Regisztráció Blogot indítok
Adatok
László Böszörményi (GCS)

24 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Becenevén Benn zenész családban 1966 július 31-én London Chiswick negyedében született. Majd korán Sheffield-be költöztek szüleivel. Iskolai évei alatt itt ismert meg egy másik tanulót, Anthony Crowther-t. Együtt elhatározták hogy számítógépes játékok készítésével fognak pénzt keresni. Tony vállalta…..
  Üdvözlök mindenkit, íme egy hosszabb hangulatjelentés a 2016-os X-Partyról. Aki esetleg nem hallott volna róla, ez a rendezvény Európa-szerte a Commodore 64 demoscene-n jelenleg talán a legrangosabb eseménynek számít, és kétévente rendezik Hollandiában, egy Someren nevezetű falucskában. Pénteken…..
László Böszörményi (GCS) 2017.12.24 10:16:45
@.DnP.: Igen, lesz és éppen van is. Téma rengeteg van, időm meg kevés. :(
László Böszörményi (GCS) 2017.12.29 07:07:07
@enpera: Melyik új cikkhez nem tudsz kommentet írni? Azok beállítása egyezik. Számítógépről és mobilról is ellenőriztem, mindegyik alatt ott van a "Szólj hozzá!" lehetőség.
Sok Commodore számítógép tulajdonos emlékszik, bekapcsolás után a gépek a nevük mellett a támogatott BASIC (Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code, azaz kezdők általános szimbolikus utasításkódja) verziót is megjelenítették. C64 esetében "Commodore 64 BASIC v2"-t. Kevesen tudják, hogy a…..
Egyik előző bejegyzésben már bemutattam az akkor még csak készülőben lévő Sam's Journey játékot. Karácsonyi meglepetésként a Knights of Bytes bejelentette hogy a játék elkészült. Már a teaser-ből is látszik hogy a Commodore 64 egyik legimpozánsabb játékáról van szó. Nem csak az előzőekben említett…..
A Genesis project csapat tagjaival egyetemben Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket kíván a stáb ezzel a C64 demoval!Aki valós Commodore 64-en szeretné megnézni az alkotást, az innen letöltheti...
Következő pénteken (2016 november 25-én) a Skót Abertay-i Egyetem díszdoktorrá avatja (képen balról jobbra) Judy Murray világhírű teniszedzőt a Brit sportért tett kiemelkedő hozzájárulásáért - Matthew Syed bestseller írót és újságírót - valamint Rob Hubbard-ot mint elismert videójáték zenészt és…..
László Böszörményi (GCS) 2016.11.27 17:29:00
@enpera: Örülök ha tetszik. Tartok attól, egyre kevesebben ismerik fel a Rob Hubbard vagy akár Jeroen Tel neveket.

Vagy akár 'hétköznapi' emberek is feledésbe merülhettek. Ha leírom hogy Patricia McPherson ma ünnepli 62-ik születésnapját akkor mennyien tudnák, hogy kiről van szó?
Ismét egy jump & run típusú játék fejlesztése van folyamatban. Vanja Utne októberre tervezi a végleges játék kiadását, de a video szerint már most több pályával játszható állapotban van. Alaptörténete, hogy a Goblinok városi pincéit ellepték a pókok. Megakadályozva hogy a Goblinok hozzáférjenek…..
A Soundfly egy új típusú online zeneiskola a ma zenészeinek. Többféle ingyenes lecke segít bárkit, függetlenül attól hol tart a zenélésben. Magazinuk, a Flypaper nyolc zenészt nevez meg akik sikerre vitték a Chiptune műfajt. Az első voltaképpen egy csapat, a Japán Yellow Magic Orchestra. Ugyanilyen…..
László Böszörményi (GCS) 2016.06.08 18:21:59
@Nyílméregrépa: Melyik része és/vagy milyen értelemben?
Egyes régi gépek mai napig inspiráják a művészeket. Mint Thomas Boisse-t (Ernie76), aki többek közt Commodore 64 házakat festett át egyes játékok után. Képen a Lucasfilm Games kiadásában megjelent Maniac Mansion ihlette C64 ház látható. De készített még Donkey Kong, Giana Sisters, Airwolf, Bubble…..
Két SID-es zene gyűjtemény Sajnos a Commodore 65 nem lett hivatalos, publikus gép. Zeneszerzőket ez nem akadályozta meg abban, C64-en is komponáljanak dupla SID-es zenéket. Egy egész jó gyűjteményt találtam, valós C64-ekről / valós SID chip-ekről felvéve.Külön telepítés…..
Egy fejlesztés alatt álló játék fogott meg. A Jump & Run kategóriába tartozik és képek alapján már nagyban játszható állapotban van. Sokan felkaphatják a fejüket és igazuk van. Giana Sisters (Giana nővérek) egyik szintje szintén egy hasonló toronytól indul és ugyanígy…..
Még egy játékos csemege, bizonyítva hogy nem csak a Demózás maradt meg C64-en. Egy újabb játék és (sajnos) annak törése látott napvilágot nemrégiben. Ez az Ultima IV - Quest of the Avatar, a képen fent az új megjelenés és alul a régi grafikai megvalósítás kapott helyet. Az…..
László Böszörményi (GCS) 2015.04.06 17:38:13
@enpera: Ha megnézed a linkelt videót és elolvasod a leírást, akkor abból az látszik, mennie kell nem 1541-II eszközökkel is.
László Böszörményi (GCS) 2015.05.03 20:37:18
@DocBulywood: Annyit tudok, nem állt meg a fejlesztése. Hibajavításokat folyamatosan kap. Legújabb változat: magervalp.github.io/2015/04/22/u4-remastered-v2.2.html (jelenleg a v2.2-es). Ami még tetszik, hogy a teljes forráskódja is letölthető: github.com/MagerValp/u4remastered
Az élet egyik alapigazsága hogy az idő csak előre halad. Egyre idősödik az a korosztály amelyiknek első és (kis túlzással) egyetlen lehetséges számítógépe a Commodore gépek egyike volt. Az emberek felnőttek, családot alapítottak és a mindennapokban már modern,…..
Még 1984-ben a Datasoft Inc kiadta a Bruce Lee játékot számos platformra. Viszonylagos egyszerűsége összetett játékmentetet takar. Ez lehet az oka, hogy sokaknak egyik kedvenc játéka lett. Bruno R. Marcos elkészítette a folytatást 2013-ban Windows és Linux platformra. Mivel az eredeti…..
Többen készítettek különféle hardver kiegészítőket C64-hez. Ezek egyike a régebbi cikkemben bemutatott C64NIC+. Sokakban felmerülhetett, a Commodore miért nem fejlesztette tovább a legsikeresebb számítógépét. Valójában dolgoztak rajta és működő prototipusok is készültek…..
László Böszörményi (GCS) 2015.02.12 08:35:43
@enpera: Mint írtam, nálam is meg lehetne nézni. Csak nem én vinném nagy közösségbe, hanem kis csoportonként hozzám kellene eljönni. :)
László Böszörményi (GCS) 2015.02.16 22:04:21
@enpera: Végén 6 millió 149 ezerért adta el a Francia tulajdonosa. Nagy, kétszobás lakásom nem ér ennyit. :(
Látogatókat nem bántam volna. :) Max azt, még egyet venni kellett volna a biztonság kedvéért. Ha kimegy valamelyik chip, akkor a másikból pótolni lehessen. Az meg végképp anyagi csőd lett volna nekem.
László Böszörményi (GCS) 2015.03.16 21:12:13
@DocBulywood: Már jó ideje dolgozik az FPGA C65 változaton. Nemrég pont elakadt a memória vezérlő miatt: c65gs.blogspot.hu/2015/03/i-still-dont-like-passing-signals.html
Program hozzá: github.com/gardners/c65gs
Drive saját oldala: www.zimmers.net/cbmpics/d1565.html csak annyit ír, egy elég buta eszközről van szó. Teljes egészében a C65 kezeli, nincsen önálló vezérlése mint pl az 1541-II drive-nak. A teljes elektronikája csak a csatlakozókra korlátozódik: www.zimmers.net/cbmpics/cbm/c65/1565board.gif
Május 15 és 17 közötti hétvégén kerül megrendezésre a QB Party, amelyen C64 és Amiga 1200 Democompo is megrendezésre kerül. Meghívója D64-ben már elérhető. Helyszíne a sülysápi Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár (Szent István tér 6). Bővebben a…..
Különféle filmtörténetek íróit is megihlette a Commodore 64 és 128 gépek népszerűsége. Egy oldal összegyűjtötte, melyekben szerepel a C64, az új C64C változat vagy akár a C128. Több, szinte ismeretlen film és sorozat közt ismertek is vannak. Az Airwolf központjában C64-el…..
László Böszörményi (GCS) 2015.02.18 22:30:25
@Hunter Thompson: Tudsz közelebbit, pl melyik évad, mi a történet? Elvileg a második évad kilencedik részére célzol. "Egy túlélő lélek" (angol: Soul Survivor) címmel. Ma már nem, de ha lesz időm megnézem ismét azt a részt és írok.
László Böszörményi (GCS) 2015.02.19 07:33:05
@Hunter Thompson: Újranéztem az adott részt és nagyon leegyszerűsítetted a történetet. Randy-t, aki egy 17 éves srác, Adrianne (akit az ekkor még csinos, fiatal Nő, Ann Turkel alakít - ma már közel hetven éves!) nagyban befolyásolja, szerezzék meg az autót. Először Randy kapcsolódni tud KITT rendszeréhez és apró dolgokat meg tud csinálni, pl felnyitni a motorháztetőt, amit KITT visszazár. Vezérlő számítógéphez nem jut hozzá, állandó blokkolást kap. Amit el tud érni, hogy KITT bemutatkozik és közli a sorozatszámát (ami a AD227529).
KITT "lelkét", a számítógépet így inkább kiszerelik és eldobják. Még így is pár napba telik amíg a srác irányítani tudja a kocsit magát. Számítógépe egyszer sem látszik, csak a billentyűzet és a joystick. Utóbbi az Atari 2600 gyári joystick-ja. Billentyűzet szinte fehér, felső sorban vannak az 'F' billentyűk. Jobb harmadban a kurzorgombok, míg szélen a numpad. Kikockáztam, vékony és tényleg csak a billentyűzet és sajnos nem ismerem fel a rajta lévő mintát (levonót?), milyen típusról van/lehet szó.
Előzőekből adódóan biztos hogy nem Commodore gépet használ.
Előző cikkemhez kapcsolódóan nem csak maga a Commodore cég fejlesztette tovább a számítógépeit. Christopher Just (Coronax) professzionális szoftverfejlesztő azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Commodore chip-ekből saját számítógépet épít. Igaz C64 ellenében VIC-20-at vesz…..
Tehernapló Internetezni C64-ről 2015.01.26 21:04:19
Előző post-om a múltról szólt, hogyan lehet teljes 1541-II drive emulációt illeszteni a C64-hez. Közben a mai világban már mindenféle eszközről lehet internetezni. Természetesen a C64-ről is, egy megfelelő kiegészítővel, a C64NIC+-al és megfelelő szoftverrel.Következőket…..
Új hét mivel kezdődhetne mással mint egy új hardver bemutatásával.Több külső eszköz is lehetővé teszi, hogy SD kártyán tárolt D64/G64 lemezképekből futtassuk kedvenc játékunkat vagy demónkat. Ezek mind virtuális drive-ok és nem feltétlenül működnek velük az utántöltős…..
László Böszörményi (GCS) 2015.01.20 18:51:50
@enpera: Egyéb célja van mint az 1541 Ultimate-II kártyának. Az egy minden egyben virtualizáció és nem is akar más lenni. Addig ez egy, a C64 számára valódinak látszó 1541-II megvalósítását tűzte zászlajára. Annyira jól sikerült hogy leírás alapján demo-k is nézhetőek vele.
Tehernapló C64 laser show 2015.01.12 19:07:47
Az év második teljes hete már feledtetheti a szilveszteri bulit. Ez nem csökkenti azt az élményt, amit egy C64 által vezérelt lézersó nyújt Jeroen Tel "Alternative Fuel" zenéjére. Maga a program elérhető itt, illetve a project honlapján keresztül azoknak, akik saját rendezvényen…..
Tehernapló C64 modding 2015.01.05 07:28:55
Itt az új év első teljes hete. Képletesen újjá varázsolható a C64 reset gombbal, ki-be kapcsolható JiffyDOS-al, SD kártya olvasóval és egyedi színnel.Előadó szerint neten fellelhető egyes bekötési módok tévedhetnek. Bemutatja a kipróbált, helyes csatlakozási pontokat.…..
Tehernapló The Last Ninja 2 buli 2014.12.31 12:42:02
Itt az év utolsó napja és mindenki bulizással fogja tölteni ezt az estét. Álljon itt egy kis kedvcsináló.Andreas Wallström (Morpheus /Flash Inc.), Eike Steffen (Romeo Knight /Red Sector Inc.), Reyn Ouwehand, Anders Larsson és Anton Johansson svéd srácok még 2008 környékén…..
Gábor (Cargo) felkért, jövőben rövid cikkekkel bővítsem a Tehernaplót.Elsőként pár szóban magamról. Viszonylag korán, 1988-ban még általános iskolásként kaptam meg a Commodore 64-emet. Egyetlen játékkal, a méltán népszerű Wizard of Wor-al. Érdekelt az is, mi az a villogó…..