Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fikusz Kukisz

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hamarosan rajtol a Parks and Recreation című, elképesztően vicces sitcom a Comedy Central műsorán, és a csatorna azt szeretné, ha a comment:com olvasói adnának címet a sorozatnak. A feladat tehát adott, a határidő szombat este 8, a javaslatokat kommentekben várjuk. A három…..
Fikusz Kukisz 2011.02.16 15:00:51
Fikusz Kukisz 2011.02.16 15:03:38
Fikusz Kukisz 2011.02.16 15:21:11
A Zugügyvédnek is kedvenc perei az APEH határozatok felülvizsgálata, az adóhatóság „váderedményességi” mutatója veri az ügyészségét. Néha a bírók a legalapvetőbb gazdasági folyamatok mibenlétével sincsenek tisztában, úgy döntenek több száz milliós ügyekben…..
Az elektronikus cégeljárás körüli szappanopera újabb fejezetéhez érkeztünk. A jelenlegi verzió szerint a teljes aktát csak időbélyeggel kell ellátni. A Zugügyvéd izgatottan várja a következő felvonást. Magyar Ügyvédi Kamara  Közleménye   Tájékoztatjuk a kar…..
Kedves olvasóink, vége a szájkaraténak, ha eddig úgy tetszettek érezni, hogy a címadás egy könnyű szakma, akkor itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy végleg bevonuljanak a magyar tévétörténelembe. Az RTL Klub nyáron mutatja be a Grace klinika spinoffját (testvérsorozatát), az…..
Az alábi levelet a Zugügyvéd minden bizonnyal egy tréfás kollégától kapta, valószínű, paródiaként. T.ÁGOSTON ISTVÁN AMAJI NAPON SZEGEDI BIROSGON VOLT IDÉZÉSEM.MINTVÁDLOT A BIROSÁGSZERINT ÁLLITOLAGOS SÉRTETJE VÉDÖJE, MÁRAFOJOSON EMBERHEZ MÉLTATLANUL BESZÉLT VELEM: MIVAN…..
Igazi BKV-s szívatás még a klasszikus korból, amikor a diákigazolványok körül több botrányt megélt anomália volt. A Zugügyvéd szerint ha jogosan vették igénybe a kedvezményt, és ezt igazolni tudják később, a bíróság nem feltétlenül a BKV-nak adna igazat. Tisztelt…..
Fikusz Kukisz 2008.04.24 17:21:34
Az ötlet már a sztrájk előtt felmerült, de mostanra a jó Index ki is nyomozta, hogy tényleg perelhető a BKV, amiért nem biztosított elégséges szolgáltatást a hétfői sztrájk 24 órájára, illetve nem hajlandó egy nappal meghosszabbítani a bérletek érvényességét. "A…..
A pocakos, beszívott szöszi holland bácsi , aki nagy színész lehetett volna, ha nincsenek a kilencvenes évek. Rutger Hauer Hollandiában született 1944-ben és Amszterdamban nevelkedett. 15 évesen lefarolt otthonról és többek között teherhajón takarított meg ilyenek. Miután a…..
Praktikus, zugügyvédi gyakorlati tanácsokra lenne szüksége Mónikának. Mi a teendő, ha a bank késedelme miatt bebukta az új lakása utáni adójóváírást?Új építésű lakás vásárlásához vettem fel banki kölcsönt. A szerződést 2006. februárjában megkötöttük, de hosszabb…..
A Szkeptikus Társaság elnöke, Vágó István olvasók kérdéseire válaszolt a Blikk Csevegő rovatában. Válaszaiból válogatunk az alábbiakban (a szerk.): N. Tünde: Racionális gondolkodással megismerhető a világ teljes egészében és teljességében? Természetesen soha nem fogunk elérni a végére, de idővel…..
Roppant boldoggá tesz, hogy ezúttal nem ostorozni vagyok kénytelen a közszolgálati magyar tévécsatornát, hanem az elismerés hangján szólni róla. Azt teszi, ami a dolga: a Kékfény 2008. március 3-i adásában bulvárszenzáció helyett közérdekűen leleplező anyagot tett közzé a Táltos-cseppekről (lásd a…..
Fikusz Kukisz 2008.03.11 13:09:38
bubu:
Igazad van. bűncselekménynek az minősül ami beleillik valamelyik, a Büntető Törvénykönyvben szereplő tényállásba. A szóbanforgó esetben két ilyen jut kapásból eszembe, a kuruzslás és a csalás (Btk. 285.§ és 318. §)a kuruzslást már ki is lőttem, mert a kommentár szerint "A törvényi tényállás elkövetői magatartása az orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenység jogosulatlan kifejtése: ide tartozik a műtét végzése (ám a sebkötözés nem); a terápia kialakítása, a gyógyszerek megválasztása, rendelése, adagolása (de egy adott gyógyszer használatának javasolása, átadása nem)." Marad a csalás, annak tényállása így hangzik: "Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el." Mondjuk hogyha valaki csodaszerként hírdet valamit azért hogy jó pénzért megvegyék az ide tartozik szerintem.
A jog sajátsága azonban hogy minden tényállási elemet bizonyítani kell,(igen, ebben hasonlít a tudományra ha úgy vesszük :)) vagyis hogy az elkövető szándéka egyrészt haszonszerzésre irányult, másrészt evégett valakit tévedésbe ejtett. Ez pedig nehéz ügy. De ez nem a jogalkotó hibája.
Érdekes felvetés hogy most akkor minden egyházat, vallást el kell-e ítélni amelyik szenteltvizet, kenetet stb. alkalmaz. Nyilvánvalóan szó sincs erről. Véleményem szerint ezek általában a hitélet kellékei, és nem képezik megtévesztés tárgyát. Hogy hol a határ, azt jogalkotó és a bírói gyakorlat dönti el...

Fikusz Kukisz 2008.03.11 14:43:23
Bubu,
igaz, azt nem írtam az előbb hogy a szándékosság az fontos tényállási elem, tehát az elkövető szándékának arra kell irányulnia hogy mást megtévesszen, és kárnak kell bekövetkeznie (ami már lehet gondatlanul okozott is) szóval teljesen igazad van abban, hogy ha valaki hisz abban amit mond az nem csaló a büntetőjog szerint. (max. polgári jogi úton követelheti vissza a pénzét megtévesztett ha nem jött be amit a másik állított).
Akkor viszont csalásról beszélünk ha elhitet valakivel valamit amiről tudja hogy nem igaz, és ezt azért teszi hogy hasznot szerezzen. Szóval szerintem a jogban ez elég alaposan körül van járva, vannak büntethetőséget kizáró okok, szándékosság-gondatlanság stb. csak hely hiányában, meg persze azért mert már elfelejtettem a nagyrészét :) nem tudom kifejteni. A nehéz kérdés az hogy mindezt hogyan lehet bizonyítani egy büntetőeljárás során, főleg hogy mire terjedt ki az elkövető szándéka. Itt szokott a jogi gépezet elakadni, mert hát hogy a túróba bizonyítsuk hogy mire gondolt a másik, nyilván csak közvetett módon lehet, ha lehet. Erre a bírói gyakorlat próbál választ adni, több-kevesebb sikerrel.
A hitélet kellékeinél (lehet h hülye volt a megfogalmazás) arra gondoltam, hogy nyilván a legtöbb vallásra, felekezetre nem az a jellemző hogy direkt megtévesztik az embert hogy elvegyék a pénzüket, és ez fontos különbség, amely mentén a jog is elhatárol.
Az viszont elég nagy baj lenne hogyha törvényben szabályoznák, vagy bárki hatalmi szóval eldöntené hogy mi igaz és mi nem. Ennek tilalmát egyébként pl. az alkotmány ki is mondja. Erre szerintem a tudomány a legalkalmasabb. Ha az emberek bizonyíthatóan meggyógyulnának a táltosvíztől, azt a tudomány is elismerné, akkor is ha nem tudja megmagyarázni hogy ez hogyan történik.
Na, kiokoskodtam magam :)
Hóbelevanc Gruppen a gitárosokkal 2008.03.06 09:22:00
Tegnap megvolt a mosóporos kettes legújabb – fizetünk, hogy milliók előtt legyél hülye – szórakoztató műsornak álcázott produkciója. A TV2 most már taktikusan megoldja, hogy ne tudjuk mikor mehetünk a reklámblokk alatt vacsorázni vagy a fürdőszobában, így két műsor…..
Fikusz Kukisz 2008.03.06 11:22:04
Ahhoz képest, hogy mindösszesen hat és fél évet voltak a történelem színpadán, a rhodéziai Selous Scouts markánsan letette névjegyét a különleges alakulatok asztalára; nemcsak az afrikai kontinens mindeddig legfaszább elit-egységét alkották, de – véleményem szerint – a boldogabb (vagy legalábbis a…..
Fikusz Kukisz 2008.03.03 10:29:57
Dél-Afrikában kardinális kérdés volt, hogy hordhatnak-e magukkal a zuluk lándzsát a tömegközlekedésben. Budapest zului a jelek szerint a korisok: bérlettel amúgy rendelkező Naiv Ügyfelünket állítása szerint testileg inzultálta két ellenőr, amiért a hátizsákjára kötve vitte…..
Zorgon egy igazi kisközösségi szarkavarást dokumentált alábbiakban. A problémája igen egyszerű, új szomszédai lettek az igen mulatságosan Hegyvidéknek nevezett kerületben, akiknek semmise jó, bárhova parkol. Nemtetszésüket eleinte verbálisan tudatták, a következő parkolóhelyen…..