyan egyéniszámlás módon, mint a nyugdíjrendszert.
Amint lenne jövedelme úgy abból egyéni számlán gyűjthetne eü ellátást és nyugdíjat.
Kötelezni kellene az embereket különféle vagyonbiztosításra meg életbiztosításra.
Bár az hogy kötelezzük ez a modern társadalomban nem ismert szó.
Viszont minden ilyen lehetőséggel az ember saját magán és családján gondoskodhat.
Így ha probléma van, nem megy tönkre az egész addigi élete.
Filmszerűen látom magam előtt, ahogy Szabi az idegességtől, a megalázottságtól és a hányingertől remegve nekiáll megírni, mit tett vele a MÁV. Nem nehéz elképzelni, ő maga írta le végtelen szövegromahának dereka táján a jelenséget: "ilyenkor csak a kar izmai feszülnek…..
JuveKrisz 2010.07.05 10:15:42
@Kulminaator:
Egyetértek, és engem is foglalkoztat a kérdés.
Egyébként meg nem véletlenül beszéltünk MÁV-ról. A GySEV az más. De nem tudom mitől?
Bár gondolom valamikor talán 100 évvel ezelőtt a MÁV is kultúráltabb volt.
Gondolom néhány ember úgy gondolkodik, hogy ha már úgyis koszos, akkor nem mindegy hogy én is teszek oda még egy kis koszt?
Gondolom az is közrejátszik, hogy az emberek általában úgy viselkednek, ahogy velük is bánnak. Mivel a GySEV alkalmazottai tisztességesek, illemtudóak, így az emberek velük szemben ugyan úgy viselkednek. De a MÁV alkalmazottak (tisztelet a kivételnek) tényleg máshogy viselkednek.
Találkoztam más mindkét véglettel. Olyannal is aki miatt a bicska bizony kinyílt a zsebemben, de olyannal is, hogy azt kívántam bárcsak minden kaller ilyen lenne.
Reggel 8 órakor már az állomáson volt, mégsem fért fel a 9-kor induló IC-re egy Győrben tanuló egyetmista lány. Nem először járt így.A megyehídi K. D. Győrben egyetemista. Kedden 11 óra 20 perckor kezdődik az első órája az egyetemen. Akárcsak máskor, kedden is a 9 órakor…..
JuveKrisz 2010.04.07 17:08:01
Akik a MÁV-ot fikázzák, hogy nem tesznek elég kocsit az IC vonatokra azokhoz egy pár kérdés:

Tudjátok ti, hogy hány IC minősítésű vagon van a MÁV birtokában?
Tudjátok hány IC vonatot közlekedtet naponta a MÁV?
Tudjátok, hogy mennyibe kerül egy, a tisztelt utasok által leamortizált kocsiból IC kocsit varázsolni?

Ha ezekre tudjátok a választ, akkor számoljatok és megkapjátok ti is azt az eredményt, hogy ennyi van, ezzel kell beérni.

Egyébként valaki írja, hogy minimum legyen büfékocsi az IC-n. Gondolkozz el azon, hogy miért fizeted a hely- és pótjegyet.
Pótjegy: azért mert IC vonat, ami lényegesen kevesebb állomáson áll meg, és rövidebb a menetidő, mert a kocsik alkalmasak nagyobb sebességű közlekedtetésre.
Helyjegy: helybiztosítás díja.

Ezekben nincs benne a büfékocsi. Egy büfékocsi és a személyzetének költsége nem 1000 forint/vonat, hanem kicsit több. Na ezért nincs minden vonaton büfékocsi.

És a légkondi sem kötelező mert IC. Sok vagon oldalán meg lehet nézni a piktogramokat és a vagon számát. Abból sokszor kiderül hogy még légkondícionáló berendezés sincs a kocsikban. Legfeljebb légkeverésre alkalmas kütyü.

Ja és nem MÁV dolgozó vagyok, hanem egy vasútbarát rajongó.

Egyébként a poszt írója meglehetősen butácska. És igen buta, mert még külföldön is előfordul, hogy a vonat indulása előtt 1-2 órával már nem lehet kapni jegyet.
Ugyanis ott sincs kolbászból a kerítés és még külföldön sem tehetik meg azt, hogy ha a vonat indulása előtt 1 órával elfogy a jegy, akkor kukáznak egy IC kocsit és ráteszik a vonatra. Ez nem csak úgy zajlik hogy ott egy vagon és tegyük a vonat végére. Sokszor a vonat már rég úton van. Plusz jegyzőkönyvezni kell ha egy új kocsi kerül a vonatra. Plusz vontatás, esetleg szalajtás, stb, stb. Nem 2 perces feladat.
Le a kalappal a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs csapata előtt, a pozitív hangvételű marketinganyagok hatására, valamint az újdonság varázsa miatt eleinte én is egész komolyan lelkesedtem az új fizetőeszközért! Amikor 1-2 hónappal ezelőtt először kaptam fém 200-ast…..
JuveKrisz 2009.11.23 07:58:25
Látom nagyon sok embernek fogalma nincs a pénzről.
Nem azért vonták ki a papír alapú kétszázast, mert gyenge minőségű volt (egyébként sokkalta tartósabb mint bármely papír), hanem mivel váltópénz nagyon sok kézen megy keresztül nagyon rövid idő alatt, és ugye sok okostojás nem pénztárcában tartja hanem farzsebbe, mellényzsebbe gyűrte, így nagyon gyorsan elhasználódott.
És mivel gyakran volt szükség a cseréjére, ezért nemzetgazdasági szempontból sokba került ez a bankjegy. Egyébként minden bankjegy az MNB logisztikai raktárában évente 1 alkalommal megfordul. A papír kétszázast rendszerint a második jelenlétekor bevonták és leselejtezték.
A fém kétszázas legalább 10-szer annyi ideig képes szolgálni a lakosságot mint a papír alapú elődje. És így megéri előállítani.

Azért vonták be most, nehogy úgy járjanak mint az 1-2 forintosokkal, hogy már rég be akarták őket vonni, csak azt hitték jön az euró és akkor úgyis mindent be kell vonni. Hát nem jött össze, viszont jelentős veszteség érte így a nemzetgazdaságot.

Sokan még mindig azt hiszik, hogy az MNB csak úgy fogja magát és előállít néhány bankjegyet vagy érmét és kész. Hát nem így működik. Meg van határozva hogy mennyi bankjegy és érme lehet forgalomban.

Milyen érdekes, hogy az emberek sírnak hogy nincs pénzük, meg válság van, meg a bankok így, meg a bankok úgy. Aztán kiderül hogy annak sem örülnek ha van pénz a pénztárcámban.

Hát szerintem sok ember boldog lenne, hogy ha naponta 5-6 fém kétszázassal gyarapodna a vásárlások után a pénztárcája.

És ezért akar a posztoló népszavazást. Nézz már magadba ember. Erre pocsékoljon el az ország milliárdokat? Ez megőrült.
Add nekem azt a pár kétszázast, ha neked nehezedre esik cipelni.
A MÁV-Startnak van egy City Szerda nevű InterCity-t népszerűsítő akciója. Ezen a napon a pótjegy ugye ingyenes, de meg kell venni azért, hogy legyen helyed. Sok olyan panasz volt a blogon, amiben utasok leírták, nem vettek pótjegyet (mert minek ha ingyenes?), ezért a kalauz meg akarta…..
JuveKrisz 2009.09.02 17:01:21
Egyébként augusztus 20-án utaztam a feleségemmel Gyulára a keletiből.
A pénztárban nem tudtak már kiadni elég pótjegyet. Ebbe ugye nincs benne a helybiztosítás.
Elvileg ekkor is csak annyi jegyet adhatnak el ahány hely van.
A vonat fele üres volt, de az utasok legalább 40%-a nem kapott jegyet és mindenkinek ki kellett fizetnie az 500Ft-os büntetést.
Ráadásul majd 30 perc késéssel ért Békéscsabára a vonat.
Lekéstük a csatlakozást ami ünnepnap miatt csak 3 óránként közlekedik, egyébként óránként.
Békéscsabán - aki járt már ott az tudja, hogy milyen az állomás - nem a legjobb várakozni. Így mivel még 1 óra 35 perc lett volna a vonatig, így inkább a 15 perc múlva induló busszal mentünk tovább.

Menettérti jegyünk volt, ezért nem lehetett megoldani hogy visszaváltom, lemondok az utazás többi részéről, majd újra megveszem a visszajegyet. Ilyet nem lehet csinálni a pénztáros szerint.
Legalább 20-an álltak sorba reklamálni a büntetés és a késés miatt.

Az utazás oda-vissza 500 km, és került eredetileg kb 15 ezer forintba. A büntetés és a késés miatt meg 17.500-ba.

Egyébként visszafelé ugyanúgy a pannónia IC-n történt, hogy az 50 perc késés miatt egy tapasztalatlan utas nem tudta hogy akkor most melyik vonatra száll fel, és pótjegy nélkül utazott. Mivel időben rájött hogy nem áll meg ott a vonat, ahol le akar szállni, odament a kallerhez érdeklődni. Az meg halálos nyugalommal vette tudomásul hogy pótjegy nélkül utazik és fel sem merült benne sem a büntetés sem a pótjegyváltás.

Hol itt az egyenjogúság?
Tudom hogy melyik vonattal akarok menni, és elve csak büntetéssel tudok utazni, meg a késés miatt károm keletkezik? Aki meg önhibájából utazik pótjegy nélkül még meg is ússza a dolgot?

Hát ezért tart itt a közösségi közlekedés, legyen az BKV, MÁV, VOLÁN vagy akármi más.
JuveKrisz 2009.09.03 13:56:22
@Ákibard!:
Tisztázzunk valamit. Én korábban pont melletted álltam egy hozzászólásban, úgyhogy ezt a stimmel? kérdést a hsz végén nem értem. Vegyél vissza picikét.

A helyjegy és a pótjegy fogalma szerintem nem világos számodra.

A helyjegyben van helybiztosítás, tehát azért fizetsz többet érte mert biztosítanak neked helyet.

A pótjegy nem foglal magában helybiztosítást, ezért "csak" az IC/EC felárat fizeted meg. Ez ugye azt jelenti hogy ebből a jegytípusból elvileg annyi adható el, amennyi férőhely van a vonaton. A férőhely pedig magában foglalja az ülő és állóhelyeket egyaránt.

Ha helyjegyet váltasz akkor kapsz helyet, tehát biztosított hogy nem fogsz állni. Ezért ebből a jegytípusból csak annyit adhatnak el amennyi hely van a vagonokban.

Az világos hogy más társaságok is értékesítenek jegyeket a vonatra, de az is közös rendszerben működik. Hiszen a nemzetközi vonatokra a helybiztosítás közös. Nincs elosztva társaságokra.

Továbbá az említett Pannónia IC vonatra nemzetközi viszonylatban kötelező helybiztosítás, míg belföldi viszonylatban csak pótjegyet kell váltani.
Tehát nem helytálló az sem, hogy több társaság ad el jegyeket és ezért, meg az sem, hogy kevesebb kocsit küld a nemzetközi cég mint amit ígért. Belföldi viszonylatban a MÁV annyit pakol rá amit akar. És ha kevesebbet küld a külföldi társaság akkor teszek még rá. És aki ezt a vonatot ismeri az tudja hogy rendszerint ez is szokott történni a keletiben. 3-4 kocsit kap még a szerelvény indulás előtt.

De ha figyelmesen olvastad a hozzászólásomat, akkor láthattad, hogy azzal volt bajom hogy tisztában vagyok azzal hogy a rendszer annyi jegyet ad el ahány ülőhely van, mégis miért nem kaptunk jegyet ha a vonat fele üres volt.

Nem kell itt a duma a több vasúttársaságról meg külföldről. Egyszerűen szar az értékesítés.

Csak próbáld ki.
Vegyél nemzetközi vonatra helyjegyet külföldi viszonylatban. Telefonálgatnak rendesen a pénztárban hogy legyen jegyed. Belföldi viszonylatban mivel nem helyjegyes a vonat csak pótjegyes, a kutyát nem érdekli ha nem lesz helyed, mivel a szolgáltatás ezt nem foglalja magában.

De könyörgöm miért lehet csak büntetéssel felszállni?

Na ezt magyarázd meg nekem és most írogasd az hogy stimmel?
Illetve először javaslom te is nézz utána hogy mi a különbség a pótjegy és a helyjegy között azon kívül, hogy a ptójegy 400 Ft, a helyjegy meg több.
Na ez a helybiztosítás ára.

A másik jegy nem tartalmaz ilyet, tehát többet is eladhatnak mint amennyi hely van. Ha a helyjegy közös rendszerből értékesítődik, akkor felteszem a pótjegy is. Így tökmindegy hol, melyik országban ki vesz jegyet, csak annyi adható el amennyi hely van a vonaton. Akkor ezt miért nem szüntetik meg hiszen a rendszer miatt soha nem áll senki a vonaton és mégis 8 kocsival közlekedik. Megéri? Elég szép ellentmondás van a dologban ugye?

Tehát a végére tisztázzuk hogy nekem a jegykiadó rendszerrel volt a gondom, és ha ismét elolvasod a hozzászólásomat, akkor talán miután értelmezed neked is leesik a tantusz.
Stimmel?
JuveKrisz 2009.09.03 14:27:08
Leírom számokkal is kedves Ákibard hogy világos legyen.

Jön egy vonat valahonnan Ausztria felől 7 vagonnal. Ebből 4-et lekapcsolnak és ott marad az a 3 vagon a romániába megy.
A vonathoz azután hozzákapcsolnak 5 magyar kocsit. Ebből 2 megy majd tovább az eredeti 3 kocsival romániába.

Tehát a vonaton 3 olyan kocsi van amit a román vasút közlekedtet és amire az általad is említett kontingensek meg vannak határozva. De csak a helyjegyeket illetően. Ezért kell helyjegy a nemzetközi viszonylatban. Van tehát 5 olyan magyar közlekedtetésű kocsi amibe lehet eladni a pótjegyeket, amihez köze nincs a románoknak. A román társaság ellenben adhat el a 2 magyar kocsira is nemzetközi jegyeket.

A vonatot végigjárva a legzsúfoltabb fülkékben 6-an ültek, de átlagban 4-en voltak. Így tehát a vonat csaknem fele üres volt.

A pótjegyen nincs kocsi és ülőhelyszám, tehát felszállhatsz a nemzetközi forgalomban közlekedő kocsikba is, de ha egy helyre utas érkezik akinek helyjegye van akkor át kell adnod. Viszont ha már neked nem marad így hely akkor állnod kell, mivel a pótjegy nem biztosít helyet számodra, csak a gyorsabb szolgáltatásért fizetsz. Feltéve ha gyorsabb, mert ugye ezen a vonalon a 3 éve tartó felújítások miatt ez nem teljesül.

Tehát a magyar vasút a belföldi viszonylatban közlekedtetett kocsikba még bőven adhatott volna el pótjegyet, amihez más társaságoknak semmi köze nincs. Csak a MÁV értékesít rá jegyet. Akkor miért is kellett az utasok 20-30%-át megbüntetni, mert a rendszer már nem tudott több jegyet adni?

Hát azért mert szar a jegyfoglaló rendszer.
Ugyanis a vonathoz kapcsolt kocsikat nem szokták rögzíteni sem előre, sem utólag, így elvileg csak a 3+2 nemzetközi kocsi van nyilvántartva. Ha ezt veszem alapul akkor abban már a kontingens elosztások miatt tényleg nem jutott volna jegy. De hol van akkor a többi kocsi?

Így van miből kifizetni a milliós végkielégítéseket, meg a vezetői fizetéseket.

Csak 200 emberrel számolva az 500 Ft, az már 100.000 forint. Ez ha naponta csak ezzel az egy vonattal teszik meg már éves szinten több mint 35 millió forint. A MÁV szemszögéből kicsi összeg, de az utasok szeméből nézve ez is nagy.
Aki nem ismeri a Ferihegyi vasúti megállóhelyet, és először jár arra, az sokat idegeskedhet a jegyvásárlás miatt, pedig nem csak pénztár, jegyautomata is van, de ebből csak az utóbbi van a peronnál. Így aki nem vett a terminálnál jegyet (mert nem tudta, hogy ott kell), az vehet…..
JuveKrisz 2009.08.10 13:08:15
Leh@Ákibard!: Én barátkoznék ha normálisan működne.
Dettó mint a népligeti buszpályaudvaron
Nem fogad el 20.000-est, nem olyan régen még a 10.000-et sem fogadta el. És mi van ha automatából csak ilyet kapok. Egy 500 forintos jegyér nehogymár 1000 forintot vegyek fel 450 forintos díjért.
Amúgy az új 200-ast még mindig nem fogadják el, és sokszor a fele nem működik. Van hogy nem tud visszaadni 1000 forintból sem, van hogy nincs benne papír, van hogy csak úgy valamiért nem akar megfelelően működni.

Amíg ezek a berendezések nem működnek megfelelően és nem vandálbiztosak (vagy a tisztelt utasok nem változtatna kulturális szokásaikon) addig nincs értelme rászokatni az embereket az automatára.

No persze ha a kallerek elfogadnák magyarázatnak azt, hogy nem működik az automata és ezért nincs jegyem, akkor mehet a dolog, de kaptam már ilyen miatt büntetést.
Lásd az internetes jegyvásárlást. Ha nem működik a jegykiadó, akkor hiába kérsz mindenféle papírt a kalauztól. Tedd meg ezt Miskolc-Békéscsaba között füzesabonyi, hatvani, szolnoki átszállással megspékelve, és már hatvanban anyáznak, hogy te mit képzelsz, Szolnokon meg egyenesen már meg akarnak büntetni, hogy csalsz.