Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csöncsön

259 bejegyzést írt és 9463 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mondataink Mire jó a költészet? 2022.09.25 12:01:01
Mert nyelvünk folyamatosan változik; életmódunkat is változásra kényszerítik a környezetünkben végbemenő legkülönbözőbb fajta anyagi változások; és ha hiányoznak közülünk azok a kevesek, akikben a kivételes érzékenység a szavak fölötti kivételes hatalommal egyesül, akkor előbb-utóbb elkorcsosul az a…..
De mi van, ha olyat választanak, aki egyáltalán nem is ért hozzá? Sok időt töltöttem el az április 3-i választások óta politikai cikkek, elemzések, vélemények olvasgatásával. Talán az egészségesnél is több időt. Szó sincs róla, hogy máskor ne olvastam volna mindenféle ilyesmit; ezen a blogon is…..
Csöncsön 2022.09.03 09:53:59
@promontor:

Köszönöm ezeket a kimondottan értékes meglátásokat, kiegészítéseket, kritikákat. Talán az a legegyszerűbb, ha pontról pontra haladok.

1. Sajtó helyzete

A másik poszthoz írt kommentemben is írtam, hogy egyfelől teljesen egyetértek, másfelől viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni egy alapvető különbséget. Míg (mondjuk) a '80-as években csak állami pénzből működő médiumok léteztek, addig ma az emberek túlnyomó többsége az internetről (is) tájékozódik. Ott pedig a politikai-ideológiai viszonyok jóval kiegyensúlyozottabbak, a jelentős, (viszonylag) sokak által olvasott oldalak között számos ellenzéki van. Ezeket ugye általában "függetlennek" nevezik, ami annyiban igaz, hogy függetlenek a kormánytól/államtól, de olyan értelemben nem, hogy ne lenne világos ideológiai arcélük. Ilyesmi a Kádár-korban elképzelhetetlen lett volna. Meg az is, hogy emberek teljesen nyilvánosan kritizálják, sőt ócsárolják az egész rendszert, mint az ma nap mint nap tízezres nagyságrendben történik a közösségi média felületein.

2. Képviseleti demokrácia és közösségi média

Még a Szalay Erzsébet jegyezte tanulmányban (melyről posztoltam egyszer) jött elő a gondolat, hogy a NER bizonyos értelemben a "globális szuperstruktúra" ellenzékeként pozicionálja magát. Ez egy igen fontos észrevétel, mert rámutat, hogy miközben a hazai állami médiát szemérmetlenül pénzeli a kormány, hogy teljesen egyoldalú propaganda-tevékenységre használja, miért jelenik meg hasonló erővel a kormánykritikus hang (és sokszor propaganda) a közösségi médiafelületeken. Pénz áll szemben pénzzel, állami pénz globális nagyvállalatok és lobbisták pénzével. (A Soros-kampány, bármilyen ízléstelen és nevetséges is volt, nem _teljesen_ nélkülöz minden alapot. Valóban vannak nagy pénzű szervezetek és emberek, akik pénzt feccölnek a valóság interpretálásának alakításába.) Szerintem ez egy globális probléma.

3. Különbség a nyugat és Magyarország között

E ponton nyilván két szélsőséges vélemény ütközik, és úgy látom, míg én inkább az egyikhez állok valamivel közelebb, te a másikhoz (de szerencsére mindketten inkább valahol középen szerintem). Az egyik szerint nyugaton minden tökéletesen rendben van, és semmi más dolgunk nem lehet, mint ezeket az állapotokat ideálként felfogni és másolni. A másik szerint a nyugat hanyatlik, és túszul ejtette az ottani közállapotokat egy életidegen ideológia. A valóság szerintem a kettő között lehet. A nyugat, ha nem is "hanyatlik", de óriási problémákkal küzd, és állapota (legalábbis a kilátások terén) rosszabb, mint a XX. század végén volt. És szerintem a problémái (és ezért írtam azt, amit) valójában elég hasonlóak azokhoz, amelyekkel mi is küzdünk, csak Magyarország erre (nyilván történelmi, társadalmi okokból) másféle válaszokat ad. Azt nem állítom, hogy jobbakat, csak azt, hogy ezek a megoldási kísérletek ugyanarra az alapproblémára reflektálnak.

4. Új-e a buborék?

Hát igen, az ember hajlamos a jelen gondjai felől nézve idealizálni a múltat. Én is azt hiszem, hogy nem a buborékok jelensége újdonság (sőt... vajon mennyivel másképpen érzékelte a valóságot a középkorban egy zsellér, mint egy arisztokrata?), hanem talán éppen az, hogy a különböző buborékokban élő emberek időközben egyazon helyre kerülnek, akár ugyanabba a házba is. Vagyis hogy a buborékokat nem a valós életkörülmények képzik, hanem virtuális (tév)képzetek. Régen a kocsmai beszélgetések "buborékokban" zajlottak, de aki egy adott faluban lakott, az mind ugyanannak a buboréknak volt a lakója. Ma ez messze nincsen így. Akár ugyanabban a háztartásban is tökéletesen különböző valóságérzékelésű emberek élhetnek együtt, és ez nagyon megnehezíti a közös döntéshozatalt, a társadalmi cselekvést.
Csöncsön 2022.09.08 16:45:17
@promontor:

Nos hát, nem sok hozzáfűznivalóm van, hiszen a lényeget tekintve teljesen egyetértek. Én is azt gondolom, hogy az államnak éppenséggel mérsékelnie kellene azokat az anomáliákat, működési rendellenességeket, melyeket a piac teremt, Magyarországon pedig pont ennek ellenkezője történik: az állam nem mérsékli a piac torz jelenségeit, hanem még föl is erősíti őket. Ez mind a sajtóra, mind a véleményformálásra érvényes.

Talán csak annyiban vitatkoznék, hogy szerintem ez a jelenség a nyugati világban is ott van, ha persze nem is ennyire drasztikusan. Magam leginkább a német viszonyokra látok rá úgy ahogy, és teljesen egészségesnek az ottani médiahelyzetet sem nevezném. A kellemetlenebb igazságelemeket ott is elhallgatják, kiszorítják, tabusítják, ha nem is olyan brutális arcátlansággal, mint nálunk a köztévé vagy a megyei lapok. Szóval az ottani helyzet is távol áll attól, ahogyan a demokrácia ideális esetben működne. Szerintem a trolljobberek előretörése is elsősorban tünete egy meglévő problémának, mint a probléma eredete.
Csöncsön 2022.09.12 15:53:11
@promontor:

A "nyugat hanyatlása" gondolaton sokan szoktak gúnyolódni, rámutatva, hogy még mindig messze a Nyugat a világ legfejlettebb területe, valamint hogy a "nyugat hanyatlásáról" szóló elméletekre a múltban többször is csattanós választ adott a történelem. Valójában amikor egy ilyen vita kialakul, akkor jórészt egyszerűen elbeszélnek egymás mellett a vitapartnerek. Az egyik egy (negatív) tendenciáról beszél, a másik meg egy (pozitív) pillanatnyi állapotról. Magam pont ezért nem is szeretem használni a "hanyatlás" szót, inkább nehézségekről, tendenciákról beszélnék. Összességében azt gondolom, hogy az egész emberiség az életformájának a szükségszerű felülvizsgálata előtt áll, és a jelenlegi világrend korántsem stabilan fenntartható. Lehet, hogy az előttünk álló változások így is a Nyugat tudja majd legjobban menedzselni, és relatív erőfölénye megmarad, de azt is gondolom, hogy a legnagyobb áldozatokat éppen itt kell majd hozniuk az embereknek, hiszen előbb-utóbb (a Föld természetes korlátai miatt) vissza kell vágniuk a fogyasztást, márpedig a fogyasztói társadalmat leginkább a nyugattal azonosítjuk.

A tabusítás kapcsán én is ugyanazt gondolom: ahol nem beszélnek egy problémáról, ott az annál nagyobb erővel tör aztán felszínre. (A Svéd Demokraták tegnapi választási eredménye is azt sugallja, hogy egy általános jelenségről van szó.)
Ami a legszembetűnőbb: a Vörös Hadsereget kivonták, a kései posztsztálinista pártok és titkosszolgálatok (amelyek a rezsimet irányították 1989 előtt) megszűntek; s bár nekik, azaz a kényszerűségnek tulajdonították – a strukturális elnyomásnak – a nyugati mintáktól való távolságot, a távollétükben ez…..
Csöncsön 2022.09.12 09:08:03
@Gery87:

Szia, ne haragudj, hogy nem jelent meg a kommented, általam ismeretlen okokból spammelte a blogmotor, és csak most vettem észre.

Köszi az infót. Át fogom rendesen tanulmányozni a linkeket. Előzetesen én annyit tudok hzzáfűzni, hogy a hagyományos határ Németországban a katolikus és protestáns tartományok között volt, illetve a Porosz Birodalom, illetve a többi rész között. De majd visszatérek, mihelyt megnéztem a linkjeidet.
Mondataink Nincsenek mondataink 2022.07.30 10:40:34
A faji jellegű diszkriminációra vonatkozó legkisebb nyilvános mondat azonban olyasmit gerjeszt, amiről a történelem nemcsak Európában, hanem Afrikában és Örményországban már bebizonyította, hogyha egyszer kiengedjük a szellemet a palackból, az Úristen sem tudja újra visszazárni. Hegedüs Zsuzsa…..
Csöncsön 2022.08.09 19:14:34
@devlin2:

Üdv, köszi a kommentet és a kérdést.

Az kétségtelen, hogy európai viszonylatban Magyarország bőven a legszegényebb országok között van, de világviszonylatban másrészről meg a legfejlettebb egyharmadba tartozik, tehát a világ népességének többsége számára vonzó célpontnak számít(ana, egy esetleges tömeges bevándorláskor). Ha tehát csakugyan megtörténne az, hogy akármilyen okokból is (de kiszámíthatóan nyilván elsősorban, illetve közvetve a klímaváltozás miatt) nagy tömegek lépnék át Európa határait, akkor Magyarország bőven kívánatos hely volna a letelepedésre milliók számára. Jelenleg ez persze nem egy akut probléma, ezzel egyetértek. (De elég illuzorikus azt képzelni, hogy akár pár évtizedes távlatban nem lesz az.)

A 2015-ös élmények mindenesetre erősek voltak. Akkor csakugyan hatalmas tömegek lépték át az országhatárt, és a hírek által közvetített képek akkor is sok mindenkiben megmaradhattak, ha az érkezők túlnyomó többsége tovább is ment. Abban tehát nem teljesen értek egyet, hogy semmiféle közvetlen tapasztalat nem létezett volna, és csupán a külföldről közvetített (erősen megszűrt) információk alapján ítélkeznének ezek az emberek. A közvetlen tapasztalat mindenekelőtt azért nem volt hízelgő, mert _illegális_ határátlépésről volt szó, tehát az érkezők nem engedték lefolytatni a szokásos eljárásokat, illetve amikor ezeket a rendőrség le akarta folytatni, akkor kézzel-lábbal tiltakoztak ellene. (Biztos nem mindenki, de ez volt az általános.)

Ami engem illet, én hiszek abban, hogy léteznek különböző kultúrák, vagyis olyan rögzült szokások, melyeket a vallás, a hiedelmek, a történelmi emlékezet és hasonlók alakítanak ki. Bizonyos mértékig biztosan kezelhető ezek "keveredése", vagyis ha egy adott kultúrában megtalálható sokféle különböző hatás. Ez egyébként ma is így van, még Magyarországon is, ahol nagyon sok kínai, vietnámi, szír, iráni, dél-amerikai és afrikai ember él, anélkül hogy ennek hatása lenne a rögzült (persze mindig változó, de valamennyi stabilitást mindig megőrző) szokásrendre. A probléma szerintem akkor alakul ki, ha ez a külső befolyás tömegessé válik. Mert akkor már fölmerülnek olyan kérdések, hogy hogyan kellene fürdőzni, milyen viselet elfogadott az iskolákban, szabad-e kitenni egy keresztet egy közintézményre, lehet-e karácsonyfát állítani stb. stb., szóval csupa olyasmi, ami hétköznapi, adott esetben sok száz éves szokásokat is átalakít. Persze mondhatod erre, hogy a szokások mindig változnak, mi ezzel a gond, attól a (mondjuk) francia kultúra még francia marad. Szerintem a veszély abban rejlik, hogy ezt nem mindenki fogadja el azonos mértékben, amiből belső konfliktusok keletkezhetnek, szegregáció, párhuzamos társadalmak, rosszabb esetben erőszak és hideg polgárháború.
Csöncsön 2022.09.03 09:25:03
@promontor:

Ó, elnézést, hogy csak most válaszolok. Így döbbentem rá, hogy az utóbbi hetekben föl se néztem a saját blogomra... (Elvileg persze kapok értesítést minden új kommentről az ímélcímemre, de ezeket automatikusan spameli a postafiókom.) Ráadásul, ha ilyen sokáig nem lépek be, egyszerűen nem enged be az Indapass. Legalább húszszor próbáltam belépni, mire most beengedett, hogy válaszolhassak. A tanulság mindenesetre megvan: újra komolyabban kellene foglalkoznom a saját kis kertemmel.

Köszönöm ezt a nagyon körültekintő véleményt. (Meg a másik posztnál levőt is, arra is válaszolok rövidesen.)

Nekem a "mérnöki szempontú" megfogalmazásod és gondolatod nagyon tetszik. Nyilván nem alkalmazhatók egy az egyben az analógiák (a társadalmak komplexebb szerveződések, mint mondjuk a gépek, sok merőben kiszámíthatatlan hatás és visszacsatolás érvényesül bennük), de nagyjából igen, erről van szó: egy kritikus mennyiség fölött másképpen működnek a dolgok, mint az alatt. Szóval messze nem ugyanaz a tömeges bevándorlás, mint az, hogy egyesével betelepülnek ide mindenféle országból emberek.

A sajtóval kapcsolatos kritikádat egyrészt abszolút osztom, másrészt viszont muszáj e ponton megemlíteni, hogy ma már szerintem az emberek túlnyomó többsége az internetről tájékozódik, ott pedig igencsak "színes" a terep politikailag-ideológiailag. Az más kérdés, hogy az ellenzéki médiatermékek túlnyomó többsége is propagandaként működik, tehát ma már szinte nagyítóval kell keresni olyan portálokat, ahol a valóság van a fókuszban.
Olvasom a Spar honlapon, hogy akciós a Medve sajt, méghozzá extra kedvezményt adnak kuponnal: Fellelkesülök, rohanok a Sparba, Medve a kosárba, irány a kassza (az automata). Hát persze, hogy nem 749, egy ötvenessel becsaptak: Irány a vevőszolgálat, mutatom a blokkot. A hölgy először…..
Csöncsön 2022.08.12 13:30:13
@promontor: @G.Tibor:

Valamelyest különben rövidtávú a gondolkodásom e téren, be kell ismernem. A technikai innovációk ugyanis összességében újabb munkahelyeket teremtenek, ráadásul termelékenyebbeket, szóval persze rövid távon valóban rosszabbul járnak a pénztárosok, hosszú (vagy akár közép) távon viszont nekik is jobb lehet, ha elterjed a magasabb szintű technika. Ezzel most persze csak vigasztalom magam, hogy mégse ártok én azzal, ha az automata kasszát használom. :-)

Az pedig való igaz, hogy akár már rövid távon is lehet bérfejlesztő hatása, ha a boltlánc tisztességes. (Hogy az-e, abban persze akár e posztot olvasván is lehet okunk kételkedni.)
PromontorBlog Kultúrnapló, 2022/1 2022.07.24 09:18:00
Miután több színházi előadás is szerepel a listában, ezért ez most nem mozi, hanem kultúrnapló lesz. A világ legrosszabb embere (január 23.) Fiatal csaj útkeresése. Olyasmi életérzés film ez mint nálunk a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, csak persze Norvégia nem Magyarország, így…..
Mondataink Fürdők nyáron 2022.07.09 15:07:51
„A strandon az is jó, hogy van még sok gyerek, És van homokozó, és labdázni lehet, Csak azt nem értem én, sok néni mért visít, Ha véletlen egy labda épp egy bácsira ráesik.” Még decemberben írtam egy meglehetősen terjedelmes bejegyzést arról, hogy milyenek Budapest gyógyfürdői télen. Budapest…..
Bizonyos termelési szint fölött az önkizsákmányolás jelentősen hatékonyabb, sokkal nagyobb a teljesítőképessége, mint a más általi kizsákmányolásnak, mert a szabadság érzete kíséri. Egyáltalán nem terveztem, hogy közel két hónapos szünetet tartok ezen a blogon. Akartam én írni, volt is téma…..
Mondataink Egység a kétségben 2022.04.16 17:41:03
A középkor dinamizmusa szembenállások és feszültségek kölcsönhatásaiból ered, amelyek előrelépéseket eredményeznek, még ha nem jelölik is ezeket a "haladás" szóval. Olvastam még gyerekkoromban egy ilyen viccet: — Mi tartja össze az unitáriusokat? — Az egység a kétségben a háromságban. Jót…..
PromontorBlog Mozinapló, 2021/2 2022.04.07 11:24:00
2021 második féléve valamivel aktívabb volt, mint az első. Illetve ahogy a dátumokat elnézem, ez inkább a negyedik negyedév... Feleségem története (október 9.) Enyedi nagyon jó rendező, aki nagyon szép filmeket csinál. Olyanokat, amiben a képek, a színek, a mozdulatok, a gesztusok festményszerű…..
Csöncsön 2022.04.08 18:21:05
Most én is elég sok filmet láttam moziban, nagyjából kéthetente egyet, így az említettek közül többet is megnéztem.

A Feleségem története (erről írtam hosszabban is, itt:
www.szofa.eu/iras/bodrogi-csongor-utazas-a-szerelem-melyere ) nekem nagy élmény volt, bár nekem továbbra is a Testről és lélekről a kedvencem Enyedi Ildikótól.

A Szenvedélyes szomszédok nekem kissé lapos volt. Igen, ezt fogalmaztam meg magamban, mikor véget ért: lapos. Nem emelkedik föl. (Egyébként erről is írtam: www.szofa.eu/iras/bodrogi-csongor-kik-elnek-mellettunk )

A Mese a barátságról groteszkül vicces. Ugyanakkor egy nagyon is valós és mély problémát szólaltat meg: a féltékenység valójában minden barátságban ott rejtőzik (és vannak is benne pozitív energiák), ha persze többnyire nem válik is olyan betegessé, mint ebben a filmben.

Nekem különben a legnagyobb tavalyi filmélményem a Soha többé nem fog havazni című lengyel film volt, de nagyon tetszett például Az igazság bajnokai című dán mű is, amelyben minden van az égvilágon: akciófilm, dráma, vígjáték, filozófia, társadalmi tartalom. Ez utóbbit kifejezetten ajánlom olyanoknak is, akik nem az echte "művészfilmek" rajongói.
Ha szeretnél Google Analytics-et használni a blogodon, ezt nagyon könnyen megteheted, de - a későbbi problémák elkerülése érdekében - itt jegyeznénk meg, hogy a Google által mért statisztika eltérő lehet az általunk mértekkel (bármelyik irányba).  Mindenekelőtt regisztrálnod…..
Mondataink A nyolcvanas évek 2022.03.11 16:07:58
"Annyi minden változik, s nem biztos semmi sem,Legalább te legyél az nekem!" Hűséges olvasóim pontosan tudhatják, hogy 1981-ben születtem. Számomra a "nyolcvanas évek" a csodák, a gyönyörök, a boldog remények időszaka volt: ekkor voltam gyerek. Eléggé elkényeztetett gyerek méghozzá. Talán nem…..
Mondataink Puskaporos idők 2022.02.27 12:57:22
Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja. Megtörtént az, amit senki sem akart. (Mármint egyetlen "hétköznapi" állampolgár sem.) Európában ismét háború tört ki. A 90-es években volt ilyen legutóbb, akkor is itt a szomszédban, akkor is csatatérré vált egy (illetve akkor…..
Mondataink Miért higgyünk? 2022.01.29 12:42:45
Miért higgyek magának? Az előző év utolsó napjaiban volt egy ügy, amely hosszú napokig erősen foglalkoztatott, úgy is mondhatnám: felkavart. Szilágyi Liliána vallomása. Az úszónő előbb egy tévéműsorban, majd a közösségi médiában vallotta meg, hogy apja éveken át testileg, lelkileg és szexuálisan…..
téveszmék "Minden fejben dől el" 2022.01.24 00:11:02
  Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a világot, azt mondhatnánk: három szférájáról tudunk. Az első az anyagi, fizikai dimenzió. A második a lélek, a tudat, a szellem síkja. A harmadik szektorba sorolhatunk mindent, ami mindezeken túli: Istent, karmát, sorsot, véletlent, természetfelettit.…..
Csöncsön 2022.01.25 09:50:48
Dokumentáltuk a normális emberek gondolkodásában előforduló szisztematikus hibákat, majd ezeket a torzításokat a megismerés mechanizmusának működésére vezettük vissza, és nem arra, hogy az érzelmek megzavarják a gondolkodást. A tavaly őszi könyvhéten, a hatalmas tömegben bolyongva leltem rá a HVG…..
De nem is érdemes, gondolta Valuska, és megmozgatta fájó lábujjait a hideg bakancsban, nem érdemes se jósolgatni, se ítélkezni, hisz még a szavak is, hogy „zűrzavar” és „kimenetel”, teljesen fölöslegesek, nincs semmi, ami velük szembeállítható volna, s így már a megnevezés is felszámolja önmagát,…..
Ma már azt is tudjuk, hogy nem mindig állati eredetű ösztönéletünk az, amely a kulturális kényszerrel nehezen fér össze, hanem sokszor új eszmék, amelyek a tudattalanból napvilágra törnek, s az uralkodó kultúrával éppúgy ellenkezésbe jutnak, mint az ösztönök. Amióta e blogot vezetem, minden év…..
Mondataink Túllátni az árnyékon 2021.12.21 12:10:16
Akkor előhivatván őt az ő ura, monda néki: Gonosz szolga, minden adósságodat elengedtem néked, mivelhogy könyörögtél nékem: Nem kellett volna-é néked is könyörülnöd a te szolgatársadon, a miképen én is könyörültem te rajtad? Hagyomány ezen a blogon, hogy a karácsony előtti utolsó bejegyzésem…..
Mondataink Fürdők télen 2021.12.12 17:52:32
Ám abban a pillanatban, amikor a levegő hőmérséklete odakinn alacsonyabbra száll, a nyitott medencék párologni, gőzölögni, szabályosan füstölögni kezdenek, borús téli napokon pedig oly sűrű köd ereszkedik a zárt udvarokra, hogy az úszók nem győznek bocsánatot kérni egymástól az örökös…..
Csöncsön 2021.12.16 19:18:36
@Rácz Nimród:

Köszi a tippet. Igen, én csak Budapesten vagyok "otthon", de azért eljutottak hozzám hírek arról, hogy sok vidéki fürdő is az elmúlt tíz évben jelentős ráncfelvarráson esett át. Remélhetőleg egyszer eljutok majd egyikbe-másikba.

Gyerekkoromban egyébként sok vidéki fürdőben jártam, minden évben voltunk például Nyíregyházán a Sóstón, mely talán sokak számára nem is tudott módon az ország egyik legjobb gyógyfürdője.
Ha kínálkozott rá alkalom, mindig elzarándokoltam az üzlethez, meleg pára áradt a számból, belepte a kirakat üvegét. Mindig különösen érdekesnek tartottam azokat az embereket, akik ragaszkodnak gyermekkoruk mikrokörnyezetéhez, kötődést éreznek iránta, és afféle lokálpatriótaként szinte összenőnek…..
Conservatives believe in unchosen obligations (pieties), whereas classical liberals think that the only source of obligation is choice. Vissza-visszatérő témám a blogjaimon a konzervativizmus és jobboldaliság kérdésköre. Egyszer valamikor észrevettem magamon, hogy engem vonz az "értékőrzés"…..
Csöncsön 2021.11.08 18:46:24
@Sekler:

Van igazságod ebben a "fékrendszer" gondolatban. Ugyanakkor a konzervativizmusnak vannak elvei, csak ezeket az elveket rugalmasabban kell kezelni, mint más ideológiák esetében.
Amikor az emberek eszmék rabságába kerülnek, lehetetlen felbecsülni erejüket. A konzervativizmus politikai filozófiájáról nagyon sok félreértés él a közvélekedésben. Sokan úgy képzelik, hogy a konzervatív gondolkodás lényege egy dicsőbb múlt visszasírása, kísérlet az idő visszaforgatására. Mások…..
Hogy Géza lett Merényi. Nagyon fura érzés olyan embernek a könyvét olvasni, akit jól ismerünk. A leírt mondatok emlékeket idéznek föl bennünk, fölismerjük a szerző máshol, máskor már elejtett gondolatait, rögeszméit, vesszőparipáit, kicsit mintha beleíródnánk a szövegbe mi magunk is. Közben pedig…..
A pokol térélmény. Nagyon régen nem írtam ide. Több mint egy hónapja. Nem volt még ilyen hosszú szünet e blog történetében. Nem tudom, tartozom-e magyarázattal. Végre is ezt a blogot saját magamnak a saját szórakoztatásomra írom, és különösebb ígéreteket magamnak sem tettem. Ha valamit, akkor…..