Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Az 500 legjobb album 2 arca

1505 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lepa Január 1-jén albumot megjelentetni? Hmm. Aznap biztos nem sokan vették meg. A címadó nem tetszik. A Cry, Cry, Cry már tökösebb. Hangja van a csávónak. Utána nagyon sablonos bluesba megy át. Igényesek a számok, meg jól énekel, de nekem nem jön be túlzottan. Kicsit túl…..
Az 500 legjobb album 2 arca 2022.03.26 07:59:58
Dönci és Lepa  Amikor elkezdtük hallgatni a Rolling Stone által összeválogatott 500 albumot, még nem sejtettük, hogy blogolni fogunk róla (ez néha érződik is a korai kritikáink minőségén). Amikor elindítottuk a blogot, nem sejtettük, hogy az 500 album után kedvet kapunk az 500 legjobb számhoz is.…..
Lepa Elég furcsa album ez. Na nem (csak) zeneileg, hiszen eddigre a srácoktól már megszokhattuk a pszichedelikus vonalat és az ezzel járó különös zenei és hangszerelési megoldásokat. Hanem eleve az furcsa, hogy az egyik fele filmzene, a másik fele meg gyakorlatilag válogatás.…..
Dönci Sok mindent el lehet mondani a The Cure-ról, csak azt nem, hogy nem változatos. Aki az atmoszférikus, mély és éteri zenéket szereti, hallgassa meg a Disintegrationt, aki eklektikus, és kicsit ezt, kicsit azt hallgatna, annak a Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me tökéletes választás, aki…..
Lepa Érdekes év volt ez a 2016-os: két zenészlegenda is eltávozott röviddel az utolsó albuma megjelenése után: Bowie egész pontosan két nappal utána, Cohen pedig szűk három héttel a ma tárgyalt You Want It Darker piacra dobását követően. Érződik is mindkettőn a „mindent beleadok ebbe, mert ki…..
Dönci 2004-ben ismét nagyot robbantott a Green Day, gyakorlatilag a semmiből. A csapból is az American Idiot, a Boulevard of Broken Dreams és a Holiday c. slágerek szóltak. Nem véletelen egyébként, hogy a koncertjeik magját azóta is ez a korong és a Dookie teszi ki. Mindenesetre az biztos, hogy a…..
Lepa Ritkán fordul elő, hogy egy előadónak a sokadik albuma a legjobb – a legtöbb zenész vagy zenekar az első pár albumán „kiéli magát”, aztán már csak próbálja kitalálni, hogy mi a fene jött be annyira a rajongóknak az első három lemezen, és hogyan lehetne megismételni.…..
Dönci Először is: ez volt életem első Cure-lemeze, nyilván magasra sorolom. Másodszor: 12 dalból 4 vidám(abb) is akad, ami egészen szokatlan leosztás. Harmadszor: a zenekar mindig erős volt nyitó és záró számokban, de talán soha nem találkozott ennyire jól ez a kettő, mint az…..
Lepa A System of a Down zsenialitását lassan annyiszor és annyiféleképpen elragoztuk, hogy most tényleg más tollaival kell ékeskednem. Szóval van egy Rick Beato nevű producer csávó, aki a YouTube-csatornáján nagy slágereket boncol szét zeneelmélet, hangzás és dalszerzési…..
Dönci Ha van érthetetlen kérdés a Rolling Stone 500 legjobb lemezével kapcsolatban, akkor az például az, hogy hogy maradhatott le a Definitely Maybe, amikor egy generáció számára határozta meg a popzenét a '90-es években a szigetországban. Láttam egy dokumentumfilmet az Oasisről,…..
Lepa …vagy ezt (folytatás tegnapról). Na igen: én ezzel a lemezzel, történetesen a Laughing With c. zseniális számmal ismertem meg Spektort (Döncinek köszönhetően), és azóta is libabőrös vagyok, ha azt a dalt hallom. Első hallásra megvett kilóra, és azóta se enged. A szövege…..
Dönci Regina Spektor mindeddig legutolsó albumára megérte várni pár évet. Egyszerűen lenyűgöző az a furcsa, megfoghatatlan, káoszból egységet termető zeneiség, ami Regina fejében van. Rögtön a nyitó Bleeding Heart megakasztja a hallgatók fülét a furcsa ritmusaival.…..
Lepa Szerintem nincs vita arról, hogy ez a legfontosabb magyar rockopera, de talán az egyik legjelentősebb modern magyar zenemű is. A történet fontos és a mai napig aktuális, a zenei megvalósítás mai füllel is tökéletes. ha egy külföldinek megmutatnánk, az is rájönne az aktuális…..
Dönci Cohen egyik utolsó lemeze egészen kiváló lett. Látszott, hogy megértek benne ezek a dalok, mert a szövegek még mélyebbek, a dallamok pedig még inkább szívfacsarók. A női vokál mennyisége nőtt, de ez olyan előnyére vált a korongnak, amely nélkül elképzelhetetlen lenne…..
Lepa Sorozatban a harmadik 2006-os albumot vesszük górcső alá. A Killers második (és eddig legsikeresebb) lemeze folytatta az első hagyományait: kicsit gitárpop, kicsit indie, kicsit táncolós, kicsit angolos – pedig amerikai. Sok rajta a sláger, de inkább álljon itt egy személyes történet a Read My…..
Dönci Rossz szóviccel élve: egy elég Muse-ikális csapatról beszélünk. A nyitányban már biztossá válik, hogy az előző lemezen megpendített elektronika tovább él majd. Aztán meg gigaslágerek jönnek sorban (kíváncsi lennék, hány rajongót köszönhetnek a Twilight-szériának amúgy). Ami bizonyosan…..
Lepa Bár már a Soviet Kitsch-en is volt pár nagy sláger, eladások szempontjából ez a negyedik sorlemez volt a Regina Spektor első igazán sikeres albuma – be is aranyozódott több országban. A lemez címére reflektálva azt is mondhatnám, itt kezdhetett el reménykedni a befutott zenészi karrierben.…..
Dönci Érdekes, hogy az Americana sokkal híresebb volt/lett az Hombre-lemeznél, de mégsem volt olyan meghatározó kamaszkorom szempontjából, mint az. Ellenben erről a Pretty Fly és a Beatles-koppintásos Why Don't You Get a Job? annak is ismerős lesz, aki soha nem hallgatott punkot véletlenül sem.…..
Lepa Párszor már körbedicsértük a Systemet, úgyhogy sok minden újat most se tudok elmondani róla: ötletes, változatos, technikás, kemény, de mégis sokszor fülbemászó, már-már slágeres (metal létére). A B.Y.O.B. váltásai, a Radio/Video változatossága és vad hangulata, a Lost in Hollywood balladai…..
Dönci Az R.E.M. talán legerősebb lemeze ez, akárki akármit is mond. De az biztos, hogy ezután Bill Berry már nem játszott velük (így háromtagú lett a zenekar), mert szegény aneurizmát kapott, és az orvosok letiltották a nagyüzemű rokkerkedésről. Persze párszor egy-két dal…..
Az 500 legjobb album 2 arca 2019.05.13 14:00:29
Dönci A The Cure 1982-ben feketébe öltöztette az alternatív zene (és a saját) rajongóit. Ennél sötétebb és erőszakosabb lemezt azóta sem hoztak össze. A One Hundred Years arcbavágó nyitánya azóta is rendszeresen szerepel a setlisteken. Zilált, zaklatott, felkavaró –…..
Lepa Lehet azon vitatkozni, hogy akkor most ez egy album-e vagy kettő – de bár két címe van a két lemeznek, mindazonáltal egyszerre és egy közös csomagolásban jelentek meg, szóval mi egy műként kezeljük. A Nick Cave-utáló olvasóink már úgyis biztos ki vannak akadva, hányszor…..
Dönci 1997-ben valószínűleg ezt a lemezt hallgattam a legtöbbet a nemzetközi porondról. Csak a B oldalára azt hittem, hogy az A (mert akkor még kazettákat másoltunk), és jó sokára döbbentem rá, hogy hazugságban éltem. :D Akkor a Mota volt a kedvencem, meglátjuk, ma melyik fog meg…..
Lepa A Muse egyik legjobban sikerült albuma ez a telt hangzású, kidolgozottságát tekintve már-már rockoperai magasságokban szárnyaló lemez. Nem mintha egyéb albumaikon a kidolgozottság elégtelen lenne, sőt. Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire meg van írva minden egyes hangjegy, a…..
Dönci Tom McRae első lemeze eléggé megalapozta a karrierjét – nem azért, mert akkora siker volt, hanem azért, mert azóta sem írt olyat, ami ne lett volna érvágós. A nyitó You Cut Her Hair egyből a mélyre ránt, amiből alig kacsintunk ki (pedig tempójában azért lesz gyorsabb…..