Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vilag

0 bejegyzést írt és 83 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy mi, felelősen gazdálkodó szőlészek, kiemelten fontosnak tartjuk a biológiai sokszínűség fenntartását a szőlőinkben, úgy a szabályozó hatóságok szintén nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a különféle szakhatósági rendszerek között még véletlenül se legyen semmiféle adatáramlás, mert az…..
vilag 2017.12.08 08:05:02
Én is az államigazgatásban dolgozom és sajnos mégis csak megerősíteni tudom az elmondottakat.

Azt viszont elmondhatom, hogy mint mindig most is fejétől büdös a hal.

Nagyon szép, nagyon jó amit elmondtál, csak ehhez rengeteg pénz és energia kellene, de elsősoroban pénz.

Ne gondoljátok, hogy nekünk ügyintézőknek nem lenne igényünk ilyesfajta összefésülésre.

Vigyázz azonban mit kívánsz, mert még teljesül!
Ha ezek megtörténnek a "nagy testvér" is könnyebben néz utána a dolgaidnak.

10 éve várom pl.:, hogy a lakcím és személyi adat nyilvántartóhoz lekérdezésre hozzáférjünk.

Ez kellene ahhoz, hogy a kiszabott bírságot meg nem fizető ügyfelek nagyjából felénél a végrehajtási eljárást egyáltalán meg lehessen indítani (mivel a tulajdoni lapon szereplő adatok ehhez nem elégségesek).

De ha az államnak nem kell a pénze...

Számos további példát is tudnék még hozni komolyabb gondolkodás nélkül ami akadályozza a napi szintű munkát.

Az adott esetben sajnos a jelenlegi jogszabályok szerint hibás vagy, mert az ültetést követő (azt hiszem) 30 napon belül nem indítottad el a művelési ág váltási eljárást, ezért ami a valóságban szőlő, az az ingatlan-nyilvántartásban nem az, ennek a következménye az, hogy első két alkalommal nem jegyezték be a földhasználatot.

Az lehet, hogy harmadjára bejegyzik, de az hamis tényeken fog alapulni!

Ha esetleg egy határszemlén (mondjuk több éves) szőlőt találnak majd a legelőn (vagy mi volt korábban) kaphatsz majd egy jó kövér bírságot amit szoroznak a művelési ág váltás elmulasztásának évétől eltelt évek számával.

Persze én sem vagyok tökéletes ebből a szempontból. Még mi sem jelentettük be az ültetést a földhivatal felé a jelenleg nem szőlő művelési águ ingatlanok esetében (a hegybíróhoz már beadtam a papírokat).
Meg van még pár adminisztrációs hiányosságunk, de csak futunk magunk után...
Szőlőművelés Back in the USSR 2017.08.14 16:29:45
Amikor először szembetalálkoztam az új szőlőfelvásárlási rendszerről szóló hírrel az újságban, hirtelen megjelent egy időkapu, amin visszaléptem a múltba, 1975-be, az agyagliki szőlőnkbe. Éppen szüreteltünk - ott volt mindenki, akiket szerettem: nagymamám, édesanyám, apám, a keresztszüleim. Láttam…..
Végre, ha jól számolom három hét alatt, 70-80 embernapnyi munka után befejeződött a tavalyi telepítésű szőlő kapálása. Az aszály most megfogta a gazokat, és egy kicsit a hajtásnövekedést is. Az idén eddig felhasznált kézimunka rettenetesen sok volt - ennek tudatában voltam, de mégis megütött, amikor…..
Szőlőművelés Gyomirtás nagyban 2017.04.22 22:01:26
Amint arról beszámoltam már, új technológiát próbálgatok. Szükségből erény ez, tudom, nem is szeretném úgy beállítani, mintha a tudomány utolsó szava lenne - de szegény ember vízzel gőz. Pályáztam tőközművelő kultivátorra, ami most pont megfelelő lett volna erre a feladatra, de a beadott…..
"Gyere fiam, gyorsan leteszünk 35 oszlopot, el sem fogunk fáradni!" - invitáltam reggel Ákit a mai munkára, aki szívesen vállalkozott a kalandra, nem is sejtve, hogy ma mindent el fogok rontani, amit tudok.   Áki kijelöli az oszlopok helyét  ..
vilag 2016.03.23 20:44:59
@RAMBO: Mit tudom én, hogy neked mi az elképzelésed...

Mi pl. a gödörfúrós ültetés előtt kis karókkal tűztük ki a tőkék helyét..
Idén remélem ültetőgéppel sikerül megcsinálni és akkor nem kell ez a sok cécó.
vilag 2016.05.23 21:29:41
@RAMBO: Most, hogy már a huzalok is fent vannak és meg is vannak feszítve (a kapcsozás meg most folyik) sokkal de sokkal jobban néz ki.
Majd csinálok egy képet holnap ha eszemben lesz. Híjja is csak annyi van amit a kapás cigányok kivágtak (persze szólni elfelejtettek róla).
Tegap lett kultivátorozva, szépen hajt, szóval igazán szépen néz ki, kezd olyan szőlő formája lenni.
A mostani ültetés is jónak néz ki, eddig közel 100% a megeredés.

Kérdésedre válaszolva: az a darab ami a képen van, most 2. éves és átlagban 5-70 cm-nél tart a hajtása úgy, hogy egyelőre semmivel nem volt permetezve sem, most tervezzük az első permetezést amibe terveztünk egy kis lombtrágyát is tenni.

/Mondjuk a kerítés sem hátrány, mert most úgy néz ki nem zabálja le meg tapossa ki a szarvas meg a nyúl.

Apropó, néhány tő szőlőn találtam ilyen kis 2-3 mm-es vörösesbarnás kukacszerűket amik egy csomóban mozognak, nem tudod az milyen dög lehet? Eddig senki nem tudta megmondani.
vilag 2016.06.07 13:56:35
@vilag:
@RAMBO:

Szia! Ígértem néhány képet...
Kicsit megkésve, de íme:

www.dropbox.com/sh/ttanoh32rnu4n1b/AABX5-dqGFJyTw125PCbxdZAa?dl=0
Befejeződött a telepítés az új területen - véget ért az idei év legnagyobb projectjének első felvonása. Megpróbálom összeszedni a tapasztalatokat, okulásul az mindazoknak, akik az itt olvasott dolgok ellenére belevágnának egy efféle kalandba. Bár informatikai igazgatóként túl vagyok egy saját…..
vilag 2016.04.29 13:16:12
@kunzoo: Szörnyen sajnálom, de a felesleges mennyiség már elkelt röviddel az itteni közzététel után :(

Egyébként Teleki alanyon volt Kober 125AA K.147 klón

Tényleg sajnálom, jó lett volna ha tudok segíteni valakinek ebből a közösségből!
vilag 2016.05.03 15:01:11
@BZoltan: Én megvédem a mi oltványosunkat, a múlt évben elültetett oltványok közül egyetlen egy darab volt ami nem indult meg. Remélem a most elültetettel sem lesz több gond.
Ami hiány volt azt a szarvasok taposták ki, fene a lábukat....
vilag 2016.05.05 14:03:49
@BZoltan: Ettől (talán) rosszabb ha esetleg egyáltalán nincs oltvány amit rendeltél... a pályázat folyamatban, a talaj előkészítve, oltvány meg az ablakban...
Van az a mondás, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nem tudom, mi van Dörgicse zászlójára hímezve, de ha nem ez, akkor valaki valamit nagyon eltévesztett. Dörgicse babaarcú gyilkos: amikor elkezded a munkát, fickándozni van kedved, amikor a Balatoni kilátásról a kisdörgicsei hegyekre téved a szemed,…..
vilag 2016.05.03 15:26:09
Ahogy azt a korábbi hozzászólásban írtam hál Istennek nekünk két sor után távozott az ültetőgép.
A következtetés az volt, hogy nekünk ez nem jó. Mégpedig azért nem amit neked is mondtak: ez után másodszor is kifizeted a telepítést, mert ugyan azt megcsinálod mint a telepítőgép nélkül csináltál volna, hidrofúrózol...
Ennyi erővel eltehetnéd azzal is.
Nyilván az ültetőgépnek nagy előnye, hogy nem kell előtte sem sorokat, sem tőkehelyeket kitűzni, ami mind idő energia és nem utolsó sorban pénz.

Én azt tudom mondani, hogy az ültetőgép 28+ÁFÁ Ft-ért tette volna el az oltványokat.
Mivel az ültetőgép szar munkát is végzett meg cserben is hagyott, a kialakult szükséghelyzet miatt segédmunkások igénybevételével kellett eltenni az oltványt ami forintosítva kb. felére jött ki.

Egyébként még mi is a locsolásnál tartunk, ha minden jól megy ma a végére érünk.
Nyilván a segédmunkások sem végeztek tökéletes munkát, volt, hogy annak ellenére, hogy minden hatodik oltvány helye ki volt tűzve 15-20 cm-el is kilógtak a sorból az oltványok, azokat újra kellett ültetni.

De hát amit az ember nem maga csinál az nincs is rendesen megcsinálva, nagyon keserű tapasztalat ez nekem.
Be kell látnom, hogy a pénzemért nem kapok rendes munkát, és még nekem kell hálásnak lennem, hogy pénzért eljönnek dolgozni.
Minden egybevéve azt gondolom, hogy így is ez volt a jobb megoldás.
Jövőre a 1,5 ha-t ha lehet akkor családilag tesszük el, akár esténként is.

Örülök az ültetvényednek, szépen fog kinézni :)
vilag 2016.05.04 09:18:51
@RAMBO: Na, ebbe nem is gondoltam bele... igazad van.
Lassan beérik az a rengeteg munka, amivel a halom-hegyi területünket olyanná formáltuk, hogy szőlő kerülhessen bele. A legutolsó munka a táblák kijelölése, amelyet geodétákkal végeztettünk el. Mivel három tábla lesz, és az ezek közötti kezelőutak nem párhuzamosak, ezért azt megoldani, hogy a sorok a…..
vilag 2016.04.15 11:11:36
@RAMBO: Az rendben van, de mennyi az az itt? :)
Az nem derült ki.
vilag 2016.04.16 23:11:46
@RAMBO: A jelenlegi tapasztalataim szerint én is 7 ha-t saccoltam volna.
Azzal családilag még munka mellett épp el lehet bírni.
Nekünk most van 15 ha területünk (3,5 ha saját, 4,3 ha bérelt, 1,2 ha 1 éves, 2 ha-t most telepítünk, a többi telepítésre vár).

Tesómmal közös a vállalkozás és mi is a jövőnek "építkezünk".
vilag 2016.04.22 10:09:22
@RAMBO: Lehet tudni hogy hívják azt aki a telepítást végzi/végzi majd és hogy hová valósi?
Végre vannak hírek a 2016-os évre kiírt kertészeti gépbeszerzési pályázatról - ami annyira népszerű és sikeres, hogy tavaly éppen két óra alatt fogyott el az összes erre a célra szánt forrás. Amint arról már meséltem, azon a pályázaton nem tudtam részt venni, mert nem tudtam összeszedni a 4 EUME…..
vilag 2016.04.18 22:40:17
@BZoltan: Elfogadom az álláspontodat, a cél nálunk is az, hogy ne a támogatások tartsák el a vállalkozást, de ha kis munkával hozzá lehet jutni, akkor nem mondok rá nemet.

Ezt azt jelenti, hogy egységes kérelmet sem szoktál beadni?
vilag 2016.04.18 23:21:50
@RAMBO:

Olvasd el az előző támogatási rendelet alábbi részét:

26/2015 (V.6.) MvM rendelet 3. §

Ez írja le, hogy ki jogosult (azaz volt 2015-ben) beadni támogatási kérelmet.
Ott elolvashatod milyen opciók voltak az üzemméret igazolására.

Meglátjuk mennyit változik az idei kiírás esetén.
 A nagy munkában észre sem vettem, hogy tíz éves lett a blog. Eredetileg a blogger.com rendszerében kezdtem el az írást, azután az Index is előállt a saját blogmotorjával, ami szép volt, és azóta itt vagyok - kb. 8 éve.  Séra Bálint csinált nekem szép designt, ami már nem a mai divatot tükrözi, de…..
Eredetileg ezt a blogot szántam naplónak, amikor elkezdtem arra gondoltam, hogy milyen könnyű lesz visszanézni a permetezéseket és egyéb kezeléseket. Aztán azt vettem észre, hogy együtt tanulok az olvasóimmal, egyre értékesebbek a kommentek, és egyszer csak - legnagyobb meglepetésemre - egy…..
vilag 2016.02.18 10:55:12
@RAMBO:

Az anyagok hivatalos forrása:

Gazdálkodási napló:
www.palyazat.gov.hu/node/57649

Kitöltési útmutató:
www.palyazat.gov.hu/node/57647

A permetezési naplóról se feledkezzünk meg, azt is vezetni kell!
Nem tudom annak van-e hivatalos formája.
Ha van, tudja valaki hol lehet elérni?

A permetezéshez pár fontos dolog:
Remélem mindenki tudja, hogy 2016.01.01-el életbe lépett az szabály miszerint 2016.11.26-ától minden 5 litertől nagyobb űrméretű permetezőnek műszaki vizsgával kell majd rendelkeznie. Ez alól kivétel a 3 évestől fiatalabb permetező.

Mondjuk azt még nem tudni, hogy ki és hol fog vizsgáztatni.
Az mondjuk szép lenne, ha a permetezővel be kellene csattogni mondjuk a megyeszékhelyre...
Az árról egyelőre annyit tudok, hogy 40 és 60 ezer forint között változhat a szorzószámok függvényében.

Mindenkinek szerződnie kell majd egy növényvédelmi szakirányítóval és a szerződés időtartama nem lehet rövidebb 1 vegetációs évnél.

Éppen most járok 80 órás növényvédelmi tanfolyamra, hogy ebben az évben már legálisan is kijuttathassam a permetszert. Az oktatást a növényvédelmi hatóság alkalmazottai tartják.

Mint ahogy a saját munkaterületemen is tapasztalom, az ő szavaikból is azt szűrtem le, hogy a jogszabályok ezen a területen is elmentek az életszerűség mellett...
vilag 2016.02.23 15:28:12
@juhostt: Ma megint megyek a tanfolyásra, ha alkalom adódik rákérdezek konkrétan és megírom ide, hogy mindenki okulhasson belőle.
Mielőtt rátérünk a talajművelés gépeire, célszerűnek tűnik végiggondolni, hogy milyen műveletet miért csinálunk a földdel. A talajművelés célja, hogy a szőlő gyökérzetének kedvező körülményeket teremtsünk. Mivel a szőlő gyökérzetének 80-90%-a a talaj felső 60 centiméterében helyezkedik el,…..
vilag 2016.01.14 08:17:03
@RAMBO:

Az utolsó kérdésemre nem válaszoltál, így felteszem újra a nagy kérdést, hátha csak elkerülte a figyelmedet.

Növénytakaróval borított sorközt hány éves kortól ajánlanád?
Friss telepítésű szőlőben érdemes lehet ezzel foglalkozni vagy inkább csak 3-4 éves kortól?
vilag 2016.01.14 09:05:10
@kunzoo:

Erről bár még nem sok, de igen konkrét tapasztalatom van.
A vásárolt soraljművelő kipróbálásakor kb. 5 tőkét sikerült kivágni.
Hangsúlyoznám, hogy ennek legfőbb oka az volt, hogy kb. már 20 cm-es bakhát volt a sorban (előző tulaj) és a tőkék is "S" alakúak voltak a bakhátban, így a kapálógép már darálta a tőke alját amikor az érzékelő még nem érte el abban a magasságban a tőkét.
Véleményem szerint azonban egy jó (egyenes tőkéjű!) telepítésben nagyobb gond nélkül használható.

Szerintem az sem elhanyagolható szempont, hogy mondjuk 10 ha szőlő kézzel történő kapálását szinte lehetetlennek tartom több okból is:
-rengeteg idő
-rengeteg pénz
-(jó) munkaerőhiány

Még mindig azt mondom, hogy ha a tőke körül el is hagy, az vagy elhanyagolható vagy azért annak a kézzel történő körbekapálása/kapáltatása közel sem akkora idő és költségigény.

Korábban számolgattam a megtérülését a gépnek.
A kapálógép ugye egyszeri beruházás, elméletileg kevés karbantartási igénnyel. Ezzel szemben áll a bérmunkások költsége akik vagy vannak vagy nincsenek és nekik minden alkalommal fizetni kell, valamint a tempó sem elhanyagolható tényező.

Ha a 10 ha-ba beállítom őket, mikorra végeznek kezdhetik is előlről...

Konkrétan: 2015-ben az 1,2 ha friss telepítést előszörre 21 munkaóra alatt kapáltuk meg, úgy hogy még porhanyós volt a talaj, másodszorra viszont már 50 munkaóra volt, tehát átlagban 1 ha kapálása kb. 30 munkaóra.

Ezzel a konkrét kapálógéppel (próbaüzemben!) ha-ra vetítve kb. 4 óra.

/Egy sor próbaüzemből számolva, de itt még meg meg álltunk állítani megnézni, stb./

Ha kiszámolod 26 óra a különbség helyi áron számolva ez 26*550 ft=14.300,- Ft bérköltséget jelent. Nem beszélve az 500Ft/fő járulékfizetési kötelezettségről.
Tehát 143.000,- Ft/10ha/kapálás

Maradt 26 órád, hogy "utánaigazíts".

Ja és a kapálást magunknak csináltuk, nem pedig bérmunkások, mert akkor természetesen a hatékonyság fele ennyi sem lenne hacsak nem állnál ott ostorral, de akkor meg nem jönnének többet...

Tehát évi két kapálással számolva 10 ha szőlő esetében legalább 300.000,- Ft a megtakarítás.
Mivel 650.000,- Ft-ért vettük használtan, ha mind a 10 ha-t ezzel műveljük, akkor gyakorlatilag 2 év alatt megtérült a beruházás, onnantól pedig "hasznot termel".
Tüzijáték, himnusz, elnöki köszöntő: papíron 2016-ot írunk, de a Mezőgazdasági Lemaradással Korrigált Időszámítás (MLKI) szerint 1996-ban vagyunk. Miért mondom ezt? Készítek egy olyan sorozatot, amelyben a szőlőművelés gépeit veszem sorra, és nagyon hamar kiderült,…..
vilag 2016.01.05 21:14:23
@RAMBO: Az alább hivatkozott videóhelynél látható a rotakapás fej:
youtu.be/H2QYcgrNUmw?t=6m57s

Ha előlről nézitek a videót látható, hogy pár dologra jó, pl: kapálás, bontás, takarás.
vilag 2016.01.05 21:42:00
@Bence99:
Tekintettel arra, hogy igazából nem nagyon munkálja át a talajt, ugyan ezt tudja a pl. a Clemes késes soraljművelő vagy az Ostraticky késes/forgós soraljművelől.

Az általad hivatkozott videót én is láttam korábban, de nem értem, hogy a fekete csillag mintájú (feltételezhetően) műanyag rész miért forog egyáltalán, pláne, hogy miért kényszermeghajtású egyáltalán.
Ráadásul az a rész törékenynek is látszik.
vilag 2016.01.05 22:39:09
@kunzoo: Az addig rendben van, de miért kell kényszerrel hajtani a fekete csillagot???
Az animáción úgy látom, hogy van egy kis fogaskerék a csillag felső oldalán.
Szőlőművelés 2015 2015.12.28 19:31:50
Uhhhh, micsoda év volt ez! Rengeteget haladtunk nagyon sok területen - de a szőlészet szabályai szerint ennek majd csak évek múlva lesz meg a látszatja. A családom is egyre elkötelezettebb a szőlészkedés mellett - és nem csak segítenek a munkákban, hanem a feleségem…..
Szőlőművelés Földrablás 2015.11.29 20:14:25
A földrablás (land grabbing) fogalma definíció szerint valamilyen akvizícióval (vétellel, bérlettel, lízinggel) földszerzést jelent a fejlődő országokban vagy helyi vagy nemzetközi tőkések, államok, vagy magánszemélyek által a gazdálkodni szándékozó helyi lakosok elől. A…..
Az MVH (egyébként nagyon kedves) szakértője szerint a címben foglalt mondattal írható le gazdaságunk helyzete.   Történt ugyanis, hogy úgy döntöttünk, hogy tanusítvánnyal támasztjuk alá a lényegében eddig is fennálló állapotot: azt, hogy elkötelezett hívei vagyunk az…..
vilag 2015.11.28 20:59:59
@kunzoo: A területi adatokat pont nem lehet módosítani. AKG-ban (és Ökoban is) gyakorlatilag minden módosítható, kivéve a parcella helyzetét.

Jelen AKG-ban most ráadásul előre kell a terlüetet leméretni.

Mi 5,5 ha-al vagyunk kb. hasonló helyzetben, ugyanis két szőlő között vagyunk, tavasszal 2 ha telepítés, következő évben a többi.

Mivel a milyénk fajtaváltás (nagyrészt), így az 5,5 ha-ból tavasszal telepítendő 2 ha-t beadjuk lesz ami lesz alapon.

Most akkor a fajtaváltással érintett szőlős esetében nincs gáz?

Mit gondoltok?
vilag 2015.11.28 23:27:40
@kunzoo: A köztes állapotra vonatkozó kérdést, azaz, hogy szőlő-e a szőlő amikor nem szőlő, már én is feltettem, többször is.
Telefonon, e-mailben, kérdések feltevése menüpontban az MVH honlapján.

Én addig jutottam, hogy egész egyszerűen nem válaszoltak :)
Így az egységes kérelmet is szőlőként adtam be, annak ellenére, hogy nem volt benne szőlő.

Véleményem szerint egyébként szőlő, mert ha nem így lenne akkor a következő lenne a logika:
-kivágom a szőlőt
-a földhivatalban kezdeményezem a művelési ág megváltoztatását (mondjuk ősszel)
-átminősíttetem szántóvá
-(mire ez átfut, addigra tavasszal kb. benne is lesz a szőlő)
-tavasszal elültetjük a szőlőt
-újra kezdeményezem a művelési ág váltását szőlővé

Ez pedig abból fakad, hogy köteles vagyok az ingatlanomat valós művelési ágban tartatni és aszerint művelni. Amint ez megváltozik, akkor meg azt vagyok köteles bejelenteni.
Akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mi lenne közben a rajta lévő szőlőkvótával.

Nem lenne ez tök hülyeség????

Ezért én úgy gondolom, hogy közben is szőlő a szőlő, különös tekintettel arra, hogy a fajtaváltást hegybírói engedély birtokában hajtom végre. Nem beszélve az esetleges MVH-s fajtaváltási támogatásról.

Egyébként az AKG pályázati felhívás VI. pontja taglalja a kivágás és újratelepítés eseteit.

Az a vicces, hogy itt is maradt joghézag, mivel a pályázat megengedi a pályázati időtartam alatt történő kivágást és újratelepítést, viszont arról nem rendelkezik, hogy mi van azzal ha valaki már a kivágást már megcsinálta, viszont az újratelepítés előtt áll.

Megjegyzés: mi van akkor ha már kivágtad az ültetvényt (de még a hegybírónak nem jelentetted be) és pályázol a területtel majd januárban bejelented a kivágást (a hegybírónak is) és az MVH-nak is a pályázat kiírásának megfelelően, majd tavasszal megcsinálod az ültetést és a pályázati kiírásnak megfelelően bejelented a telepítést.
Ki mondja meg, hogy ősszel lett elültetve vagy tavasszal???

Természetesen ez csak elvi síkon vetettem fel, én ilyet soha nem tennék...
Sokan kértétek a szőlő telepítésével kapcsolatos számításokat Excel formátumban. Legyen meg az ezerfejű cézár akarata, innen tudjátok letölteni a nyers táblázatot. ..
vilag 2015.11.22 22:54:13
@RAMBO: A Gripple small rögzítőszemre hol kaptál te 143 Ft/db-os árajánlatot?
Mikori ár ez, mert a Vitnyédnél telefonon 230 Ft/db-os ajánlatot kaptam telefonon utóljára.
vilag 2015.11.23 15:53:36
@RAMBO: Megtettem. Pénteken kértem árajánlatot, melyre ma érkezett válasz.

Viszonyításként: a Gripple small esetében 312 db rendelése esetében bruttó 208 Ft-os ajánlatot kaptam a Vitnyédtől.

Te is onnan kérted annak idején?

Üdv, vilag
vilag 2015.11.27 13:09:50
@RAMBO: Tudja esetleg valaki, hogy milyen szakítószilárdságú huzalra van szükség a támrendszerhez?

Két helyről is kértem és kaptam árajánlatot. Az 1,75 ha-ra való huzal árában kereken 100.000,- Ft az eltérés, viszont a huzalok tulajdonságaiban is van:
Az olcsóbb 375-450 N/mm2, tüzihorganyzott (horganyvastagság DIN 15438 szerint, erről azonban semmit sem sikerült kiderítenem)
A drágább 650-850 N/mm2, Zn/Al ötvözet.

Mit mondhatnék, ez elég kardinális kérdés.

Próbáltam utánanézni a neten, de nem találtam értékelhető információt a szükséges szakítószilárdság ügyében több órás keresés után sem.
Az új szőlőkhöz fém támrendszert telepítünk, mégpedig azért, mert ezt a legkönnyebb művelni. A legnagyobb előnyt a befűzőszálak (vezetőszáltól számított) magasságának állíthatósága adja. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a szőlő növekszik, úgy lehet emelni vele a…..
A hét végén meghoztam a döntést traktorügyben. Azt hiszem, "mérnöki" döntés született - ahogy a traktorvásárlási vívódásom vargabetűit egyre nehezebben követő motoros cimborám nevezné - azaz ár/teljesítmény arányban a legjobbat választottam. Ez persze a saját szempontjaim szerint érvényes döntés,…..
vilag 2015.09.01 10:49:40
@RAMBO: Én is csak gratulálni tudok a döntéshez! Egyelőre a videót nem tudom megnézni a munkahelyi Youtube tiltás miatt,de a képről egész pofás kis traktornak tűnik!

Anélkül, hogy a zsebedben turkálnék: saját erős vásárlás lesz, vagy hitel? Ha hitel, akkor mindenképpen a Növekedési Hitelprogramot célozd meg, mert 2,5% a kamat, ami úgy hiszem jelenleg verhetetlen.
Ha minden jól megy, akkor én még a héten aláírok és akkor elhozhatjuk a masinát :)

Neked mikorra várható, hogy a feneked alá kerüljön a gép?
Kíváncsian várom a képekkel tuningolt beszámolót!
Ilyen melegben már locsolni kell a kis szőlőket, most ez jelenti a legnagyobb feladatot - augusztus elejével lezárul ugyanis a permetezés, a szőlőt szépen megkötve várja a szüretet. A feleségem…..
vilag 2015.08.12 13:48:01
@RAMBO:

Mondhatom szokás szerint együtt tudok érezni veled bejegyzéseid kapcsán.

Ebből kifolyólag fel is merült bennem egy kérdés a pincelétesítéssel kapcsolatban.
Érdekelne, hogy mik most ennek a feltételei (mekkora egybefüggő terület kell, hogy építhess, meg úgy általánosságban)? Érdekelne az is, hogy mi az a 80% amit a bejegyzésben említesz?

További kérdésem az, hogy hogyan jönn a kerítésépítés kapcsán képbe a Környezetvédelmi hatóság?
Utóbbit azért kérdezem, mert sajnos az idei telepítésünkben -mivel 3 oldalról erdő veszi körbe- vidáman tapossa ki és zabálja le a szőlőt a rohadt szarvas.
A minap is kimentem este és a szilvafasorban vidáman csemegézik a szarvas és le sem szarja, hogy traktorral ott vagy 25-30 méterre.
Mmert ugye kevés a van... brühühü -mondják a vadászok...
A kérítésproject nálunk most áll, mert míg nem túrja ki a dózer a maradék 4 ha-ból a tuskókat, addig nem tudunk keríteni, vagyis tudnánk de csak magunkkal csesznénk ki.
Egyébként megvetted már a kerítésfonatot, mert tudok egy olcsó helyet. Körbe jártam a témát és nem találtam olcsóbb helyet.
Erősített (3,1/2,8 mm) tüzihorganyzott drót. A szépséghiba csak annyi, hogy 2 m-től magasabbat nem gyártanak. Viszont raktárkészletről adják a cuccot, míg máshol megrendeléstől számítva 1 hónapos határidővel vállalták volna.
Szállítást is ha jól emlékszem üzemanyagáron vállalták. Mondjuk az igaz, hogy neked kicsit messze lenne (Nyíregyháza mellett), de még lehet, hogy így is jobban jönnél ki.
Esetleg összeálltok többen (ahogy mi is tettük), így egy kanyarral elhoztak 4,5 km kerítésdrótot.

Nálunk a már említett 4 ha-t kellett lezúzni, de itt is volt gond az idővel, a vállalkozó csak kb. 1,5 hónapot késett az eredetileg tervezett határidőhöz képest, aminek következtében a dózert közben elvitték Tiszaújvárosba, ahonnan még mindig nem hozták haza, aminek következtében még mindig nem tudunk keríteni, aminek következtében még mindig tiporja és zabálja a szőlőt a szarvas meg az őz. Innen küldöm hálámat minden hasonló vállalkozónak...

A hivatkozott bankról én is tudnék mesélni. Mint korábban megosztottam veled/veletek az örömhírt, nyertem a Kertészeti géptámogatási pályázaton, így elkezdtem banki hitel után kajtatni. Végül szerintem az általad is hivatkozott banknál kötöttem ki nem kis kapcsolati tőke árán -ahogy már ezt is említettem- végül úgy néz ki, hogy egy viszonylag jó hitelt kapunk.
Én is épp a napokban küldtem ez (szerintem) ugyan azt a 28 oldalas hitelkérelmet. Szerencsémre -tekintettel induló vállalkozási mivoltomra- viszonylag kevés dolgot kellett kitöltenem, de én is láttam, hogy elég kacifántos táblázatok vannak benne.
Ebben a fiókban szerencsére úgy tűnik értik, hogy mit jelent az általad említett támogatás megelőlegező hitel. Igazából egy kérelemben adtam be a két (támogatásmegelőlegező, és a 7 éves hitel) hitelkérelmet.

A gépbeszerzéssel nem akarsz még várni, állítólag ősszel újra lesz géptámogatási pályázat már az új Vidékfejlesztési Program keretein belül.
Addigra hátha az EUME méret is rendeződik...
vilag 2015.08.19 14:06:44
@papp_schubert: Szerintem az automata géppuskafészket kifelejtetted. Az egyébként más típusú "vadállatok" ellen is hatásos lehetne.

Egyébként még a kerítés fölé optikai szálat is rakunk, reméljük ez elég lesz, mert ha nem akkor csak az marad amit te is mondtál.
Újra lehet kertészeti gépekre pályázni, mert megjelent a Miniszterelnökséget vezető miniszter 26/2015. (V. 6.) MvM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek beszerzéséhez a 2015. évben nyújtandó támogatások részletes…..
vilag 2015.05.22 13:32:33
@Gabssy: Fiatal gazdában is érintett vagyok, már van nyertes 2014-es pályázatom, így a következő évben kezdődik a kötelezettség.

Sajnos azonban nem jutok 5-ről a 6-ra, mert az MVH nem tudja megmondani, hogy mi alapján számolják az EUME-t.
Értem ezalatt, hogy a meglévő növényi kultúra számít, vagy a földhasználatomban álló ingatlanok művelési ága vagy mi????

Tovább azt sem tudják megmondani, hogy EUME szempontból szőlő-e a szőlő ha éppen nincs benne a szőlő kultúra, mert érvényes hegybírói fajtaváltási engedély birtokában kivágom és még nem tettem el az új szőlőt.

Meg van még néhány ilyen kérdés a tarsolyomban.
Válasz viszont nincs, a minap már Lázár János titkárságához irányítottak éppen a géppályázat kapcsán, persze onnan meg vissza az MVH-hoz és a kör bezárult.
A múlt héten Dörgicsén olyan meleg volt, hogy egy kicsit se lepődtem volna meg azon, ha a szőlőmben egy ott bujkáló Predatorral találkozom - de a földönkívüliek a rekkenő hőség ellenére maradtak a saját bolygójukon, pedig a plazmafegyverével segíthetett volna lukat ásni a…..
vilag 2015.07.08 22:24:41
@RAMBO:

Majdnem egy ilyen lesz nekünk ha minden összejön: www.youtube.com/watch?v=j5fS0jrvd88&list=FL1S_jtemY8tzh61xsTF_0UA&index=1

Ahogy mondtam használt, de az eladó korrektnek tűnik, le is festi, meg munkára kész állapotba hozza, továbbá ki is próbáljuk majd festés után.
Ad hozzá rotakapás és tárcsás eszközt is.

Milyen traktort találtál, hogy fele annyiba kerül? És mennyi az annyi?
vilag 2015.07.08 22:30:06
@kunzoo: Természetesen nem várok a géptől tökéletes munkát, de arra remélhetőleg stabilan lehet számítani.
Az emberekkel több baj is van: ha olyan a csapat szar munkát végeznek, panaszkodnak, sumákolnak, ráadásul nem is nagyon találni, mert a közmunka felszippantotta az ilyesfajta munkaerőt, ráadásul ha úgy van nem is akkor jönnek amikor én szeretném.

Ebből a szempontból RAMBO-val értek egyet több szempontból is: lehetőség szerint minél kevesebb vegyszert szeretnék kijuttatni, másrészről az élőmunkaigényt a lehető legjoban ki akarom váltani, mert nagy benne a bizonytalansági faktor.
vilag 2015.07.08 22:54:53
@kunzoo:
@RAMBO:

Az új gépen sem tart örökké a garancia és ha te azt akarod, hogy mindig garanciás traktorod legyen, akkor nagyon sokba fog kerülni. Ha jól emlékszem az ajánlatra a garancia 2 év (de max 5 év).

Mi úgy csináljuk most, hogy a tetejelés után letárcsáztam azt, de egyébként csak kultivátorozunk, szerintem kellő mértékben gyomtalanít. Főleg akkor lenne jó ha a rejtőzködő fatuskók nem hastogatnák el a kapákat.
Ezt akarjuk majd kiegészíteni az Agrofer soraljművelővel (amit belinkeltem).