Regisztráció Blogot indítok
Adatok
talajmentifagy

86 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fél év kihagyás után május utolsó napjaiban végre újra hegyek között izzadhattam. Az utolsó alkalommal a Bükkben található Hór völgyben barangoltunk még októberben, de az már tényleg rég volt szóval már nagyon hiányzott egy kellemes túra. Tulajdonképpen több opció is létezett arra, hogy merre…..
Most kimaradt egy hónap és még tartozom a bolgár utunk túráival, úgyhogy itt a második rész. Legalább kicsit kimozdít a télből... Bulgária csodálatos természeti értékekkel rendelkezik. Az előző posztban már kaphattunk ízelítőt, mikor a Musala (Musala) csúcsra vezető túráról írtam. A nyáron ott…..
talajmentifagy 2019.01.05 17:17:27
@kisqtya: Üdv! Hááát a video kicsit késik :D Vagyis nagyon... Megpróbálom összeszedni magam ;) Mi itt szálltunk meg: www.booking.com/hotel/bg/villa-settlements.hu.html?aid=304142;label=gen173nr-1FCAEoggI46AdIM1gEaG6IAQGYARG4AQjIAQzYAQHoAQH4AQyIAgGoAgM;sid=62eac4a095f7dee5d5ad9e53eef4fd54
De sok van Borovetzben szállás. Mivel nem főszezon elég olcsó. Banskoban meg itt: www.booking.com/hotel/bg/mountain-view-resort-aparthotel.hu.html?label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaG6IAQGYARG4AQjIAQzYAQPoAQGIAgGoAgM;sid=62eac4a095f7dee5d5ad9e53eef4fd54

Van ennél olcsóbb is, meg persze drágább. Szerintem mindenképp szuper úticél!
És megint elérkezett az év vége, szóval ideje a számvetésnek. Mint minden évben, idén is válogattam egy csokor képet az idei túrákról. Nem mondhatom, hogy eseménytelenül telt 2018, sőt kifejezetten sok helyre sikerült eljutnunk. Végignézve a képeket megint hálát adhatok a sorsnak, hogy mindezt…..
Crumbs Of Time Hór völgye 2018.10.26 18:36:15
Most csak egy rövid írással jelentkezem. Igazából nem is terveztem, hogy írni fogok erről a kis túráról, de aztán csak ez az egyik kedvenc helyem, ahová gyerekkori emlékek is fűznek, meg annyira szép az erdő ilyenkor, hogy szerettem volna megmutatni, úgyhogy úgy döntöttem mégis írok egy pár sort a…..
talajmentifagy 2018.10.28 20:10:42
@DarthVader: Ez de jó! Azt nem is tudtam, hogy régen járt arra még busz is... Írtad, hogy Hollóstetőre elmentetek autóval. Én egy ilyen alkalomra emlékszem gyerekkoromból, hogy autóval nekivágtunk a völgynek, de valahol visszafordultunk menet közben valamiért... És igazad volt a túratársadnak, bizony jó ott megpihenni ;)
talajmentifagy 2018.10.29 21:56:59
@gigabursch: Köszönöm! Erdőgazálkodási szakkifejezésekben még van mit tanulnom...
talajmentifagy 2018.11.02 19:49:26
@gigabursch: Köszönöm ;)
Crumbs Of Time Ősz, bor, Badacsony 2018.10.20 17:33:09
Balaton. Nyár, strand. Kb. ez jut az ember eszébe először. Pedig a Balaton és környéke egész évben remek célpont lehet. Voltunk már nyáron, és télen is (akkor Tihanyban). Nem kizárólag túrázásra gondolok kikapcsolódásként, de itt a blogon persze most erről lesz szó. Szóval itt az ősz és minden arra…..
Crumbs Of Time Őszi Tátra 2018.10.06 17:47:31
A Magas-Tátra szerencsére nincs messze még az Alföld közepétől sem, így simán el lehet utazni akár egy hétvégére is, kicsit kikapcsolódni. Tudom, hogy a bolgár utak beszámolójával is tartozom még, de a Tátra most a legaktuálisabb, mert november 01-el lezárnak sok turistautat és addig érdemes menni…..
talajmentifagy 2018.10.06 18:53:21
@Szekeres Gábor: Köszönöm! Igen, igazad van, csak az átlag "felhasználó" valószínűleg egyszerűbb az utat választja, nem keres vezetőt . Télen a Lengyel oldalon érdemesebb szerintem, ott lehet menni. Bár azért magasra már kell valamiféle képzettség, meg felszerelés is. De köszi, hasznos volt!
Bulgária. A Rila és a Pirin hegységek hazája. Itt található a Balkán legmagasabb csúcsa, rengeteg gleccsertó, sziklás hegyoldalak és fenyők. Mikor kimondod az ország nevét, inkább a tengerpart ugrik be kapásból. Pedig hatalmas természeti kincsek is várják a látogatókat. Mi egy hetet töltöttünk el a…..
talajmentifagy 2018.09.23 22:14:52
@kalapos gomba: Jogos az átírás, köszönöm! Ilyenkor mindig gondolkodom, hogy hogy is legyen, mert a magyar átírás úgy van, ahogy írod (meg nekem is ahogy olvasom így olvasom) viszont aki nem tudja olvasni a cirill betűket valószínűleg angol nyelvű térképpel találkozik majd, azon meg így szerepelnek, azért írom így. Legközelebb majd az első említésnél odaírom magyar átírással is! Örülök, hogy tetszett!
talajmentifagy 2018.09.30 22:17:22
@Zabalint: Nem a legoptimálisabb időpontban mentünk, jó lehet, mikor egész nap ragyog az idő :D Egy nap alatt jó kis combos túra. Kb. olyan, mint tavaly a Maja Rositra mikor másztunk. A rilai tavak lesz a következő beszámoló. Az tuti, hogy heteket lehetne túrázni Bulgáriában! Köszi a tippeket!
Az előző bolgár túráról szóló írás után, most – persze nem elfelejtve a beígért folytatást a csodálatos rilai tavakkal! - kicsit a Mátrába látogatunk. Jelenleg már erősen őszi hangulatú hőmérséklet uralkodik, de pár hete még igazi nyári reggelen indultam el olyan 7 körül Gyöngyöstarjánból. Mivel…..
Oké, tudom, hogy a bolgár hegyeket ígértem a múltkor a durmitoros-montenegrós posztban de közben akadt egy üres hétvégénk, amit mindenképp a természethez közel akartunk tölteni, így nekiindultunk a Dunakanyarnak. A következőkben egy rövid beszámolóban mesélem el merre jártunk. Merthogy elkezdődött…..
talajmentifagy 2018.09.08 14:58:51
@Hátizsákosanya: Most úgy láttam, hogy van egy sorpmpó az utca elején. A rév helyett, ha feljebb parkoltok a Dömös parkolóban, akkor nyertek valamicskét (1000 ft a parkolás, van wc is) Meg itt egy link, ha a piros kereszten mennétek fel (ami nem annyira látványos, de egyszerű) akkor ott láttam parkolóhelyeket a Táncsics utcában. De nem tudom, hogy oda csak ott lakók parkolhatnak-e? https://www.google.com/maps/@47.7597512,18.9215316,259m/data=!3m1!1e3
Crumbs Of Time Montenegró felett 2018.09.01 09:56:24
 Szóval, ahogy múltkor ígértem, akkor most megint Montenegróba látogatunk, bemutatkozik a Durmitor nemzeti park. Az előző posztban a Prokletije hegységben jártunk (ITT), ami keletebbre van innen és nagyon kietlen tud lenni, értve ezalatt, hogy nagyon kevés túratárssal találkozik az arra járó. Nos, a…..
Crumbs Of Time Meseország 2018.07.27 17:28:24
Jó régen nem jelentkeztem, igazából elég eseménydús időszakon vagyok túl mind magánéleti, mind munka viszonylatában, szóval nem volt időm kb. semmire… Viszont ez az időszak is véget ért és most értünk haza Montenegróból, ahol megint fantasztikus élményekkel lettünk gazdagabbak! A…..
Crumbs Of Time A tavasz kapujában 2018.04.22 19:55:36
Szóval ugye itt a tavasz, mi pedig egy pályázaton nyert hétvégét töltöttünk el a Bükkben, egészen pontosan a Rejteki kutatóházban. Azt mondanom sem kell, hogy azért a sok téli túrázás után igazi felüdülés volt úgy közlekedni, hogy le lehet heveredni a fűbe, vagy egyáltalán leülni és csak élvezni a…..
talajmentifagy 2018.05.09 17:02:25
@GGy: Mert nem volt internetközelben ;) Lillafüred fölött készült, ahogy a Fehérkölápai turistaházhoz vezet az út, egy helyen elágazik ott a háromszög jelzést kell követni. Nevet nem jelöl a térkép.
Ugye milyen jó ez a tavasz végre? Azért még egy beszámoló erejéig csak visszarepítenék mindenkit a télbe, ha nem gond. Vagyis nem teljesen a télbe, hanem egy ilyen tavaszias téli hangulatba, ahol már megjelenik a sár is, mint hangulati elem, de azért nagyrészt fehér még a táj. Túra a Mátrában…..
Tudom, hogy most mindenki a gyorsan jött tavasznak örül, de engedjetek meg még egy havas beszámolót! Kezdjük talán azzal, hogy a februárra tervezett Liptói Tátra túránkat le kellett mondanunk az utolsó pillanatban, mert elkapott valami hihetetlen kór, ami több, mint egy hétre ágynak döntött. Elég…..
 Nos, a múlt hétvégén kerültem egyet a Bükkben, ami már hiányzott (ugye ki ne szeretne 20 km után kissé lelakott lábain hóban haladni?), mert nem nagyon tudtam kimozdulni pár hétig. Ha elolvasod az egyébként remek hangulatú túra beszámolóját, lehet te is kedvet kapsz kimozdulni. Ugyanis a héten még…..
talajmentifagy 2018.02.17 18:10:44
@Clint Fastfood: Nah, örülök! Meg nagyon irigyellek, biztos gyönyörű lehetett! :)
Crumbs Of Time Börzsöny télen 2018.01.20 08:55:25
Az új évet szerettük volna egy kisebb túrával kezdeni, ezért elterveztük, hogy a Börzsönyt célozzuk be. Folyamatosan figyeltem az időjárás jelentést, hogy érkezik-e hó a túra előtt, mert azért valljuk be, hogy a havas téli túra az igazi! A Nagy-Hideg hegyi turistaház webkameráját is meg-meg…..
talajmentifagy 2018.01.22 16:11:21
@timarg: Jogos lenne, de még autóval indultunk Pilisborosjenőről ahol a túratársam lakik és Királyházától indultunk gyalog, de köszönöm :)
Tihany mindenkinek eléggé ismerős hely. Van azonban egy szeglete, ami talán kevesebbet látogatott, mint maga Tihany település, ahol - főleg nyáron - hatalmas turistatömeg mozog a kis utcákon. És ezek a félsziget dombjai, erdejei, turistaösvényei. Többször jártunk már a kisebb, nagyobb túrákon itt,…..
Újra nagyon közeledik az év vége és ilyenkor már hagyományosan itt a blogon is visszatekintünk az évre. Nos, nem nagyon lehet panasz, mert sok gyönyörű helyre sikerült eljutni, aztán a legtöbbször meg is osztottam az olvasókkal, hogy merre jártunk, mit csináltunk. Sok tervünk volt/van persze, ami…..
talajmentifagy 2017.12.29 20:22:12
A múlt héten a csodás Mátrai télben tettem (Itt elolvashatod!) egy kört, most hétvégén pedig menyasszonyommal a Tátra lábához utaztunk, hogy egy nyugodt, csendes hétvégén töltődjünk fel egy kis karácsonyi szellemmel. Ótátrafüredet (Stary Smokovec) vettük célba, vagyis pontosítok, mert a szállás…..
Crumbs Of Time Téli hangulatban 2017.12.07 22:12:49
Végre leesett az első hó itthon, vége a szürke novembernek és ez remek hír a túra kedvelőknek. Pár hete még egész Lengyelországig utaztunk egy havas túráért a Zawrat hágóba, most pedig a lábunk előtt hever. Ilyenkor teljesen más a természetben lenni. Zordabb egyfelől, de olyan tiszta is egyszerre,…..
Az van, hogy októberben abszolút mozdulni nem tudtam, szóval a legszebb őszi tájakat idén is ki kellett hagynom. (Utoljára a Montenegróban túráztunk szeptemberben, amikről azóta csináltam videókat. Ha érdekelnek az elátkozott hegyek, akkor ITT és ITT megnézheted őket!) Igazából a november közepe…..
talajmentifagy 2017.11.28 16:38:48
@vittore: A Holdvilág árkot én is nagyon szeretem! Örülök, ha tetszett az írás :) Köszi!
Közhely, hogy ősszel a legszebbek az erdők. Ezekben a hetekben a színek nagyszerű kavalkádja változtatja meseszerűvé - ok néhol valóban giccsbe hajlóan - hegységeinket (is). Október első hétvégéjén a Mátrában jártunk egy nagyobb családi hétvégére és kirándultunk kicsit a remek napos időben.…..
Elérkeztünk a harmadik beszámolóig. És azt ígértem, hogy fény derül majd arra, hogy végül melyik csúcsra kapaszkodtunk fel a Maja Jezerce helyett, amit ugye a határátlépési engedély miatt nem tudtunk megejteni. (Erről a határátlépéses dologról az első részben írtam, ITT el lehet olvasni) Nos a…..
Nos, mostanában igen sok havas, jeges, hegyes beszámolót írtam - Tátra, Király hegy - és épp itt volt az ideje, hogy kicsit lágyabb, melegebb és tavaszibb írás is megjelenjen. Mert ugye nem csak, hogy itt a tavasz, de már a fele lassan el is telik. Végre friss, üde zöldben pompáznak az erdők.…..
talajmentifagy 2017.10.02 19:34:20
@NagyságosSodalisO [eng]: De jó ez a hozzászólás! Köszönjük! Remélem sokan elolvassák, mert sokat ad a poszthoz! :)
Ez a beszámoló rendhagyó lesz, mert nem én készítettem, hanem Német Zsolt olvasónk fordította - aki olvassa a blogot, az az izlandi beszámoló során találkozhatott már Zsolt nevével, ha nem ITT elolvashatod! - le egy német ismerősének Felix Heisignek a tejútas fényképek utómunkájával foglalkozó…..