Regisztráció Blogot indítok
Adatok
atestbeszel

49 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1.) Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled, meghallgassanak és komolyan vegyenek.Neked is ugyanígy kell bánnod a hozzád fordulókkal. 2.) Jogod van kifejezni a véleményedet olyan formában, hogy az mások számára ne legyen sérelmes, megalázó.Másoknak is ugyanígy joguk van kifejezni a…..
Már egyetlen éjszakai alváscsökkenés is jelentős hormonális és epigenetikai változásokat okozhat: a sejtjeinkben lévő, a biológiai órát szabályozó gének összehangolt működését változtatja meg - ezáltal megzavarva az anyagcserénket. Ez a combizomból és a hasi zsírból vett szövetminták alapján derült…..
Az előző cikkben leírtam, miért fontos minél gyakrabban és mélyebben pozitív érzelmeket átélnünk, most pedig felsorolom a leggyakoribb gyakorlati módszereket, technikákat („pozitív pszichológiai intervenciókat”), melyekkel ezt elérhetjük. Azon (kifejezetten gyakorlati) stratégiákról írok, melyek…..
1.  Pontos cél és megvalósítási terv kell. Mit szeretnék, mennyit, mikorra, mit kell tennem érte, pontosan hogyan és miért. 2. A kívánság és a vágy még nem egyenlő az elhatározással. A változás – a céltól függően – többnyire komoly munka. Ezért alaposan tervezd meg, mit szeretnél, mi a célod, és…..
1) A bántás nem szeretet. A szeretet NEM fáj. Ami fáj, az nem (a) szeretet. És ha fáj, akkor az épp nem szeretet. A szóbeli/ lel​ki bántalmazás NEM a szeretet, nem a tisztelet jele. 2) A szóbeli/ lel​ki bántalmazást elviselni fárasztó, kimerítő, tartós STRESSZT okoz. 3) A szóbeli bántalmazás…..
A szubjektív jóllét - hétköznapi nevén boldogság - fontos összetevője a pozitív érzelmek átélése. A jóllétnek nem csak következményei, de okozói is az olyan pozitív érzelmek, mint például az öröm, a hála, a szeretet, az elégedettség – fogalmazta meg Barbara Fredrickson a „broaden-and-build”…..
atestbeszel 2020.06.25 19:23:56
@wmiki: Hmm, hát ha valaki az ítélkezésmentes megfigyelés híve, akkor az én vagyok. :) Ez a korábbi cikkeimből is kiderülhet. Itt nem ítélkezésképpen szerepel, hogy negatív vagy pozitív, hanem egyszerűen az a helyzet, hogy így választja szét és így nevezi a szakirodalom a két különböző hatású és típusú érzelmet. Már régóta gondolkodom, hogyan lehetne másképp, neutrálisabban hívni a negatívakat (kényelmetleneknek?), de eddig még nem jutott eszembe a megoldás. :) Ezért maradtam az eredeti megnevezésnél. De ha beszélgetek valakivel, mindig megemlítem, hogy ezek idézőjelesen negatívak és hogy mennyi hasznuk van.
És igenis van hatásunk az érzelmeinkre és mindannyian szoktunk különböző érzelembefolyásoló vagy érzelemregulációs/érzelemszabályozó technikákat használni, akár tudunk róla, akár nem. Az előző cikkemben is írtam erről, de a következőben még többet fogok. ;)
"Nem a stressz betegít meg, hanem ahogyan reagálunk rá." A legsúlyosabb stresszek érzelmi eredetűek, és ami biztosan distresszt okoz Selye János szerint az a bizonytalanság, az információhiány, és a kontroll elvesztésének érzése. Az utóbbi hetekben, mindhármat bőven volt és még egy ideig sajnos van…..
Idén is egy olyan, női rendezésű filmet ajánlok a BIDF vetítései közül, amit a rendező a saját traumájáról, önismereti útjáról, kétségeiről és a jóvátétel folyamatáról készített. A Harc az identitásodért szekcióban vetítik az Újra nő | In Search című filmet, mely bemutatja a traumával való…..
Világszerte annyira alváshiányosak vagyunk, hogy a helyzetet már alváshiány-járványként is emlegetik. Ez akkora problémákat okozhat, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű alvást szinte receptre kellene felírni. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és a pihenés nem jutalom, nem privilégium,…..
A gyermekkori traumatizációt és családon belüli fizikai erőszakot is átélt személyek 5-ször nagyobb kockázattal tapasztalnak krónikus fájdalmat és izomrendszeri megbetegedéseket, 3-szor nagyobb eséllyel gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket és anyagcsere-betegségeket. A gyermekkorban elszenvedett…..
A rendszeres futás nemcsak a testi-lelki egészségünkre van ezerféle jó hatással, de rengeteg olyat tanulhatunk általa magunkról, melyeket az élet más területein is hasznosíthatunk. Engem ezekre tanít: 1.) Énhatékonyság, ágencia: aktívan tehetek azért, hogy jobban érezzem magam. Minden futás után…..
Ahogy a stressz is dominószerű sejtszintű változásokat indít el a testünkben, úgy a relaxációs-meditációs technikák rendszeres gyakorlása is - csak fordított (jó) irányban. Ennek része például a HPA-tengely és LC-NE (vagy SAM-) rendszer (a stresszválasz szabályozói) működésének harmonizációja, és az…..
Alább összegyűjtöttem néhány, számomra fontos, (ön)megerősítő, (ön)együttérző gondolatot, idézetet. Ezeken kívül rengeteg van a blog magyar és angol nyelvű Facebook oldalain is, a fotók közt, illetve örülnék, ha kommentben ti is megosztanátok olyanokat, melyeket különösen találónak tartotok, vagy…..
Szocializációnk során megtanuljuk elnyomni, visszafojtani a “negatív” érzelmeket: már szüleinket, és az ő szüleiket is arra nevelték, hogy fegyelmezetten kell viselkedni, mert nem illik, nem elfogadott ezen érzelmek kimutatása, és nem szabad például nyilvánosan sírni. Mosolyt és vidámságot kell…..
atestbeszel 2018.04.05 19:23:20
@OneBall: Köszönjük a konstruktív kommentet! :) Az idézett szöveg írásakor pl. a cikkben is emlegetett vigasztaló mondatokra gondoltam (amikor értelemre ható tanácsokkal próbálnak minket vagy próbáljuk magunkat vigasztalni), de lehet gondolni olyanokra is, amikor valaki azt állítja, hogy rá "nem hat a reklámozás, mert ő racionálisan dönt".

De teljes mértékben egyetértek veled (is), mert az ellenkezőjére is van példa!

És talán az is, hogy sok dologban racionálisnak gondoljuk magunkat, pont annak az eredménye, hogy "érezni" nem vagyunk "megtanítva".
atestbeszel 2018.04.05 19:25:12
@OneBall: Van az a mondás, hogy "listen to your heart but take your brain with you" - talán ez a megoldás :)
Közhely, hogy krónikus alváshiányban szenvedünk. És jócskán alulértékeljük az alváshiány egészségünk megromlásában játszott szerepét. Pedig az, hogy hogyan és mennyit alszunk, nem csak teljesítményünket, de testi-lelki egészségi állapotunkat, gyógyulási kilátásainkat, életminőségünket, sőt,…..
atestbeszel 2018.02.13 05:30:58
@Szegedi András: Köszönjük és köszönjük! :)
atestbeszel 2018.03.15 20:35:03
@Buborék: :( Az autogén tréning (azaz az önellazítás módszerének megtanulása és alkalmazása) kimondottan hatékony alvásproblémák ellen: atestbeszel.blog.hu/2014/11/03/stresszkezeles_ne_stresszelj
Év elején, a megújulást jelentő tavasz közeledtével automatikusan itt a naptár diktálta lehetőség a múlt és jelen elemző áttekintésére, és jövőbeni tervek szövögetésére. Mindjárt itt a március, és talán eddig halogattad, vagy már el is felejtetted, hogy évértékelő-évtervezőt szerettél volna…..
A mindössze 16 éves világrekorder Jade Hameistert - tradicionális nemi szerepekből és gender sztereotípiákból való kilépésre buzdító, északi-sarki síexpedíciójáról szóló inspiráló és bátorító - TEDx előadása után szexista trollok árasztották el kommentjeikkel. Többen is azt üzenték neki, hogy…..
Miért tűröm el, hogy méltatlanul bánjanak velem, hogy bántsanak? Miért bántom magamat különböző módokon? Miért vagyok túlságosan önfeláldozó, aki hajlamos a saját igényeit háttérbe szorítani? Ha sejtem, milyen gyerekkori élmények vezettek ide, akkor miért ragadok bele mégis újra és újra ugyanazokba…..
Borut Petrovic Jesenovec Alice Miller pszichoterapeutával készült interjúja az ONA című szlovéniai magazinban jelent meg 2005-ben.  Recski Ágnes fordítását itt találtam, és változtatás nélkül közlöm, mert azt szeretném, ha minél több emberhez eljutna. (Alice Miller korszakalkotó könyvéről, A…..
Évezredek óta csináljuk, az átlagember életében kb. tizenötezerszer. Kétharmaduk nem elég magabiztos benne, hogy jól csinálja, az emberek 19%-a egyenesen utálja. Az emberek 56%-nak volt kellemetlen tapasztalata az elmúlt hónapban: nedves kéz, túl erős szorítás vagy túl hosszúra nyúló kézfogás…..
Régóta tiszta kokainfüggők állítólag még húsz évvel az utolsó szerhasználat után is szinte elviselhetetlen sóvárgást éreznek, ha droghasználókról szóló képeket mutatnak nekik. A legnagyobb, leggazdagabb, leghíresebb sztárok élete megy tönkre és halnak meg (közvetlenül vagy közvetetten) valamilyen…..
A sportteljesítmény maximalizálásában jelentős szerepe lehet a különböző relaxációs-meditációs technikák rendszeres alkalmazásának. Amellett, hogy nagyon hasznos és bármikor előhúzható eszközök a minket hátráltató fizikai és lelki stressz tüneteinek (pl. feszültség, szorongás, lámpaláz, emésztési…..
Sokan bizonytalanok vagyunk, milyen egy egészséges párkapcsolat, mi az ami még "belefér", és mi az, ami már nem. A gyerekkorban kialakult kötődési mintázatok döntően határozzák meg felnőttkori viszonyulásainkat: legközelebbi gondozóinkkal átélt interakciós tapasztalataink észrevétlenül és…..
3 perc alatt 90-94%-os valószínűséggel meg tudja jósolni egy kapcsolat jövőjét John Gottman, a University of Washington kutatója. A The Gottman Institute  vezetője hosszú évtizedek óta párkapcsolatokat, házasságokat tanulmányoz. Többezer emberpár (egymással folytatott interakciói közben mutatott)…..
atestbeszel 2016.12.04 12:15:32
@Gábor Borza: Kedves Gábor, a tudatosság fontosságáról szóló sorozat előző részei:
1. Fiktív tartalom keltette érzelmek tudatos, gyakorlati megfigyelése a testben: atestbeszel.blog.hu/2015/11/03/merj_valtoztass_fejlodj
2. Az éber tudatosság hatásai, jelentősége: atestbeszel.blog.hu/2015/12/18/mindfulness
3. Automatizmusok helyett tudatos döntés: atestbeszel.blog.hu/2015/12/18/miert_eri_meg_kilepni_a_skatulyabol
4. Miért ne ítélkezzünk atestbeszel.blog.hu/2016/04/22/itelkezem_tehat_felsobbrendu_vagyok
atestbeszel 2017.01.29 15:37:44
@VT 135: Köszönöm szépen!

Kérdés, hogy mi az oka annak, ha a társunk "nem óhajt mindezzel foglalkozni" (más mintákat hozott a családjából, más elképzelései vannak a párkapcsolatról vagy bármi más) és hogy tudatosul-e benne a mi elégedetlenségünk
atestbeszel 2017.01.31 11:58:54
@VT 135: Tegnap lapozgattam Patricia Evas Szavakkal verve című könyvét, és az egyik résznél (93. oldal) eszembe jutott a kérdésed. Ez az, és bár ez egy bántalmazási technikáról szóló részből való, azért ide idézem, hátha találsz benne használható infót: "Egy párkapcsolatban nem érhető el intimitás, ha az egyik fél nem hajlandó beszélni magáról, és nem képes partnerét beleérzően támogatni. Jóllehet két ember nem mindig értheti meg egymást és néha nehezükre eshet kifejezni az érzéseiket, mindenképp a megértés szándékát tükrözi, ha mindketten tudnak ilyeneket mondani: "Úgy érted...?", "Úgy érzed...?" vagy "Úgy gondolom...", "Úgy érzem...". Az egyik fél egymagában nem elég arra, hogy intimitást teremtsen egy kapcsolatban. Ha a bántalmazó nem hajlandó meghallgatni partnerét, tagadja annak élményeit és elzárkózik előle, magát a kapcsolat alapegyezségét rúgja fel."
A törött tárgyak nemesfémmel történő restaurálása a távol-keleti országokban egy külön művészeti ággá vált, a neve Kintsugi vagy Kintsukoroi. (Jelentése: arannyal összeilleszteni). Van abban számomra valami megrendítő és felemelő, hogy a tökéletlenné vált tárgy törött repedéseit arannyal töltik…..