Regisztráció Blogot indítok
Adatok
faktura

105 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Faművesség Étkező szék 2022.06.06 14:24:45
Aki tervezett már széket, az tudja, hogy a jó szék - egy kicsit szobor is. Amíg egy komód, szekrény vagy asztal a legtöbbször síkba vetíthető (van neki egy jellemző, hangsúlyos nézete) a székek igazából mindig csak térben tudnak jól működni. Még a legegyszerűbbek is...
  Van egy régi asztalos szabály (dogma?) ami szerint szíjácsot nem építünk be. Bár a napjainkban készülő bútorok között egyre kevesebb, ami fából készül, soha nem késő tisztába tenni egy-egy ilyen kérdést. (Ami nem is egy egyszerű választás az igen-nem, a jó és a rossz között.) Korábban sem volt…..
Egy rövid poszt arról, hogy milyen mértékben változtatja a méretét a természetes fa, amiből bútort készítünk. A tömörfa bútorok szerkezetének (és a formájának) a tervezésénél kiemelten fontos - ha nem a legfontosabb - dolog annak a kezelése, hogy a faanyag mozog: a körülötte levő levegő…..
Bölcső Volt egyszer egy... 2021.12.07 02:20:10
Bölcsőbolt Jó ideig indokoltnak tűnt, de aztán egyre inkább értelmét veszítette, hogy külön honlapja legyen a bölcsőimnek. Így ma végül a Bölcsőbolt oldalt átirányítottam a Faktúra Bútor megfelelő aloldalára. Ezzel együtt azt gondolom, érdemes megtartani az oldal képeit. Különös tekintettel azokra…..
Két csodája van a munkámnak. Az egyik, amikor van egy elképzelés, akár csak egy csúnyácska rajz egy papírdarabon. És abból lesz valami, ami azelőtt nem volt. A másik hasonló...
Faművesség Csipke bölcső 2021.10.21 20:38:10
Két hasonló baba bölcső, kis különbségekkel. Mindkettő égerfa. A leginkább észrevehető különbség a négy láb végénél van. Míg az egyik esztergált babákkal fejeződik be, a másik tetején egy profilozott záró elem van. Természetesen mindkettő természetes olajjal és viasszal kezelve...
Nosztalgia Ezzel a bölcsővel kicsit kiéltem azokat a nosztalgiáimat, amik a múlt századi bútorok egy fajtájához fűznek. A tervezésnél a puszta funkción túl  játszottam kicsit a formával is. Ezzel együtt nem lett a másolata vagy leképezése valamely 20. századi tárgynak.(Más fa bölcsők láthatók ide…..
...sokat jelentett, néha mindent A táncházmozgalom elég jól dokumentált történetéhez kapcsolódóan a ’80-as évekre az országban több helyen jöttek létre népművészeti alkotó közösségek. Az egyik ilyen volt a Velemi Népművészeti Műhelyrendszer. Ahogy én megismerkedtem vele: a Velemi Stúdió. Nekem, és…..
A  "Faanyagok összeforgatása1" poszt a szolgáltatja a minimális elméleti alapot a tömörfa lapok, lemezek készítésének gyakorlatához. Első nekifutásra arról írok, hogy 8-12 milliméter vastag fa lemezt hogyan szoktam készíteni. Az alább látható padláda homlokfelületének elkészítése következik. A betét…..
faktura 2020.05.13 20:08:50
@BruceWillis: köszönöm, a kérdés jó, akár önálló posztot is megérne. Van a műhely környékén is mindig némi anyag, de alapvetően nagyobb munkákhoz veszek. Olyan helyen, ahol szárított fát árulnak, és minimum zárt helyen, ha nem is klimatizált helyiségben tárolják. Ezen túl a szerkezet tervezésénél figyelek arra hogy mozogni fog - ez természetes. Egy-egy munka elkészítésénél az egyik legfontosabb mozzanat rögtön az elején az egyes alkatrészeknek való anyag kiválogatása. Először mindig a leghosszabb és szem elé kerülő darabokat kell kiszedni: asztallapok, fiók előlapok, ajtóbetétek. A belső takart elemekhez, fiókokhoz, fenéklapokhoz mehetnek a kevésbé szép rajzolatú, esetleg kisebb hibákkal bíró fa részek.
Faművesség Gabonás hombár 2020.01.15 21:49:46
  Arról akartam írni itt, hogy készült egy gabonatároló láda. Hogy tényleg magokat tartanak majd benne, és hogy ez mennyire jó. Maradok is a témánál, nagyon rövid kitérővel. A bútor egy rábahidvégi rendezvényközpontba került, ahova Sibinger Miklós készítette a bútorokat. Ennek kapcsán felidéződött…..
Az 1979-80-as tanévben fafaragó szakkör indult Körmenden, a Várkerti Általános Iskolában. A foglalkozásokat Sibinger Miklós iparművész, a Népművészet ifjú mestere vezette. 1994-ben készítettem az első ácsolt ládámat, aztán azt hittem, 2017-ben az utolsót. A honlapomon áthelyeztem a szuszék lapot az…..
1. Egy online szakmai fórumon egy, az iskolából éppen kikerült fiatalember feltette a kérdést: mi kell ahhoz, hogy jó asztalossá váljon. Persze megkapta az ilyenkor szokásos netes okosságokat, de jócskán érkeztek értelmes válaszok is. Egy méltán nagy tekintélyű kolléga – örömömre – az egyéb…..
  Asztal, release 1.1 Asztalt tervezni és készíteni talán nem tartozik a legnagyobb kihívások közé. Egy lap, és valami – legtöbbször négy láb – ami megtartja vízszintesen, a megfelelő magasságban. Vannak feladatok, ahol a tervező szabadsága miatt szép a munka. Egy nagyobbítható étkezőasztal…..
Egy ízben Vásárhelyi János szájából hallottam, hogy nem érti, miért asztal-os az asztalos - mikor a legnagyobb kihívás mindig is a szék tervezése volt (és van). Igaza volt. Néhány többé-kevésbé működőképes ülőbútoron túl vagyok már, és egyik  sem volt olyan, hogy…..
faktura 2011.05.29 23:25:51
@eMeLA: Kedves Attila! Az asztal jó, lennének is vele kapcsolatban ötleteim - de sajnos már készült hozzá egy. Kockázatmentes, hagyományos darab, szép anyagból, kidolgozott részletekkel:
picasaweb.google.com/fakturabutor/AsztalEtkezoDioKoris?feat=directlink
faktura 2017.03.03 21:24:37
A ma reggeli email-ekkel jött egy kis oktatóvideó. Van néhány nagy mítosza a szakmának, az egyik ilyen:  a      F  I  Ó  K         A fiók szerkezete, illesztése, beszerelése mind-mind nagy irodalommal rendelkezik, és az oldschool asztalosok hajlamosak az alapján megítélni a kollégákat, hogyan…..
Asztalosszerkezetek VIASZOLÁS 3. 2017.01.09 19:26:28
Jó ideje tervezem, hogy a viaszolásról összeszedem az alapvető ismereteket, legalábbis amit én el tudok mondani róla. Elkezdtem, és azt látom, hogy bár egyszerűnek tűnik, jóval szerteágazóbb a téma annál, hogy egy posztban a végére lehessen járni. Magát az alapot - natúr fafelület kezelése - három…..
Asztalosszerkezetek Viaszoló baba 2017.01.08 20:02:43
Magyarázó posztocska a bútorviaszolásról írt anyagokhoz. A bútor-és padlóviaszok jó részéről azt írják a gyártók, hogy ecsettel, ronggyal hordhatjuk a felületre. (Egyes esetekben meleg szórással, de az már ipari terület, itt nem foglalkozunk vele.) Az ecsetről mindenkit lebeszélnék. A rongy…..
B. József gazdálkodó 1939-ben húzta fel a házát a Vas-megyei faluban, ahol élünk. Épített hozzá kamrát, istállót, szekereket átereszteni tudó lábas pajtát, disznóólakat, később füstölőt. Mi 1998-ban költöztünk az akkor már évek óta lakatlanul álló, többször átépített épületbe. A kép illusztráció.…..
Asztalosszerkezetek VIASZOLÁS 2. 2016.07.27 07:40:43
  Jó ideje tervezem, hogy a viaszolásról összeszedem az alapvető ismereteket, legalábbis amit én el tudok mondani róla. Elkezdtem, és azt látom, hogy bár egyszerűnek tűnik, de jóval szerteágazóbb a téma annál, hogy egy posztban a végére lehessen járni. Magát az alapot - natúr fafelület kezelése -…..
Asztalosszerkezetek VIASZOLÁS 1. 2016.07.18 17:07:52
  Jó ideje tervezem, hogy a viaszolásról összeszedem az alapvető ismereteket, legalábbis amit én el tudok mondani róla. Elkezdtem, és azt látom, hogy bár egyszerűnek tűnik, de jóval szerteágazóbb a téma annál, hogy egy posztban a végére lehessen járni. Magát az alapot - natúr fafelület kezelése -…..
Íróasztal Van egy kép ebben a posztban. A legelső. Ez is azok közé a bútorok közé tartozik, amiket nem igazán szeretnék még egyszer ugyanúgy elkészíteni. De a hangulata megtetszett egy kisfiúnak, tervezni kellett egy hasonlót...
Tudna együtt élni egy cincérrágta fával? Szép ez a felület. Kőrisfa. A deszkák úgy lettek összeválogatva, hogy az egy lapból kikerülő darabok egymás mellé kerüljenek. Az olaj és a viasz pedig kiemeli a gazdag rajzolatot, életet ad a színnek. Az is szép ami a következő képen van?..
Bölcső vagy kiságy, mi a jobb a kisbabának? Összeszedtük az érveket és az ellenérveket Képek forrása: ikea.com; www.faktura.hu..
éhány hónappal ezelőtt láttam egy képet egy bringáról. Ez még nem is lenne nagy újdonság, hiszen ezzel foglalkozunk. Akkor viszont kivételesen nem a bringán akadt meg a szemem, hanem az elejére rögzített fa ládikón. A nyár és ősz folyamán végeztem egy kis kutatást a magyar bringás kiegészítők…..
Bölcső Meddig jó a bölcső? 2016.01.27 09:31:02
Ez a poszt a faműves blogon jelent meg először, 2010-ben. Gyakran hallom, hogy jó-jó ez a bölcső, de nem sokáig használható, ahhoz képest pedig drága/nagy/stb. Hallottam már olyant, hogy három hónapnál tovább nem alkalmas (a talpas), de fél évet is mondanak. Szerencsére egy most diplomázó designer…..