Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pxpxpx

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E-könyv olvasók K, mint mélység 2010.09.13 06:45:00
Igen sokat gondolkodtam azon, hogy mit is kezdjek Bigyó Felügyelő nagylelkű felajánlásaként megkapott Kindle WiFi-vel, már ami a mélységi tesztet illeti. Úgy döntöttem, hogy nagyon adja magát az összehasonlítás a Nookról készült cikkemmel, ezért, bár nem azonos mélységben,…..
pxpxpx 2010.09.13 10:09:24
E-könyv olvasók K, mint elsőség 2010.09.06 13:45:00
Nos, rendhagyó poszt lesz, mind stílusát, mind tartalmát tekintve. Már egyből a cím is magyarázatra szorul, merthogy a K hogyan is jöhet össze az elsőséggel. Nos, drága Olvasók, úgy, hogy a K itt a Kindle (3. generáció) rövidítése. Bizony. Fotó: amazon.com Egy rövid…..
pxpxpx 2010.09.08 13:52:37
@Komavary: Megint két részre kell bontani a kérdést. Szerzői (polgári) jogi szempontból nem teheted meg, elvileg meg kellene egyezned a jogtulajdonossal, hogy levehesd a DRM-et abból a célból, hogy lemásold magadnak a szabad felhasználás keretében. Ehhez sok sikert kívánok. :)

Büntetőjogi szempontból viszont hiányzik nálad a haszonszerzési cél, illetve a vagyoni hátrány okozása, ezért nem követed el sem a Btk. 329/A §-t, sem a Btk. 329/B §-t.

@Angusné: Én is egyetértettem az általad írtakkal. :)
pxpxpx 2010.09.08 14:05:52
@kIára: Igazad van. Én is a nyugtatás céljával írkálok, hogy a Professzore paranoid gondolatai még büntetőjogilag sem helytállóak (egyelőre, persze).

Természetesen én mindenkit arra biztatnék, hogy vegyen könyveket (én is így teszek), mert ha senki sem vesz, akkor nem fognak könyveket kiadni, ilyen egyszerű.
pxpxpx 2010.09.09 09:28:11
@Maggg: @ehran: Annyi az egésznek a lényege, hogy bűncselekmény elkövetését nem fognak senkinek a terhére megállapítani egy ilyen bizonytalan tényállás alapján. A "könyv" kifejezés szerepel a kézi/írógépes másolásra vonatkozó rendelkezésre. Ez a magyar nyelvben egy papírra nyomtatott valamit jelent, a fizikai megjelenési formát is magában foglalja a kifejezés, ellentétben ha pl. "regény" vagy "színmű" lenne. Szerintem egyértelmű. Ha mégis felmerülne annak lehetősége, hogy ez az e-könyvet is jelenti, rögtön meg lehetne cáfolni a "történeti" vagy "jogalkotó szándéka" szerinti értelmezéssel, miszerint a rendelkezés megszületésekor még nem is volt olyan ebook, amit ma ismerünk, ezért erre biztos nem gondolhatott a törvényhozó. Vagy "logikai értelmezéssel" arra juthatunk, hogy a kivételek (csak kézírás, csak írógép) kimondottan a könyv fénymásolását hivatottak kizárni, ami az ekönyv esetében értelmetlen, mivel azt hülyeség fénymásolni. Már csak egy út van: a könyv meg az ekönyv ugyanazt az igényt elégíti ki (olvasás), ugyanaz a szerzőjük, ugyanaz a tartalmuk, ezért az ekönyvet ugyanúgy kell kezelni, mint a könyvet. De: „Az analógia problémáját az a helyzet veti fel, mikor a törvényhozó két hasonló életviszony közül az egyiket szabályozta, míg a másikat szabályozás nélkül hagyta, és a jogalkalmazó a nem szabályozott életviszonyra – a hasonlóság okán – a másik, szabályozott életviszonyra vonatkozó szabályozást alkalmazza. Ez azonban ellentétes lenne a büntetőjog másik elvével, a nullum crimen elvével, mely szerint amit a törvényhozó nem minősített törvényben bűncselekménynek, azt nem lehet bűncselekménynek tekinteni. Ezért a büntetőjogban bármiféle analógia alkalmazása tilalmazott.” (Idézet a Wikipédiáról)

A másik idézett rendelkezéssel ("Nem minősül szabad felhasználásnak - függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e -, ha a műről más személlyel készíttetnek másolatot számítógépen, illetve elektronikus
adathordozóra.") pedig az van, hogy a "készíttet" az egy műveltető ige, míg a letöltésnél erről szó nincs, hacsak nem te utasítasz/kérsz valakit, hogy scanneljen be egy könyvet, és lője fel valamelyik torrentoldalra.

Ezzel kizártuk azt, hogy bűncselekményt állapítsanak meg, tehát nem fognak büntetőeljárásban mondjuk egy év szabadságvesztésre ítélni a torrentezés miatt. :)

A másik (polgári jogi) oldala a dolognak, hogy ez a szerzői jognak szabályozatlan területe, tele jogházagokkal. Így nem is lehet a jogot megtalálni, a bíróság értelmezésétől függően simán előfordulhat, hogy a szerzői jog jogosultjának polgári jogi szankcióként kártérítést kell fizetned. Ebben a kérdésben nem is mernék állást foglalni.
Bigyóblog Itt az új Kindle 2010.07.29 10:58:00
Igazuk volt azoknak, akik arra gyanakodtak, hogy az Amazon azért nem árulja a Kindle-t, mert új sorozatának bemutatására készül. Merthogy tényleg ezt történt. Ma bemutatták az új Kindle-t, illetve rögtön kettőt. Az egyik wifis, 3G-s, hat inches modell, 189 dollárba kerül. Majdnem…..
pxpxpx 2010.07.29 15:46:55
@Dworkyll: azért a magyar tartalom fogyasztásának nem az epub-támogatás a legnagyobb akadálya... :)

Másrészt a B&N, Sony, iBooks is mind epub, mégsem kompatibilisek egymással rendesen, amennyire tudom. Angol nyelvű tartalom beszerzésére még mindig a Kindle magasan a legjobb megoldás itthon.
pxpxpx 2010.07.30 12:41:47
@Jamesch: Mobipocket Creator programmal nagyon egyszerűen tudsz pl. MEK-es pdf, doc file-okból prc-t csinálni (kis gyakorlattal semmivel sem rosszabb minőségű, mint a hivatalos Amazon kiadványok, de a két kattintásos módszerrel is abszolút élvezhető, csak mondjuk nem tökéletesek a fejezetfejlécek, nincs borítókép), és USB-n gond nélkül felrakod a Kindle-re.
499 és 599 fontért lehet rendelni független iPhone 4-et Angliában, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a szolgáltatók - mind a hatan - elkezdhetnek licitálni egymásra. Magyarországon a T-Mobile még nem tud semmit, sem hivatalos időpontról, főleg árról nem hallottak. De bízzunk a…..
Elfogyott a Kindle az Amazonnál. Ilyen sem történt az ekönyv-olvasó piacra dobása óta. Úgy tűnik azonban az árengedmény és a körülötte lévő hype miatt olyan sokan vásároltak az olvasóból, hogy egyszerűen nem bírta utánpótlással az Amazon. Azt nem tudni, hogy mikortól…..
Subba Napi GIF: Attis!!! 2010.07.14 09:00:00
 Aki még nem látta, annak videó itt...
A világbajnokság alatt gyönyörűen kirajzolódott, mennyien használják Budapestet, ha van rá lehetőség. Tömegek ültek minden este a szabadtéri kivetítők előtt. Akár a belváros Szabadság téri kedvességen, akár az „Eiffel téri” magánterületen zajlott happeningen,…..
  A Jobbik programjában szerepel a mentelmi jog eltörlése. Vona Gábor egy betiltott cuccban tette le az esküt az Országgyűlés alakuló ülésén, szépen az éppen beálló mentelmi joga mögé bújva. Sólyom olyan keményen lecseszte, mint még senkit.   „Minden…..
pxpxpx 2010.05.15 18:37:59
@zsögödbenő: Alapesetben egyetértenék veled, de a Jobbik maximálisan rászolgált a feddő szavakra.

A mentemlmi jogos téméban teljesen igazad van, sőt, elvileg a Budaházy ügy kapcsán már azt is illett volna tudni, hogy jelöltként is él már a mentelmi jog. Vona egyébként mindettől függetlenül sunnyogott. :) Viszont én csak a Sólyom féle közlemény jogosságával kapcsolatban vitatkoztam veled.

Annak felmutatása, hogy Vona kisstílű volt a mellényével, azért minőségileg más, mint a szocik által szokásosan produkált barnaeső-pánik.

A Mandinernek és elődjeinek sztem mindig ilyesmi volt a stílusa, a blog.hu blogok meg általában követik az indexes stílust valamennyire. De bocs, hogy félreértettelek.

Abban is egyetértek veled, hogy inkább legyen öt bomberdzsekis skinheadvezér a parlamentben, mint Gyurcsány.
pxpxpx 2010.05.15 18:45:09
@borsikm: Amennyire fel tudom idézni, kifejezetten jó nyilatkozat volt, a poénosnak szánt megjegyzésével bagatelliálni próbált, tompítani a nemzetközi sajtó pánikhangulatát, utána meg hozzátette, hogy a jogszabályokat még a képviselőknek is be kell tartani.
pxpxpx 2010.05.15 20:47:29
Srácok, érezni kellene a különbséget az utcai tüntetések/kordonbontós performanszok és aközött, hogy egy parlamenti párt frakcióvezetője éppen felesküszik az Alkotmányra egy jogerős bírói ítélettel felszámolt pártmilícia ruhájában. Bugyutaság terén lehet közéjük egyenlőségjelet tenni, csak az egyik alkotmányos módszer, a másik nem annyira.

@Mr Falafel: ez pofeonegyszerű, a magyar választók a legnagyobb ellenzéki párttá a Szilvásyt foglalkoztató MSZP-t tették. Mivel nem tudtak az ellenzékiek meggegyezni a bizottsági helyeken, úgy illett, hogy a legnagyobb kapja azt, amit a leginkább nem akart a másiknak adni. Ezt nem is nagyon kell mérlegelni.
  Egyre több városban és kerületben alakulnak ki hosszú, akár több órás sorok a lakhelytől távol, igazolással szavazás korábbi posztunkban megénekelt új szabályozása miatt. Az V. kerületben körülbelül negyvenen állnak sorban az épületen kívül, de máshol…..
pxpxpx 2010.04.11 16:24:44
@stratez: a választási eljárásról szóló törvény kétharmados. Ezek - az egyébként "jóindulatú"- szabályok abban vannak,
pxpxpx 2010.04.11 16:41:52
@Loxon: a Calibra miatt nekem is életszerűnek tűnik. :)
  Hatalmas sorok állnak egyes szavazókörök előtt, hozzánk is egyre-másra érkeznek a kommentek, emailek és telefonok, hogy megint itt a kékcédula, a tömeges voksturizmus. Hasonló hírek érkeznek Pécsről, Győrből, Budapest IX. és XI. kerületéből.    Nincs…..
pxpxpx 2010.04.11 14:34:22
@TuRuL_2k2: Nem tom. "Szavazni a szavazás napján 6 órától 19 óráig lehet." mondja a törvény. Szóval ha én 19:00 előtt fél perccel ott vagyok a szavazókörnél, akkor jogom van szavazni. Ha azt megcsinálják, hogy elhajtják azokat, akik sorban állnak, abból tényleg botrány lesz. Nem kérdeztek rá az OVB-nél, hogy mi van ilyenkor?
pxpxpx 2010.04.11 14:37:08
@TuRuL_2k2: nem ment át a kommentem, megint. Szóval szavazni 19 óráig lehet a törvény szerint. Ha a 19 órakor sorban álló - tehát szavazni időben megjelent -embereket elhajtják, abból tényleg balhé lesz. Nem kérdeztek rá az OVB-nél, hogy mi van ilyenkor?
labdabiztos Induljon a Banzáj! 2009.09.20 17:29:00
A bejegyzés a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz, így megkérjünk blogunk olvasóit, hogy kiskorúak előtt semmiképp ne tekintsék meg, illetve ez úton kérjük gyengébb idegzetű olvasóinkat, hogy navigáljanak el az oldalról. Szerkesztőségünk…..
Ha hazaérve egy biszexuális stewardess ikerpár vár minket egy szál bugyiban, hideg sört kínálva fel, a magyar ember azonnal elkezdi méregetni, előírásszerű magasságú és keménységű-e a hab. Vannak ártatlanul őszinte örömforrások az ember életében, engedtessék meg, hogy az…..
pxpxpx 2009.08.27 10:02:08
Érdekes kérdés... nekem is van kedvenc csapatom, 88-as EB-n kezdtem el "rendesen" követni a focit, akkor persze holland szurkoló lettem, majd rövidesen Milan. Aztóta is nekik szurkolok.

Ennek ellenére bármelyik magyr csapatnak, a - DVSC szurkolóként nem annyira kedvelt - Fradinak és Újpestnek is gondolkodás nélkül szurkolnék a Milan ellen, mert egy esetleges győzelem nagyon sokkal vihetné előre a magyar focit (stadionépítés, prezstízs, médiafigyelem, színvonal). Ez az egyik oka, a másik meg az, hogy hiába vagyok itthonról Milan szurkoló, ha el is jutok a San Siróba, ott csak egy turista vagyok. Én jó magyar focit szeretnék, ami valamennyire méltó a Puskás-féle hagyományhoz, nem az itt gálázó Realnak meg Milannak tapsikolni, ahogy Malájziában vagy Szingapúrban teszik.

Azzal nincs semmi bajom, ha valaki kimegy pl. a Real Madridot megnézni (persze csak akkor, ha nem azok helyett vesz jegyet, akik a Lokinak szurkolnának), van ilyen, de Real mezben szorítani azért, hogy a milliárdos Real megverje a kis magyarokat, szerintem a szánalmasnál is szánalmasabb.

A DVSC-MUFC hazai meccs előtt kimentem a Puskáshoz nagyon korán, és elkeveredtem pont oda, ahova befutott a ManU busza. Tök egyedül voltam, jön egy busz, nézek-nézek, hopp, ott ül Rooney és Alan Smith. Utóbbi - a meglepetéstől elkerekedett arcomat látva - kedvesen elkezdett integetni. Én meg jól beintettem neki. Ez a magyar virtus! :D :D :D
 A Legfelsőbb Bíróság - a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete alapján - felmentette Vajnai Attilát, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökhelyettesét a tiltott önkényuralmi jelkép használatának vádja alól. A Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetője…..
pxpxpx 2009.03.11 19:18:55
en.wikipedia.org/wiki/Lehideux_and_Isorni_v._France

Fontos ítélet, a Holokauszt-tagadást lehet büntetni. Teljesen egyetértek vele!

Viszont a vöröscsillaggal elmehetnek az anyjukba. :( Egyértelműen dekriminalizálni kell a nyilas- és horogkereszt viselését is. Végülis ők is csak jót akartak eredetileg, mint a nagy Lényin. Meg Sztalin.

Meg ha lesznek majd rendes nyilaszászlós felvonulások, legalább Fletó is elemében lehet, addig sem kell "válságkezelnie". :)

Botrány.
Mandiner blog One Bokros fits all 2009.03.10 11:31:00
 A képen látható Rikárdó Dávid, nagybajuszú szaki - elfogadva a kedves invitálást - ráült az MDF-re, az meg menten összerogyott alatta. Dávid Ibolya pártelnök most elgondolkodhat azon, hogy mit nyert zseniális médiahackje által és mit veszített. Tagadhatatlanul nyert vele 5…..
Húsz évvel ezelőtt, 1989. március 11-én tartotta első Országos Gyűlését a Magyar Demokrata Fórum, amikor elhatározták a szervezet politikai párttá alakítását. Azon az Országos Gyűlésen mondta első nyilvános beszédét a későbbi pártelnök és miniszterelnök. Akkor és…..
 Az Alkotmánybíróság döntése rendesen kiverte a biztosítékot a köztársaság barátainál. Az MSZP főjogásza, Bárándy Gergely tudott ugyan egy kicsit örülni annak, hogy nem egyhangúan döntött az AB a kitűnő törvény ellen, de szerinte továbbra is ez a helyes irány, vagy…..
w Babilon bukása 2008.07.01 05:50:00
Sok víz lefolyt, amióta itt szcientológiáról esett szó. Online a víz gyorsan folyik. Azóta a magyar szcientológia-kritikának forgalmas főhadiszállása alakult ki, hazánkban megjelent az Anonymous aktivistacsoport, és a mainstream sajtó vérebként csap le szegény Schmitt Pálra,…..
Az írek elutasították a Lisszaboni Szerződés ratifikálását. Már másodszor babrálnak ki az EU-val, hiszen a Nizzai Szerződés elfogadását is megakadályozták először. Válaszként persze itthon is rögtön megjelentek a fanyalgó hangok. Úgy gondolom, hogy érdemes kicsit…..
A hollandok feladták a leckét. Amennyiben a Marco van Basten csapatát körülölelő semleges nézői szimpátiából a spanyolok akarnak részesülni, akkor ma este nem csupán le kell győzniük a svédeket, hanem a földdel egyenlővé kell tenniük a skandináv csapatot. Egyébként nagyon…..
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem tartja sportszerűtlennek és nem szankcionálja azokat a válogatottakat, melyek egy-egy mérkőzésen pihentetik a sztárjaikat. "Teljesen természetes, hogy a továbbjutását már bebiztosító csapat a számára tétnélküli találkozón…..