Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fredddy

21 bejegyzést írt és 1349 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Honnan jött a Nysa, a Trabant vagy éppen az ALEKO kifejezés, és melyik márka kapta a nevét az ókori Rómából?..
Fredddy 2021.04.21 15:48:54
Az orosz autómárkák általában a gyár helyéről kapták a nevüket: [valami]AZ, ahol a [valami] a helyre utal, AZ meg "avto zavod" (=autógyár). A KamAZ kámai, a GAZ gorkiji, a VAZ volgai, az UAZ uljanovszki, a KrAZ kremencsugi, a LuAZ lutszki, a PAZ pavlovoi autógyár, biztos van még pár, de hirtelen ezek jutnak eszembe, persze ezek nem mind személyautók, sőt, a PAZ buszgyár termékeiből aligha volt Magyarországon egy is, az Ikarushoz képest évtizedekkel elmaradtott konstrukciók voltak.

@kisf: a ZiL gyárat/autókat eredetileg ZiSz-nek hívták, ahol az Sz természetesen Sztálinra utal, Sztálin halála után nevezték át.

@fekete_kápó: az IZS gyár nem is annyira a járműiparban alkotott nagyot, Oroszország legrégebbi fegyvergyára ugyanis. A vadászpuskáik voltak híresek, az IZS sörétes olyan nehéz, mint két másik, de a mondás szerint februárban (idény végén) letámasztja az ember a kertkapuba, szeptemberben meg felveszi onnan, és semmi baja nincs, lehet vele vadászni :)
Valószínűleg kevés olyan ember van a világtörténelemben, mint a pénteken elhunyt Fülöp herceg, akit mintha arra szemelt volna ki a sors, hogy rendkívüli életet éljen. Sokszor kétdimenziósan ábrázolták őt, mint aki csupán bántó vicceket volt képes puffogtatni, és türelmetlen a környezetével. Pedig…..
Fredddy 2021.04.12 23:20:56
@nofret: nem lehet mindent beleírni egy cikkbe, persze, csak az eredeti szöveg kicsit rosszabb színben tünteti fel a családját, mint amilyen volt, és nem jön át, hogy Fülöp még jóval azelőtt Skóciába költözött, hogy igazán belejöttek volna a náculásba. Gyerekként alapvetően egy náciszkeptikus társadalmi környezetben nőtt fel, amikor a nácizmus és a klasszikus német nemesség a Hosszú Kések Éjszakája után elkezdett közeledni egymáshoz, akkor ő már Angliában járt iskolába. Csak az angol újságolvasónak persze ezt úgy tálalják, hogy Németországban 1750 óta kivétel nélkül mindenki náci volt és az ügyes Fülöpnek éppenhogy sikerült kicsúszni a karmaikból.
Mindez természetesen nem kisebbíti későbbi érdemeit.
Fredddy 2021.04.16 14:11:02
@nofret: nem nagy félreértés azért, kicsit túlbeszéltem én is :) Csak azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy a harmincas évek elején-első felében ők alapvetően egy tipikus korabeli nemesi család voltak, akik magukhoz vették, elit suliba járatták az unokaöccsüket. A nácivá válás, NSDAP-be való belépés már életük következő fejezete volt, amiben az akkor már Angliában tanuló Fülöp sok szerepet nem játszott.
Fredddy 2021.04.20 21:00:30
@nofret: Hitler idejében ők még nagyon kicsik voltak, plusz talán stabilabb is a trón most, mint a 40-es évek végén volt. De valószínűleg csak annyit mérlegeltek, hogy nagyobb botrány lett volna nem meghívni őket :)
II. Erzsébet az Egyesült Királyság uralkodónője április 21-én tölti be a 95. évét, ám közelgő születésnapja sajnos özvegyként "találja", mert nemrégiben (április 9-én) hunyt el férje, a halálakor 99 éves Fülöp herceg. Erzsébet az 1917 óta regnáló Windsor-ház negyedik tagja: nagyapja, V. György és…..
Letekintés Várgesztes völgyére a Zsigmond-kő szikláiról. A térképről könnyen azonosíthatóak a környék dombjai, települései. Ezelőtt két hónappal már írtam egy posztomban a mobiltelefonnal való tájékozódásról, akkor szépen be is bizonyítottam, hogy milyen kicsi, de mégis sokoldalú eszköz a…..
Fredddy 2021.04.18 21:19:16
@horvabe: egy kerítés elég drága mulatság anyagban és munkában is, nagy területet (értsd: nem kiskert vagy udvar) elkeríteni nem a turisták miatt szoktak, hanem a vadkár miatt. A turistaút lezárása egyszerűen csak a járulékos veszteség. De persze a szemetelő/rongáló/crossmotoros erdőjárók láttán minden földtulajdonos zsebében kinyílik a cölöpverő :), úgyhogy ezért (is) ajánlott kulturáltan turistáskodni.
Jurij Gagarin 1961-es első űrrepülése óta, mítoszok, legendák és hagyományok épültek fel a közel százötven emberes rakéta-indítás során. És ha nincs is látszólag sok értelme az egésznek, de amikor 274 tonna robbanó rakéta-üzemanyag tetejére ültetik az embert, minden segítség jól jön...
Fredddy 2021.04.10 13:12:37
@Atpat: kazah

A legfontosabb hagyomány egyébként a hugyozás, közvetlenül felszállás előtt. A teli hugyhólyag nagyon sérülékeny, ha golyó, vagy repesz éri, ezért a szovjet pilóták a 2. vh-ban mindig úgy mentek bevetésre, hogy közvetlenül előtte még dobtak egy sárgát. Ez aztán repülőhagyománnyá vált (a Szovjetunióban kiképzett magyar pilóták is átvették), onnan került át az űrhajósok rituáléi közé is.
Az ifjú Julius Caesar ie. 75-ben Rodosz felé utazott, hogy retorikai készségeit fejlessze. Apollonius Molontól szeretett volna tanulni, aki Cicero mestere is volt. Az Égei-tengeren hajózva azonban, a kilikiai kalózok megtámadták, s a Dodekanészoszi szigetcsoport egy Pharmakos nevű szigetére vitték,…..
Fredddy 2021.04.08 19:36:29
@konrada: a Caesar-kaliberű emberek mindig érdekből házasodtak. Egyébként híres nőfaló volt, a katonái ezt énekelték róla:
,,Rejtsd el a lányod, rejtsd el a feleséged, jön a kanos kopasz"
(Csak latinul gondolom, jobban kijött a rím.) Persze erre még mindig rá lehet mondani, hogy csak kompenzált.
,,Caesar meghódította Galliát, Nikomédész Caesart hódította meg"- ez a másik gúnydal meg a homoszexualitásáról szólt (Nikomédész volt az a bizonyos bithüniai király).
Pontosan 100 évvel ezelőtt került sor IV. Károly és Horthy Miklós találkozására. Hivatalosan ekkor láttak egymást utolsó alkalommal...
Fredddy 2021.03.28 12:43:12
Érdekes ezt így olvasni, köszönet ezért a cikksorozatért!

Ha jól értem, akkor az igazi konfliktust az jelentette, hogy a kisantant azonnali támadását mennyiben előzné meg az angolok és a franciák által adott állítólagos garancia. A második királypuccs idején az kiderült, hogy nem nagyon. Gondoljunk bele az ő helyzetükbe: Oroszország forrong, terjed a kommunizmus, Magyarországon is csak üggyel-bajjal lehetett leverni. Van Horthy, aki kezében tartja a dolgokat és bizonyítottan kommunistaellenes. Van a kisantant, akik alig várják, hogy magyar kommunistákat ölhessenek. És van IV. Károly, akiről annyit lehet tudni, hogy egyszer már elvesztette a hatalmát a kommunisták javára, és most megint felfordulást akarna csinálni. Gentlemanként barátkozhattak vele, de reálpolitikusként egyáltalán nem állt érdekükben.

Az biztos, hogy a hadseregnek voltak királyságot támogató részei, de az is biztos, hogy minden volt, csak egységes nem. A régi cs. kir. tisztek, akik még a királyra esküdtek, valószínűleg támogatták volna restaurációt, de mellettük olyanok is voltak sokan, akik előtte pl a Vörös Hadseregben harcoltak. Horthy nekik megbocsátott- vajon egy restaurált királyság is ilyen nagyvonalú lett volna? Horthyt talán nem bálványozta a hadsereg, de az az ember volt, akiben meg tudtak egyezni.

Egy defekt miatt miért kellett autót cserélni? Ezeken a régi kocsikon volt pótkerék, nem?
Fredddy 2021.03.30 22:27:45
@NayZoli: ne érts félre, nem gondolom, hogy IV. Károly segítette volna a kommunistákat, vagy szimpatizált velük. De elvesztette a hatalmát, és a kommunisták előtt ez nyitotta meg az utat, az tény.

A téma szempontjából igazából mindegy, hogy mikor alakult a kisantant, Magyarországot ellenségek vették körül, akik csak a lehetőségre vártak. Azt elhiszem, hogy emberileg mondjuk egy ,,God save the King"-ező angolnak sokkal szimpatikusabb volt IV. Károly, mint Horthy és fehérterrorista haverjai, de nem hiszem, hogy ez komoly politikai lépéseket ért volna, a max, amire hajlandóak lettek volna, hogy visszaparancsolják a románokat a határra (és már az jó, ha nem a Tiszához), miután megint feldúlták az országot. Bár a szovjetek pusztítása elhomályosítja, de azért a román megszállás is elég komoly rablásokkal járt, szóval ez nem volt egy jó kilátás. Ha a franciák Magyarországból akartak volna ellensúlyt faragni a németeknek (királlyal vagy anélkül), akkor az egész trianoni békediktátum nem olyan lett volna, mint amilyen lett, szóval ezt a lehetőséget szerintem elvethetjük.

Ami Horthyt illeti, az a másfél év, ami eddigre eltelt a fehér lovas bevonulás óta, azért sokat jelentett neki is. 19-ben sokkal könnyebb lett volna leléptetni, 21-re azért befúrta magát eléggé. Bebizonyította, hogy ő az az ember, aki mindenkinek hagy helyet a húsosfazék mellett és nem csinál nagyobb felfordulást annál, mint ami már van. És persze, hogy kemény kézzel állja útját a kommunizmus terjedésének. Nem mondom, hogy imádták, de pusztulását kívánó ellenzéke max a szélsőbaloldalon volt, nekik meg sok lapot egy darabig nem osztottak. Ezzel szemben állt volna a restauráció, ami megint fenekestül felfordít mindent, és ki tudja, mi lesz belőle- 1921-re az optimizmusnak már szikrája sem maradt senkiben.
Fredddy 2021.04.01 21:41:34
@NayZoli: na, ebben egyetértünk. Társadalmilag Horthy is a Monarchiát éltette tovább, IV. Károly nem tért volna el ettől lényegesen. A külpolitika kényszerpályán volt úgyis, a király valamivel nyugatosabb hozzáállása annyit ért volna el, hogy a német megszállás, illetve egy szélsőjobboldali hatalomátvétel előbb bekövetkezik (hiszen ez a korszak más királyságaiban is bekövetkezett). Onnantól meg a sikeres restauráció alternatív valósága visszaolvad az események valós folyásába.
  Süsü apukája azon írónemzedékhez tartozott, amelyik még vendéglőkben élte életét. Ezt számos fotó, történet bizonyítja...
  A Business Insider újságírója azokkal a hibákkal foglalkozik, amelyeket a kutatók a nagy felmérések során elkövetnek. Az elmúlt évszázadban felfedték az emberek magatartását, vágyaikat, előítéleteiket, leleplezték, hogyan hatnak ránk a dicséretek és a megrovások. Felfedezéseikkel könyvtárakat…..
Sikerült megnéznem éjszaka a Meghannel és Harry-vel készített Oprah-interjút, de mivel rendkívül késő volt, mire befejeződött, csak a legfontosabb pontjait tudtam leírni, kommentár nélkül. Néhányszor lefagyott a közvetítés, de úgy vélem, a beszélgetés 90 százalékát sikerült végighallgatnom és…..
Fredddy 2021.03.12 22:04:03
,,Hacsak nem arról van szó (ami elég gyanús), hogy az emberek még mindig nem bírják elviselni az erős nőket. "
Meghan inkább csak akaratos, olyanból a férfit se szeretik. Az erős nő ebben a sztoriban egyértelműen II. Erzsébet, és így uralkodása hetedik évtizedének vége felé talán kijelenthetjük, hogy nem en bloc az erős nőkkel van baja az embereknek ;)

Oprahból tényleg Muppet Show-szereplőt csináltak a sminkesek.

Az előttem szólónak abban igaza van, hogy tényleg van egy ellentétes, Meghan-párti sajtós vonal is, sokan szeretnék látni, hogy na, a ,,mi lányunk" majd jól megmutatja a reakciós köcsögöknek, mi az a 21. század. Éppen ezért simán elhiszem, hogy a kaliforniai sajtó után váratlanul jött az angol hozzáállás. Meg persze ahogy egyre egyértelműbben trainwreck lesz a történet, úgy van egyre nehezebb dolga a Meghan-párti sajtónak. Szerintem egyértelműen öntökönlövés volt, most egy dolog, hogy mennyire, vagy mennyire nem volt alákérdezős és egyoldalú, de már önmagában az interjú megtörténte se tette őket szimpatikusabbá. Az amerikaiakat idegesíti a dúsgazdagok rinyálása, a britek szemében meg pont arra a képre erősített rá, ami miatt Meghant nem szeretik.

Két kedvenc kommentem:
,,(Harry) két év múlva Twinkie-reklámban fog szerepelni"
,,Az egész balhé legnagyobb vesztesei Sussex ártatlan lakói, akik, hercegüket elvesztve, könnyen áldozatul eshetnek Kent és Hampshire aggressziójának"
Fredddy 2021.03.15 18:00:14
@nofret: Erzsébetnek van egy célja, amiért küzd, ennek rendel mindent alá: ha kell hallgat, ha kell, cselekszik. Ez az erő. Ha simán csak tűrne, akkor ő lenne az angol Dobzse László, Anglia meg régen köztársaság lenne már. Meghan jött, okoskodott, lepattant, tovább okoskodott- ez nem erő, ez csak akaratosság és hangosság. Amit, való igaz, gyakran összekevernek az erővel. Plusz, azért továbbra is Margaret Thatcher országáról beszélünk, nem Meghan volt az első, aki az úgymond erős nő koncepcióját bemutatta nekik. De abban igazad van, hogy más a helyzetük. Meghanéra leginkább Fülöp hercegé hasonlít, ő is volt gyüttment, náci, az ő életét is iszonyúan bekorlátozták a házastársa miatt, ő is kereste a helyét. De- kibírta, a kritikusok lassan elhallgattak, és él vidáman azóta is.

A változásokon lehet gondolkodni, szerintem vannak intézmények, amiknek az értékét pont az adja, hogy egy változó világban is állandóak, de az biztos, hogy egy ilyen változásnak belülről kell jönnie, ha kívülről jön, azt teljesen jogosan tekintik ellenséges szándéknak. Pláne ilyen felütéssel, hogy egy évvel azelőtt azt se tudtam, ki az a Harry herceg, de amúgy kurvára komoly elképzeléseim vannak arról, hogy hogyan kéne élnie neki is meg a családjának is.

Nem gondolom, hogy direkt végighazudták az interjút az interjúban, de nagyapám bölcsessége szerint ,,ahogy elmondja, úgy mindenkinek igaza van". Vannak helyzetek, amik más nézőpontból egyszerűen máshogy néznek ki- ilyen lehet a csokor és a sírás ügye. Van a kedvelt újságírói patkányság, a kontextus nélküli idézet, ilyen lehet az a beszélgetés a kisbaba bőrszínéről. Vannak elhallgatott információk- a saját sarát nyilván nem mondja el senki egy ilyen interjúban, pedig azért sokmindent más megvilágításba helyezne. És persze lehetnek kisebb konkrét hazugságok, lást Meghan viszonyát az angol királyi család témájához saját maga vs a testvére szerint. Úgyhogy nem kell nagyon pszichopatának lenni ahhoz, hogy az ember nagyon egyoldalú interjút adjon. Ehhez jönnek Oprah túlripacskodott ,,Whaaaaat"-jai, amik 50 IQ felett mindenkiben inkább a vásári mutatvány érzését keltik őszinte beszélgetés helyett, meg a tudat, hogy mégiscsak egy színésznőt látunk, akinek minden gesztusa vagy valódi, vagy sem- szóval biztos, hogy egy ilyen interjú nem tisztázni segített a homályt, csak az érdeklődés fenntartására szolgált.

Meghan politikai ambíciói, ha egyáltalán vannak, nem hiszem, hogy komolyak, ez inkább csak ilyen elterelő támadás lehet a brit sajtó részéről.
"Ebben most semmi újdonság nincs" - kommentálta péntek délután egyik kollégám, amikor kijött a Buckingham-palota közleménye, amely szerint Meghan és Harry nem térnek vissza a brit királyi család dolgozó tagjainak sorába, ráadásul elveszítik védnökségeiket is. Ez igenis újdonság, sőt, igen nagy…..
Fredddy 2021.03.01 22:38:48
@nofret: Vicces, én is éppen VIII. Edwardot akartam példának hozni, csak a másik irányba, ő is lemondott a trónról, de utána nem véletlen levelezgetett Hitlerrel. Egy ilyen változás hosszú távon nehezebb, mint hinné az ember, kutyából nem lesz szalonna, személyesen is nem egy olyan kutyát ismerek, aki bármilyen nagyon akarta is a szalonnaságot, végül csak visszament kutyának. És persze ez átvezet a másik dilemmához, meddig kell egy felnőtt embert tudatos döntésében támogatni, és mikor kell azt mondani, hogy figyelj, öreg, faszságot csinálsz, és ha lehiggadsz, megköszönöd majd, hogy lebeszéltelek róla. Persze erre hozzám sokkal közelebb álló emberek esetében se tudok feltétlenül jól válaszolni.

De majd Oprah talán erről is kikérdezi őket :)
Fredddy 2021.03.02 22:29:46
@nofret: Én az ilyenekkel mindig kicsit szkeptikus vagyok, biztos nem Edward volt a londoni náci fan club egyetlen tagja. Bár az angolokban 1871 óta van egy komoly németellenesség, Hitler angol-amerikai megítélése a 30-as évek elején-közepén egyáltalán nem volt olyan egyöntetűen negatív: sikeres politikus volt, fő ellenfelének a franciákat tekintette, utálta a kommunistákat, fajelméletekben pedig a 60-as évek előtt a Nyugat se szűkölködött (ha csak arra gondolunk, hogy Anglia a gyarmatokon miket művelt+a német faji politika se egyből az Endslösunggal nyitott, hanem fokozatosan lett egyre durvább). 1939 óta viszont éppen ezért mindenki nagyon igyekszik, hogy a korábbi, nem egyértelműen elutasító álláspontjának nyomait kiradírozza a történelemkönyvek lapjairól. Különös tekintettel az arisztokráciára, akik nem intézhetik el egy vállrándítással, hogy ja, csak a fater volt kicsit náci, mert az egész létük alapja a generációkon átívelő folytonosság.

Érdekes lenne tudni, hogy mit csinált volna VIII. Edward, ha mondjuk 1952-ben, György halála után kapott volna egy második esélyt és felajánlják neki a koronát azzal a kikötéssel, hogy Mrs Simpsont elhagyja.
Fredddy 2021.03.04 23:31:57
@nofret: olvastam, igen, jó leírás! Nekem az angolok németgyűlölő intézkedéseinek történetéből az tetszett a legjobban, amikor kötelezővé tették az áruk származási helyének feltüntetését, és visszaütött, mert a nép a Made in Germanyt kezdte el mindenből venni, mert az volt a jó minőség :)

Pörögnek az események nagyon egyébként, Fülöp herceg búcsúzkodik, Meghan fura helyekről fogad el ajándékot és zaklatja a személyzetet... tényleg mi lesz itt már.
Az első bejegyzésem a magyar szólások, közmondások világába vezeti az olvasót. Vajon tudjuk, hogy azok a napi bölcseletek, melyeket olyan sokszor használunk mit jelentenek valójában? Elsőre tizenötöt gyűjtöttem ezekből az érdekességekből.   Forrás: nlc.hu    Itt a kezem nem disznóláb! Ezt a…..
Fredddy 2021.02.17 21:44:09
@horrorpornó bábszínház: de te most igazából mit szeretnél?

1.) engem meggyőzni. Én pontosan leírtam, hogy mi van és minek alapján értelmezem úgy, ahogy értelmezem- ezzel szemben kicsit karcsú az, hogy te nem tudod elolvasni még az alap dokumentumot se.
2.) a világot meggyőzni, hogy az elmúlt 300 év összes történésze, jásza-kunja és hivatalnoka (köztük a mindenkori király) tévedett. Erre tudományos karriert lehet építeni- csak persze kicsit több kell hozzá annál, hogy egyszer olvastál Werbőczyről aztán azt hiszed, az mindent vivő kártya.
3.) ez nagyon valószínűtlen, de esetleg belementél egy vitába, csak menet közben rájöttél, hogy közöd nincs a témához, a visszakozás viszont nem fér rá az arcodra, ezért folyamatos kötekedéssel próbálod késleltetni az elkerülhetetlent?

Ott van benne világosan, magyarul. Pallosjogot kapnak, kegyúri jogot kapnak, csak a saját kunkapitányuknak felelnek, közterhet a királyi harmincadon kívül nem kell fizetniük, a földet, amit műveltek, pedig birtokba vehetik. Ha onnan olvasod, hogy ,,Kerületek lakóinak", szó szerint benne van, hogy kiváltják magukat a ,,rokkant katonák házától", ami a Pesti invalidusok Háza, azaz a Német Lovagrend, ami 1702 után a földesúri jogokat gyakorolta (vagy legalábbis próbálta gyakorolni) felettük.

Szóval dehogy érted.
Fredddy 2021.02.22 01:34:37
@horrorpornó bábszínház: megjelöltem, hogy hol vannak a szövegben az érdekes részek, sőt, idéztem is, nem? Nyilván nem fogom begépelni neked az egész jpg-t. Ott van, magyarul, Mária Terézia még pontokba is szedte neked, nem gyógypedagógia ez, olvasd el magad. Ott vannak a magyarázatok is.

Egyértelműen szerepel az is, hogy mi az egyéni kiváltság (ami a terület ,,lakóinak és lakosainak" jár) ilyenek a föld és a jobbágysorból való felszabadulás. Ezzel szemben szintén egyértelműen meg vannak jelölve a közösségi jogok, mint a befogadás joga, vagy az említett pallosjog és kegyúri jog.

Persze ha elolvasnád, be kéne vallanod magadnak, hogy tévedsz. (Nyugi, én is értem.)
Fredddy 2021.02.22 21:16:16
@horrorpornó bábszínház:

,,ÖTÖDSZÖR: Különleges kegyünknél és jóságunknál fogva az említett KERÜLETEK lakóinak fejedelmileg azt is kegyesen megengedtük, hogy magukat saját rokkant katonáink pesti házától, miután a leteendõket az elõzetesen meghatározott módon letették, megválthassák. Tehát, miután teljesítették ezt a megváltást, és a jövõben is megfizetik azt, amit adóösszegünk céljára, továbbá a nádori tiszteletdíj címén évente (ahogy azt elõrebocsátottuk) Királyi Kamaránk Kincstárának leróni kötelesek lesznek, az ehhez a HÁROM KERÜLETHEZ jog szerint és régtõl fogva tartozó [helyek felsorolása kurva hosszan], amennyiben azokat eddig maguk vagy rokkant katonáink említett házának révén ténylegesen bírták, használatra és haszonélvezetre - anélkül azonban, hogy azokat elidegenítenék - birtokukba vegyék."

Elidegenítés tilalmába bele ne köss, az a nemesnek is tilos volt. És, hogy mi lett belőle:

,,A redemptiót követõen a korábban jogilag egységes közösség a megváltott föld arányában tagolódott: akik részt vettek a megváltásban, annak megfelelõ földterületet kaptak, ok lettek a redemptusok. A társadalom legfelsõbb szintjét foglalták el, rangjuk és jogállásuk a nemesekéhez hasonló volt. Azokat, akik nem tudtak részt venni a megváltásban, irredemptusoknak nevezték. Rajtuk kívül élt egy szegény, nincstelen réteg is a Jászkunságban, õk voltak a zsellérek. A megváltott földet tõkeföldnek nevezték, ezen kívül azonban a teljes földterületnek csaknem a fele közös használatban volt, ebbõl alakultak késõbb a redemptus közbirtokosságok. "

Szerencsére megtaláltam kijelölhetőben:
www.lmrkat.hu/Redemtio.html

Elég, vagy van kedved tovább játszani a meztelen királyt a pallosjogú kegyúr nincstelen jobbágyokról szóló sztorival, aminek olyan alacsony a felbontása, hogy csak legenda lehet?
Itt az ideje egy újabb tematikus Napi érdekesnek! Csak Magyarország, 45 év érdekesebbnél érdekesebb fotókon az MTI Archívumából. 1947. október 5. Fiatal fiú fekszik lekötözve egy kanapén, egy emberrablást imitáló rendőrségi bemutatón. Magyar Fotó: Kovács Géza..
Manapság már elfogadott tény, hogy farkasfalka él a Bükk-fennsíkon, és azon sem lepődünk meg, hogy megint átkódorgott egy barnamaci Szlovákiából. Ki ne hallott volna már arról, milyen veszélyes tud lenni, ha vaddisznókkal találkozunk a túránk során, az pedig köztudott, hogy a rókák veszettek…..
Vendégszerzőnk Rollende Landstrasse - aki éppen ma egy éve jelentkezett utoljára új anyaggal -, most a régi francia hadsereg mindennapjait mutatja be és már szólnék hogy jövő héten jön a Légió! DDQ, akit legutoljára a szovjet repülőgép-eltérítésekről és az emlékezetes Fantomas-bandáról írt…..
Fredddy 2021.01.14 21:47:37
@J.László: 12 készült belőle. De igen, iszonyúan drága volt.
Persze ezt nem szabad önmagában nézni, a francia határ és Belgium tele volt erődökkel, ha a németek át akartak ott törni, akkor kellett a Kövér Berta, a kor színvonalán nem lehetett máshogy megoldani a dolgot. És a Kövér Bertánál már csak az erődépítés volt drágább mulatság :)
Fredddy 2021.02.17 21:52:31
@Gery87: hát, innen nézve az autós Döbrögi lobbizta ki magának az aszfaltot az erdő közepére, aztán még arra se hajlandó, hogy lassítson a vadveszély táblánál :)

,,amennyi fát ki lehet itt termelni az kb semmi."
A gazdálkodás alatt lévő és nem lévő erdő fahozamában elég komoly különbség van, arról nem is beszélve, hogy ki ülteti újra a vad erdőt, miután kivágják. Márpedig újra kell ültetni, az ukránok pl nem ültették, azóta viszi el időnként a Tisza fél Bereget.
Fredddy 2021.02.19 19:22:38
@gigabursch: ilyen mélységekben ehhez nem értek, de az pl biztos, hogy a magyar fakitermelés fele tűzifa , sőt, annak az aránya egyre növekszik- az pedig elég nagy blama lenne, ha még a tűzifát is külföldről kellene behozni.(basszáznak is miatta az erdészek, a kommunizmus alatt az iparifa-termelés növelése volt a cél, szakmai szempontból kicsit olyan, mintha a Mercedes-gyárban vissza kéne állni Trabantra)
A Palotaszálló felépítését követően a miniszterelnökök – köztük Bethlen - célja az volt, hogy új magyar Tátra épüljön, hogy éppen olyan nagy tömegek zarándokolhassanak a világ minden részéből Lillafüredre, mint amilyen sok ember keres üdülést a Tátrában.  Téli sportélet a Palota-szálló előtti tó…..
Fredddy 2021.02.16 21:16:27
Érdekes cikk, a második képen jobb oldalon milyen jármű van? Egy kicsi autó? Vagy valami háromkerekű?

@SuTóth: ,,Persze elsődlegesen - olvasataim alapján - az úri közönség kedvelt pihenő és szórakozóhelye lett volna Lillafüred."
Más világ volt akkor, a paraszt (az amúgy jómódú se) nem hagyhatta ott az állatait, a munkásnak nem volt pénze, a polgári középosztály meg nagyon vékony volt. Az uraknak emellett reklámértéke is volt :)
Fredddy 2021.02.16 23:36:32
@SuTóth: a síelőt látom, de biztos nem oldalkocsis motor, látszik a hűtőmaszk és az első tengelyen a két kerék. Hátsó kereke viszont mintha nem lenne. Lehet, hogy egy ilyen Morgan 3wheeler?
en.wikipedia.org/wiki/Morgan_Motor_Company#V-Twin_three-wheelers_(1911%E2%80%931939)
Mindenképpen nagyon érdekes kép!
Fredddy 2021.02.18 02:07:33
@SuTóth: igen, azokra tényleg jobban hasonlít. Köszönöm az utánajárást!
Alig néhány napja írtam arról, hogy a Biden kabinetnek micsoda nehézségeket fog okozni az, hogy az amerikaiakat vonatra ültesse és lám, már van is egy újabb hír, amely a finanszírozás nehézségeiről szól, amit drasztikus műszaki tartalom csökkentéssel próbálnak orvosolni. Vajon át fognak ülni az…..
Sokakban felmerül, hogy a gyári autón átalakítana ezt-azt. Másik felni jobban mutat, esetleg kicserélem a 20 éves kocsiban a rádiót, hogy telefonról is szóljon a zene. Ehhez hasonlók azért nem akkora vétségek az emberiség ellen. Itt viszont, kicsit jobban elszabadul a fantázia! Nagy tükrök, sok…..
Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy készítek egy bevezető poszt sorozatot azoknak, akik most találkoztak először a történelmi terepasztalos hadijátékokkal. Igyekszem egy tömör, egyszerű vázlatban összefoglalni az alapokat. Ez természetesen teljesen az én privát véleményem, azok alapján amit 2008…..
Fredddy 2021.02.14 13:19:20
Fredddy 2021.02.14 20:25:30
@janos900: Köszi. Kapható valahol?
Fredddy 2021.02.15 00:24:10
@janos900: köszönöm szépen előre is! Vagy egy elérhetőséget ha tudsz adni, leboltolom én vele, nem kell, hogy te fáradj!
A fb csoportot már múltkor is ajánlottad, előbb-utóbb csatlakozom majd, de eddig nem vitt rá a lélek, annyira utálok fbzni :)
A világ első embert ábrázoló fényképét Louis Daguerre, feltaláló, fotográfus készítette 1838 tavaszán. Daguerre Párizsban, a rue des Marais 5. szám alatt lakott, ablakából a Boulevard du Temple-t örökítette meg egy újfajta fényképészeti eljárással, a később róla elnevezett dagerrotípiával. A 10…..
Megrázó történetet tárt fel A korona című sorozat negyedik évadának hetedik része, a Hereditary Principle: azt, hogy Erzsébet királynő két elsőfokú unokatestvére hosszú éveken át elmegyógyintézményben élt. Az epizód szerint az Anyakirályné, a lányok nagynénje, helyeselte Nerissa és Katherine…..
Fredddy 2021.01.28 00:09:43
@nofret: pontosan. Egy történelmi kor gondolkodását annyi különféle körülmény formálja, hogy még annak sincs könnyű dolga, aki egyáltalán hajlandó ezt figyelembe venni egy adott döntés megítélésénél (pláne, hogy a valóság elég sokszor még a korral kapcsolatos sztereotípiákkal is szembemegy). A témánál maradva, a régi arisztokraták számára, ahol természetes volt, hogy a gyerekek a szüleiktől elválasztva nőnek fel, a család egészen mást jelenthetett, mint a ma embere számára. A ,,család java" egy sokkal nagyobb ívű, ideológiaszerűbb eszme lehetett, aminek szolgálatában aztán könnyebb volt ridegebben, érzelemmentesebben döntést hozni a konkrét családtagokkal kapcsolatban. ...amivel szemben viszont ott volt a mainál sokkal komolyabban vett vallás, és a korabeli távközlési viszonyok miatt a személyes kapcsolatokra való nagyobb ráutaltság- szóval összességében a fene tudja, hogy ez a sokminden milyen, mennyiben más világlátást alakított ki végül.
Lord Palmerston személye szinte megkerülhetetlen volt a viktoriánus kor első felében. Politikai pályafutását 1807-ben kezdte, s szinte halála napjáig aktív politikus volt. Olyannyira, hogy végül miniszterelnökként halt meg 1865. október 18-án, eléggé aktívan. Hozzá kötődik az az anekdota, amely…..
romtúráim Pusztavacsi templomrom 2021.01.14 18:32:23
2020. nyarának egyik délutánján mentem el a pusztavacsi templomromhoz, ami a község központjában található. Eleinte még tűzött a nap, de később már az eső szemerkélt. Pusztavacs község az ország "közepe". Az 1960-as évek végén térképészek Magyarország földrajzi középpontjaként határozták meg a…..
Fredddy 2021.01.21 21:13:53
@Aurora86: @l.balays: a megoldás szerintem:
Az Árpád-kori magyar templomok, különös tekintettel a Szent István-féle ,,10 falu építsen egy templomot"-törvény nyomán épített legelsőkre, általában nagyon kicsik voltak, tornyuk se volt,. csak egy szentély, meg egy nagyon kicsi hajó. (A nép nagy része be se fért, a templom előtti placcon állva vett részt a szertartásokon) Ahogy fejlődött a világ, úgy ezeket bővítették, a nagyobb hajót, illetve a tornyot később, akár évszázadokkal később építették hozzá- a máig megmaradt Árpád-kori templomaink szinte mindegyike ilyen utólag, jelemzően több körben bővített épület. Ha egy ilyen templomból csak a később hozzáépített torony maradt, hát az filozófiai kérdés, hogy minek nevezzük, a nagyapám kisbaltája is többszáz éves, csak a feje is meg a nyele is többször volt már cserélve :)
Ott ugyan még nem tartunk, hogy H.P. Lovecraft legyen az új Stephen King (már ami a művei trendszerű mozgóképes adaptációit illeti, de egész jó úton haladunk efelé. Nicolas Cage 2019-es, nagy sikerrel vetített Color Out of Space-je és az HBO tavalyi Lovecraft Country-ja után máris itt egy újabb…..