Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pardes

0 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Iszonyú nehéz elkezdeni egy cikket a BoJack Horseman című sorozatról. Aki ismeri, annak egy olyan sorozatról van szó, ami ötödik éve kritizálja nagyon keményen a hollywoodi filmipart, a sztárokat, politikát, kulturális trendeket, miközben pofátlanul vicces, de egyre többször gyomorszorítóan…..
Több mint húsz éve annak, hogy először kerekedtem fel, hogy vonattal utazva jobban megismerhessem a világot. Első utamon még csak 13 éves voltam, így csak egy napra mehettem, és akkor sem messzire, mindössze a Kecskeméttől 100 km-re található Budapestig. Vezérlőkocsik Cegléden, a fotó évekkel…..
Sokszor inspirálódóm, böngészem a kedvenc sütiblogokat, elmerülök a pinterest végtelen képtengerében. Most megosztom veletek, amiket húsvéti torta témában gyűjtöttem össze. Idén én is ezekből inspirálódom majd és valamelyik variációja lesz a húsvéti tortánk :)Van, ami könnyebb, bárki simán…..
  Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép vasárnapi ebéd során oly mértékben szakadnak szét családok az ideológiai különbségek mentén, hogy eldöntik, egyikük az Összefogás Párt, másikuk a CSP (Családok Pártja), harmadikuk a Medele párt színeiben indul el az országgyűlési…..
Ha követed a blogot vagy a facebook csoportot, olvashattad az előző cikkem, amiben szintén 10 olyan különleges szigetet mutattam be, amit feltétlen meg kell nézned életedben legalább egyszer. Most elhoztam ennek a bejegyzésnek a folytatását, ahol ismét 10 érdekes szigetet mutatok nektek...
Vendégszerzőnk, Attila megírta, milyen futárként végigcsinálni az összeomlás szélén táncoló karácsonyi csomagküldési szezont. Nem minden szavával értünk egyet, de érdekes beleképzelni magunkat egy futár helyzetébe. Hátha sikerül több türelemmel és megértéssel kezelnünk a futárokat és a postásokat...
E héttől kezdve záporozni fognak a vadonatúj műsorokról szóló bejelentések, hiszen nemsokára elindul az év legfontosabb tévés időszaka, az ősz. A legelső hír pedig meg is érkezett, ugyanis most jelentette be a TV2, hogy SuperTV2 nevű kábelcsatornájukon augusztus végén egy vadonatúj, naponta…..
Öt film, amit júliusban MEG KELL nézned! …és ne kezd úgy, hogy nem! Úgyis meg fogod. Ugyanis az eddigi meglehetősen bénácska idei év, és úgy en bloc a blockbuster szezon összes jó filmje júliusban fog debütálni. Már ha hihetünk a szóbeszédnek. 1 Nyomd Bébi, nyomd! (Baby Driver) Június 29. Igaz…..
Torokgyulladás, influenza, nátha... teljesen átlagos betegségek, melyekbe mindenki belefuthat. Hasonlóan gyakori némelyik nemi úton terjedő betegség is, melyet azonban még az orvosunk előtt is szégyellünk. De miért is kellene szégyellnünk? Posztunkban ezekről a gondolatokról…..
Némelyik egészen régi (amerikai viszonylatban, persze), egyik-másik újabb keletű, olyan is van, amelyik csupán két éves, vannak különösen is szépek és találóak, vannak banálisak és semmitmondóak, még egy helytelen is akad köztük – mindenesetre az USA huszonöt államának, vagyis a tagállamok felének…..
Judit az Eötvös Loránd Tudományegyetemen pszichológiai tudományokban doktori (PhD) fokozatot szerzett, így döntött az egyetem Doktori Tanácsa. Mégsem vehette át a doktori fokozat megszerzését igazoló oklevelét, mert az egyetemi doktori szabályzata szerinti esküt lelkiismereti okból nem tette le...
Pardes 2015.12.28 11:23:24
@Tiszteltetem Brüsszelet: Én fizettem, mégis arra kellett esküdöznöm, amire ők mondták...
"Dicsőség a magasságban Istennek és békesség a földön a jóakarat embereinek."..
Alain Passard, 3 Michelin-csillagos párizsi séf privát főzőpartiján vettem részt július közepén, aztán rájöttem, hogy ha elég jó a zöldséges, otthon is le lehet utánozni valamennyire. Nincs ennél nyáribb kaja! Borzasztó egyszerű az egész, csak be kell vásárolni a legjobb…..
A Pater Noster, az Úr imádsága a keresztény imádság mintája, hiszen a Bibliában maga Jézus tanította meg követőinek. A francia katolikus püspökség most mégis apró változtatást tesz a szövegen. Mégis mi a gond az eredeti szöveggel és mikor változtatják meg a magyar…..
Pardes 2015.06.11 08:51:42
Kedves andronikos!

A LXX sugalmazott fordítás lenne? Lehet, hogy ti, katolikusok annak tekintitek, mint a tridenti zsinat óta a Vulgatát is, de milyen alapon állítod ezt az apostolokról? Attól még, hogy én pl. gyakran a Károli-fordításból idézek (mivel a gyülekezetemből sokan nem tudnak héberül vagy görögül), az még nem azt jelenti, hogy sugalmazottnak is tekintem. Egyszerűen ezt ismerik, ezt értik meg. Nem gondolod, hogy ez volt anno az ok? Hogy a héberül már nem értő hellenizált zsidók is megértsék, mit akarnak mondani?

Ha én beleírok Az ember tragédiájába még egy színt és az lesz pár száz évvel később a legrégebbi fennmaradt változat, akkor azt fogják gondolni, hogy az az eredeti? (Tudom, erős hasonlat, de úgy tűnik, hasonló a helyzet. Akkoriban nem 5000 példányban nyomtattak :-) ki könyveket)
Az ÚSZ ugyanis sehol sem idéz a LXX olyan könyveiből, amik nincsenek benne a protestánsok (és a zsidók) által használt Bibliában. Az apostolok a helyükön tudták kezelni azokat a könyveket.

De ha tényleg ennyire sugalmazottnak tartjátok a LXX-t, akkor több könyv (pl. 3Makk, Manassé imája) miért nem lett beletéve a katolikus Bibliába? Azok akkor mégsem sugalmazottak?

A Holt-tengeri tekercsek között pedig csak az MT könyvei(nek részei) és olyan szövegek maradtak fenn, amik a LXX-nak sem részei. Pedig ezek még jóval a MT előtti időkből valók.

Különösen vicces, hogy katolikusként a Talmudra hivatkozol. Anno indexen volt, nem szabadott olvasnotok se. Most már szabad? Sőt, most már hivatkozási alap is lehet?

Azt meg igazán tudhatnád, hogy a Heinrich Graetz által 1871-ben(!) kitalált jamniai zsinatról már az 1960-as évek óta minden józan, mértékadó teológus azt mondja, hogy valójában nem is volt. Attól, hogy valami általánosan közismert, még nem lesz igaz. Lásd pl. flogiszton-elmélet, éterszél, stb., stb.

Üdv
Pardes
A Karib-tenger hullámai és a Sierra Nevada hegyláncának 5700 méteres hófödte csúcsa között egy kemény és kimerítő, több napos dzsungel túra végén találtunk Ciudad Perdidára… az Elveszett Városra. Az Inkák, a Machu Picchut 650 évvel később építették, mint ahogy a…..