Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GeeDawg2

0 bejegyzést írt és 187 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nogales egy város Arizonában, pont a mexikói határra épülve. A határ déli oldalán egy másik város, ugyancsak Nogales a neve, de ez a mexikói Sonora tartomány része. Csak az államhatár van kettejük közt, az viszont magas acélkerítéssel megerősítve, elkerülendő az illegális…..
A mindenki számára kötelező, ingyenes alapoktatás rendszerének szükségességét ma kevesen vonják kétségbe. A mellette szóló érvek sokfélék, a közgazdász a modern világban való eligazodáshoz nélkülözhetetlen alapvető ismeretek hiányából fakadó negatív externalitásokra…..
Honnan származik a jólét, avagy hol termelődnek inkább a jövedelmek: a városokban vagy vidéken? Az elmúlt évszázadok gazdasági növekedését az egész világon folyamatos urbanizáció kísérte, és közgazdászként ennek mind keresleti, mind kínálati okait is könnyen fel…..
GeeDawg2 2012.05.02 16:35:33
@bankvezér: Kolléga úr, ha egyszer közpolitikai következtetéseket vonunk le, talán érdemes megnézni, hogy a tények igazak e. Márpedig, ha az az egyik fő állítás, hogy az USA versenyképesebb, mert urbanizáltabb, és mert nincs vidékpolitika, az ott megbicsaklik, ha kiderül, hogy nem urbanizáltabb...
És persze, elméletileg igazad lehet, hogy egy gyár lehet szupertermelékeny a puszta közepén, de valószínűleg nem oda fogják tenni a gyárat... (Mint ahogy brókercéget is valószínűbb, hogy Manhattanben, vagy a Cityben nyitnak, mint mondjuk Százhalombattán - pedig utóbbiban biztosan olcsóbb a munkaerő...
GeeDawg2 2012.05.02 16:42:08
@bekesg: Ez nem lehet vmi árazási/ számviteli elszámolási kérdés? Pl. ha mondjuk egy szolgáltatást igénybe akarok venni, az lehet, hogy tök ugyanaz a szolgáltatás Budapesten/ kisvárosban /faluban, de mégis akár 2-3szoros árkülönbség lehet közte. (Pedig még az is lehet, hogy a költségek ugyanazok.) Vagy mondjuk a vidéki üzemben csak a költségek vannak elszámolva, míg a városi központban már a bevételek is?
GeeDawg2 2012.05.07 11:53:40
@korenmiklos: Értem én. Csakhogy ez az érv Európában is megáll. (Pl. evidensnek tételezzük fel, hogy Hobokenből mindenki NYC-ban dolgozik, mint ahogy azt is, hogy Érdről Budapesten. De mi van New Brunswickkal, vagy Székesfehérvárral? Ráadásul maguk a városok Európában zártabbak (azaz van "belterületük" és "külterületük"), mint Amerikában. Ettől függetlenül pl. Kőszeg városiasabb, mint mondjuk Elizabeth, NJ...
Az ELTE Közgazdaságtan Tanszékén hagyomány, hogy a karácsonyi forraltbor mellé egymást is olyasfajta feleletválasztós tesztekkel szórakoztatjuk, amilyeneknek szegény diákjainkat szoktuk kitenni. Habár a poénok egy része nem lesz másoknak világos, gondoltuk,  kis kvízünket…..
GeeDawg2 2012.01.03 10:11:20
@varadi_balazs: Értem én, hogy elvileg mire megy, de ennyit? Most nem volt időm végigböngészni a költségvetést, de a rendvédelem saccperkábé 500 Mrd, +20%, az 600; ennél sokkal többet kapna a közlekedés??? Mégha a 4-es metrót is hozzáveszem, akkor is nehéz elhinni. (szerintem a MÁV kap kb. 200-250-et, a BKV, Volánok max. 50-et, a Malév fogalmam sincs, a közlekedési EU-s projektek meg olyan 100 körül... Ez nekem max. 500...
GeeDawg2 2012.01.12 15:41:11
@varadi_balazs: Értem én, csak nehezen hihető. Továbbra is. (nem veletek van bajom, hanem a számmal... :))
Debrecenben tömegközlekedéssel utazva különös utcaművészetnek lehet tanúja az ember. A villamosra vagy a buszra kitett különféle figyelmeztető, utastájékoztató táblácskák, matricák szövegéről egyes betűket lekapargatva az ismeretlen művész teljesen új jelentéssel,…..
GeeDawg2 2011.08.25 10:13:46
@Szobonya Péter: Szerintem tényleg ez a remény. Én csak abban bízom, hogy hátha előbb utóbb az oktatásban is megjelenik az ilyen jellegű oktatás. (Bár egyszer egy radikális barátom mondta, hogy a magyar oktatás mennyire vállalkozó-szellem ellenes: nem kíváncsi senki az önálló gondolataidra, büntetik az együttműködést, és a kapott jegyek ritkán tükrözik a teljesítményt...)

Egyébként szerintem tőkéjük/megtakarításuk van az embereknek. Csak kevés. Vagy illikvid eszközökben (lakás, nyaraló, külföldi betét.) Igazából mi azon törjük a fejünket, hogyan lehetne ezt értelmesen bevinni a vállalkozásfinanszírozásba. De ezt Te is tudod. :))
Catherine Rampell az OECD összehasonlító felméréséből idéz, amelyben a különböző országok vállalkozásokhoz, vállalkozókhoz való viszonyát vizsgálták. Őt persze az Egyesült Államok érdekli, de a bemutatott grafikonokon Magyarország is szerepel. Mindegyik érdekes, de…..
Időnként olyan írásokat is érdemes olvasni, amelyek a miénktől homlokegyenest eltérő eszméket hordoznak. Persze nem azért, mert akár csak morzsányi igazságot is tartalmaznának, hanem azért, hogy  jobban felkészülhessünk saját álláspontunk (hitünk) védelmezésére.…..
Nico Voigtländer és Hans-Joachim Voth azt vizsgálták a Voxeu.org-on is összefoglalt tanulmányukban, mi magyarázta a múlt század huszas éveinek németországi antiszemitizmusának térbeli eloszlását. Lassan a testtel! Hogy lehet az antiszemitizmus területi eloszlását mérni…..
GeeDawg2 2011.05.27 10:23:27
@GeeDawg2: Egyébként lehet, hogy mégis magamat cáfolom, a cikkben van egy hivatkozás egy másik cikkre, ahol pont azt mondják, hogy a náci ideológia a paraszt közösségekben pont gyengébb választási eredményeket hozott.
Magyarországon a 15 és 64 év közötti népesség csaknem 14%-a (közel egymillió ember) valamilyen munkavégzést korlátozó betegséggel vagy fogyatékossággal él. A sok rokkantnyugdíjasról még azok is tudnak, akik amúgy csak szőrmentén érdeklődnek a magyar munkapiac sajátosságai…..
A közvélemény-kutatásokból származó tapasztalatok alapján világos, hogy a Fidesz alkotmánykérdőíve nem a választók valódi preferenciáit mutatja ki. Célja sokkal inkább az alkotmány legitimálása, mint a valódi közvélemény megismerése. Az amerikai Literary Digest…..
Innovatív Unió - Ti hallottátok már ezt a kifejezést? Nem? Akkor én tájékozottabb vagyok, mert én már hallottam. Körülbelül tíz perce.       Az euractive.hu és az euvonal.hu cikkeit olvasgatva tudtam meg, hogy az Innovatív Unió (így…..
Kevés olyan feltörekvő ország van, amely az elmúlt harminc évben bátrabban reformálta volna gazdaságát, mint Mexikó. Megnyitották országukat a nemzetközi kereskedelem és a külföldi beruházások előtt, fejlődő országban szokatlan fiskális fegyelmet értek el, és…..
GeeDawg2 2010.11.24 12:38:11
@kronstadt: Szerintem nagyon torz mintát használtok: Amikor volt angol gyarmatokról beszéltek, mindig beleveszitek az USA-t, miközben a 13 kolónia már nagyon korán függetlenedett.
Ha az összes angol gyarmatot nézitek, nagyon vegyes a kép. Ott van a hatalmas India egymagában (a korona ékköve!), vagy pl. Pakisztánban és Bangladeshben összesen több ember él, mint az USA-ban. Van nagyon sok olyan ország, ahol mióta kivpnultak az angolok, folyamatos a katonai diktatúra/polgárháború: Pl. Nigéria, Burma.
A mikro tankönyv szerint a közjószág olyan jószág, amelynek felhasználásából nem zárható ki senki és nem lesz belőle kevesebb, ha többen fogyasztják. Vagyis a felhasználók nem rivalizálnak érte. Mindkét tulajdonság akadályozza, hogy a költségek és bevételek…..
GeeDawg2 2010.10.08 14:35:30
@mig8: arra gondoltam, hogy az a szokásos érvelés, hogy csak azok a tiszta közjószágok - és ezáltal kvázi a közösség által előállítandó szolgáltatások - ahol tökéletesen él a rivalizálás és a kizárhatóság hiánya, az praktikusan hülyeség - mégha tudományosan elegáns is. (ld. pont a honvédelem, rendvédelem, tűzoltás, stb.)

A potyautasok kizárása jogos kérdés, valószínűleg ehhez meg kell erősíteni azokat az intézményeket, "kapacitásokat" (ld. tegnapi Besley előadás), amik kierőszakolják a kontribúciót. Pl. egy társasházban a tisztaság betartását, a kukák kapacitásának megosztását, vagy épp a közös költség fizetését...
Kell-e egyáltalán, hogy változzon? És ha változik, akkor mi változzon meg benne? Ne kapkodjátok el a választ! Előbb olvassátok el annak a tizenöt  tekintélynek a véleményét, akiket az Economist megkínált a kérdéssel. A paradigmát mintha egyikük sem akarná megváltoztatni...
GeeDawg2 2010.10.06 14:18:16
@mig8: Kolléga úr, a gyakorlati pénzügyek alatt mire gondolt? Ha jól emlékszem ezt a válságot sem a FED, sem a SEC - hát még a bankokban ülő jól fizetett kockázatkezelő srácok - nem látta előre, pedig ott elég jól képzett közgazdászok ülnek. (Pont erről szól az Economist cikk, hogy mit kéne az egyetemi economics képzésen változtatni?)

Itt nem arról van szó, hogy jaj, nem kellett volna svájci frankban felvenni az áruhitelt a plazma TV-re...
Timothy Besley a kollégium 2010-ben választott Neumann-díjasa „State Capacity and Economic Development” címmel október 7-én tart előadást (csütörtökön) 18:00 órai kezdettel.Az előadás helyszíne: Károlyi-Csekonics Rezidencia (erkélyes szalon), 1088 Budapest, Múzeum utca…..
A mai Indexen az Eltecon két tanára a magyar iparpolitika lehetőségéről és veszélyeiről elmélkedik...
GeeDawg2 2010.08.04 19:27:43
@mig8: csak, hogy lelőjjem poént: 3 természeti tájnak a találkozásánál fekszik a város, ezért a közéőpkorban speciális gzdálkodás tudott kialakulni. A növénytermesztés (búza, takarmány) a hajdúsági feketeföldeken zajlott, a jellemzően rideg állattartás a ártéri Hortobágyon (a későbbio évszázadokban a gulya, és a ménes - és ezzel együtt a legelő is - városi tulajdonban volt), az építkezéshez, tüzeléshez, az állatok teleltetésére pedi az ún erdőspuszták (a Nyírség) szolgáltak. Az sem mindegy, hogy az eredeti falvak pont ezeken a löszös-homokos dombokon fúrt kutak köré telepedtek. Ma is a sok jó minőségű vizet lehet szedni sok helyen akár fúrt kutakból is.
És ha már klaszter, erre a speciális természeti közegre még az is pozitívan (bár nemegyszer gyászosan) hatott, hogy a török hódoltság idején pont Erdély, a Magyar Királyság, és a Porta határán feküdt, ami a kereskedelmet segítette, főleg, hogy az egyes helyekről elmenekült parasztok, kézmúvesek, kereskedők is megtelepültek városban. Pont mire város lesz debrecen, pont ezt határváros jelentőségét veszti el (a hódoltág végén), ezáltal csökken kereskedlemi, ipari jelentősége.
A közösségi szájtok a népi politikai kezdeményezések nagyszerű terepei (grassroots: az angol kifejezés a mindenütt feltörő fűhöz/gyomhoz hasonlítja az ilyet). Sok-sok jóérzésű ismerősöm, köztük két Angliában, egy Kanadában és egy Amerikában élő is csatlakozott az egyik…..
GeeDawg2 2010.07.28 16:12:53
Balázs, a hatályos 2010-es költségvetésben az Ország gyűlése "Nemzeti és kiemelt ünnepek, egyéb rendezvények, események támogatására" 653,8 millió forintot különített el. Ezenm kívűl a Nemzeti Kulturális Alapban "Évfordulók, hazai fesztiválok és rendezvények, valamint azokon való részvétel támogatása" címen is van 2423,8 millió forint. Nem tudom, hogy ezt hogyan osztja el a Kormány, vagy éppen az NKA kuratórium. Azt is tudom, hogy mi barátok mennyi pénzt tudtunk összegyűjteni egy alapítvány révén az árvízkárosultaknak. Ha a fenti összegeknek csak a felét a Kormány nem tűzijátékra költi, hanem az árvízkárosukltkra, akkor többet ad, mint amennyit pl. az OTP gyűjtött. Ilyen egyszerű ez a matek.

Lehet persze számolni a Hungaroring, vagy a tüzijáték addicionális turisztikai hozamát (egyiknek minimális, másiknak legfeljebb pozitív 0.), de a jó kormányzás ott kezdődik, hogy azokat a kiadásokat megszüntetjük a rosszul működő programokat, és a jól működőket is priorizáljuk. A tüzijátékot nem mondanám se jól működőnek, se prioritásnak.

És még egy, ha már: Valószínűle nem lesz bútor, telefon, számítógép, autó, stb toptól érdembeli megtakarítás. Ugyanúgy, mint ahogy egy családi háztartásban sem attól, ha nem dobjuk ki az eldobható bevásárlószatyrot, hanem kukászacskónak használjuk. Mindkettő inkább jelzésértékű, hogy mindenen érdemes és lehet is spórolni. Bizopnyos népek, pl. svájciak, bajorok, svábok elég messze jutottak ezzel a logikával.
Talán soha nem fogunk tudni megnyugtató választ találni a Nagy Kérdésekre, például arra, hogy miért szegények a szegények, vagy hogy mennyit számít a segélyezés. Ha tudjuk azonban, hogy hogyan lehet a legkönnyebben elérni, hogy az indiai gyerekek eljussanak az iskolába, vagy hogy…..
Ross Levine szerint a pénzügyi szektor megfelelő újraszabályozása csak a történtek korrekt diagnózisára épülhet. Márpedig - ahogy NBER műhelytanulmányában kifejti - a pénzügyi válságot nem véletlen balesetek sorozata, hanem a szektort érintő súlyos gazdaságpolitikai és…..
2022-ben már nem lesznek országgyűlési választások? Levelet kaptam lájf. Csak két mondat volt benne egy mellékelt táblázat magyarázataként: „Demokráciánk 24 éve. A három debreceni egyéni választókerület győztes országgyűlési képviselőire (1. forduló) és a…..
Ellenőrző Megoldás-e a tandíj? 2010.04.08 08:00:00
Utolsó részét olvashatjuk a tegnap-tegnapelőtti posztnak. Fő témája a tandíj bevezetésének szükségessége, véleménye szerint önmagában a tandíj nem lenne megoldás, hiszen a mai fizetős szakokon sem magasabb a színvonal az államilag finanszírozottnál. A fizetős…..
GeeDawg2 2010.04.09 10:42:18
@Cartman (ex Cartman): Ajánlom az elsővilágháború előtti választójogi törvényt és következményeit!
GeeDawg2 2010.04.09 11:15:12
@Cartman (ex Cartman): A cenzusnak az a lényege, hogy valakit ki akarsz a választási rendszerből zárni. A modern demokráciának meg pont az a lényege, hogy minél több embert beemelsz. Én nem szeretnék se cenzust, se semmilyen adminisztratív korlátozást. A 18 éves korhatár elég, bár én már 14 évesen is akartam szavazni. :)
GeeDawg2 2010.04.09 13:57:11
@bontottcsirke: Bár egyre durvábban eltérünk a tárgytól, de mit is mondott meg felülről Ferenc József??? (csak a történelmi tisztánlátás érdekében...) De ezzel a lendülettel Mátyást is leírhatod.