Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cs.v.

44 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Ha egyértelmű orvosi akadály lép fel a fogantatás terén, akkor a végállomás sok esetben a lombik-centrum. Látszólag egyszerű és érthető, hogy orvosi segítség kell, de lélektanilag ez mégis megterhelő tud lenni. A pár intimitásába külső szereplők lépnek be. A hormonműködés, a ciklus, az…..
SorsFonó A nem-normalitás érzés 2019.11.11 14:15:45
Míg egyes pároknak hamar megfogan első, majd második gyermekük is, ezalatt a gyermektelen nők a múló években nem számolhatnak be gyökeres változásról életükben. Telnek a hétköznapok. Valahol megrekednek, elakadnak az életszakaszok megszokott sorrendjében. A velük egykorú nők már mind anyukák, így…..
SorsFonó Nagyon kevesen értik meg 2019.11.05 13:30:05
A gyermektelenség okozta válságban vannak pillanatok, mikor jól esik beszélni az érzésekről egy kívülállónak, egy barátnak. Azonban sokszor csak azok értik meg igazán min mész keresztül, akik maguk is átéltek ilyesmit. Mindenki másnak van a tarsolyában valami jó tanács, és sokszor olyan…..
SorsFonó Kontrollra törekvés 2019.10.24 10:43:36
A hosszú ideje elmaradó várandósság során talán a tehetetlenség állapotát a legnehezebb elviselni. Ezért mindenáron kontrollt akarunk szerezni az események, a testünk, a természet, az élet keletkezése felett. Ilyenkor kezdődnek az irányított idejű együttlétek, az életmódváltás, a termékeny napok…..
Ahányszor anyákkal kerül kapcsolatba a gyermektelenséggel küzdő nő, annyiszor tükrözi vissza a külvilág, hogy „te nem vagy anya.” Arra áhítozik, hogy betölthesse anyai szerepét, számára az anyasággal járó gondok is vonzóak: bárcsak már a mosipelusról, az óvodai beszoktatásról vagy az…..
Fotó: Ralph Gibson: Christine, 1974 Ha egy pár szeretne gyermeket, aki két vagy több évi próbálkozás után sem fogan meg, az komoly pszichés terhet jelent mindkettőjükre és a párkapcsolatra nézve is. Az idő múlásával látszólag beleszoknak a helyzetbe, mégis életükre és kapcsolatukra mint egy…..
A mindennapi monotónia, megszokott heti menetrend után ki ne várná az ünnepeket, a szabadságot, kicsit megpihenni, együtt lenni? Csakhogy az ünnepekkel járó hirtelen ránk szakadt közös szabadidő tartogat meglepetéseket, nehézségeket is. A túlterheltségben és a hajtásban nem könnyű az ünneplésre,…..
foto: Nicolas Bruno Bármennyire szeretnénk behúzni egyet a zajos szomszédnak, ordítani a pincérrel, vagy falhoz vágni a síró csecsemőt, a legtöbben nem tesszük meg. Az emberrel szembeni tettleges erőszak erős belső tiltás alatt áll, és általában tudjuk is kontrollálni magunkban. Vannak, akik heves…..
Megváltozik a párkapcsolat, ha belép a pár életébe egy harmadik szereplő: a gyerek. Sokszor már a terhesség alatt megjelennek azok a tipikus párkapcsolati nehézségek, melyekkel kisgyermekes párok esetében találkozunk a párterápiás üléseken. Megváltozik a kommunikáció a felek között, sok elvárás…..
Az érintés csecsemőkorunktól kezdve a legfontosabb felülete a másokkal való kapcsolódásnak. Az érintés szerepe, hogy megnyugtasson és fokozza a biztonságérzetet - a bőrkontaktus, a szív és a légzés hangjának hallgatása által. A bőr érintésével oxitocin termelődik a szervezetünkben, amit a „minden…..
 Párkapcsolatokban természetes módon kialakul a „mi” tudat. Az énhatárok átjárhatóbbá válnak, egymásra hangolódunk, hatunk egymásra, hangulatunkat és érzéseinket megérzi a másik is. Természetes, hogy minket is bánt, ha a párunk szomorú, ránk is hat, ha ideges, és fel tudunk vidulni, ha vidám. Ebből…..
Amikor a párterápián próbáljuk feltárni a párkapcsolati konfliktusokat, a pároknak sokszor még a megfogalmazás sem megy könnyen. Ahogyan a problémáinkat megfogalmazzuk, sokat ronthatnak a helyzeten, akár mélyebbre áshatják a problémát, mint amilyen az magától lenne. Tanácsadóként sokszor az a…..
Nem kell pszichiátriai esetnek lennünk ahhoz, hogy több személyiségrészt fedezzünk fel magunkban: mindannyiunkban vannak különböző működésmódú én-részek, melyeknek megvannak a maguk szükségletei. Önmagában nincs gond azzal, hogy több én-részünk van, egészen addig, amíg jó összhangban élnek…..
Az alapérzelmek és helyettesítő érzelmek elmélete a tranzakcióanalízisben jó iránytűként szolgál ahhoz, hogy rendbe tegyük zavaros érzelmeinket. Az alapérzelmek minden emberben univerzális módon megjelennek. Tiszta, hiteles és autentikus érzelmekről van szó: öröm, bánat, harag és félelem. Minden…..
  Miért ragaszkodik egy vitában valaki mindenáron az álláspontjához? Miért hajtogatja ugyanazt, miért nem válik nyitottá a másik megoldásaira? Sokszor látjuk, hogy a párok egymással ellentétes véleményeket, meggyőződéseket hangoztatnak, és látszólag semmilyen átjárás nincs a kettőjük véleménye…..
Óhatatlanul előállnak a közös nyaralás során kemény helyzetek. Egy-egy idegen ország kultúrája, ismeretlen nyelve, a térképen való tájékozódás, az étlap érthetetlensége, a valuta kezelése, a szálláshely megtalálása - újabb és újabb próbatétel elé állítja a párokat, melyekkel egymás szeme láttára és…..
Sokan annak ellenére sem akarnak párkapcsolatot, hogy akár évekig szeretőként összejárnak valakivel, beleragadnak egy-egy viszonyba, ami ugyanakkor számukra elsősorban a testiségre épül. Ez nem jelenti, hogy nem alakul ki érzelmi kapcsolat is akár kettőjük között, azonban ez mégsem egyenlő azzal,…..
Vajon mikor jön el az ideje, hogy lefeküdjünk valakivel? Nem állíthatunk fel erre vonatkozó szabályt, egy egyéjszakás kalandból még házasság is születhet a későbbiekben. Nők és férfiak között is vannak olyanok, akik életük során, vagy legalábbis egy-egy szakaszában nagyszámú partnerrel teremtenek…..
Sok nő panaszkodik arról, hogy a férfiak a párkapcsolatban nem szeretnek beszélgetni, pláne nem az érzelmekről, nem lelkiznek. E mögött sok esetben az áll, hogy a nő számára a kommunikáció a kapcsolódás egyik eszköze, és általában közvetlenebb hozzáférése van az érzelmekhez. Érdekes módon azonban a…..
Párkapcsolatban kerülünk olyan közeli, intim kapcsolatba valakivel, hogy a lehető legközelebbről tükrözzön vissza minket, láttassa, hogy milyenek vagyunk „belülről”. Éppen ezért párkapcsolatokon keresztül tudjuk megtanulni a legtöbbet magunkról. Persze minden más kapcsolatban is kapunk egy-egy…..
Krízisként élünk meg minden olyan új élethelyzetet, amelyek annyira szokatlanok, hogy a velük való megküzdéshez még nem alakultak ki stratégiáink. A „krízis” szóról leginkább a váratlan eseményekkel való szembesülés: halál, válás, megcsalás, baleset, állás elvesztése stb. jutnak eszünkbe. Krízist…..
Sokak számára okoz megterhelést a karácsony közeledte, hiszen nagyszerű lehetőség szembenézni a családtagjainkkal való viszonyainkkal. A karácsony a valóságban zajló nagy családi pszichodrámák színtere, ezáltal az önismeret eszköze is lehet. Mi mindennel szembesülhetünk az ünnepekre készülve, ami…..
Vannak helyzetek, amikor igazán megéljük, hogy párunk/házastársunk a szövetségesünk, mellettünk áll jóban és rosszban. Támogat nehéz élethelyzetekben, munkanélküliségben, gyászban, betegségben, életközépi válságban, szüleinkkel kapcsolatos konfliktusainkban. Leginkább…..
Párunk megismerésének egyik felülete az élettörténetének, múltjának, volt kapcsolatainak megismerése. Manapság egyre gyakoribb, hogy nem az első kapcsolatunk az, amelyből életre szóló házasság születik, kinek nehezebb, kinek könnyebb múltja van, amivel az aktuális…..
Sok kapcsolatban a konfliktusok rendre odáig fajulnak, hogy az egyik vagy másik fél bedobja a „jó, akkor szakítsunk!” mondatot. Az ilyen típusú mondatok erősen destruktív hatással vannak a kapcsolatra, mivel a másik félben bizonytalanságot és az elhagyatottság érzését…..