Adatok
Klézli Pince
8 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2014-es szüret után úgy döntöttünk, hogy áttelepítjük az egyik rizlingszilváni területünket. Ennek az áttelepítését mutatnám be képekkel és rövid mondatokkal.
Az 1969-ben telepített 3 x 1 méteres térállású szőlő mára már korszerűtlenné vált valamint a tőkehiány is meghaladta azt a mértéket, hogy…..
A bor fejlődésének elősegítésére, tulajdonságainak kifejezésére, betegségektől való megóvására különféle pinceműveleteket alkalmazunk.Ezek a műveletek a kénezés, borjavítás, derítés szűrés...
A szüret a legszebb munka a szőlősgazda számára. Főleg ha az egész éves munkáját egy kitűnő minőségű szőlőt tud leszüretelni.
Azt hinnénk, hogy ezt az idei ˇ"talán" az átlagosnak mondható évjáratban könnyen lehetett hozni.
Az idei évben a nagy lisztharmat járványok…..
Ugyan a piálás nem csak a szervezetünkre, hanem a pénztárcánkra is igen károsan hat, egy-két pohár szép bort azonban én sem vetek meg egy fárasztó, munkával töltött hét után.
A minőség (ez alatt borászatban, szőlőből készült bort értek) persze nekem is fontos, viszont…..
Klézli Pince
2015.06.02 10:46:10
@Pelso..: És ami még a legjobb egy termelői borban, hogy vásárlás előtt meg tudod kóstolni.(legalábbis nálunk akár az összes hordót végig lehet kóstolni)
Az idén körülbelül három héttel később kezdődött a szőlő rügyfakadása, mint tavaly, mégsem mondhatjuk késeinek, hiszen ez a normális.
A korai rügyfakadás egyébként növény egészségügyi szempontból nem szerencsés, mivel a szőlő ilyenkor eleinte vontatottabban fejlődik,…..
A borokban lévő zavarosság megszüntetésének és megelőzésének hatékony módja a derítés.
A derítőanyag mennyiségét mindig próbaderítéssel állapítjuk meg.
A derítés művelete során olyan anyagot juttatunk finoman elosztva a borba, ami ott a zavarosító anyagokat…..
A 2014-es év elég elég rosszul indult mivel felénk csak januárban esett hó úgy összességében 25-30 cm és nagyon hidegek se voltak.
Január első felében elkezdtük a metszést (kb 1/3 mi magunk a maradék 2/3 napszámosok) amit február eleje közepén be is fejeztünk.
A február…..
A család kisebb-nagyobb területen generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A 90-es években kezdtük el szőlőterületünk növelését, ami mára megközelítette a 10ha nagyságot. Fajtaösszetétele 2/3 részben kék,1/3 részben fehér szőlő.
Mint a…..
Azért indítottam ezt a blogot,hogy bemutassam pincészetünk mindennapjait,a munkafolyamatokat a szőlőben és,hogy hogyan miként alakul a termés.És kommentben mindenki megossza a véleményét pincészetünk munkájával kapcsolatban...
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz