Regisztráció Blogot indítok
Adatok
iJoe

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Felső-Tisza menti keskeny nyomközű hálózatot még a második világháborúban érte egy végzetes kár: addig közvetlen, 60 km/h végsebességű gyorsmotorvonatok közlekedtek a Bodrogközi és Nyírvidéki Kisvasút összekötése révén létrejött Nyírbodrogi Kisvasút…..
iJoe 2012.03.29 15:30:06
@újember: Svájcban is zseniálisan működnek a keskeny nyomközű vasutak. Ütemes menetrend, rugalmas, mindenhová elérő teherszállítás, maximálisan profit orientált hozzáállás, megértve azt, hogy hosszútávú profitálásra úgy van lehetőség, ha megfelelő szolgáltatási színvonalat nyújtanak.

Én nem vagyok ennyire bizakodó a hazai vasúti jövővel kapcsolatban. Nálunk sokkal inkább amerikanizálódás zajlik ilyen téren, és 1968 óta folyamatosan a közutat tolják előtérbe.

Pedig a nyírvidéki vasút tényleg lehetne életképes. Főleg ha azokat a vonalhosszabbításokat is végrehajtanák, amiket évtizedek óta terveztek - Vásárosnamény, Dombrád Tisza part.

Örülnék, ha Neked lenne igazad. :) De tartok tőle, hogy nem így lesz… 
Már 2007 márciusa óta szünetel a forgalom a Mátrát megkerülő mellékvonalon. Építése idején egy, egészen Gyomáig terjedő HÉV-vonal része volt, ahol jelenleg már csak a Gyoma–Dévaványa és a Kisújszállás–Heves szakaszokon maradt személyszállítás. Már korábban,…..
iJoe 2011.12.26 23:06:45
A 83-as vonal hivatalosan teherszállításra alkalmasságán jókat szoktam kacagni, ugyanis a pálya már csak Mátranovák belterületén van meg. Az útátjárókat már rég újraaszfaltozták, a pályát pedig Mátramindszent és Homokterenye megálló között a pft szedte fel, a lopásokat elkerülendő. Tény, hogy a vonal a mai napig állományban van, és elvileg tehervonatot is lehetne rendelni rajta.

A 84-es bezárása előtti évben olyan menetrend készült, amelyben Kisterenyén semmilyen értelmes csatlakozás nem volt, Recsken lefelé volt egy felesleges 10 perces várakozás, Kálban pedig ennek köszönhetően 5 perccel lekéste a Bz Budapest felé a kapcsolatot, és csak Miskolc Tiszai felé csatlakozott. Emiatt a Budapest felé tartó diákok nem tudták igénybe venni a vonatot, és - a politika aljas céljainak megfelelően - hiányoztak is az utasszámokból. Ennek ellenére pénteken és vasárnap diákokkal teli vonatok közlekedtek, a Start pedig azzal kedveskedett, hogy a szokásos Bzmot + Bzx vonatok helyett a csúcsok alkalmával csak egy Bzmot közlekedett. Ezt szinte minden ismert csúcsjáratnál megjátszották, volt szerencsém többször állni a Recsken már teli vonaton Kálig.

A vonalbezárást természetesen számokkal is alátámasztották: hétfő késő délelőtti járatokon sikerült rendkívül alacsony utasszámokat mérni, meg is jelentek a statisztikák, miszerint feleslegesen járnak a vonatok.

Az újranyitásnak csatlakozásokkal, és a Recsk-Mátraballa közötti szakasz némi feljavításával abszolút lenne értelme. Nagyszerű viszonylatot képez a vonal.

Sajnos a vasút bénázása révén elvesztettek olyan kapcsolatokat, mint a mátraderecskei téglagyár, ahol az iparvágány helyén már a kamionok rakodóinak viakolor felületet tündököl, pedig a gyár jelezte: számítana a vasútra. Nem volt szükség a megrendelőre a súlyosan veszteséges állami mamutvállalatnál.

A vonal fontos problémája a kézi kezelésű sorompók sokasága. Ennek köszönhető ugyan, hogy Feldebrő kivételével minden állomás épület kulturált volt még 2007-ben, de indokolatlanul sok alkalmazottat kell foglalkoztatni a pálya működtetéséhez, amely költséges. Az újranyitásnak tehát feltétele lehet a fény- és félsorompók felszerelése is.

A vonal egyik további, a MÁV briliáns működését tükröző sajátossága volt, hogy a sorompó kezelés miatt szinte minden állomáson volt személyzet, a jegykiadás "szünetelt" 2003-2005. óta, vagyis az épületekben ülő személyzet nem adhatott ki jegyet. Ezáltal a rövid távú utasok kb. utazásaik 20%-ában tudtak jegyet venni a Bz-k átjárhatatlansága miatt.

A 84-es egy újabb példa arra, miként romlik le valaminek az állapota, ami értelmes irányítással virágozhatna is.

(Az ideiglenes szüneteltetés jegyében egyébként Kápolna megállóhelyen elbontották a várótermet, Feldebrőn pedig hagyták leromlani az elvileg a MÁV Vasútőr Kft. által őrzött ingatlant. Szerencsére Recsktől felfelé szerencsésebbek az épületek.)
Jelenlegi helyzetA kormány képviselői többször megerősítették: a vízkárok elhárítása után a vonal felső, 2009-ben bezárt részét újranyitják. A lopás- és árvízkárokat, földcsuszamlást szenvedett vonalat 2010-ben ésszerű költségkereteken belül már nem lehetett…..
iJoe 2011.12.26 22:47:12
Vannak jó gondolatok a cikkben, de ne feledjük, hogy a 87-es egyik fő problémája a '90-es évek közepén történt kettészelés, amely szerencsétlenül nem a háromvágányos, felvételi épülettel rendelkező Nagyvisnyón történt, hanem az azonos infrastruktúrával rendelkező Szilvásvárad állomáson.

A volán egyik fő előnye, hogy nem Szilvásvárad-Eger járatokat közlekedtet főként, hanem Nagyvisnyó-Eger járatokat. Így ha a párhuzamosság kerül szóba, akkor hivatkozhatnak arra, hogy a vonat a nem kívánatos párhuzamosság, amely lassabb, rosszabb eljutási lehetőséget biztosít, és nem is éri el azt a végállomást, amit a busz igen. Sajnos Nagyvisnyón az állomás nagyobb részét már eladták, két vágányt felszedtek, az épület drámai mértékben leromlott, majd az is magán kézbe került, a rakodó egykori területén gyümölcsfák nőnek.

Ráadásul a Startnak is sikerült olyan menetrendeket készíteni az utolsó években, amelyek 26, illetve 86 perc szilvásváradi várakozással tették csak lehetővé az amúgy is XIX. századi eljutási időket kínáló vonatozást Nagyvisnyóról Egerbe. Ez elfogadhatatlan, tehát ha a felső szakasszal tervek vannak, akkor vagy pörgős átszállások kellenek mindkét irányba, vagy az egri vonatoknak fel kell mennie Nagyvisnyóra, és onnan kell visszafordulni - akár alacsony költségű, használt váltó és sínek felhasználásával történő vágány visszaépítés árán is.

A vonalon sajnos a '90-es évek tudatos rombolásának eredményeképp mára megszűnt a teherszállítás, pedig korábban az állomásból gazos semmivé lényegült Csokvaomány például iparvágánnyal is rendelkezett. Az ilyen kapcsolatokra pedig mindenképpen szükség volna egy fenntartható vonal érdekében.

Fontos lenne még a jelenleg semmilyen formában nem dokumentált, menetrendkönyvekben sem szereplő, ám létező Bánvölgye-Táborok feltételes megállóhelyet jobban beépíteni a köztudatba, ugyanis diákok ezrei vennék igénybe az itt működő, megannyi nyári tábor miatt, ráadásul ennél a megállónál van a legközelebb a dédesi várrom, amely a túrázók sokaságát vonzaná a vasúthoz. (Az utóbbi években a Start annyira rugalmatlan volt, hogy amikor Tiszafüredről ide akartak Bz-s különvonattal utazni diákok, azt javasolta nekik a vasút, hogy Szilvásváradról busszal folytassák az utat. Pedig pálya is van, megálló is van, és egy Bzmot-nak az irányváltás sem probléma. Végül Tiszafüredről végig autóbusz hozta el a diákokat vonat helyett...)

Sok dolognak kellene változni, hogy a 87-es működő vonal legyen. Nem vitás, hogy egy alapos fejlesztést követő ésszerű kezeléssel akár nyereséges magánvasútként is üzemelhetne a vonal, de a hazai vasútpolitika révén max. a korábban megszokott 20-30-as vergődés indulhat újra, ha netán egyszer tényleg újranyílna ez a jobb sorsra érdemes vonal.
Appleblog Szívnak a régi macesek 2009.11.15 17:24:00
Na, hát ezt nevezik ördögi körnek. Az Apple bejelentette, hogy nem lesz több biztonsági frissítés minden idők talán legjobban sikerült Mac OS X-éhez, a Tigerhez. Aki tehát megbízható operációs rendszert akar használni, az kénytelen lesz átállni Leopardra vagy Snow Leopardra.Az…..