Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vén Márton

47 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Június 26-án tartottuk meg sorrendben ötödik rendezvényünket, melynek során kerekasztal beszélgetésre invitáltuk a magyar banki szféra informatikai projektekkel küzdő vezetőit. Vendégeink voltak: Biszak Gábor (K&H Bank) Buda Mónika (Cetelem Bank) Fogarasi Sarolta…..
Vén Márton 2014.07.01 15:38:53
Nekem lenne pár kérdésem agilis módszertannal kapcsolatban. Kétszer próbáltam már használni projektekben, de bevallom, nem sikerült.

A cikket és a csatolt képet nézve felmerült pár kérdésem, ha lenne valaki olyan rendes, és agilis projektekben tapasztalt, megköszönném, ha válaszolna.

- Felelősségvállalás, elköteleződés a teljes teamtől. Normál esetben a PM az egyetlen igazán elkötelezett, mert megfizetik érte, és mert vele törlik fel a padlót a státusz meetingeken. Mitől válnak a projekt tagok elkötelezetté? Nekik kell kiállni az ügyfél elé bemutatni az eredményt? Időszakos elköteleződés, feladat keresés létezett eddig is, de ez sosem tart ki egy teljes projekten keresztül, a projekten belüli kiégés minden hosszabb projektben létezik. Egyedül a PM nem engedheti meg ezt a luxust. Lehetséges ezt mentálisan a teljes teammel megvalósítani?

- Egy projektben rengeteg ellenségeskedés van. Ügyfél osztályai közt, ügyfél-szolgáltató közt, szolgáltatónál a fejlesztőcsapatok közt, fejlesztők és rendszergazdák közt, egyes fejlesztők közt. Ezeket mind a PM-nek kell elsikálnia. Nekem sommásnak tűnik, hogy mindezeket a problémákat a team tagok elkötelezettsége képes ellensúlyozni és megoldani.
Egy projekt üzleti, technológiai vonatkozásainak átlátása sok időt igényel. Ezt normál esetben a PM csinálja. Nem várható el minden fejlesztőtől, hogy átlássa a projektet egészében, mert nincs ennyi idő. Sokszor az ügyféllel való kommunikációból derül ki, hogy projekt szinten mi fontos az ügyfélnek és mi kevésbé. Ki látja ezt át, ha nincs PM?

- Product owner feladatai - az igények megfogalmazása minden projekt buktatója. Még soha nem láttam olyat, hogy ügyfél oldalon legyen olyan ember, aki képes konszolidálni és megfogalmazni az igényeket, önmaga ellenőrizni az eredményt, és dönteni, és megfelelő ideje van a projektre.

Ez a Product owner definíció úgy hangzik, mintha a legtöbb eddigi PM felelősséget a - feltehetőleg ügyfél oldali - Product owner nyakába tennénk. Holott az ügyfél a felelősségeket a szolgáltatóra igyekszik hárítani, érthető módon. A gyakorlatban létezik ilyen?

- Nincs dokumentáció rész: A hagyományos rendszerdokumentáció a legtöbb projektben alapvető ügyféloldali elvárás, akár gyakorlati, akár jogbiztonsági okokból. Mi alapján mondana le erről az ügyfél?

- "Amire a projekt team vállalást tesz, azért felelősséget vállal". Bármennyire szeretné is az ember, hogy ne így legyen, a legtöbb projekt hazugsággal indul. Azzal a hazugsággal, hogy kész lesz határidőre. Mivel nincs projekt, ahol elegendő idő lenne a biztonságos megvalósításra, a PM belekényszerül ebbe a hazugságba, és majd lesz ami lesz. Erről ti is sokat írtatok. Ha azonban felelős (reális) határidőket kell adni egy team által, az az ügyfélnek/szponzori szintnek nem lesz elfogadható ilyen olyan független okokból (az x havi vezetői gyűlésen már be kell mutatni), vagy épp a szolgáltatói oldal szponzori szintjének (eddig van finanszírozás, tehát eddig át kell adni ezt meg azt, hogy számlázni lehessen).
Hogy sikerül ezt agilis projektekben keresztülvinni?

Előre is köszi, ha valaki válaszol!
Az elvileg fix feltételek mentén végzett projektharcok kemény diójának feltöréséről indított cikksorozatunk előző részében odáig eljutottunk már, hogy ha fix áron, határidőre és terjedelemben kell szoftvert szállítanod, akkor arra érdemes törekednünk, hogy az adott…..
Vén Márton 2014.06.15 23:26:32
Jó a poszt, bár a következő nem tiszta nekem belőle:

Ha részleteiben akarunk specifikációt csinálni egy összetett rendszerről, akkor nyilván hetekig-hónapokig tartó pontosító workshopokról beszélünk.

Ez viszont általában ajánlat és szerződés után történik meg. Emiatt az alábbi nekem nem értelmezhető:

"így még fájdalmasabb lesz szembesülni a ténnyel, miszerint ezt a szoftvert így nem lehet megcsinálni a tervezett erőforrások hatszorosából sem"

Ebben a stádiumban az ügyfél pozíciója a tapasztalataim szerint jóval erősebb. Eszébe sincs vágni a scope-ból, hiszen van egy szerződése, hogy mi ezt eddig és ennyiért megcsináljuk. Így sokszor beleáll ebbe a pozícióba, hogy ez a funkcionalitás (vagy a nagy része) neki minimálisan kell.

Gyakran hiába mondom én szolgáltatói oldalról, hogy ez vagy az a funkció felesleges, mert a "scope csökkentés" általában az ügyfelek leggyűlöltebb kifejezése (a "change request" mellett).

Szóval, mivel szerződés és határidő van fix áron, masszív mennyiségű funkciót levágni a tapasztalataim szerint nem nagyon lehet. Arra még hajlandóak az ügyfelek, hogy fázisokra bontsuk a fejlesztést, de akkor még csak a fix idő problémáját oldottuk meg, mert előfordulhat, hogy fizetni csak a teljes rendszer esetén fog, és akkor is csak az eredetileg szerződött összeget.

Az a tapasztalatom, hogy a fő harcok nem abban vannak egy projektben, hogy mennyit vágjunk a scope-on, hanem hogy mennyi új igényt ne engedjünk hibaként értelmezni. Mert amikor az ügyfél elkezdni tesztelni, vagy akár használni a rendszert az integrációs teszteken, akkor hirtelen jönnek az új igények. Van ami jogos, és van ami nem, de mindegyik újdonság, amivel nem terveztünk.

Ráadásul ebben a stádiumban a szolgáltatónak már nagyon kell a pénz, mert a fejlesztés nagyján túl vagyunk, és ilyenkor leállni minden apró cseprő új igény miatt, eszkalálni azokat a szponzorok felé, az heteket tol a projekten.

Nyilván a legjobb lenne az ajánlat és szerződés előtt alaposan lespecifikálni a rendszert, de egyrészt nyilvánvalóan ez óriási rizikó a szolgáltatónak, mert sok erőforrás, és lehet hogy össze sem jön a projekt, másrészt sok esetben egy tendernél nem is ad rá lehetőséget az ügyfél.

Szóval kíváncsi lennék, hogy mivel tudtok meggyőzni egy ügyfelet változatlan ár és határidő mellett masszív scope szűkítésről, ha őket védi a szerződés?
(és az nem ér, hogy megfenyegetjük az ügyfelet, hogy így visszalépünk a szerződéstől, mert ez a legtöbb esetben nem projektvezetői hatáskör).
Vén Márton 2014.06.18 11:30:21
Köszi a választ, és a meghívást, szívesen mennék, de pont aznap délelőtt viszem a családot nyaralni. Majd legközelebb.

Nagyon tetszik a blogotok. Jó a stílus és a témák is. Ahogy olvastam, eszembe jutott pár téma amikről jó lenne olvasni, leírom ötletadónak, hátha megtetszik valamelyik:

A projetvezető és az érzelmek, azaz hogyan dolgozzuk fel, hogy a projekt nagyrészében terroristának, aljas gonosztevőnek tekintenek minket.

Projektvezetés vs Sales, azaz hogy jön össze, ha a cégnek valós rendszereket kellene bevezetnie, míg a sales-esek csak álmokban létező rendszereket tudnak eladni.

Kedvenc PM életérzéseim újabb részek, ezek a kedvenceim, egy csomó van ami velem is hasonlóan megtörtént.

Meghökkentő ügyféligények, ügyfél ötletek, ebből minden PM-nek millió érdekes sztorija van, kíváncsi lennék a tiétekre. Csak egy példa rá, mert nem bírom ki:

Még a 2000-es évek elején egy B2B rendelési rendszert fejlesztettünk egy gyógyszer nagykereskedőnek. Javában specifikáltuk a rendszert, egyeztettük a partneri árazást, a készletkezelést, az illesztést a nemtudommilyen háttérrendszerükhöz, mikor a megbeszélésre megérkezett a marketing igazgatójuk.

Leült, és váratlanul papírokat tett az asztal közepére, amin egy közepes, Dargay Attila utánzat rajzolt medve volt különféle pózokban. Azt mondta, azt találták ki a marketingen, hogy a "rendszer kabalaállata egy maci legyen", ami megjelenik itt-ott az oldalakon. Síri csönd lett. A döbbent tekintetünket látva elkezdte magyarázni: a gyógyszertár angolul pharmacy, értjük, far-maci.

Napok kellettek, mire összeszedtük magunkat, és hetek, mire lebeszéltük erről.
A Mashable összeszedte azt a 19 európai startupot, amit érdemes lesz figyelemmel kísérni 2009-ben. Az első helyen a Prezi.com-ot említik. Véggiböngészve az elmúlt hónapok nemzetközi startup-híreit, azt hiszem, kezd egyértelművé válni, hogy a magyar startupnak momentuma van nyugaton…..
Webisztán SEO nélkül meghal Eu 2009.02.27 08:55:00
A hét megrázó híre, hogy kénytelen lesz nevet változtatni egy francia település, Eu. Az ok egyszerű: nem lehet megtalálni a települést a Google-ban.Az "eu" kulcsszóra ugyanis mindent kidobál a kereső, csak épp a francia város honlapját nem. És Eu polgármestere szerint…..
Bajnai Gordon ma bejelentette, hogy az új pályázatokhoz új pályázati portál indult, a penzterkep.hu.A könnyen használható pályázati kereső jó ötlet, kár, hogy van már ilyen. Ott van ugye az emlékezetes, annak idején 300 millió forintból indított lendulet.hu. Ezt annak…..
Mikor a Google Translate fordítóprogram a magyar nyelvet is integrálta, rögtön felmerült, milyen hatással lesz a Translate által bevezetett koncepció a már meglévő fordítóprogramokra.Két hét sem telt el, és a legkomolyabb versenytárs, a Webfordítás.hu szintén bevezette a…..
Tizennyolc hónapja tartanak a tárgyalások, de az Apple és a China Mobile nem tud megegyezni. Nem úgy tűnik, hogy a kínaiak egyhamar legálisan foghatnak kezükbe iPhone-t, mert a tárgyaló felek nemhogy közelítik, inkább távolítják álláspontjukat.A China Mobile vezetője nemrégiben…..
Vén Márton 2009.02.12 08:56:37
@Kangörény_: "Nem baj, majd Kína csinál magának saját iphonet,"

Már csinált, nem is egyet:

gizmodo.com/tag/meizu

www.intomobile.com/2007/04/18/another-apple-iphone-clone-from-china.html

www.mobspecs.com/?p=727
HH posztja után kíváncsi voltam, vajon jobb-e a most indult Google Translate a Morphologic régóta fejlesztett, sokmilliós K+F támogatásokkal megsegített fordítószoftverének webes verziójánál, a webforditas.hu-nál. A teszt eredménye (számomra) meglepő lett. Első tesztpéldának…..
Új szolgáltatással előállni a számítástechnikában ma már szinte lehetetlen. Ha valaki azt gondolja, olyat talált ki, ami sok embernek hasznos lehet, működik is, de mégsem talált versenytársakat, akkor jó eséllyel csak arról van szó, hogy nem keresett elég alaposan a…..
Erre a receptre is igaz az, mint az összes ételreceptre: csupán ajánlás. A saját konyhájában mindenki a saját ízlése, lehetőségei és egyéni tapasztalatai szerint módosítgathatja.1. Rövid bekezdések. A szövegtörzset mindig tagoljuk bekezdésekre. Egy bekezdés - ha magyar nyelven…..
"Digitális forradalom vagy zsákutca?" címmel jelent meg egy poszt a könyvesblogon, mely szerint svéd tudósok hada próbálja kideríteni, hogy mennyiben változtatja meg olvasási szokásainkat a digitális kijelzőről való olvasás.Nem csak a számítógép képernyőjét, hanem…..
Némileg módosult a januári Meetup programja. Két izgalmas téma került a terítékre. Egyrészt a Microsoft Hungary rendszermérnöke Twitteren belengette, hogy megérkezett hozzájuk a csodamasina, a Surface. És az érdeklődés akkora volt, hogy végül belementek abba, hogy a mai Meetupra…..
Vén Márton 2009.01.07 11:52:36
@hírbehozó: Amikor Sheraton hotelekben járok, ott mindig körbenézés nélkül a bár felé veszem az irányt. Talán ezért nem láttam. :)

Azért remélem lekoppintják majd a kínaiak és elérhető áron is megvehető lesz, pl. vendéglátóhelyeknek nagyon klassz lenne.
Az évforduló minden IT lapban az elkövetkező évre vonatkozó előrejelzésekről szól. Most én is kipróbálom, milyen kijelentő módban írni a jövőről. Csak az engem leginkább érdeklő területekről írok, abból is kihagytam a Webisztánon teljesen offtopik témákat (pl. self…..
Vén Márton 2009.01.06 10:24:28
@Kamela: Keress rá a neten hogy flash vs. ajax, vagy flex vs. ajax, és meglátod, nagy irodalma van az összehasonlításuknak. :)
Vén Márton 2009.01.06 11:27:06
@is: Inkább az a furcsa Mo.-on, hogy ezeknek az eseteknek semmi következménye nincs.

Engem nem zavar ha nagy cég nyeri, egy 50 milliárdos tendert nyilván nem tudnak 10 fős cégek biztonsággal megvalósítani.

De komolyan, bár ne kellene botrányos esetekről írni!
Másodszorra került megrendezésre a Mashable által szervezett Open Web Awards. A nyílt, online szavazással lebonyolított versenyben összesen 170 ezer szavazat érkezett a 26 kategóriában jelölt webes szolgáltatásokra, hogy kiderüljön, melyek voltak idén a leginnovatívabb jelöltek. A…..
Mivel több ügyfelünk is érdeklődött a jövő év első negyedévében induló iwiwes minialkalmazások iránt, elmentünk a mai előadásra meghallgatni a részleteket. Aki ismeri a Facebookot, annak nem kell megmagyarázni, mi ez az egész. Aki nem, annak röviden a lényeg: Az iWiW…..
Vén Márton 2008.12.12 21:49:58
Egy kollégám pár éve részletesen elmesélte tapasztalatait egy amerikai rendezvényről, melyen a tőkét kereső IT vállalkozások mutathatják be ötletüket a befektetőknek. Az idén tavasszal megrendezett StartUp konferenciáról lemaradtam, így kíváncsi voltam a Figyelő és a PCWorld…..
Nemrég jelentős netes kampánnyal indították el az FHB Bank Mobilfizetés szolgáltatását, amellyel mobilon fizethetünk az arra szerződött kereskedőknél, szolgáltatóknál. Az elmúlt évtizedben legalább öt hazai cégről hallottam, akik különféle…..
Az uniós források magyarországi sikerességét fenyegető legnagyobb veszély a korrupció - mondta Bajnai Gordon 2007-ben.Mivel mással járhatna elöl ebben az uniós pénzek szétosztásával foglalkozó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), mint egy évek óta zajló elrettentő…..
A Google idén nyáron indította a Google Knol oldalt, ami tulajdonképp egy Wikipedia parafrázis. Két nagy különbség van (szerintem): Az egyik, hogy a Wikipedián érdektelen a szerző, míg a Knolon a szerzők fényképpel és leírással megjelennek szócikkük mellett. A másik, hogy a…..
Korábban ígértem, hogy hírt adunk hazai netes startupokról, jöttek is az e-mailek, de időhiány miatt nem jött létre a beharangozó. Elég sok oldal van a listában, így egy posztban többről is írok:Budapest ExplorerGoogle Maps mashup, ami térképes segítséggel bemutatja a budapesti…..
Az internetes kereskedelem százalékos növekedése évek óta kétszámjegyű az előző év azonos időszakához képest. A válság azonban itt is érezteti a hatását, de a hagyományos piacokhoz képest (egyelőre) kevésbé keményen. Itt ugyanis csak a növekedés csökkenéséről van…..
2000-ben írtam egy a Prím Online-ra az online piacterekkel kapcsolatos aggályaimról. Ekkor az interneten az egyik legdivatosabb buzzword volt a B2B marketplace. Sokan voltak azonban szkeptikusak a piacterekkel kapcsolatban, a CIO magazine is azt állította: It's not easy to be B2B. És milyen…..
A Webisztánon is írt HH a tavaszi StartUP konferenciáról, ahol befektetők előtt jelenhettek meg a kezdő IT vállalkozások (megérne egy posztot, hogy az előadók találtak-e befektetőt).Most egy hasonló lehetőség előtt állnak a fejlesztők. A PC World és a Figyelő által rendezett…..
Valamikor a kilencvenes évek végén leginkább egy német partnercég ügyfeleinek készítettünk weboldalakat. A partnercég vezetője egyik alkalommal nálunk járt, és teátrálisan rámutatott egy weboldalra: Bemutatom az internet jövőjét! - mondta. Egy flash oldal volt, kínosan lassú,…..