Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Valóság nevű unokahúgotok

0 bejegyzést írt és 252 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A város Budapest. A cím pedig persze csak részigazság, mert a Megyeri híd csak abban a tekintetben a legmagasabb Budapesten, ha a listából kivesszük az adótornyokat és a hőerőmű kéményeket, valamint a tengerszint feletti magasságot sem vesszük figyelembe, hanem csak az épített magasságot...
Az első világháború, melyet egészen a második nagy világégésig "a nagy háború" néven emlegettek, számtalan pilóta-hőst adott a történelemnek: ilyen hős volt az angol hadsereget erősítő, kanadai Billy Bishop, a francia René Fonck, a szintén francia Georges Guynemer, illetve az ugyancsak Angliát…..
Valóság nevű unokahúgotok 2019.12.14 00:23:29
@Bravehearth: Értem.

Nem hiszem, hogy a modern történelemoktatás feladata lenne, hogy háborús hősök történeteit oktassa - ez még XIX. sz-i történelemoktatásként is túlhaladott volt, ezen a szemléletmódon már a XVIII. sz-ban túllépett a történelemtudomány.

A történelemoktatás éppen hogy a kontextusba állítással nyeri el értelmét: mi miért és mi mindennel összefüggésben alakult úgy, ahogy alakult? Ha így közelítsze a Richthofen történetét keretező I. vh-hoz, akkor az jön ki, hogy egy egész nemzedékniy tehetséges, jószándékú - és persze nacionalizmussal jól megmérgezett - fiatalember vált semmivé, a nagy semmiért, vagy azért, hogy húsz év múlva még több (és német, vagy épp orosz részről még inkább megmérgezett) ember pusztuljon el értelmetlenül.

És persze az sem ártana, ha a történelem oktatása során szót ejtenének azokról a humánetológiai és lélektani mozgatórugókról is, amelyek egyének és tömegek döntései mögött működnek - ez az ősi "Nosce te ipsum!" parancsa: ismerd, hogyan múűködsz, egyénként és mint a közösséged tagja!

És itt jön a személyes szál: a szemedben a "nemzet fogalmának lényege" nem más, mint hogy az amit te nemzet alatt értesz, az csupán egy tranziens történelmi-szociológiai és kulturális jelenség (ebben a maisnteram történettudomány nagyon hosszú ideje egyetért). Még a nyelvek is sokkal stabilabb képződmények a nemzeteknél. (Abba most ne menjünk bele, hogy egy adott korszakban hazsnált történeti nyelvvariáns miféle társadalmat képez le és milyen módon... De jó példa erre a latin "gens" és "natio" szavak tartalomváltozása akár az utóbbi kétezer, akár az utóbbi kétszáz évben.)

Az oktatásomról: 3 diplomám van és hamarosan meglesz a PhD-m is, mindhárom természettudományos-műszaki. A barátomról pedig csupán annyit mondanék, hogy éppen ő szokta a te típusodat "vitaképtelennek" nevezni... De azért annyi kajánáság van bennem, hogy megnéunék egy beszélgetést köztetek:)

Ja, a(z egyik) munkahelye egy olyan objektumban van, amelyet egy bizonyos (Friedrich Wilhelm von) Seydlitzről neveztek el - neked bizonyára többet mond ez a név, mint nekem, tudatlannak!:)
Gyakran felvetődő kérdés mind a történelem-kedvelők, mind a történészek körében, hogy az 1552 -es nagy török támadásban, - melynek legvégső célpontja a Felvidék kapujának nevezett Eger várának elfoglalása volt - mekkora létszámú török sereg vett részt. A szakértők egyik része Tinódi Lantos Sebestyén…..
Valóság nevű unokahúgotok 2019.12.04 09:12:50
@Hungarian Geographic: Pontosítsunk: abban volt egy közismert félszemű, név szerint Jumurdzsák Tayyip Erdoğan, a 3. Létratámasztó rohamcsapat bégje. Őt a hadilelrátárban 50%-os hadrafoghatóságúnak tütnette fel a nagyvezíri fermán, mivel a látótere 50%-a (szó szerint) kiesett.
A Pannonhalmi Lombkorona Tanösvény új, sétányként funkcionáló résszel bővült tavaly: az élményt az adrenalinfokozó magasság, csodálatos panoráma, friss levegő teszi felejthetetlenné. Előttünk áll az ősz talán utolsó, kirándulós hétvégéje. Vidd el a családot Pannonhalmára. Újszerű, extrém élményt…..
Mindenki máshogy szereti, tartja a közhely, de azért vannak kiugró esetek. Néha nehéz elhinni, hogy valaki még ÚGY is szeretheti, pláne hogy valószínűleg még annak is van egy tovább fokozott változata. Olyan perverziókat mutatunk be, amit nem hogy nem próbáltál, de talán nem is gondoltál még rá...
Nem tudom, hányan gondolkodtatok már el azon, vajon minek van az embernek fanszőre. Valószínűleg igen kevesen, és minket sem mozgatott meg különösebben a kérdés, egészen mostanáig. Felvetették ugyanis, hogy aki rendszeresen borotválja magát odalenn, az esetleg nagyobb eséllyel kaphat-e el valamilyen…..
A kvantumtechnológia a kommunikáció titkosítását és a titkosítás feloldását biztosító kvantumkulcs-kiosztással (quantum key distribution, QKD) is forradalmasítja a számítástudományt. Jó hír, hogy a szükséges miniatürizáció feltételei már adottak hozzá. A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU)…..
A legkisebb lakásokat nehéz úgy berendezni, hogy minden fontosnak jusson hely benne. Méretéből adódóan az egyik legnagyobb kihívást az alvóhely szokta okozni. Most egy csokorba gyűjtöttük azokat az zseniális ötleteket, amik segítségével a legszűkösebb lakásokban sem lesz többé gond az ággyal...
Egy nő az élete során 400-500 alkalommal menstruál, mégis szinte még mindig tabunak számít erről beszélni. Menstruáció idején a vérzés mellett számos egyéb tünettel kell megküzdenünk, de ezeket szerencsére lehetőségünk van csökkenteni, hogy könnyebben átvészeljük ezt az időszakot. Nézzük mik azok a…..
Falu a Tisza-tóban, harangszó a mocsárból és oszmán kincsek Szolnok alatt. Ma is rejt titkokat a mély.  A kép csak illusztráció, Tisza-tó Forrás: Andrea B. Lukács, Pixabay..
Belegondolni is rossz, mennyi tippet-trükköt találni a neten arra vonatkozólag, hogyan lehet legbiztosabban teherbe esni. Az amúgy élvezeti értékkel is bíró szex kapcsán ez a sok írás képes olyan szorongást kelteni, hogy az együttlétek egyfajta robotikus műveletté, sőt feladattá redukálódnak. Nem jó…..
Megvan mindenkinek a 2014-es WILD (Vadon) című film Reese Witherspoon főszereplésével? Talán ez az a film ami kicsit jobban elterjedt és szándékozott bemutatni egy fiatal nő viszontagságait, a híres vagy hírhedt (nem is tudom mi a jobb kifejezés) PCT-n. Pacific Crast Trail, mexikói határtól egészen…..
Valóság nevű unokahúgotok 2019.10.13 10:16:50
@nipahuda: Nem megyek: tudom, ki vagyok, mik a céljaim az életben - ezek között nem szerepel, hogy feleslegesen sanyargassam magam, hátha kiderül, kibírom-e?:-)

Ez nem valóságos teljesítmény, ennyit egy vándormadár is megtesz minden évben. Valóságosak azok a teljesítméynek, amelyeknek van közösségi hasznuk. De attól nem lesz stabilabb a liberális demokrácia, vagy nem épül a tudásalapú társadalom, ha valaki egyszál maga végigkutyagol egy kontinenst...
A fosszilis energiahordozók (kőszén, kőolaj és földgáz) mennyisége véges: ha elég sokáig fogyasztjuk őket, a világméretű tartalékok egy idő után kifogynak. Jónéhány évtizede foglalkozik ezzel a gondolattal a világ, amelyek közül a leghíresebb az úgynevezett Hubbert-féle csúcs olaj ("peak oil")…..
Valóság nevű unokahúgotok 2019.10.11 17:45:12
Jut-e partner mindenkinek? Vagyis igaz-e, hogy minden zsák megtalálja a foltját? Nyilvánvaló, hogy nem. Bármennyi álbölcsességet felsorolhatunk, attól még nem lesz igaz, hogy egyszer valami mágikus okból kifolyólag mindenki rátalál a nagy őre. Igazából nincs is nagy ő. Belebotolhatunk egy vagy több…..
Az Illinois (Urbana-Champaign) Egyetem kutatói fényingerekre aktiválódó ideg-izom (neuromuszkuláris) szövettel működtetett puha robotokat fejlesztettek; munkájukkal újabb lépéssel közelebb kerültünk az autonóm biobotokhoz. 2014-ben ugyanaz a kutatócsoport hozta létre az első önmagukat előrehajtó…..
Valóság nevű unokahúgotok 2019.09.29 08:03:07
Ha valaki megkérdezi, miért kötöttünk házasságot, a kapcsolatunk sikerességétől függően különböző válaszokat adhatunk. Ha elégedettek vagyunk, azt mondjuk, szerelemből. Ha már megbántuk, azt mondjuk, akkor jó ötletnek tűnt. Esetleg leegyszerűsítjük a témát, és kijelentjük, hogy fogalmunk sincs. Ha…..
Az általunk ma ismert, híres, különleges épületek, emlékművek pályázatainak elbírálásakor mindig voltak második helyezettek és több olyan terv is készült, ami így vagy úgy de nem jutott el a megvalósulásig. Ma ezekből mutatok be néhányat. Érdekes lesz eljátszani a gondolattal, hogy mi lett volna,…..
Valóság nevű unokahúgotok 2019.08.25 08:58:33
Több helyen is lehetet olvasni a jeruzsálemi „macska helyzetről”, miszerint macskák ezrei tűnnek el a városból. Aki járt már Jeruzsálemben láthatta, hogy a Jeruzsálemben valóban nagyon sok macska van, melyeket még a múlt század elején az angolok telepítettek be, az akkor komoly problémát jelentő…..
      Imádom a fura figurákat. Azokat, akik igazán megélik azt, amilyenek ők, vagy amilyenek szeretnének lenni. A boredpanda oldalán van most egy nagyobb gyűjtés egy 25 éves srácról, akiről most a BBC műsort is készített. Zack Mc Leod Pinsent 14 esztendős kora óta csak tizenkilencedik…..
A dán vizsgám után elhatároztam, hogy június utolsó hétvégéjén elugrom Bornholmra. Mert megérdemlem :-) Némi információt beszereztem kedves magyar barátaimtól, akik gyakran járnak Bornholmra, aztán egy-két kattintás az interneten és már meg is volt a vonatjegyem, hajójegyem, valamint a…..