Regisztráció Blogot indítok
Adatok
varga.erika

15 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Először néhány mondatban leírnám könyökízületünk főbb jellemzőit. Három csont három helyen való ízesülése alkotja a hétköznapokban csak könyökként emlegetett ízületünket. A felkarcsont ízesül a singcsonttal és az orsócsonttal, e két alkarcsontunk pedig még egymással…..
ügyesbaba Babahordozás 2015.08.11 16:07:29
Sokan sokfélére esküsznek, mások vagyunk más az igényünk, de van néhány fő szempont, melyeket szem előtt kell tartanunk, ha megfelelően szeretnénk hordozni csemeténket.  A baba mellkasa mindig felém kell, hogy forduljon, soha ne legyen háttal. Figyelni kell, hogy a hátát, fejét…..
ügyesbaba Bedőlő boka 2015.07.25 14:02:11
Felnőtt korban talpunkon két fő boltozatnak kell lennie. Egy hosszanti, és egy haránt irányúnak. A hosszanti boltozat a nagy lábujj alatti talppárnától a sarokcsontig tart, a harántboltozat pedig a…..
Ebben a bejegyzésben összeírom azon általános mozgásbeli (és egyéb) eltéréseket, melyek a leggyakoribbak, illetve melyekkel mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Nem tudom felsorolni az összes lehetséges eltérést, de az itt leírtak támpontot adhatnak.   Aszimmetrikus vagy…..
Az előzőekben leírtakat összegzem most kicsit, hogy mi az, amire oda kell figyelni, ami problémát okozhat gyermekünk mozgás- és más területen való fejlődése szempontjából. Nagyon fontos, hogy a szülői megérzések a legtöbb esetben helytállóak, még akkor is, ha az…..
ügyesbaba Járás 2015.04.15 18:51:47
Mikor gyermekünknek már sikerült felkapaszkodnia állásba, csakhamar el fog indulni felfedezőútjára az ülő- és fekvőalkalmatosságok mentén oldalazva. Így már igen sok új dolgot meg tud vizsgálni, ahogy nő, egyre több tárgyat elér, húz le az asztalról, ágyról, később fel is…..
ügyesbaba Felállás 2015.04.02 18:10:33
Mikor csemeténk kizárólag a mászást használja, mint közlekedési forma, akkor már valószínűleg lesz olyan gyakorlott és erős, hogy különböző tereptárgyakban megkapaszkodjon és térdelésbe emelkedjen. A négykézlábra állással kibővült a látótere, a mászás segítségével…..
ügyesbaba Mászás 2015.03.29 13:29:31
A négykézlábra állás tudományának elsajátítása után már nem kell sokat várni, hogy csemeténk mászásra adja a fejét. Mint már említettem, eleinte előre-hátra viszi testsúlyát, hintáztatja magát, majd egyik kezét előrelendítve elindul előre. Először persze csak egy-két…..
ügyesbaba Ülés 2015.02.23 19:30:14
A helyesen kivitelezett ülés az, mikor gyermekünk a négykézláb helyzetből oldalra kiteszi a popsiját, így z ülésbe kerül. Ebben a pozícióban egyik lába térdben behajlítva maga előtt, míg másik maga mellett helyezkedik el. Először még mindkét kezével támaszkodni fog, majd -…..
ügyesbaba Négykézláb helyzet 2015.02.18 17:38:48
A kúszás után, illetve vele egy időben elkezdődik a próbálkozás a négykézlábra állással. Eleinte mindkét térdét egyszerre húzza hasa alá, vagy két karjával tolja magát hátra annyira, hogy popója megemelkedjen. Ez a későbbiekben átalakul úgy, hogy váltva húzza be a…..
ügyesbaba Kúszás 2015.02.11 21:47:10
Először leírom mi is a kúszás, mert nem mindenki van tisztában azzal, hogyan is kellene pontosan kinéznie ennek a mozgásformának. A babánk hason fekszik, fejét megemeli egyik karját előreteszi, alkarral húzza magát, míg ellenoldali lábát térdben behajlítva maga mellé húzza, és…..
ügyesbaba Fordulás 2015.02.08 21:59:25
Arról már volt szó, hogy a kisbabák életének első heteiben fokozott a hajlító izmok tónusa. Ez azt jelenti, hogy háton és hason fekve karjait fej mellett, könyökben behajlítva, illetve alsó végtagjait is hashoz húzva tartja. Ezt a pozíciót viszont egyre gyakrabban kell…..
ügyesbaba Támaszkodás 2015.01.25 22:09:20
Ha az újszülöttet kézben tartjuk, arccal a talaj felé és párhuzamosan azzal, akkor ő egy-egy pillanatra megemeli a fejét, majd visszaejti azt. Ez már a fej későbbi tudatos emelésének és megtartásának előfutára. Körülbelül 2 hónapos korig még nem tudja huzamosabb ideig…..
ügyesbaba Fektetés 2015.01.21 22:07:11
Az első kérdés, ami bizonytalanságot válthat ki újdonsült szülőkben, hogy hogyan is aludjon éjszaka a pici. Bevallom, én is utánanéztem itt-ott. Egyik helyen azt írják, hogy, ha nem elég erős a baba, akkor hason nem biztos, hogy megfelelően kap levegőt. Máshol pedig a háton…..
ügyesbaba Mozgásfejlődés 2015.01.21 19:19:30
A következőkben leírom a normál mozgásfejlődés szakaszait. Fontos, hogy senki ne essen kétségbe, ha babája nem tankönyv szerint, percre pontosan fejlődik, csak lássuk meg, ha már egy kis segítségre, "lökésre" van szüksége egy-egy mozgásforma beindításához. Olyan is gyakran…..