Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tessina

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Egy híján 1200 poszt jelent már meg itt, a Határátkelőn, de most hirtelen nem emlékszem, írt-e valaha valaki Gibraltárról. Gyanítom, hogy nem, márpedig akkor ma új területre keveredünk, hiszen Ivett erről az érdekes, kettős identitású helyről küldte el…..
tessina 2014.12.15 19:30:41
tessina 2014.12.15 13:53:06
@Schrammel Ivett: köszi szépen, nagyon várom :) ...igen, az ingatlanbérlésről már jó sokat hallottam :D
tessina 2014.12.15 19:05:02
@Schrammel Ivett: @Határátkelő: azért én nagyon köszönöm, nekünk most nagyon hasznos minden infó :) de ígérem, el fogom olvasni a teljes posztot is, valószínűleg többször is :)
Egyébként kb. ezeket olvastam máshol is negatívumként, megpróbálunk lélekben felkészülni, aztán meglátjuk. Pont ezek miatt nem tervezünk örökre, hanem inkább próba-szerencse alapon megyünk ki, és reméljük, hogy első állomásnak jó lesz egy időre. Egyébként egy időben mi is nézegettük Gibraltárt, de úgy tűnik, az ottani szoftvercégeknek még nincs igénye az én tudásomra... majd hátha pár év múlva :)
Időről időre felmerül a kérdés, születnek rá mindenféle (egyelőre sok sikert nem hozó) válaszok, miközben a folyamat a jelek szerint egyelőre inkább fordított előjelű. A csehek most kitaláltak valamit, ennek kapcsán gondoltam arra, hogy beszélgethetnénk kicsit arról, hogy…..
tessina 2014.12.13 10:29:17
@zöldeketbeszélek: hát igen, számunka a bölcsi mint olyan nem létezett (leszámítva a protekciós évet, de ezt jellegéből adódóan nem venném itt figyelembe), és mivel ebben a szerencsére kell támaszkodni (hol élsz, hol tudsz munkához jutni), ezt se tartom lényegesen jobbnak, mint néhány nyugati megoldást. A nyugati megoldások sem egységesek, nagyon nem, és persze kinek ez, kinek az a jobb. Én pl. simán kiegyeztem volna egy olyan országgal, ahol van fél napos ovi és hozzá részmunkaidős lehetőségek. Vagy egy olyannal, ahol az egyik fél fizuja átmenetileg, arra a pár évre fedezni tudja a megélhetést teljes egészében. Vagy olyannal, ahol apuka is otthon tud maradni egy évre, anélkül, hogy tönkremenne a család. Itthon nem igazán volt választásom. Ez persze már átvisz egy másik kérdésre, de elvileg a bölcsi- és ovikérdés nem igazán választható el az adott ország munkaügyi viszonyaitól, önmagában nézve egy ország rendszere lehet, hogy durvának tűnik, de lehet, hogy közben könnyebb vele együttélni a gyakorlatban Szóval ha mégis gondolkodnátok az országváltáson, így érdemes megvizsgálni a kérdést :)
tessina 2014.12.13 11:55:49
@Muscari: hát igen, de azt hiszem, a világon majndem mindenütt probléma, hogy a gyerek kicsi korában a család alig van együtt. Nálunk azért volt, mert mindekettőnknek sokat kellett dolgozni. Másoknál azért, mert apuka dolgozik éjjel-nappal. Kint is sok hasonló felállást látok. Állami szinten meg általában vagy úgy kezelik, hogy az állam oldja meg (lásd itthoni bölcsi-olvis próbálkozás, több-kevesebb sikerrel), vagy úgy, hogy az állam inkább csak támogat, lásd UK, vagy a kettőnek valami keverékével, pl. FR, ahol nem csak az oviknak, hanem a gyerek után jár az ellátási pénz, amit megkaphat a magánbölcsi is. Mivel nekem nem volt szerencsém a hazai megoldással, most inkább a másik kettőhöz húz a szívem, de elfogult vagyok, mert azokat nem tapasztalatam még meg. :)
Amikor az ember úgy dönt, külföldön folytatja az életét, hirtelen rengeteg teendő szakad rá, ügyintézések garmadája. A mai posztban megpróbáltam összeszedni, melyek a legfontosabb elintéznivalók mielőtt elindulunk – ha esetleg valami kimaradt volna, nyugodtan egészítsétek ki.…..
tessina 2014.12.11 13:24:21
@Igaz Barát: Hmm, ez érdekes. Nekünk mindkét önkormányzatnál kérik az illetéket. (Bp. XIII. és Bp. VIII. kerületek)
tessina 2014.12.11 14:11:26
@Igaz Barát: tényleg fura, bár nekünk saját részre is fizetős. Még olyasmi lehet, hogy attól függ, mire kell. Lehet, hogy nem kellett volna megmondanom, hogy külföldre :D
tessina 2014.12.11 15:38:28
@adg [Au, Darwin]: köszi az infót :)