Regisztráció Blogot indítok
Adatok
simplepresent

87 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Olvasók! Ezzel a bloggal nem akarom megváltani a világot: nagy újdonságokat nem biztos, hogy tudok majd mondani, nem biztos, hogy lenyűgözöm majd az innovatív tanárelméket, oktatási szakértőket, de talán még a szülőket sem. Reagálni, reflektálni szeretnék trendekre, eseményekre,…..
És egy interjú.    ..
Nyár van és /még/ tart a vakáció. Ilyenkor az oktatási portálok és a híroldalak szerkesztői lázasan kutatnak valami téma után. Ilyenkor jönnek elő a "digitális bennszülöttek" és "bevándorlók" ellentétéről szóló írások, sőt az ezt mítosznak beállító nézetek: pár hete jelent meg a Nature-ben Paul A.…..
#villanysuli Az elmúlt hetekben újult erővel zajlik a panaszkodás, ötletelés, sopánkodás amiatt, hogy milyen gyenge lábakon áll az iskolai nyelvtanítás, a gyerekek 9-10 év tanulás után sem tudnak "egy pohár vizet kérni" Angliában vagy Németországban. Holott, mint ezt a minap a Klubrádió által…..
Egy röpke válogatás az elmúlt hét oktatáspolitikai történéseiből. - Van, ugyebár a "Tajgetosz-törvény".  - Aztán megint megnyilatkozott magyar oktatásügy egyik sírásója. ...és, mit ád Isten, nem csak úgy, bele a levegőbe.  - Végül pedig egy kis háttér.  ..
Van azért jó hír is: az ingyenes nyelvvizsga terve.  ..
Beköszöntött a tavaszi szünet, a tanulók szétszéledtek. Vége az iskolának egy időre. Az elmúlt hetek hírei között volt viszont néhány, ami arra utal, az iskolának - legalábbis Magyarországon, legalábbis az eddig ismert formákban - a belátható jövőben tényleg vége lehet. Mert fogynak a diákok,…..
Szerintem érdemes megnézni.      ..
Mindenkinek - főként persze a nyelvtanároknak - ajánlanék egy ma, a Magyar Időkben megjelent cikket.  Az írás a "Miért nem tudnak a magyarok idegen nyelveket?"-kérdéskört feszegeti annak kapcsán, hogy 2020-tól egy komplex, középfokú nyelvvizsga megléte alapfeltétele lesz a főiskolai-egyetemi…..
Egy rövid olvasmány a szünidő végére, nem is csak felnőttoktatóknak. Ez pedig egy jó hír, már ha lesz belőle valami.    ..
...akkor Lannert Judit írását mindenképpen érdemes elolvasni. Sőt, aki teheti, olvassa el Facebook-bejegyzésként is, mert a kommentek egy része is érdekes.   ..
PISA itt, PISA ott, PISA mindenütt. Az elmúlt egy hét során, azt követően, hogy nyilvánosságra kerültek a 2015-ös felmérés eredményei, a fél ország oktatáspolitizált - magyarázott, értelmezett, továbbgondolt, felelősöket keresett vagy éppen felelősséget hárított.  Mindezek mellett megjelent egy…..
...tervek, elképzelések, ígéretek, hivatásos ünneplők és optimisták. Meglátjuk, mi lesz belőlük. /mármint a tervekből..../..
MGYOSZ: Komplex javaslat a szakképzés fejlesztésére - ezt a címet viseli a gyáriparosok szövetségének a múlt héten kiadott sajtóközleménye. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét egyébként gittegyletnek, igaz, ellenzékiséggel aligha vádolható gittegyletnek tartom, akik legutóbb ezzel a…..
Akkor folytatnám, ahol a legutóbbi bejegyzésemet abbahagytam, vagyis a felnőttképzéssel kapcsolatos víziómnál. Előrebocsátom, ez nem a klasszikus állami szerepvállaláson, hanem önkormányzati, civil vagy magánkezdeményezéseken alapulna, és nem is feltétlenül a néhai és…..
Eddigi tapasztalataim szerint, ha valaki vagy valakik együttgondolkodásra, párbeszédre szólítanak fel, ott mindig baj van. Mert olyankor nincs mozgástér, nincs kitörési pont, fórum, még ha ötlet esetleg lenne is, a közös gondolkodásra való felhívás biztos jele a széthullásnak.…..
Sok-sok év pályaelhagyás és szabadúszás után megérkeztem egy igazi iskolába: rendes, hagyományos középiskolai angoltanár lettem egy szakgimnáziumban-szakközépiskolában. És bár még csak 3 hét telt el, máris - érzem - rohamosan kezdek eltanárosodni. Aki, ha a gyerekek némelyike épp nem figyel, ezt…..
simplepresent 2016.10.22 16:26:56
@Miriamele: Ebben van is talán valami, nyilván nem véletlenül kopnak ki a nyelvvizsgafeladatokból a nyelvtani tesztek. De a hagyományos tankönyvek, ahogy látom, nehezen követik az ilyen szituációs-funkcionális oktatási igényt, nem is tudják, mert az "at the restaurant" meg a "shopping" témakörben százféle helyzetet kellene modellezni, százféle beszélővel, nem?
     A tankönyvek alkonya - ezzel a címmel jelent meg bejegyzés a komposzt.wordpress.com blogon. Igazi forradalmi programbeszéd, kiáltvány - még ha számomra kicsit zavaróan kerülve is a konkrét példákat. De hisz kiáltvány.  A megállapításainak többségével alapvetően egyet is tudok érteni - sok…..
Azt hiszem, némi finomításra, egyértelműsítésre van szükség az előző posztommal kapcsolatban. Merthogy sokan félreértették a szándékaimat. "Te tiszta idióta vagy, reklámozod ezt a baromságot?" - kérdezték így vagy még ígyebbül amiatt, hogy felhívtam a figyelmet a Pokémon Góra, illetve a benne rejlő…..
A Pokémon Go berobbanása - jelenleg napi átlagban 21 millió letöltés - megihlette az oktatással foglalkozókat. Szívemből szól az írás: napok óta hasonlók motoszkálnak bennem is, privát jövendőmondóként azt látom, simán leverheti a talán picit máris megkésett Minecraftot.  Amúgy meg mától itt is…..
Állatorvosi ló - ez a közbeszélők, közírók egyik kedvenc közhelye annak a jelenségnek a leírására, amikor egyetlen történetben - újabb közhely: "mint cseppben a tenger" - megtalálható minden, tágabb értelemben vett hiba, válságjel, diszfunkció, stb., ami egy szisztéma gyengeségeit mutatja. Pont…..