Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kollinz

42 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Te megbízol a Facebook-ban? Rá mered bízni a levelezésed? Vagy az jobb helyen vagy a Google-nél? Na, kb. ez volt az első reakció arra, hogy a Facebook "feltalálta" a Google wave-et, és a "véletlenül milliárdos" Zuckerberg bejelentette a Facebook legújabb…..
Szubjektív - és nem teljeskörű - összefoglaló a saját tapasztalataimról, elsősorban azoknak, akik még hezitálnak a vásárlás kapcsán. Az életérzés a megrendeléssel kezdődik Már az is nagy dolog, hogy Magyarországra lehet kütyüt vásárolni az amerikai Amazonról, az oldalon…..
A Twitterben az a nagyon jó, hogy a kezdetektől publikus API-n keresztül gyakorlatilag bárki fejleszthet olyan szolgáltatást, amely valamilyen módon a Twittert használja. Vagyis kreativitás és némi programozói tudás már elég ahhoz, hogy valamit csináljunk, ami akár jó is lehet.Így…..
kollinz 2010.10.05 09:51:27
@Ódor Richárd: manuálisan lettek összegyűjtve (így nyilván nem teljes a lista), de a politikusok vagy bárki jelezheti, ha kimaradt valaki.
Ezúttal azt vizsgáltam meg, hogy mennyire könnyű a facebook.com-on beregisztrálni. Regisztrációmhoz Zrínyi Miklós, a költő és hadvezért adatait használtam, hogy kevésbé légbőlkapott legyen a dolog. A facebook először angolul jön be. Igaz, a lent megjelenő nyelvek közt ott van…..
A Flash és a használhatóság kapcsolata azóta vitatott, hogy a korai internetet elárasztották az öncélú, gyakran igen alacsony színvonalú animációk, amelyek esztétikai élmény helyett inkább csak bosszúságot okoztak a felhasználóknak. (Nagyjából ez időben született Jakob…..
A nagy hazai online könyváruházakat (Libri, Alexandra, Bookline) böngészve feltűnő, mennyire ügyelnek arra, hogy a fejléc magasságát a minimálisra szorítsák. Az ok természetesen érthető (minél több hasznos felület maradjon a képernyőn, ahol termékeket lehet megjeleníteni), de…..
A mai napon megjelent egy írásom a Smashing Magazinban a keresésről. Részben tartalmazza a már itt megjelent információkat, de sok újat is mond, úgyhogy érdemes elolvasni.Az írásban bemutatom, hogy miért megy döcögősen a speciális keresés használata. Milyen akadályok vannak, és…..
kollinz 2009.12.09 10:23:02
4.    A legtöbb felhasználó nem görget Jakob Nielsen Prioritizing Web Usability című tanulmányában arra jutott, hogy a látogatóknak pusztán 23%-a görget egy weboldalon tett első látogatása alkalmával. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók 77%-a nem görget; csupán…..
Webmorzsa Elcsiripelt filmkritikák 2009.11.25 13:08:00
Nem újdonság, hogy a Twitter iszonyú erős véleményformáló közegnek számít, hisz emberek milliói mondják el nap mind nap véleményüket mindenféléről. Egy magára adó márkának már jól felfogott érdeke, hogy figyelje, mit "csiripelnek" róla. Kevés hozzászólásnál ez még…..
Talán a legnagyobb ingyen reklámot kapta a magyar prezentációkészítő startup azzal, hogy Bajnai Gordon Corvinus egyetemen tartott előadásában az ő szoftverüket használta. A több mint egy órás műsort a közszolgálati televízió élőben közvetítette. A miniszterelnök egyébként…..
Meg szerettem volna nézni a megújult [freemail] felületét, és mivel nem vagyok felhasználó (accountom már évekkel ezelőtt elévült), eljutottam a regisztrációs oldalig, ahol egy kicsit elbizonytalanodtam. Döbbenetes ugyanis, hogy a freemail milyen bután szembemegy azzal a…..
Egy sokadik lista arról, hogy mik azok a legalapvetőbb lépések, amelyekkel bármilyen weboldal használhatósága növelhető. Az mindenesetre jól látszik, hogy az alapvető ergonómia megteremtése egyáltalán nem a nagy dolgokon múlik. 1. Nyitóoldalra linkelt logó Szimpla tanács:…..
Webmorzsa Virtuális szobafestés 2009.11.03 19:13:00
Újabb virtuális gyöngyszem: a Colorjive oldalán feltölthetünk egy fotót lakásunkról, és végigpróbálgathatjuk, melyik szín mutatna legjobban falunkon. Persze mindezt megtehetnénk saját gépünkön is egy Photoshop segítségével, de ez az online felület annyira egyszerű és jó,…..
Ilyen is van már: az Accident Sketch honlapján egy szépen kidolgozott, könnyen kezelhető online tervezővel tudjuk lemodellezni közlekedési balesetünket, az esetleges biztosítói hercehurcához. (via lifehacker)..
Nem tudom, kinek mennyire hasznos, mindenesetre nyálcsorgatóan szépre sikeredett a Cheese & Burger Society weboldala. A fenti társaság a szerintük méltatlanul junk foodnak bélyegzett sajtburgert emelik gasztronómiai magaslatokba. Jó étvágyat! ..
A többszörös alliterációval ellátott cím ismét egy egyszerű usability listát takar. Tudjuk, hogy az átlag felhasználó mindössze pár másodpercet alatt dönti el egy új weboldal esetén, hogy végignézi azt, vagy továbbáll. A Netimperative cikke felsorol 7 klasszikus…..
Webmorzsa Változó idők 2009.08.28 18:46:00
Középiskolában volt egy tanárom, aki instant egyessel jutalmazta azt, aki a házidolgozatában bármilyen internetes forrásra hivatkozott. Az ő elve az volt, hogy a kutatómunkát a könyvtárban kell elvégezni, mert az "internet nem hiteles". Mivel ez 1997 körül volt, a világháló még…..
Webmorzsa Discard vagy Cancel? 2009.08.26 21:17:00
Évek óta használom, de csak most gondolkodtam el rajta, hogy Gmail vajon miért Discardnak nevezi a levélírás visszavonás funkciót? (Arról van szó, amikor elkezdünk írni egy levelet, majd rájövünk, hogy mégsem akarjuk sem elküldeni, sem elmenteni.) Nyilván mindenki rájött már,…..
Lehet, hogy kicsit félrevezető a cím: ez a post nem a nagy keresőoldalakat boncolgatja (azt már megtették mások), hanem a portálokba épített keresők használhatóságával foglalkozik. A következő lista, amely a Userfocus által publikált 20 Search Usability Guidelines c. írásra…..
Rövid időn belül ismét ráncfelvarráson esett át az Alexandra.hu. Úgy tűnik, az arculathoz némi színezésen túl nem nyúltak nagyon hozzá, inkább a használhatóságot helyezték előtérbe. Alapvetően jót tettek az oldalnak a módosítások, de még mindig maradt jó pár apróság,…..
Ez már megint OTP lesz, pedig tényleg semmi közöm a bankhoz. Kijöttek ezzel a Nemduma koncepcióval, ami bár nekem személy szerint nem tetszik, de mivel a standupnak manapság kultusza van, jó alapötletre épül. A problémám igazából a hozzá kapcsolódó online hirdetésekkel van, amit…..
Az OTP online fizetési felületén futottam bele a következő az ergonómiai csapdába. A fizetési folyamat első lépése során meggondoltam magam, és a Mégsem gombra kattintottam (lehet, hogy feleslegesen, hiszen be is zárhattam volna az ablakot, na mindegy). És ekkor megjelent az a…..
kollinz 2009.07.31 16:15:00
@postit: hát ez az, hogy kisbetűvel :)
Nemrég bukkantam a következő usability szempontlistára, amin szerintem minden weboldal tulajdonosnak kötelezően végig kellene mennie. Az írás kompakt formában összefoglalja, hogy mikre kell odafigyelni, ha jól használható, ergonomikus weboldalt szeretnénk. (Megjegyzés: ez a post a…..
A héten megújult az OTP oldala. Első ránézésre jól sikerült a redesign, kellemes, esztétikus arculatot sikerült kialakítani, és látszik, hogy a funkcionalitást tekintették a legfontosabbnak. A korábbi zsúfolt szerkezet után végre szellősek, áttekinthetőek a felületek. Az…..
A közel fél éves intenzív munka meghozta eredményét, és az Ergománia bekerült a Goldenblog legjobb 10 tanácsadói blogja közé. Az eredménynek azért is különösen örülök, mert a mezőnyben jó pár erős és régóta futó blog is megmérettetésre került. A versenyző blogok…..
kollinz 2009.07.29 08:26:11