Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Üvegplafon

95 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó, oké, ez így talán erős, de várj, elmagyarázom! Nem, nem arról van szó, hogy egy rohadt geci vagyok, akit nem érdekelnek az emberi történetek, a személyes krízisek, az emberi nagyság és gyengeség, a gyász, az extázis meg a többi. Jó, amúgy nem kell elhinned, de tényleg nem vagyok olyan. Ez a cikk…..
Mivel a magyar netet is ellepték a – helyenként igen szellemes – mémek, amelyek A szolgálólány meséjére játszanak rá, szeretnék tisztázni két dolgot. 1. Nem kötelességed végignézni csak azért, mert feminista vagy. Legnagyobb meglepetésemre már Magyarországon is vannak olyan, a nők egyenrangúságának…..
Se mintánk, se szavaink, és – valljuk be – kedvünk sincs ahhoz, hogy a gyerekeinket felkészítsük rá, hogy őket is érheti bántalmazás. A gyomrunk görcsbe szorul már a gondolattól is, és legszívesebben visszaringatnánk magunkat abba a megnyugtató illúzióba, hogy ez a mi gyerekeinkkel úgysem fordulhat…..
A Tilos Rádió 2017. szeptember 13-i Zártkörű lányok című műsorában a németországi társadalmi nemek tudományával (gender studies), queer elmélettel illetve aktivizmussal kapcsolatos vitákról volt szó. Feró Dalma vendégei Gregor Anikó, szociológus, az ELTE adjunktusa, és Kováts Eszter, politológus, az…..
Üvegplafon „Nem is feminista” 2017.10.02 17:31:15
Azt hiszem, senki nincs megfelelő pozícióban ahhoz, hogy megmondhassa a tutit arról, miért ennyire széttartó a magyar feminista aktivista közeg: ha kívülálló vagy, azért ne dumálj bele, ha meg benne vagy, ne tégy úgy, mintha salamoni bölcsességgel felülemelkedhetnél azon a közösségen, amelynek a…..
Az egyetlen igazán progresszív út és felelős válasz a természetnek okozott humán károknak a kompenzálására a minél kisebb ökológiai lábnyomú élet. Viszont legalább ugyanennyire fontosnak tartom azt is, hogy nőként ne húzzunk magunkra még több kínt, mint ami már eleve rajtunk van akkor, amikor a…..
Üvegplafon Szőlőcukor 2017.07.04 08:30:00
"Egy hét telt el a szülés után, amikor felfogtam, mi történt. Amikor felfogtam, hogy soha életemben nem aláztak meg ennyire, és nem így kellett volna történnie. Aztán jóval később jött a szégyen: én az okos, a kemény, a feminista, hogyan engedhettem, hogyan veszíthettem el…..
"Nem leszünk férfiak a nagy súllyal végzett edzésektől. Izmos nők leszünk. (...) Elég sok korlátozó, leértékelő hülyeséget hangoztattak már a nőkről ahhoz, hogy mi végre megtaláljuk a szabadságot, az egyéni útjainkat, és felszámoljuk ezeket." Szerző: Gerle Éva, a csakazolvassa blog szerzője Annak…..
"A „női irodalom” kifejezés hallatán a legtöbbeknek még mindig a lányregény, a románc, a szingliregény jut eszébe – csupa szupernépszerű műfaj, amelyek mégsem tudnak a felszentelt magasirodalom közelébe férkőzni." Réz Anna összeállítása írói stratégiákról és az írás terápiás hatásáról a nők…..
"Fogalmunk sincs róla, hogy a 10 000 évvel ezelőtti anyák mitől szenvedtek. Az akár halálos kimenetellel is járható szüléstől? A nem hűséges férjtől? A sorra betegeskedő és/vagy haló gyerekektől? A családon belüli erőszaktól? De még ha ezek nem is voltak problémák abban a szociokulturális térben,…..
"Én nem akarok ősközösségben élni, és mások sem, ezért szűnt meg. De az egy-két éveseink akarnak, és szenvednek, mire beleszoknak a mostani rendszerbe. Az anyák szenvednek, mert egyedül hagytuk őket a szocializálási feladattal. Hazugság, hogy ez könnyen megy." Dr. Kubinyi Enikő etológus írása arról,…..
Üvegplafon Az én anyáknapjám 2017.05.08 07:55:16
"Az lettem, aki soha nem akartam lenni: egy házsártos mártír." Réz Anna kétgyerekes életének első 12 hónapjáról vall. Nyomokban tanulságokat tartalmaz. „Hát nem érted, hogy így nem lehet élni?” – a végén már nem számoltam, hányszor hangzott el ez a mondat a számból. A kiáltásom olyan regiszterekbe…..
Hogyan lesz egy pszichológia tanszék négyötöde férfi, miközben a mesterhallgatóiknak a négyötöde nő? Mikor és miért adják fel a nők a tudományos karriert, és hogyan lehet beavatkozni ebbe a folyamatba? Jó-e, ha a nemi előítéletek áldozataként tekintünk magunkra, és ha nem tesszük, mekkora a valós…..
Zanin Éva gondolatébresztő előadása üvegplafonról, női testről és még sok minden másról...
Harmincas férfiak, akikre még mindig az anyjuk mos és főz; férfiak, akik 8-10 éve működő párkapcsolatokban sem képesek rábírni magukat a családalapításra; makkegészséges férfiak, akik munka helyett pornót és videójátékokat habzsolva ücsörögnek otthon, a társadalombiztosítási rendszer kontójára – ők…..
Üvegplafon Hogy vagy? 2017.03.24 13:14:26
Gát Anna és Réz Anna köszönőbeszéde a Glamour of the Year 2017 gálán (2017. március 23.)..
A gyerekek életének megszervezése, a szülinapok észben tartása, a gyerekfelügyelet elintézése, a nyaralás megszervezése, a rokoni kapcsolatok ápolása, a baráti társaság és a munkahelyi csapat egybentartása, a kollégák, a családtagok és a házastárs lelkének ápolása − mind olyan feladatok, amelyeket…..
Ó, a Youtube és Instagram világa! Annyi szépség és szörnyűség gyűjtőhelye. Mégis azt hiszem, megtaláltam a jó arányt: követek embereket, akiket példaképemnek tekintek, és olyanokat is, akik kicsit idegesítenek. A következő hét social médiában szereplő sportolónő sem feltétlenül tökéletes. De…..
Az 1-es, vagyis egy gyerekes nők úgy, ahogy elmentek, a semminél azért jobban, de persze az életkorral csökkent a megbecsültségük: minél idősebb, annál kevésbé valószínű, hogy szül még. De sz-nek azért jobb volt lenni 1-essel, mint gyt-ként. Egy gyermek férjjel meg egyenesen elviselhetőnek…..
A Magyar Férfi erős, domináns. Identitásának meghatározó része, hogy irányító pozícióban van, ami legtöbbször abban gyökerezik, hogy nagyrészt ő gondoskodik a család anyagi javainak előteremtéséről. Az a férfi, aki – ha mégoly tudatosan is, és akár csak átmeneti időszakra – ezt a szerepet átváltja…..
Üvegplafon Így menstruálunk mi! 2017.02.02 09:21:40
Miért nem tudjuk annak kezelnünk a menstruációnkat, ami: egy teljesen természetes biológiai folyamatnak, aminek a kezdete sokkal inkább ünneplést, mint szégyenkezést érdemel? Szerző: Medvey Johanna Pár hónappal ezelőtt egy közeli barátom (elvált férfi, aki minden második héten van a gyerekeivel)…..
Már kerek egy éve annak, hogy unokákat szültünk Kövér Lászlónak, és beteljesítettük Kovács Ákosnak azt a bizonyosat. Vagy várjunk csak… Az idő mindenesetre szalad, de élénken él bennünk az emlék a tavalyi év végéről, amikor könnyesre röhögtük magunkat a művész úr bérkülönbségeket pártoló…..
Szerző: Nagy Gréta Még mindig imádom a podcastokat. Egyszer már összeszedtem a 10 kedvencemet. Ezek közül van, amely kiállta az idő próbáját, és még mindig rendszeresen hallgatom, de van olyan, amelyiket újabban egy kicsit mellőztem. Ez a szépsége a podcast-oknak. Annyira…..
Magyarországot előbb elérte a genderőrülettől való félelem, mint maga a feminizmus. A neokonzervatív politikai propaganda futótűzként terjed Kelet-Európában, sokan mégis egy olyan dologtól tartanak, aminek se alapja, se referenciája. Személyes tapasztalataim, benyomásaim a démonizált safe space-ről…..
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke Donald Trump, én meg szomorú vagyok… Szerző: Nagy Gréta A választások előtt ezer mém, tweet, cikk született arról, hogy miért lenne gáz, ha Trump nyerne. Most, hogy ez tényleg bekövetkezett, jött az ezer mém, tweet cikk arról, hogy miért lesz vége a világnak.…..