Regisztráció Blogot indítok
Adatok
.bta

0 bejegyzést írt és 100 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most hogy az legutóbbi részt elolvasva a virtuális tekinteteken megcsillant a katódfűtés fénye, időszerű ugrani egyet a tér-időben, és meglátni a jót abban is, ami talán nem ennyire szép. Viszont… Gondolkodtam azon, vajon egy véletlen egybeesés műve, vagy tényleg az asztrológusok által is tárgyalt…..
A szinte teljesen ismeretlen kábel egyik első bemutatkozás a tavalyi, vagy azelőtti varsói hifi és high-end shown volt. Hozzám persze nem így került, hanem Seadon (aka: Konus Audio) és a Sparkler Audio hazai forgalmazóján keresztül...
Létezik a hazai audiofiliában egy mondat, amely szinte beleégette magát a néhai HiFi Magazin emlőin nevelkedett modern kori hifis társadalom retinájába. Így aztán mindig ott lebeg a látóterü(n)kben, bármerre is nézne a kedves hobbytárs. De jó nagy betűkkel ám, nem csak úgy, megjegyzésként az alsó…..
.bta 2020.07.22 19:37:53
@dgab13: "ők nem hiszem, hogy valaha olvastak HFM-et." – így igaz. és már csak azért sem célszerű Darvast idekeverni, mert az üzenet abban az időben pontosan megállta a helyét. Persze inkább csak elvi szinten, hiszen keveseknek adódott lehetőség, hogy a vasfüggöny túloldaláról megfizethető áron, akarom mondani 3-4 havi átlagbérnek megfelelő keményvalutáért hazaügyeskedjenek valami tényleg hifinek mondható hangsugárzót. A nyolcvanas évek elejének szocializmusáról beszélünk, a magyar hangdobozgyártás mélyrepüléséről, amikor egy Orion HS280 "etalon" lehetett, a régi jó VT Minimax vagy Orion HS40 (HS20) pedig már feledésbe merültek.
AudioWorld Kábel mizéria 2020.03.16 17:38:11
Audio fórumok gyakran vissza-visszatérő vitatémája a kábelek fontosságának, minőségük és áraik közötti összefüggések latolgatása, és egyáltalán, a kábelek működési mechanizmusa. Noha nem tartom magam minden tekintetben expertnek kábeltémában, a kábel szerepének a lekicsinylése mindig szúrja a…..
.bta 2020.06.10 19:18:53
@Régihifis: Természetesen tudom, mire próbált utalni. Csakhát az Audio Note pont olyan márka, amelyről mindenki tudni véli a frankót, miközben elképesztő csacsiságokat beszél. Különösen akkor érdemes gyanakodni, ha nem teszi világossá, hogy a japán Audio Note Co. Ltd. vagy Audio Note (UK) Ltd. termékeire (hányas szintre?) gondol. Hasonlóság igazából már csak a nevükben és a köréjük fonódó mítoszokban van... Szerintem azt érdemes mérvadónak tekinteni, hogy milyen láncal demóztak a forgalmazók, Cs. Istvántól kezdve. Level 3-ig, illetve annak régi megfelelőjéig egy azaz egy darab ezüstkábel sem volt a láncban, és ezalól csak a TT2 lemezjátszó volt amolyan szabályt erősítő kivétel 5-6 éve. (Két megjegyzés. Ha nem Rega kar lett volna a Systemdekből fejlesztett futóműre szerelve, hanem az később gyártásba vitt AN (UK) kar elődje, a Helius Scorpio III, akkor ott nincs szükség karkábel-cserére. A másikat V.A.Gyuri bá mondta nekem: soha nem használna ezüstszálas hangszórókábelt középszintű láncban, és senkinek sem ajánlja. A Lexus és Isis megjelenése után még csak alternatívának se mondható, és azok a réz litzék nagyon jól sikerültek, feljebb is megállják a helyüket. Lehetne ragozni, konkrét példákkal a hamis kinyilatkoztatások ellenében, de egy szó mint száz, szinergia van, és a kábel is csak egy komponens. Habár mégiscsak van különleges jellemzője, amit talán nem árt figyelembevenni: eltérő kábelkonstrukciók között "negatív szinergia" léphet fel.)
Az OzAudioba, Gáborhoz elsősorban azért szeretek járni, mert a polca tele van olyan lemezzel, amit én kedvelek. Önös szempont, mondhatnánk, de hát mi nem az? Oké, akkor felsorolok még két érvet: a bemutató terem egy lakásban van, és Gábor minden további nélkül elfogadja a véleményem, még akkor is,…..
Jó pár éve ez a rendezvény még arról szólt, hogy a vinyl lemez, mint egy igazi huszadik századi formátum, még él – és néha virul is – a digitalizálásról szóló huszonegyedikben is...
Nos, a jubileumi éves audio seregszemle, dzsembori, találkozó, bemutató, show meg még ki tudja mi, bizonyos szempontból túlteljesítette az elvárásokat. Mármint az enyém(eke)t, ha fogalmazhatok így. Simán lehet, hogy másoknak meg nem jött be annyira, de hát ilyenek vagyunk, mindenki másért megy...
.bta 2019.11.04 23:15:51
@Audiolife: Igen, mosolyogni fog:) Valószínűleg jólneveltségből, hiszen századjára talán még Besenyő Pista bácsi előadásában is fárasztóvá válhat egy szóvicc. youtu.be/SFGDzHAeTrE?t=209 Kirekesztő lenne, egy fogalom? Kedvencem az a fajta kutyulmány, amelyik az elcsépelt, rémunalmas poénnal indít, miszerint a logikailag helyes ellentétpár a könnyűzene helyett a "komolytalan zene" lenne, aztán hosszasan fejtegeti, miért lehet besoroló jellegű, kirekesztő az ő ellentétpár-szalmabábja... Sok más témakörhöz hasonlóan itt sem szavakkal van probléma, hanem azokkal, akik nem tudják, mit beszélnek. Például a napjainkra jellemző, világunkat fekete-fehérré festő, a kivételt hírből sem ismerő, primitív közgondolkodással. Vagy a sznobizmussal. De vajon a notórius sznobozók tudják-e, miről / kiről beszélnek? Érdekli őket, hogy maguk válnak "kirekesztővé", ha tévednek? Dehogy érdekli... a fórumozásban a sznob elsősorban kultúrbunkósbotként használatos. Ugye nem hiszed, hogy az ilyen (pontosan nem definiálható, következésképpen némi gondolkodást igénylő) kifejezések tiltása bármit is javítana a helyzeten?
.bta 2019.11.05 00:20:59
@Audiolife: Ezt is jól mondod, a bakelit téves...:)) Téves példa. A mikrobarázdás analóg lemez köznyelvi szinonímái 1-1 kivételtől eltekintve pontosan ugyanazt jelentik, míg a klasszikus ill. komolyzene fogalma, noha jelentős a közös halmaz, eltérő alapon csoportosít.
  Amikor először írtam Line Magnetic-ről, akkor nem gondoltam volna, hogy alig telik el egy hónap és már a kezemben tartom a csomagot, amiben ott lapul az ország első és egyelőre egyetlen LM 215-ös cd játszója...
.bta 2019.08.16 13:01:40
@badwater: Ki "hazudta", hogy a nagy tömeg magától értetődően jó dolog egy audiokészülékben - pláne a futóműnél? Csak nem "tömeges" Jani az avx-ről?:-))
.bta 2019.08.17 21:32:08
@badwater: "Nekem azzal van bajom, hogy egy ilyen cikk olvasása teljesen elbizonytalanít" << Talán túl sok hifis fórumot és/vagy magazint olvasol;)) Mindenesetre jól teszi, ha elbizonytalanít, ugyanis a hifizés egyik legnagyobb kerékkötője a saját audio-világképünkbe vetett megrögzött hit.
A hifi úgy általában, de még azon belül is a High-End Audio ( a legfelső kategóriájú készülékek ) egy elég széles vertikumú terület (nézz körül Münchenben…), az ember első blikkre azt hinné, van téma bőven, amivel lehet és érdemes foglalkozni. Aztán telik-múlik az idő, és az évtizedek alatt, ahogy…..
Eredetileg úgy terveztem, hogy az audio-bullshit (angol: bivalyszar, értsd: duma, hasba akasztó szöveg, hülyítés) gyűjteményemet majd ugyanolyan tematikusan fogom folytatni, ahogy azt az előző részben sikerült elkövetnem. Sajnos bárhogy igyekszem, nehéz volna ezen az irányelven menni tovább. Akkor…..
.bta 2019.05.17 19:22:27
@Analoglued: Örömmel látom, hogy sikerült finomítani az eredeti kijelentésen: "A komoly hifi az nem a szegény emberek sportja". Bizonyára észrevetted, hogy a gyakorlatban nem függ össze szorosan az X év alatt készülékekre áldozott pénz, illetve a rig ára a hangminőséggel, és ugye felesleges részletezni, hogy a "komoly hanghoz" -extrém szerencsés eseteket leszámítva- nem elégséges csupán beüzemelni a drága készülékeket. Keményen meg kell szenvedni, mire rendesen összeáll a zene, akár elektroakusztikailag megmagyaráz(hat)atlan dolgokat is bevetve... a siker a hobbista jártasságán, a fülén, jóízlésén múlik, a tapasztalatszerzésre pedig rengeteg szabadidőt kell áldozni. Itt kanyarodnék vissza a jólét kérdéséhez, merthát a nélkülöző embernek jellemzően nincs ideje efféle "haszontalan" úri huncutságokra.
 Épp a minap gondoltam arra, mennyiféle témában, mennyi meg nem alapozott ( és akkor még nagyon finoman fogalmaztam ) vélemény látott már napvilágot hiteles, szakértő információnak álcázva amióta az internet ezt lehetővé teszi, ill. sok emberhez eljuttatja. Nem nagyon tesz jót az efféle, minimum…..
.bta 2019.04.23 11:37:22
@kadibela: ha egy kategóriával szeretnénk feljebb lépni, valóban kár szénné tuningolni, a teljesen más azonban nálam teljesen mást jelent:) Konkrétan azt, hogy ha odatesszük egy saját jogán (hangján:)) High End gép mellé, nem vall szégyent. De ehhez teljesen át kell építeni, muszáj lecserélni a jóindulattal is középszerű hangkart és végül a tányércsapágyat sem árt precízebbre cserélni. (Vigyázat, ezen a ponton bármelyik lemezjátszó hangját cefetül el lehet rontani!)
 Amikor elbattyogtam átvenni az M2-őt*, gondoltam, összekötöm a kellemest a hasznossal. Eleve, az M1-P1 PP páros nagyon jó kis belövőrendszer volt, de az eredetileg a bemutató terem dísze fogott meg. Az ötös szintet még amúgy sem ismerem közelebbről, meg rá is értem, gondoltam, kössük be az…..
.bta 2019.02.09 16:45:07
@Audiolife: Pusztán a széleskörű(?) elterjedtségre hivatkozni klasszikus érvelési hiba. Nézzük csak, hányan büszkélkednek azzal, hogy mennyire "kultÚráltak"...?:(
Az általam ismert nem kevés épületgépész mérnök, gázszerelő, hűtőgépszerelő, kivétel nélkül ismeri a helyes alakot: komprimál(va)*. Használni ritkán szokták, inkább magyarul beszélnek, ha éppen nem muszáj szabatosan fogalmazni. Sűrít, összenyom, tömörít, szűkít... a cikk jó példa akart lenni, hogy lehet így is.

* Aki a miértet is tudni szeretné, annak nincs egyszerű dolga. Kezdésnek a következőt tudnám ajánlani: http://www.orvosinyelv.hu/dlObject.php?ismeretanyag_id=41&/Ismeretanyag_Fonákságo_Mitsányi%20.pdf
.bta 2019.02.12 11:38:17
@Audiolife: pedig a linkelt _tananyag_ pontosan arról szól! A leíró jelleget túlerőltető nyelvészekkel óvatosan, ők a nyelvművelők ellenpólusa, és sokszor éppen annyira nincs igazuk**. Az idegenből átvett tudományos szakkifejezésekre pontos szabályok vonatkoznak, amatőr nyelvújítóknak és nyelvészeknek(!) ott nem nagyon osztanak lapot. Nincs depresszált, nincs kompresszált, hanem deprimált és komprimált van(, volt, lesz). High Endről beszélünk, savazzuk a kiállításokra járó hazai átlagközönség romló nívóját... legalább mi ne legyünk igénytelenek. Különben joggal szólhatnak vissza a bakancsos hifisták.

* Írjuk át a szavakat, ahogyan tetszik, legfeljebb majd szólnak, hogy nem értik? Tkp betűket is kihagyhatnánk / átírhatnánk ízlés szerint. Ha nem visszük túlzásba, az emberek 99%-a vissza tudja fejteni a mondandót...

** A gyakran tettenérhető egyoldalú megközelítés náluk azért különösen fájó, mert elvileg a tudomány oldalán állnak. Kicsit olyanok, mint a villamosságtan professzora, aki jól megmagyarázza nekünk, hogy a készülék tápkábelének nem lehet hangminősége:(
A téli szezon általában pörgős, az audiofil hobbi ilyenkor virágzik. Ez hasonlóan alakul nálam is, igaz kisebb-nagyobb fenntartásokkal...
.bta 2019.01.13 17:35:19
@herelovasz: ITC Zapf Chancery Italic (Hermann Zapf, 1979)

Az előerősítők eloxált fémszínű előlapos változatainak közepén, pirossal jól mutat, pl. régi m2, újak m3-tól felfelé:
i.ebayimg.com/images/i/191788396901-0-1/s-l1000.jpg
img.usaudiomart.com/uploads/7/649187975_large_51c64b19716b17ba2a2210eaf294ac9b.jpg

A CD2 dizájnja több szempontból is béna, bár ez inkább csak a fekete változaton szembetűnő. Első közelítésben (ha a belsejét nem szabad átvariálni) én mindent kicsit feljebb tolnék, a kijelzőt és a gombsort pedig kicsit balra. Várom PQ ajánlatát formatervezői munkára... ĐĐĐ
Nos, megígértem, tehát kiteszem. Pár fotó és néhány mondat lengyel kiállításról, ahol a Sparkler Audio első európai bemutatkozása történt...
.bta 2018.11.29 09:23:02
@Lőtéri Kutya: Szerinted mi volt az a "jó ok"? Egyébként sem rólam lenne szó. hanem a "szellemiségről", ami hasonlóan sunyi módon érte el Kammerer immár végleges kitiltását; nem ismeri a normális érvelés fogalmát ("egész történelmed van alapfogalmak félreértéséből" - vakkantja oda a mérésből diplomázott fórumtársának a magát professzornak képzelő, kötekedő féltudású); egyszerűen lehurrogja Cs. Kádár Pétert; nem elég, hogy konkrétan zenehallgatási tárgyú topikban a lényegről szót sem ejtenek, még jól le is trollozzák, aki szubjektív tapasztalatai (tehát valahol mégiscsak a zene) irányából közelít. Ahol az 'igazságkeresés' szó elsőre komédiába illő félreértést, másodjára pedig kislányos hisztit vált ki a magát tapasztaltnak mondó "hobbistából". Ahol nem lehet belekérdezni, hogy a fényerősség auditív hatását milyen módszerekkel, mennyire komolyan tesztelted (nem egyszerű úgymond kiszűrni a kapcsolódó akusztikai, vagy elektromossággal összefüggő hatást), ott semmiféle értelmes, előremutató dologról nem eshet szó. Csírájában van elfojtva! Válasz helyett jött a menetrendszerű hiszti, hogy ő sem ír oda többet. Mintha én lennék a felelős az érdeklődés máshol is ugyanúgy tettenérhető hanyatlásáért. A józan ésszel felfoghatatlan lelkiismeretfurdalásommal vagyok elfoglalva, amikor az események alakulását, a megfelelő pillanatot kihasználva előbújik az aljasság, és rendőrt hív..((
.bta 2018.12.08 18:14:50
@Audiolife: fogalmam sincs, ki ez a "Lőtéri Kutya", és nem értem, milyen apropóból személyeskedik velem éppen itt...
Audiolife Hifi Magazin 2.0 2018.12.06 12:14:33
  Meghallgattatott azoknak az imája, akik visszasírták a régi HFM, azaz Hifi Magazint, íme itt van újra, ám most már webes formában: hifimagazin.net...
.bta 2018.12.08 17:55:34
@Listen: ha kicsit utánanéznél a szakmai múltjának, talán rádöbbennél, hogy megboldogult Benke Laci bácsi nem éppen Horváth Rozi kategóriája...
.bta 2018.12.08 18:01:25
@.bta: bocsánat, rosszul emlékeztem:( - remélhetőleg igaz lesz a mondás, hogy akinek halálhírét keltik...
Nemrégiben újabb ezoterikus szelek dudáltak be a szobámba, gyökeresen felforgatva lassacskán leülepedni látszó érdeklődésemet a további hangminőség javítás, ill. az ezzel járó invesztment iránt. Szerencsére, amit most leírok, az nem tréfadolog, és nem is drága. Az…..
.bta 2015.01.19 21:49:34
@Audiolife: "Jimmy Hughes hisz a szellemekben" - Nem értem, miért kell szellemeket emlegetni... az élet más területén is tapasztalhatunk rejtélyes dolgokat, mégsem gondolom, hogy a kutyának szellemek súgják meg, hogy két perc múlva hazaér a gazdi. Vagy mégis?;)

"A teória nagy része az illesztésről szól" - az elektronikus illesztésről biztos nem, habár egyesek szerint hullámimpedanciára kellene illeszteni (nem szeretnék részletesen belemenni, miért tartom megalapozatlannak a feltevést; legyen elég, hogy még a hangminőség a digit audiokábeleknél sem igazolja. Pedig S/PDIF átvitelnél számottevő reflexió léphet fel, ha a kábel nem 75 ohmos. Speciális esetekben bekavarhat a kábelkapacitás vagy -induktivitás hatása, vagy a vékony és hosszú hangszórókábel ellenállása, ám ha csak ilyesmiről lenne szó, aligha beszélhetnénk kábelek sajáthangjáról, hangminőségéről.

"alufóliasisakban üldögélni elég vicces zenehallgatás közben" - Nocsak, Szőke Kapitány is ezo-hifizik?:o)) Komolyra fordítva, miből gondolod, hogy alufóliával árnyékolhatod azt a valamit?
.bta 2015.01.20 18:54:37
@Audiolife: A hatásmechanizmus ismeretlenségéből nem feltétlenül következik, hogy lehetetlenség (elfogadhatóan) egyforma hangúakat sorozatban előallítani. A tudományos ismeretekkel járó bizonyosság hiánya már a fejlesztés során is feladja a leckét a hifikábel "gyártójának", aki ha lelkiismeretes, később sem ülhet a babérjain. Előfordulhat ui., hogy valamelyik alapanyag gyártástechnológiáján változtatnak, és ilyenkor bizony jól teszi, ha ellenőrzi, változott-e (jelentősen) a végtermék hangkaraktere... elméleti szinten egyszerűen előrejelezhetetlen.
 Két poszttal arrébb lengettem be, hogy az új Human Audio DAC elutazott hozzám, hogy némi érzékszervi benyomást szerezzek róla. Volt bennem némi várakozás – hiszen sokan voltunk úgy a shown, akik szerint az egyik legjobb szoba volt a felhozatalból. Persze botorság lenne ebből azt a következtetést…..
.bta 2018.11.24 09:52:13
@Audiolife: Abból indultam ki, hogy az otthon összeszerelendő kütyük többségéhez meg lehet venni a "gyári" készülékházat. De leginkább az otthon reszelgetőkhöz akartam szólni, hogy ezt a megoldást talán jobb elkerülni. Aki már próbált fúrófejjel plexit marni, tudja, miről beszélek... Maximalista változat: szerintem az odaillő átmérőjű lapos díszcsavarfejek az előlap enyhe bemarásával pontosan síkba hozva mutatnának igazán jól - kár, hogy nincs hozzá szerszámom;)
Én még soha nem írtam a Nad 3020-ról. Mondom lassan, még egyszer: én még soha nem írtam a Nad 3020-ról. De nem ez a legdurvább, hanem az, hogy mostanáig még nem is hallottam. Köszönöm, hogy elmondhattam. Hölgyeim, Uraim, Önök a filozófia rovatunkat olvassák! Tanár Úr, én…..
.bta 2018.10.31 22:20:42
"Szerintem ma sem értik, mitől high-end a high-end. "

Miért vagy ebben olyan biztos? (Darvast illetően, hiszen négyük közül igazából csak ő volt hifista.)

"A HFM sohasem tudott kilépni a magas-közép-mély közhelyek közül"

Hát akkor most tessék jól megkapaszkodni:

'A szeánsz, a vakteszt objektív ugyan, de - mint már régóta valljuk
- nem elég nagy a felbontóképessége. (Hogy egyebet ne mondjunk: a
zsűri "dolgozik", stressz hatása alatt áll, könnyen kifárad. És akkor
még nem is beszéltünk arról, hogy az egész társaságból csak egyetlen
személy ülhet a "sztereó székbe", a többi oda fészkel, ahol helyet
talál magának, és úgy hallgatódzik, ahogy tud.) Célszerű hát
kiegészíteni a riportot egy olyan jellemrajzzal, amelyet nem zsűri alk
ott, hanem egy "magánember", aki eközben nem tesztet készített, hanem
csupán zenét hallgatott. Ennek a "zenehallgató egyénnek" a szerepét
általában a Szerkesztő játssza, aki rövidesen át fog váltani egyes
szám első személybe.

Ha pontszámokat kéne osztogatnom, akkor azt mondanám, hogy a
NAD3020 átlagos tanuló, nem vállal sok feladatot, legfeljebb ötöt, de
azokat meg is oldja. Ugyanezt teszi a mi etalongépünk is, de nem oldja
meg annyira jól a feladatait. A Rotel legalább nyolc feladatot vállal,
de az egyiket csúnyán elhibázza. A Mission nem vállal többet hatnál,
de azokat teljesíti is.

A Naim NAIT abban tér el a többitől, hogy nem vállal feladatokat.
Egyszerűen csak zenél. Nemritkán hiányérzetet kelt (sávszélek,
dinamika, mint ezt már annyiszor elmondtuk), de mindent megtesz, ami a
2x15 (vagy csak 2x12?) wattjától kitelik; a középső sávja teljesen
semleges, és sokkal inkább kelti élő zene illúzióját, mint a többi
miniatűr (és nem-miniatűr) gépezet. Számomra továbbra is a NAIT hangja
a zsinórmérték, amellyel a többi hangkép színeződését ki lehet mutatni
- viszont belátom, hogy ez a szerény (?) holmi, már csak
teljesítményének korlátai miatt is, teljesen alkalmatlan bármiféle
nyilvános demonstrációra.'

Re: "nem értették, hogy mit eszik rajtuk az angol sajtó"
  Elég gyorsan pörögnek az események elektroncső fronton. Még be sem indult az ősz, ami hagyományosan szezonnak számít a hifiben, máris friss, ropogós hírekkel tudok szolgálni...
  Hosszú időn keresztül a szlovák JJ 300 B volt a filléres megoldás, már, ami a 300B legismertebb triódát illeti. Szinte mindegyik, a piacon kapható gyári kit-hez ezt a típust adták, és a tesztelők sem fukarkodtak a dicsérettel. Nem drága, elég megbízható, és simán hozza az audiofil hangot...